100 ειδικά οχήματα από Κίνα για το Μάλι – Το Πεκίνο «κατακτά» την Αφρική

 Eκατό ειδικά οχήματα προμηθεύει η Κίνα το Μάλι και έτσι το Πεκίνο μεθοδικά συνεχίζει να «κατακτά» την Αφρική, μία ήπειρο η οποία έχει επιλέξει στην πλειοψηφία της να συμπλέει με τον ρωσοκινεζικό άξονα.

Ο Στρατός του Μάλι παρέλαβε τα οχήματα κατόπιν τελετής παραδόσεως. Πρόκειται για τα Norinco VP11 MRAP, τα CS/VP11 Lynx εξοπλιοσμένα με ATV, τα IAG Guardian MRAP και τα αναβαθμισμένα BTR/BDRM-2.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε χθες Παρασκευή το αξιόχρεο του δημοσίου της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα, στο επίπεδο «AA–», επικαλούμενος κυρίως τις πρόσφατες κοινωνικές εντάσεις, που κατ’ αυτόν θα επιβαρύνουν τη δυνατότητα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.

«Το πολιτικό αδιέξοδο και οι κοινωνικές κινητοποιήσεις (ενίοτε βίαιες) εγείρουν κίνδυνο για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιέσεις για πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ή αντιστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων»,

Oυκρανία: Δεξαμενή καυσίμων τυλίχτηκε στις φλόγες στην Κριμαία μετά από επίθεση με drone

Στις φλόγες τυλίχθηκε δεξαμενή καυσίμων στη Σεβαστούπολη, σημαντικό λιμάνι της χερσονήσου τηςΚριμαίας, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικής επίθεσης με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εγκατεστημένου από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής, Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ.

Έκκληση από τον ΟΗΕ να μην απελαύνονται οι υπηκόοι της Αϊτής – 36.000 έχουν απελαθεί από τις αρχές του 2023

 Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση στα κράτη της περιοχής να αναστείλουν τις επαναπροωθήσεις Αϊτινών, υπογραμμίζοντας πως 36.000 πολίτες της χώρας απελάθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, την ώρα που η βία ρημάζει τη χώρα τους.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (Committee on the Elimination of Racial Discrimination, CERD) τόνισε ότι της προκαλούν βαθιά ανησυχία οι «ομαδικές απελάσεις Αϊτινών», χωρίς προσήκουσες διαδικασίας «αποτίμησης της ανάγκης προστασίας» του καθενός από αυτούς.

Η Βόρεια Κορέα καταφέρεται εναντίον της συμφωνίας ΗΠΑ – Νότιας Κορέας για την πυρηνική αποτροπή

 Η Βόρεια Κορέα επέκρινε έντονα σήμερα τη συμφωνία που σύναψαν η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ για την ενίσχυση της πυρηνικής αποτροπής, με την ισχυρή αδελφή του ηγέτη της χώρα Κιμ Γιονγκ Ουν, την Κιμ Γιο Γιονγκ, να υπογραμμίζει ότι μπορεί να φέρει «ακόμα πιο σοβαρό κίνδυνο».

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον και η Σεούλ προειδοποίησαν την Τετάρτη τη Βόρεια Κορέα εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης με πυρηνικά όπλα,

Oυκρανία: Η Gazprom θα εφοδιάσει την Ευρώπη με 37 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

 Η ρωσική Gazprom θα εφοδιάσει σήμερα την Ευρώπη με 37 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της εταιρίας.

Η Gazprom εφοδίασε χθες την Ευρώπη με 42,4 mcm φυσικού αερίου.

Πριγκόζιν: Η Wagner ίσως σύντομα «πάψει να υπάρχει»

 Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, αιχμή του δόρατος στη μάχη για την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία από το περασμένο καλοκαίρι, ενεργή σε πολέμους στην Αφρική, ίσως σύντομα να πάψει να υπάρχει, είπε ο ιδρυτής της Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ρώσο μπλόγκερ, που μεταφόρτωσε βίντεο με τη δήλωση αυτή στην πλατφόρμα Telegram χθες Παρασκευή.

Δεν είναι σαφές πότε έκανε τη δήλωση αυτή ο κ. Πριγκόζιν, ούτε πόσο σοβαρά μιλούσε.

Τουρκία: Υπό το φόβο νοθείας η αντιπολίτευση θα επιστρατεύσει 500.000 παρατηρητές

Το βασικότερο μπλοκ της τουρκικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει να επιστρατεύσει περίπου 500.000 παρατηρητές για τις εκλογές της 14ης Μαΐου εν μέσω ανησυχίας για εκλογική νοθεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κυρίαρχο κόμμα της συμμαχίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP).

“Κινητοποιούμε έως και μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε 50.000 εκλογικά κέντρα και θα έχουμε 192.000 κάλπες σε όλη την Τουρκία”, είπε στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ο Ογκούζ Καάν Σαλίτσι,

Ιράν: 4.000 απεργοί στην πετροχημική βιομηχανία θα απολυθούν

 Τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι στην πετροχημική βιομηχανία του Ιράν, που απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χαμηλούς μισθούς τους και τις συνθήκες εργασίας τους σε μια βασική περιοχή παραγωγής ενέργειας στο νότο της χώρας, πρόκειται να απολυθούν και να αντικατασταθούν, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

“Συγκεκριμένος αριθμός εποχικών εργαζομένων προχώρησε σε απεργία” στην πετροχημική βιομηχανία σε αυτήν την περιοχή,

Η Μόσχα θα υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία για την “κατάληψη” του σχολείου της πρεσβείας της στη Βαρσοβία

 Η Ρωσία θα υποβάλει επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία για την παράνομη κατάληψη–όπως τη χαρακτηρίζει–από τις πολωνικές αρχές της σχολής της πρεσβείας της στη Βαρσοβία, δήλωσε σήμερα στα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Πολωνία.

Ο πρεσβευτής Σεργκέι Αντρέγεφ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης περί των Διπλωματικών Σχέσεων αλλά η Πολωνία είπε ότι συγκαταλέγεται στα δικαίωματά της να πάρει πίσω το κτίριο.

Μακελειό στο Τέξας: Ξεκλήρισε οικογένεια με παιδί επειδή του ζήτησαν να σταματήσει τις ασκήσεις σκοποβολής

 

Ένας 38χρονος πυροβόλησε και σκότωσε πέντε γείτονες του, ανάμεσά τους και ένα οκτάχρονο παιδί, επειδή εκείνοι ζήτησαν από τον άνδρα να σταματήσει να κάνει ασκήσεις σκοποβολής στην αυλή του με το επιθετικό τουφέκι τύπου AR-15, γνωστοποίησε σήμερα ο σερίφης της κομητείας Σαν Τζασίντο, Γκρεγκ Κάπερς.

Το περιστατικό συνέβη αργά βράδυ χθες Παρασκευή (τοπική ώρα) στο Κλίβελαντ του Τέξας, και ο φερόμενος δράστης,