Η Ρωσία βομβάρδισε κονβόι αξιωματούχων του γαλλικού ΥΠΑΜ στο Χάρκοβο: Παραλάμβανε τα πτώματα Γάλλων στρατιωτών της “Λεγεώνας των Ξένων”

 “Ένα νέο χτύπημα σημειώθηκε στην περιοχή του Χάρκοβο κατά τη διάρκεια του οποίου αξιωματούχοι του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας τραυματίστηκαν ενώ παραλάμβαναν τα πτώματα των Γάλλων στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε προηγούμενη επίθεση” αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέα πυραυλική επίθεση με στόχο συγκεντρώσεις δυνάμεων μισθοφόρων τόσο στο Κίεβο όσο και στο Χάρκοβο. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η επίθεση έπληξε επίσης Πολωνούς και Άγγλους που βρίσκονταν σε κτίριο στη συνοικία του Κιέβου.

Το Ιράν εκτόξευσε νέο ερευνητικό δορυφόρο σε τροχιά 750 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη! [vid]

 Το Ιράν εκτόξευσε «με επιτυχία» ένα νέο ερευνητικό δορυφόρο, όπως μετέδωσαν επίσημα ΜΜΕ, ένα νέο στάδιο στην ανάπτυξη των αεροδιαστημικών δραστηριοτήτων της χώρας παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Ο δορυφόρος Sorayya, που ανήκει στον Ιρανικό Οργανισμό Διαστήματος, «εκτοξεύθηκε με επιτυχία σήμερα από τον πύραυλο Ghaem-100 των Φρουρών της Επανάστασης», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.


Βίντεο: Η Ρωσία «οχυρώνει» την Αγία Πετρούπολη με S-300 μετά τα πρόσφατα πλήγματα από drones

 Η Ρωσία αναπτύσσει συστήματα αεράμυνας S-300 γύρω από την Αγία Πετρούπολη, αναφέρουν τις τελευταίες ώρες ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Κάτοικος της περιοχής φέρεται μάλιστα να κατέγραψε σε βίντεο την ανάπτυξη των συστημάτων αεράμυνας – συγκεκριμένα όχημα που μεταφέρει S-300 που διέκοψε την κυκλοφορία για να κάνει μανούβρα.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν την τοποθέτηση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 με τις επιθέσεις στον τερματικό σταθμό πετρελαίου της Αγίας Πετρούπολης και στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου της Novatek στην Ust-Luga.

Μεγάλη ανησυχία στη Λετονία: “Να σταματήσουμε τους Ρώσους τώρα… – Δεν θα σταματήσουν στην Ουκρανία”

 Την ανάγκη η Δύση να σταματήσει τώρα τους Ρώσους διότι αργότερα θα γίνει πιο δαπανηρό επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Krisjanis Karins.

«Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η Ρωσία είναι να τη σταματήσουμε» υποστήριξε ο Λετονός ΥΠΕΞ.

«Οι Ουκρανοί είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν.

Κίεβο: Τέσσερις νεκροί, περισσότεροι από 60 τραυματίες από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικές πόλεις

 Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα μαζικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματισθούν περισσότεροι από 60.

Η πυραυλική επίθεση, που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί, είχε κυρίως στόχο τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την πρωτεύουσα Κίεβο και το Χάρκοβο στα ανατολικά.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 42 τραυματίσθηκαν στο Χάρκοβο από πλήγματα σε κτίρια κατοικιών, έγραψε στην πλατφόρμα Telegram ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ.

Ινδία: Στρατιωτικό αεροσκάφος της Μιανμάρ βγήκε από τον διάδρομο προσγείωσης – Τουλάχιστον 8 τραυματίες

 Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν στρατιωτικό αεροσκάφος της Μιανμάρ, το οποίο θα μετέφερε πίσω στη χώρα δεκάδες στρατιώτες οι οποίοι είχαν διαφύγει από τη σύγκρουση, βγήκε σήμερα από τον διάδρομο αεροδρομίου στη βορειοανατολική Ινδία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Παραιτείται την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι

 Την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι θα υποβάλει την παραίτησή του, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος σήμερα. Με την παραίτηση του πρωθυπουργού παραιτείται σύσσωμη η κυβέρνηση της χώρας. Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα έχει οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση στη χώρα. 

