Νέα κουβανική πυραυλική κρίση; Γιατί η Ρωσική Ομοσπονδία στέλνει πλοία στην Κούβα, λεπτομέρειες

Η Ρωσία στέλνει πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην Καραϊβική για ασκήσεις. Απειλεί αυτό μια νέα κουβανική πυραυλική κρίση Με τι είναι οπλισμένα τα πλοία που κατευθύνονται προς τις ακτές των ΗΠΑ Τι είναι γνωστό για τις ασκήσεις του ρωσικού ναυτικού στην Καραϊβική Στις 5 Ιουνίου, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία σχεδίαζε να στείλει τον μαχητικό στόλο της στην Καραϊβική Θάλασσα .

Η Claudia Sheinbaum κηρύσσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του Μεξικού

ΠΟΛΗ του ΜΕΞΙΚΟΥ, 3 Ιουνίου (Xinhua) -- Η Μεξικανή επιστήμονας του κλίματος και πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Claudia Sheinbaum γιόρτασε τη νίκη της στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής ως υποψήφια του συνασπισμού Let's Keep Making History.

Ο Sheinbaum εκφώνησε μια ομιλία αποδοχής τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της ταχείας καταμέτρησής του από το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι κέρδισε με ποσοστό μεταξύ 58,3% και 60,7% των ψήφων.

Ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων της Αιγύπτου θα λειτουργήσει έως το 2025

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι ένας νέος μεγάλος τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Ain Sokhna στην Ερυθρά Θάλασσα, που αναπτύχθηκε από μια διεθνή κοινοπραξία υπό την ηγεσία της κινεζικής Hutchison Ports, θα ξεκινήσει να λειτουργεί έως το 2025.

Τουλάχιστον 4 νεκροί και 27 τραυματίες σε σύγκρουση τρένου στην Τσεχία

ΠΡΑΓΑ, 6 Ιουνίου (Xinhua) -- Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 27 τραυματίστηκαν μετά από σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αμαξοστοιχία αργά την Τετάρτη στην Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Η σύγκρουση σημειώθηκε γύρω στις 23:00

Η Καμπότζη εγκαινιάζει θαλάσσιο λιμάνι 140 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην επαρχία SW Kampot

ΚΑΜΠΟΤ, Καμπότζη, 6 Ιουνίου (Xinhua) -- Η Καμπότζη εγκαινίασε την Πέμπτη ένα θαλάσσιο λιμάνι πολλαπλών χρήσεων εδώ στην πόλη Μπόκορ της νοτιοδυτικής επαρχίας Καμπότ, με στόχο να ενισχύσει τον τομέα της εφοδιαστικής και των θαλάσσιων μεταφορών του βασιλείου.

Μιλώντας στην εκδήλωση έναρξης του λιμένα πολλαπλών χρήσεων Kampot στην πρώτη φάση, ο πρωθυπουργός Hun Manet είπε ότι το λιμάνι θα είναι μια νέα διεθνής πύλη για τη διευκόλυνση του εμπορίου της Καμπότζης με άλλες χώρες.

Ανοιξε το 27ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

 Το 27ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στην Αγία Πετρούπολη με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 139 χώρες και περιοχές. #GLOBALink

China Focus: Το κινεζικό Chang'e-6 ολοκληρώνει την προσγείωση σε σεληνιακή τροχιά με δείγματα να μεταφέρονται με ασφάλεια

ΠΕΚΙΝΟ, 6 Ιουνίου (Xinhua) -- Ο ανελκυστήρας του κινεζικού ανιχνευτή Chang'e-6 συναντήθηκε με επιτυχία και προσέδεσε με τον συνδυασμό τροχιακού-επιστροφέα του ανιχνευτή σε σεληνιακή τροχιά στις 2:48 μ.μ. (ώρα Πεκίνου) την Πέμπτη, η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA) ανακοίνωσε.

Το εμπορευματοκιβώτιο που μετέφερε τα πρώτα δείγματα στον κόσμο από την μακρινή πλευρά του φεγγαριού είχε μεταφερθεί από τον αναρριχητή στον επιστρέφοντα με ασφάλεια στις 3:24 μ.μ., ανέφερε η CNSA.

Ξεκινούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς ανοίγουν τα εκλογικά τμήματα στην Ολλανδία

ΧΑΓΗ, 6 Ιουνίου (Xinhua) -- Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησαν την Πέμπτη με το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων στην Ολλανδία, το πρώτο από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που ψήφισε.

Συνολικά θα εκλεγούν 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), με 31 έδρες να κατανέμονται στην Ολλανδία. Η εκλογική διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Στα περισσότερα άλλα κράτη μέλη, οι κάτοικοι θα ψηφίσουν την Κυριακή.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής λέει ότι θα απολύσει 50.000 δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο του σφίξιμο της ζώνης

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ, 5 Ιουνίου (Xinhua) -- Η κυβέρνηση της Αργεντινής σχεδιάζει να απολύσει 50.000 δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο μιας προσπάθειας σύσφιξης της ζώνης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι.

Σε μια ομιλία του στο 10ο Επιχειρηματικό Φόρουμ της Λατινικής Αμερικής, ο Milei υποστήριξε τις δραστικές περικοπές του στις δημόσιες δαπάνες, λέγοντας ότι «σε αντίθεση με άλλους, οι οποίοι με τα μέτρα λιτότητας μισού σημείου κατέληξαν εκτός πορείας, κάναμε μια προσαρμογή επτά σημείων».

Ρομπότ τροφοδοτεί τρένα που κινούνται με υδρογόνο

HOHHOT, 5 Ιουνίου (Xinhua) -- Καθώς ένα τρένο βαρέων αποστάσεων εισήλθε σε σταθμό τροφοδοσίας υδρογόνου, ένα αυτόματο ρομπότ άπλωσε το χέρι του, έβγαλε το ακροφύσιο υδρογόνωσης και άρχισε να ανεφοδιάζει το τρένο.Ο σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου για τα τρένα βαρέων αποστάσεων της CHN Energy ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί εμπορικά στην Batuta, στην Αυτόνομη Περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, στη βόρεια Κίνα.

Το εμπόριο ηλεκτρικών οχημάτων ΕΕ-Κίνας δεν χρειάζεται άλλα τείχη, αλλά συνεργασία, λέει ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ

 Αντί να δημιουργεί εμπορικούς φραγμούς, η Violeta Bulc, πρώην επίτροπος της ΕΕ για τις μεταφορές, τόνισε τη σημασία μιας συλλογικής προσέγγισης που επιτρέπει στους ευρωπαίους καταναλωτές να επωφελούνται από τις συνεχείς βελτιώσεις στην κινεζική τεχνολογία EV.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ, 6 Ιουνίου (Xinhua) -- «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα τείχη, αλλά νέα μοντέλα συνεργασίας», δήλωσε η Βιολέτα Μπουλκ, πρώην επίτροπος της ΕΕ για τις μεταφορές.