ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Το κίνημα του νέου φιλελληνισμού

Το κίνημα του νέου φιλελληνισμού Ανθρωποι από κάθε γωνιά της Ευρώπης αλλά και από τις ΗΠΑ ενώνουν τις φωνές τους κόντρα σε όσους επιχειρούν να ισοπεδώσουν τον ελληνικό λαό. Η χθεσινή «Ημέρα διεθνούς κινητοποίησης για την Ελλάδα» φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή..

Οι πιέσεις των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα εντείνονται ασφυκτικά. Το ύφος με το οποίο υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν την Αθήνα θυμίζει περισσότερο συνομιλία ανάμεσα σε νικητή και ηττημένο την επομένη ενός πολέμου παρά διαπραγμάτευση μεταξύ εταίρων.
Την ίδια ώρα όμως, εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια ισχυροποίησης μιας ευρύτερης συμμαχίας πολιτικών και -κυρίως- πολιτών από άκρη σε άκρη της Ευρώπης με στόχο την επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό.
Είτε πρόκειται για το, γνωστό πλέον, Κίνημα της Νάντης που προτρέπει τους πολίτες όλου του κόσμου να ζητήσουν συμβολικά την ελληνική υπηκοότητα και σχεδιάζει ταυτόχρονα τη συγκρότηση διεθνούς ομάδας νομικών ώστε να εξετάσουν τις κινήσεις που μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να προστατέψει τα κοινωνικά κεκτημένα της, είτε για τη συλλογή υπογραφών με πρωτοβουλία της γαλλικής εφημερίδας «L' Humanite» που επιδιώκει να αποσυρθεί το Μνημόνιο 2 και να αντικατασταθεί με ένα «πραγματικό σχέδιο σωτηρίας» στα πρότυπα του σχεδίου Μάρσαλ, είτε για ταξίδια-αστραπή που διοργανώνουν στην Ελλάδα ομάδες Ευρωπαίων πολιτικών που ανήκουν στην ευρύτερη Αριστερά, το βέβαιο είναι πως «κάτι κινείται».
Το κίνημα του νέου φιλελληνισμού
Μετά τη χθεσινή «Ημέρα διεθνούς κινητοποίησης για την Ελλάδα» που διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία αριστερών οργανώσεων της Γαλλίας και στην οποία η κίνηση «Είμαστε όλοι Ελληνες» αναμενόταν να δώσει βροντερό παρών σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, ο εκπρόσωπος του κινήματος της Νάντης, Λικ Ντουγιάρ, επεσήμανε στο «Eθνος της Κυριακής» πως «στην ιστοσελίδα της οργάνωσης διακρίνεται μια αυξημένη κινητοποίηση τις τελευταίες ημέρες».
Oπως μας εξήγησε, οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει την αίτηση είναι πλέον εκατοντάδες (ανάμεσά τους και μια γυναίκα από τις Φιλιππίνες!), ενώ οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα φτάνουν τις 113.000.
Διεθνής ομάδα νομικών
Το κίνημα του νέου φιλελληνισμού
Την ίδια ώρα, ο Λικ Ντουγιάρ αποκαλύπτει πως η Κίνηση της Νάντης ετοιμάζεται να διευρύνει τη δράση της αφού έχει ήδη κάνει τις πρώτες επαφές για τη συγκρότηση μιας διεθνούς ομάδας νομικών που θα εξετάσουν τα ένδικα μέσα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Ελληνες για να αμφισβητήσουν την καταστρατήγηση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων.
«Πρέπει οι λαοί της Ευρώπης να καταλάβουν πως είμαστε όλοι Ελληνες» δήλωσε με τη σειρά του στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γάλλος ευρωβουλευτής και διευθυντής της αριστερής εφημερίδας «L' Humanite», Πατρίκ Λε Γιαρίκ.
Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα -όπου αναμένεται να φτάσει την Πέμπτη μαζί με άλλους ευρωβουλευτές της Αριστεράς για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό- ο Λε Γιαρίκ υποστηρίζει πως «τα όσα προσπαθούν να επιβάλουν στην Ελλάδα με τα διαδοχικά πακέτα μέτρων λιτότητας περιγράφονται και στη νέα συνθήκη που προωθούν η Μέρκελ και το ?παπαγαλάκι της? ο Σαρκοζί», ενώ προσθέτει πως «αυτό αποδεικνύει πως τα όσα συμβαίνουν τώρα στην Ελλάδα θα συμβούν, αργά ή γρήγορα, σε όλους μας».
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της «Humanite», η οποία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της μια αίτηση για συλλογή υπογραφών υπέρ της ακύρωσης του Μνημονίου για την Ελλάδα και την αντικατάστασή του με «ένα πραγματικό σχέδιο σωτηρίας», ο ευρωβουλευτής δηλώνει αισιόδοξος.
Oπως επισημαίνει, «πριν από δύο χρόνια είχαμε μαζέψει 60.000 υπογραφές για να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει το χρέος της Αθήνας. Μετά από όσα είδαμε την Κυριακή εντός και εκτός ελληνικού κοινοβουλίου αποφασίσαμε πως πρέπει να κινητοποιηθούμε ξανά».
