ΣΙ ΖΙΝΠΙΝΓΚ Ο μανδαρίνος που ετοιμάζεται να γίνει... πλανητάρχης

Ο μανδαρίνος που ετοιμάζεται να γίνει... πλανητάρχης  Την ώρα που η Κίνα μετράει αντίστροφα για να πάρει τα σκήπτρα της παγκόσμιας οικονομίας, ο μετριοπαθής μελλοντικός ηγέτης της χώρας πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου,..
σε μια επίσκεψη που θεωρήθηκε ως πρόβα τζενεράλε εν όψει της ανάληψης των νέων του καθηκόντων, τον Μάρτιο του 2013

Πρόβα τζενεράλε θεωρήθηκε η επίσημη επίσκεψη του Κινέζου αντιπροέδρου Σι Ζινπίνγκ στις ΗΠΑ, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, καθώς σε 13 μήνες, ο Σι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα είναι ο επόμενος ηγέτης της Κίνας, αφού πρώτα, τον Οκτώβριο, αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Αγνωστος εκτός Κίνας, ο Σι θέλει όταν σηκωθεί η... κόκκινη κουρτίνα να είναι έτοιμος για την κεντρική σκηνή, και οι ΗΠΑ θεωρούνται ένα καλό τεστ για τη μελλοντική «διεθνή» καριέρα του. Αλλωστε, η επίσκεψή του αποτελεί deja vu εκείνης του Χου Ζιντάο, ο οποίος πριν γίνει πρόεδρος επισκέφθηκε τις ΗΠΑ το 2002.
Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξαν ουσιαστικές συζητήσεις γύρω από τα σημεία τριβής των σινοαμερικανικών σχέσεων, όπως η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως στο Θιβέτ και η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Κίνα ότι διατηρεί τεχνητά σε χαμηλό επίπεδο το νόμισμά της για να ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της και τις εξαγωγές της, κάτι που αρνείται το Πεκίνο.
Ο μανδαρίνος που ετοιμάζεται να γίνει... πλανητάρχης
Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλησαν να επιδείξουν οι δύο ηγέτες ήταν ότι ο καθείς παραμένει αποφασιστικός στις θέσεις του, ο Ομπάμα επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι τον κατηγορούν ότι επηρεάζεται από τους Κινέζους σε ό,τι αφορά ζητήματα εμπορίου και νομισματικής πολιτικής και ο Σι επειδή θέλει να πείσει το πολιτικό κατεστημένο της χώρας του ότι μπορεί να χειριστεί με αποφασιστικότητα τις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Ηταν επίσης και μία ευκαιρία γνωριμίας με τον μελλοντικό ηγέτη της δεύτερης οικονομίας του κόσμου, καθώς η Δύση ξέρει ελάχιστα για τις πολιτικές του θέσεις. Αν και θεωρείται σχετικά μετριοπαθής -έχει ανοικτά κατακρίνει την πολιτιστική επανάσταση της οποίας, εξάλλου, θύμα υπήρξε ο πατέρας του-, επέλεξε, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει «πιο κόκκινος από τους κόκκινους ώστε να επιβιώσει».
Η προσωπική του ζωή, άλλωστε, είναι ένα λαμπρό παράδειγμα επιβίωσης. Ο πατέρας του, ο Σι Ζονγκσούν, ήρωας της Επανάστασης και στη συνέχεια πρωθυπουργός, έπεσε σε δυσμένεια από τον Μάο και φυλακίστηκε.
Εξι χρόνια αργότερα, όταν ήταν 16 ετών, ο Ζινπίνγκ στάλθηκε μαζί με 29.000 νέους στην επαρχία για να γνωρίσει την αγροτική ζωή, σύμφωνα με τις επιταγές της πολιτιστικής επανάστασης. Βρέθηκε σε μια βόρεια επαρχία της χώρας να ζει ουσιαστικά σε μία σπηλιά και να βοηθάει στην εκτροφή γουρουνιών.
Η ανέλιξη
«Εφαγα πολύ περισσότερη πικρία απ' ό,τι ο περισσότερος κόσμος», είχε δηλώσει κάποτε μιλώντας για εκείνη την περίοδο που ασφαλώς ήταν πολύ διαφορετική από την άνετη ζωή που είχε μάθει στα πρώτα χρόνια της ζωής του, μεγαλώνοντας σ' ένα άνετο και προστατευμένο συγκρότημα του Πεκίνου.
