Βλαντιμίρ Πούτιν –Δεν μπλοφάρουμε με τα πυρηνικά

 Ραγδαίες εξελίξεις-  Ο Πούτιν απειλεί και με χρήση πυρηνικών στο διάγγελμά του - Στηρίζει το δημοψήφισμα για την ένταξη Ντονμπάς, Χερσώνας και Ζαπορίζια στη Ρωσία.

 Ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας.  Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Οι 300.000 άνδρες που στέλνει η Ρωσία στην Ουκρανία επαρκούν για να πετύχει η Μόσχα τους στόχους της

 Αυτή την στιγμή με 150.000 άνδρες έλεγχοι 120.000 km²

300.000 στρατιώτες θα αποστείλει η Μόσχα ως επιπλέον δύναμη στην Ουκρανία για να επιτευχθούν οι στόχοι της ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.

Κατά πολλούς θα είναι 400.000 καθώς θα χρησιμοποιηθούν αρκετοί άντρες και σε καθήκοντα διοικητικής μέριμνας.

Τμήματα της περιφέρειαςΝικολάεφ θα συμμετάσχουν στα δημοψηφίσματα για ένωση των περιοχών με τη Ρωσία

 Η Ρωσία πλησιάζει στην Οδησσό

Το απελευθερωμένο τμήμα της περιοχής Nikolaev προσαρτήθηκε στην επαρχία της Χερσώνας. Οι κάτοικοί του θα συμμετάσχουν επίσης στο δημοψήφισμα.

Το παραπάνω μεταδίδει την τελευταία ώρα το πρακτορείο Ria Novosti, λίγο μετά το διάγγελμα Πούτιν για την μερική επιστράτευση.

Ρ.Καντίροφ: «Στηρίζω πλήρως την απόφαση για μερική επιστράτευση - Πανικός στις ελίτ Κιέβου και ΝΑΤΟ»

 Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, χαρακτήρισε «μονόδρομο για την ακεραιότητα της Ρωσίας» την απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Άμυνας Σ.Σοϊγκού για μερική επιστράτευση ενός αριθμού μέχρι και 300.000 Ρώσων εφέδρων (το 1,2% της ρωσικής εφεδρείας) προκειμένου να επιτευχθεί η νίκη στην Ουκρανία γρήγορα και να εμπεδωθεί η ασφάλεια των νέων περιοχών που θα ενταχθούν στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Bruegel: Στα €500 δισ. ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης – Κίνδυνος κατακερματισμού της Ε.Ε.

 Το αυξανόμενο κόστος της ενεργειακής κρίσης απειλεί να βαθύνει το οικονομικό χάσμα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, εκτιμά το think tank: οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικό χώρο θα διαχειριστούν καλύτερα την κρίση από άλλες με περιορισμένους ενεργειακούς πόρους.

Deutsche Bank: Νέες εκτιμήσεις για βαθιά ύφεση στην Ευρώπη και πιο ισχυρό πληθωρισμό (πίνακας)

 Παρά τη βαθύτερη ύφεση, η τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψη ότι το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα ανέλθει στο 2,5% - Επανεξετάζει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης από -0,3% σε -2,2% - «Πολύ καλοπροαίρετη» η βασική εκτίμηση για ήπια ύφεση αυτόν τον χειμώνα.

Υψηλές ποσότητες ορυκτών πρώτων υλών και μετάλλων θα απαιτηθούν για τη μετάβαση στη net-zero οικονομία

 Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι τις επόμενες δύο δεκαετίες η ζήτηση σε χαλκό αυξάνεται άνω του 40% και σε σπάνιες γαίες, 60-70% σε νικέλιο και κοβάλτιο και σχεδόν 90% σε λίθιο.

 Η στρατηγική της Ε.Ε. για τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μέσα από την Πράσινη Συμφωνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο και το λίθιο.

Ο Πούτιν τρομάζει την Ευρώπη – Οι αντιδράσεις στις αγορές και η επόμενη ημέρα

 Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου «σκορπάει» τρόμο στη Γηραιά Ήπειρο - Νέο ράλι για την τιμή του φυσικού αερίου, σε χαμηλό 20 ετών το ευρώ - Πώς μεταφράζουν τη ρωσική επιστράτευση Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία - Reuters: «Ξεπούλημα» στα εισιτήρια χωρίς επιστροφή στη Ρωσία μετά το διάγγελμα Πούτιν