του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από την εκλογική νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. 

Ρωσία: Οι Ευρωπαίοι στρέφουν την πλάτη στην Ουκρανία

 Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να στρέφουν την πλάτη στην Ουκρανία, τη στιγμή που η συνέχιση παροχής οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο προκαλεί εσωτερικές εντάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται καλά ότι πέταξαν τα λεφτά τους από το παράθυρο», είπε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται «σε πολύ δύσκολη θέση» επειδή «δεν λαμβάνει πλέον χρήματα, δεν υπάρχουν αρκετές οβίδες για αυτόν στο εξωτερικό και έχει προβλήματα στο εσωτερικό» της Ουκρανίας.

Γαλλία: Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν προηγείται σε δημοσκόπηση ενόψει ευρωεκλογών

 Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνική Συσπείρωση» εμφανίζεται να έρχεται πρώτο, με ποσοστό 27%, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, όπου θα κατέλθει με επικεφαλής τον 29χρονο πρόεδρό του Ζορντάν Μπαρντελά, αναφέρει δημοσκόπηση της εταιρίας OpinionWay η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας ‘’Les Echos” και το Radio Classique. 

Την δεύτερη θέση, με ποσοστό 20%, εμφανίζεται να καταλαμβάνει η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συμπαράταξη κομμάτων, η οποία δεν έχει ακόμα ανακοινώσει το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της.

Στους δρόμους οι αγρότες – Μαζικές διαδηλώσεις σε Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία και Ολλανδία

 Ένα τραγικό δυστύχημα επισκίασε τις κινητοποιήσεις των Γάλλων αγροτών καθώς μία μητέρα, ο σύντροφος και η 14χρονη κόρη της παρασύρθηκαν από όχημα σε αγροτικό μπλόκο, με αποτέλεσμα η γυναίκα να χάσει τη ζωή της και η κόρη της να χαροπαλεύει. 

Παρά το τραγικό γεγονός, οι αγρότες δε σταματούν τις κινητοποιήσεις.

Γερμανία: Κόβεται η χρηματοδότηση του νεοναζιστικού NPD γιατί αποτελεί «απειλή για τη δημοκρατία»

 Στη Γερμανία το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε την κρατική χρηματοδότηση του νεοναζιστικού Κόμματος «Πατρίδα», κρίνοντας την ιδεολογία του ως απειλή για τη δημοκρατία

 Πρόκειται για το ακροδεξιό κόμμα, το οποίο δημιουργήθηκε από συνασπισμό πολλών μικρών κομμάτων και φάνηκε να έχει δυναμική στις δημοσκοπήσεις.

Αιτιολογία για την απόφαση του Δικαστηρίου είναι ότι το NPD «στοχεύει στην υποβάθμιση ή και στην εξάλειψη της ελεύθερης, δημοκρατικής θεμελιώδους τάξης».

Ολ. Βάρχελι: Σημαντική η απόφαση να δώσουμε το καθεστώς του έργου αμοιβαίου συμφέροντος στο Gregy, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Αιγύπτου

 Τη σημασία ένταξης του Gregy, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου στη λίστα των έργων αμοιβαίου συμφέροντος της ΕΕ υπογράμμισε ο επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας στις Βρυξέλλες.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όπως είπε ο κ. Βάρχελι μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, το Κάιρο «μπορεί να γίνει όχι μόνο αξιόπιστος προμηθευτής αερίου αλλά και αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας».