Μετά εννιά αιτήσεις κι ισάριθμες απορρίψεις, κατόρθωσε τελικά να γίνει δεκτός στο κομμουνιστικό κόμμα της περιοχής και σε χρόνο-ρεκόρ έγινε ο τοπικός γενικός γραμματέας. Αργότερα σπούδασε χημεία στο Πεκίνο και ο πατέρας του, που είχε στο μεταξύ αποκατασταθεί, του βρήκε μια δουλειά βοηθού στρατηγού.
Η αληθινή πολιτική του καριέρα ξεκίνησε από την εύπορη επαρχία Φουτζιάν όπου κατόρθωσε να μείνει μακριά από τα σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλόνισαν την περιοχή.
Αυτό άλλωστε θα αποδειχτεί κι ένα από τα ταλέντα του, να μην εμπλέκεται ούτε κατά διάνοια σε σκάνδαλα. Σύμφωνα με το ανέκδοτο που κυκλοφορεί στο Πεκίνο, το πολύ-πολύ ο Σι να έχει καθυστερήσει να επιστρέψει κάποια βιβλία στη Βιβλιοθήκη?
Το 2002, ανέλαβε κυβερνήτης της Ζετζιάνγκ, για λίγο και στη Σαγκάη, όταν ο γραμματέας του κόμματος στην πόλη έχασε το αξίωμά του εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς το 2007. Αργότερα βρέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, θέση την οποία είχε χάσει το 1997. Ηταν η εποχή που κανείς δεν συμπαθούσε τους «πρίγκιπες», τις κόρες και τους γιους ανώτατων αξιωματούχων.
Ενα από τα άλλα του πολιτικά ταλέντα είναι ότι έχει καταφέρει να αποφύγει ακανθώδη ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας ή στο δικαστικό. Αντιθέτως, ασχολήθηκε με την οικονομία, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία, και ανέλαβε και την επίβλεψη των Ολυμπιακών, που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι.
Είναι δε βέβαιο ότι δεν θα επιχειρήσει καμιά θεαματική αλλαγή στην Κίνα, αφού πρόκειται για άνθρωπο με ισχυρές διασυνδέσεις και μεγαλύτερο συμφέρον να συνεχίσει το σύστημα να λειτουργεί με όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές αναταραχές.
Τα γούστα του
Φανατικός με τους Λέικερς και τις ταινίες του Χόλιγουντ
ΜΠΟΡΕΙ να είναι από τους λίγους Κινέζους που έχουν διαβάσει αμερικανική λογοτεχνία, όπως Μαρκ Τουέιν και Τζακ Λόντον, ενώ δηλώνει λάτρης της αμερικανικής κουλτούρας.
Στη διάρκεια λοιπόν της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, παρακολούθησε κι ένα ματς των Λέικερς, επισκέφτηκε μια μικρή πόλη της Αϊόβα την οποία είχε επισκεφτεί και πολλά χρόνια πριν, ως μέλος μιας αποστολής εκτροφέων γουρουνιών και είχε μάλιστα φιλοξενηθεί στο σπίτι μιας μέσης οικογένειας, στο δωμάτιο του γιου που ήταν γεμάτο με κούκλες Σταρ Τρεκ.
Δηλώνει επίσης λάτρης του Χόλιγουντ, και ιδίως των πολεμικών ταινιών: μία από τις αγαπημένες του είναι η «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν».
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται Αμερικανοί διπλωμάτες στο Πεκίνο, ο Σι είχε δηλώσει κάποτε πως του αρέσουν αυτές οι ταινίες επειδή «οι Αμερικανοί έχουν μια ξεκάθαρη ματιά σε ό,τι αφορά στις αξίες και ξέρουν να διακρίνουν μεταξύ καλού και κακού». «Στις αμερικανικές ταινίες» είχε επίσης πει «το καλό συνήθως νικάει».
Συμπαθεί, πάντως, και τον κινεζικό κινηματογράφο και μάλιστα δήλωσε φαν του ανεξάρτητου σκηνοθέτη Ζία Ζάνγκε.