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
ΜΑΡΚΟ ΓΚΑΛΝΤΙ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑ ΝΤΕ ΤΙΡΕΝΙ
«Δίνω τον μισθό μου για την Ελλάδα, στην οποία η Ευρώπη χρωστάει πολλά...»
«Οι Ελληνες δεν είναι ανάδελφος λαός. Οι Ευρωπαίοι έχουν τώρα την ευκαιρία να είναι αδέλφια τους». Η φωνή έρχεται από την Κάβα ντε Τιρένι, μια μικρή πόλη της Ιταλίας με 50.000 κατοίκους, ανάμεσα στη Νάπολι και το Σαλέρνο.
Ο δήμαρχος, Μάρκο Γκάλντι, ανακοίνωσε προχθές ότι προσφέρει τον μισθό του ύψους 1.100 ευρώ στην Ελλάδα και, όπως λέει στο «Εθνος της Κυριακής», δεν θα είναι ο μόνος. Ανάλογη κίνηση θα αποφάσιζε όλο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
«Είναι αλήθεια ότι η ελληνική πολιτεία έχει πρόβλημα χρέους. Εστειλα ήδη σχετική επιστολή στον Ελληνα πρωθυπουργό, στον κ. Μόντι και στον πρόεδρο της Κομισιόν.
Ξέρω ότι και άλλοι δήμαρχοι θα κάνουν το ίδιο, όλο και περισσότεροι. Ανάλογα θα πράξουν και Ιταλοί πολιτικοί», λέει ο κ. Γκάλντι, 46 ετών, καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο του Σαλέρνο.
«Θεωρώ ότι όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν ρίζες από την Ελλάδα. Η κουλτούρα, η φιλοσοφία, η μουσική, η ποίηση, όλα έρχονται από την Ελλάδα και νομίζω ότι της χρωστάμε πολλά για ό,τι έδωσε στην Ιταλία και όλη την Ευρώπη», λέει ο δήμαρχος Μάρκο Γκάλντι που στην επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει κρίσιμα ερωτήματα: «Πού είναι η Ευρώπη την οποία ονειρεύτηκαν οι προγονοί μας, της ειρήνης και του δικαίου;». «Πού είναι η Ευρώπη που αγωνίστηκε με τον Βύρωνα για την ελευθερία της Ελλάδας;».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
  • ΣE ΣΥΜΒΟΛΟ των απανταχού αγωνιζόμενων κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας έχει μετατραπεί η Ελλάδα, η οποία απεικονίζεται «νεκρή» στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης - τέρας στην αφίσα - κάλεσμα για μια «πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης κατά των αντιλαϊκών μέτρων» και «ενάντια στην οικονομική ολιγαρχία», την Τετάρτη, στις 29 Φεβρουαρίου, που απηύθηνε η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.
«ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ»
Συγκεντρώνει υπογραφές για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους
Οι προσπάθειες όμως πανευρωπαϊκής συσπείρωσης ξεκινούν και από την Ελλάδα, όπου χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν σε κινήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου «μετώπου αντίστασης».
Χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία της ΜΚΟ «Σεισάχθεια-συνταγματική παρέμβαση των Ελλήνων», η οποία συγκεντρώνει υπογραφές για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους. Οπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα www.1million-signatures.eu (έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες) στόχος είναι η συλλογή 1 εκατ. υπογραφών ώστε να υπάρξει δυνατότητα ενεργοποίησης του Αρθρου 8 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα τεθεί επίσημα σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2012.
Βάσει του εν λόγω άρθρου, όταν συγκεντρώνονται 1 εκατ. υπογραφές, θα μπορούν να υποβάλλονται από τους Ευρωπαίους πολίτες αιτήματα για ψήφιση νόμων στην ΕΕ. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα, οι υπογραφές θα πρέπει να καλύπτουν γεωγραφικά όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ευρώπης.
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής και διευθυντής της αριστερής «L' Humanite», Πατρίκ Λε Γιαρίκ, η εφημερίδα του οποίου ανάρτησε στην ιστοσελίδα της μια αίτηση για συλλογή υπογραφών υπέρ της ακύρωσης του Μνημονίου για την Ελλάδα και την αντικατάστασή του με «ένα πραγματικό σχέδιο σωτηρίας».
Ο δήμαρχος της Κάβα ντε Τιρένι, Μάρκο Γκάλντι, ανακοίνωσε ότι προσφέρει τον μισθό του ύψους 1.100 ευρώ στην Ελλάδα και, όπως υποστηρίζει δεν θα είναι ο μόνος, καθώς και άλλοι δήμαρχοι ετοιμάζονται να πράξουν το ίδιο.
Eκτός από την Ευρώπη η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα εξαπλώνεται και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Ηδη την περασμένη Παρασκευή το κίνημα «Occupy Chicago» πραγματοποίησε πορεία συμπαράστασης στον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...