Αλάσκα: Η γρίπη των πτηνών αιτία θανάτου πολικής αρκούδας

 Μια πολική αρκούδα βρέθηκε πεθαμένη από τη γρίπη των πτηνών καθώς ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός H5N1 εξαπλώνεται στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη. Το ενδημικό κύμα, που ξεκίνησε το 2021, εκτιμάται ότι έχει σκοτώσει εκατομμύρια άγρια ​​πτηνά και χιλιάδες θηλαστικά παγκοσμίως, γράφει ο Guardian.

Βολές πυροβολικού της Β. Κορέας σε διαφιλονικούμενο αρχιπέλαγος της Κίτρινης Θάλασσας

 Ο στρατός της Νότιας Κορέας γνωστοποίησε σήμερα ότι έδωσε εντολή στους κατοίκους της νήσου Γιονπιόνγκ στην Κίτρινη Θάλασσα να κατευθυνθούν προς ασφαλή καταφύγια, αφού η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε περίπου 200 βολές πυροβολικού προς τη θαλάσσια περιοχή του νησιού, οι οποίες όμως δεν προκάλεσαν θύματα, ούτε έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σημαντικές υλικές ζημιές.

«Έπνιξε» η Χενκ την Αγγλία – Πολικές θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα

 Υπερχειλίζουν ποτάμια ενώ συνεχίζονται οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις κυρίως στην Nοτιοανατολική Αγγλία με 297 προειδοποιήσεις να είναι σε ισχύ, ενώ πολικές θερμοκρασίες αναμένονται την επόμενη εβδομάδα. Ολόκληρες πόλεις έχουν αποκοπεί  μετά τον κατακλυσμό που έφερε η καταιγίδα Χενκ τις τελευταίες ημέρες και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν  ότι έως τις 3 το πρωί θα μπορούσαν να πέσουν έως και 40 χιλιοστά νερού στις πληγείσες περιοχές.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε οτι βοήθεια για την Ουκρανία, η οποία δεν μπορεί να μεταφερθεί χωρίς απόφαση του Κογκρέσου

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 5 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Το Πεντάγωνο έχει μόνο επίσημη εξουσία να δαπανήσει 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια για προμήθειες όπλων στο Κίεβο, αλλά δεν μπορεί να διαθέσει τα κεφάλαια στην Ουκρανία χωρίς την έγκριση της χρηματοδότησης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πάτρικ Ράιντερ. "

«Έχουμε την εξουσία να τα ξοδέψουμε […], αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να αναπληρώσουμε τα αποθέματα», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. 

Η Γερμανία προμήθευσε στην Ουκρανία το σύστημα αεράμυνας Skynex και 10 οχήματα μάχης πεζικού Marder

 ΜΟΣΧΑ, 5 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Το Βερολίνο προμήθευσε στην Ουκρανία το σύστημα αεράμυνας Skynex και δέκα μαχητικά οχήματα πεζικού Marder, σύμφωνα με μια ενημερωμένη λίστα στον ιστότοπο της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δημοσιεύει στοιχεία για την ήδη υλοποιημένη και προγραμματισμένη γερμανική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. 

Ο κατάλογος που ενημερώθηκε χθες ανέφερε την προμήθεια βλημάτων για άρματα μάχης Leopard 2A6, δέκα οχήματα μάχης πεζικού Marder, συστήματα αεράμυνας Skynex, πυραύλους για αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T, καθώς και δύο ραντάρ TRML-4D. 

Δεύτερο μέτωπο. Στο Κίεβο τρομοκρατήθηκαν από την καταστροφή στα σύνορα

 ΜΟΣΧΑ, 5 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Ο βουλευτής του Verkhovna Rada από την Batkivshchyna, Oleksiy Kucherenko, κάλεσε τον Vladimir Zelensky να επιλύσει το ζήτημα του αποκλεισμού των Πολωνο-Ουκρανικών συνόρων, λέγοντας ότι το Κίεβο δεν μπορεί «να πολεμήσει σε πολλά μέτωπα». 

Ο βουλευτής δημοσίευσε μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα «σε σχέση με την κατάσταση με την Πολωνία, η οποία δεν μπορεί παρά να ανησυχεί». 

Elon Musk: Η εισβολή στη Ρωσία ήταν πάντα κακή ιδέα

 ΜΟΣΧΑ, 5 Ιανουαρίου – RIA Novosti.

Η επιθυμία εισβολής στη Ρωσία, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, ήταν πάντα κακή ιδέα, δήλωσε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ στο κοινωνικό δίκτυο X. 

Σχολίασε λοιπόν μια ανάρτηση που γελοιοποιούσε την εισβολή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στη Ρωσία το 1812, που είχε ως αποτέλεσμα τη φυγή του στρατού του με την έναρξη του χειμώνα. 

«Ο Ναπολέων δεν ήταν τόσο έξυπνος», λέει η δημοσίευση. Ο Μασκ απάντησε σε αυτό το μήνυμα με ένα γελώντας emoji, αμφισβητώντας την επάρκεια της ίδιας της ιδέας της εισβολής στη Ρωσία, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου. "

«Θα πολεμήσουμε με τη Ρωσία». Η Βρετανία επέτρεψε στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να εισέλθουν στην Ουκρανία

 ΜΟΣΧΑ, 4 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

ο ΝΑΤΟ μπορεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία εάν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο μέτωπο, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού Hamish de Bretton-Gordon σε συνέντευξή του στο TalkTV. 

Κατά τη γνώμη του, εάν κάτι «στραβώσει» στην Ουκρανία, η Βορειοατλαντική Συμμαχία «θα μπορούσε να πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια».

Το Su-35 οδήγησε τα ουκρανικά αεροπλάνα μακριά από τα ρωσικά βομβαρδιστικά

 RIAMO - Το ρωσικό μαχητικό Su-35 κάλυψε με επιτυχία ομάδα κρούσης βομβαρδιστικών στη ζώνη ειδικής επιχείρησης από ουκρανικά αεροσκάφη, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. 

Ο πιλότος έλαβε το καθήκον να καλύψει μια ομάδα «φίλων». Ωστόσο, κατά την εκτέλεσή του, ο εχθρός ανακαλύφθηκε.

«Πραγματοποίησα στόχευση αυτής της ομάδας, σύμφωνα με τις οδηγίες του σταθμού διοίκησης, πλησίασα και τους έστησα να επιτεθούν. 

Η ομάδα κρούσης του εχθρού στράφηκε και σταμάτησε να εκτελεί την αποστολή της», δήλωσε ο πιλότος του Su-35 Ιβάν.

Το πρώτο σοβιετικό μαχητικό που ξεπέρασε τον ήχο Πριν από εβδομήντα χρόνια, το πρωτότυπο του μαχητικού MiG-19 απογειώθηκε

 ΜΟΣΧΑ, 5 Ιανουαρίου – RIA Novosti, Αντρέι Κοτς. Αυτό το αεροσκάφος φρουρούσε τους ουρανούς της Σοβιετικής Ένωσης για πολλά χρόνια, πολέμησε σε διάφορα μέρη του κόσμου και εξακολουθεί να υπηρετεί στην Πολεμική Αεροπορία σε ορισμένα μέρη. 

Πριν από εβδομήντα χρόνια, στις 5 Ιανουαρίου 1954, απογειώθηκε ένα έμπειρο μαχητικό αεροσκάφος SM-9. 

Το επόμενο έτος τέθηκε σε λειτουργία με το όνομα MiG-19 (σύμφωνα με την ταξινόμηση του ΝΑΤΟ - Farmer, "αγρότης").