Η... αγιογραφία της μελλοντικής πρώτης κυρίας
Η καλλιτέχνιδα που θυσίασε το ταλέντο της για χάρη του Στρατού
Παραδοσιακά, η κινεζική πολιτική σκηνή δεν επιθυμεί πρώτες κυρίες με έντονες προσωπικότητες, όπως είναι η Κάρλα Μπρούνι ή η Μισέλ Ομπάμα.
Αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει, όταν ο Σι Τζινπίνγκ γίνει πρόεδρος της χώρας τον Μάρτιο του 2013, αφού η γυναίκα του, η Πενγκ Λιουάν, ήταν διασημότερη απ' αυτόν ως μία από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες της χώρας.
Η καριέρα της ξεκίνησε από τον... Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό το 1980, στον οποία κατατάχθηκε όταν ήταν 18 ετών. Αν και ξεκίνησε ως απλή στρατιωτίνα, μόλις αποκαλύφθηκε το ταλέντο της στο τραγούδι άρχισε να τραγουδάει σε παραστάσεις του στρατού που είχαν ως στόχο την ανύψωση του ηθικού των στρατιωτών.
Σε εθνικό επίπεδο, τραγούδησε για πρώτη φορά στο πρωτοχρονιάτικο γκαλά της Κρατικής Τηλεόρασης το 1982- ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα της χώρας-, όπου κι έκανε τεράστια εντύπωση.
Η γνωριμία
Ο Σι γνώρισε την Πενγκ το 1986, λίγο μετά το διαζύγιό του. Με την πρώτη του γυναίκα, σύμφωνα με τα κουτσομπολιά του Πεκίνου τσακώνονταν συνέχεια και ο γάμος τους έληξε μετά τρία χρόνια.
Η Πενγκ είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της, το 2007 πως αρχικά ο Σι δεν της έκανε καμία εντύπωση, επειδή έμοιαζε «γέρος και χωριάτης». Αργότερα όμως, ανακάλυψε πως πίσω από την απλοϊκή εμφάνιση κρύβεται «ένας έξυπνος άνδρας» και τον ερωτεύτηκε, ενώ ο Σι της εκμυστηρεύτηκε αργότερα πως «ήξερε ότι θα γίνει γυναίκα του, 40 λεπτά μετά τη γνωριμία τους».
Οταν όμως... έπεσε το φρούριο, έπρεπε να πειστούν και οι γονείς της, που τον έβλεπαν με καχυποψία, καθώς εκείνη την εποχή ήταν λαϊκή πεποίθηση ότι οι γόνοι των ανώτατων αξιωματούχων ήταν αλαζόνες και διαφθαρμένοι. Ο Σι δεν πτοήθηκε και τελικά κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Παντρεύτηκαν το 1987 κι απέκτησαν μία κόρη, τη Σι Μίνγκζε το 1992, η οποία σπουδάζει στο Χάρβαρντ, επιλογή που προκάλεσε επικριτικά σχόλια, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι με την επιλογή αυτή, ο Σι «καταψήφιζε» τα κινεζικά πανεπιστήμια.
Το ζευγάρι περνούσε πολύ καιρό χώρια, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων της Πενγκ, ωστόσο, όσο ο Σι άρχισε να ανεβαίνει στην κομματική ιεραρχία, τόσο εκείνη κρατούσε πιο διακριτικό προφίλ, ενώ η κομματική προπαγάνδα άρχιζε να της χτίζει το προφίλ της καλλιτέχνιδας που... θυσιάστηκε για τον στρατό.
Σε επίσημες αναφορές για την καριέρα της, δίνεται έμφαση στην αγάπη της για τον στρατό -έχει τον βαθμό του υποστράτηγου- και για το πώς θυσίασε μία εμπορική καριέρα.
«Ούσα στρατιώτης, η Πενγκ έχασε πολλές ευκαιρίες να εμφανιστεί σε διαφημιστικά». Και «αν και αισθανόταν λίγο λυπημένη», συνεχίζει η αναφορά - αγιογραφία, «που έβλεπε συναδέλφους της να εμφανίζονται σε σόου και ταινίες, όταν σκεφτόταν τους στρατιώτες που συγκινούνται από τα τραγούδια της, ήξερε ότι η δικιά της δόξα και τιμή ήταν ανυπέρβλητες». Ωσαννά...
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...