Η ζημιά ήταν κολοσσιαία. Ειδικός Μερκούρης: Η Ρωσία ανατίναξε το γερμανικό IRIS-T με πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία

 ΜΟΣΧΑ, 23 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε εκτοξευτές αεράμυνας IRIS-T στην Ουκρανία, οι οποίοι παράγονται και προμηθεύονται από τη Γερμανία, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης στο blog του στο YouTube. "

"Η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί κολοσσιαία ζημιά στο σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας. Κυριολεκτικά κυνηγούν εκτοξευτές. <…> 

Πρόσφατα, τα συστήματα IRIS-T που στάλθηκαν στην Ουκρανία από τη Γερμανία καταστράφηκαν από ένα χτύπημα πυραύλων", είπε ο αναλυτής. 

Το πλοίο κλάσης πάγου «Ivan Papanin» προγραμματίζεται να μεταφερθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το τέλος του έτους

 ΜΟΣΧΑ, 23 Ιανουαρίου - RIA Novosti. 

Το πρωτοποριακό περιπολικό «Ivan Papanin» του Project 23550, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την προστασία περιοχών ρωσικής θαλάσσιας οικονομικής δραστηριότητας και ναυτιλίας στην Αρκτική, σχεδιάζεται να μεταφερθεί στο Πολεμικό Ναυτικό πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε ο Διοικητής Αρχηγός του Ρωσικού Ναυτικού Ναύαρχος Νικολάι Εβμένοφ. 

Την Τρίτη, έλεγξε την πρόοδο της ναυπηγικής για τα συμφέροντα του Πολεμικού Ναυτικού στην επιχείρηση Admiralty Shipyards στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πεσκόφ απάντησε στη δήλωση του επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Άμυνας για πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία

 Πεσκόφ: Η Ευρώπη «επένδυσε» πολλά χρήματα στην Ουκρανία και χρεοκόπησε..

ΜΟΣΧΑ, 23 Ιανουαρίου/ Radio Sputnik. 

Οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι οι επενδύσεις τους στην Ουκρανία έχουν «καεί» και τώρα επιβάλλουν στους πολίτες τους την εκδοχή ενός εφήμερου κινδύνου από τη Ρωσία, λέει ο Ρώσος Προεδρικός Γραμματέας Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ. 


Πούτιν: Η Ρωσία είναι μια οικογένεια οικογενειών, όλες οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν όταν η χώρα είναι ενωμένη

 ΜΟΣΧΑ, 23 Ιανουαρίου – RIA Novosti.

Στη Ρωσία, άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων ζουν σε ειρήνη και αρμονία, αυτή είναι μια «οικογένεια οικογενειών», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην τελετή έναρξης του Έτους της Οικογένειας. 

"Οι οικογενειακές αξίες εδραιώνουν την κοινωνία. Θα πω περισσότερα: Η Ρωσία είναι πραγματικά μια τεράστια οικογένεια, θα μπορούσε να πει κανείς "μια οικογένεια οικογενειών."

 Άλλωστε, άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων έχουν ζήσει εδώ για αιώνες με ειρήνη και αρμονία και την ποικιλομορφία των πολιτισμών, των γλωσσών και των εθίμων τους δεν χωρίζει, αλλά, αντίθετα, ενώνει τη Ρωσία», είπε ο πρόεδρος.

Το Μινσκ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι παραβίασε το Έγγραφο της Βιέννης για την Ασφάλεια

 ΜΙΝΣΚ, 23 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Το ΝΑΤΟ παραβίασε τις διεθνείς υποχρεώσεις μη προσκαλώντας τη Λευκορωσία να παρακολουθήσει τις ασκήσεις της συμμαχίας, δήλωσε ο Βαλέρι Ρεβένκο, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας και βοηθός του υπουργού Άμυνας της δημοκρατίας. "

"Παρά τις δηλώσεις δέσμευσης για την εφαρμογή του εγγράφου της Βιέννης (σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας. - Επιμ.), οι ενέργειες μεμονωμένων κρατών προκαλούν τουλάχιστον παρεξήγηση.