Η ESA στο προσκήνιο της διαστημικής εκπαίδευσης

Από την ίδρυση του, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), περισσότερο από 30 χρόνια πριν, ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα του ήταν να ενημερώνει το κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις και ανακαλύψεις στον τομέα του διαστήματος, καθώς και να αναπτύσσει προγράμματα που θα εμπνεύσουν τους νέους να σταδιοδρομήσουν στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Το Γραφείο Εκπαίδευσης της ESA είναι υπεύθυνο για το πρόγραμμα εταιρικής εκπαίδευσης του Οργανισμού φέρνοντας κοντά νέους ανθρώπους από πολλά διαφορετικά έθνη.

Η άποψη των ακτίνων-Χ του σέλας της Γης από το Integral


Η άποψη των ακτίνων-Χ του σέλαος της Γης από το Integral
26 Ιανουαρίου 2016 Συνήθως απασχολημένο με την παρατήρηση υψηλής ενέργειας μαύρων τρυπών, σουπερνόβα και άστρων νετρονίων, το διαστημικό παρατηρητήριο της ESA Integral, είχε πρόσφατα την ευκαιρία να κοιτάξει πίσω το Σέλας στον δικό μας πλανήτη.

Η Ελλάδα από το διαστημα- Η Αθήνα ανάβει τα φώτα της

Μία νέα φωτογραφία της Ελλάδας έστειλε ο Ιταλός αστροναύτης Paolo Nespoli το πρωί της Παρασκευής, . Στη συνήθη του βόλτα από το γυάλινο θόλο του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, φωτογράφισε την πόλη της Αθήνας όπως φαίνεται από το διάστημα τη νύχτα.

Ο γυάλινος θόλος του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού προστέθηκε το 2009 για να βοηθήσει τους αστροναύτες να προσδιορίσουν τη θέση τους, καθώς και στην πραγματοποίηση εργασιών στο εξωτερικό του.

Η εκτόξευση του Ariane 5 στην πτήση VA228 28 Ιανουαρίου 2016

Ένας πύραυλος Ariane 5 παρέδωσε  το βράδυ τον δορυφόρο τηλεπικοινωνιών Intelsat-29e στην προγραμματισμένη τροχιά του. Η εκτόξευση της πτήσης VA228 του Ariane πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου στις 23:20 GMT (20:20 τοπική ώρα, 00:20 ώρα Κεντρικής Ευρώπης στις 28 Ιανουαρίου) από το κοσμοδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Διεθνής διάκριση για Έλληνες μαθητές: μεταξύ των φιναλίστ σε διαγωνισμό διαστημικής βιομηχανίας

Η ομάδα DIASat από το Λύκειο Γαζίου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι μεταξύ των πέντε ομάδων που έχουν ήδη επιλεγεί για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat 2016, ο τελικός του οποίου θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου 2016, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Εκβιασμός... εκ προμελέτης

Εντονο προβληματισμό για τις μεθόδους, τη διαφάνεια και τις σκοπιμότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλεί ο τρόπος που συντάχθηκε, διακινήθηκε στα ευρωπαϊκά όργανα και δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής που αξιολογεί αν είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις της Συνθήκης Σένγκεν η διαδικασία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων που εφαρμόζει η Ελλάδα, και συγκεκριμένα αν γίνεται με τον προβλεπόμενο τρόπο

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για μικρούς και μεγάλους της Ε.Ε.

Στο συμπέρασμα ότι η Ε.Ε. τις περισσότερες φορές λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, καταλήγει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας «NRC Handelsblad», Καρολίν ντε Γκρούτερ: Τον Μάιο του 2013 οι «Times of Malta» δημοσίευσαν άρθρο του Μαλτέζου υπουργού Οικονομικών Εντουαρντ Σικλούνα, με τίτλο «Κύπρος, ένα μάθημα ζωής».
Οποιος θέλει να καταλάβει γιατί χώρες σαν τη Γερμανία και την Αυστρία απειλούν να θέσουν εκτός Σένγκεν την Ελλάδα, πρέπει να διαβάσει αυτό το άρθρο.

Η Ευρώπη του Φερχόφσταντ και η Ευρώπη του Πιτέλα

Είναι και οι δύο τους έμπειροι πολιτικοί και επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο, βλέπουν και βιώνουν διαφορετικά την Ευρώπη και το προσφυγικό. Ο λόγος για τον Γκι Φερχόφσταντ και τον Τζιάνι Πιτέλα και τις σημερινές τους δηλώσεις για την Ελλάδα.
Ο πρώτος, πρόεδρος των Φιλελευθέρων, απειλεί ευθέως την Ελλάδα με έξοδο από τη Σένγκεν εάν δεν αποδεχθεί η χώρα τη συνεργασία της Ε.Ε. για τη φύλακη των συνόρων της.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Πέδρο Σάντσεθ

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στην Ισπανία. Την Τετάρτη ο βασιλιάς Φίλιππος έδωσε στον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, την εντολή να ξεκινήσει συνομιλίες με τα άλλα πολιτικά κόμματα της χώρας προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.
Την ανακοίνωση έκανε απόψε, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Πάτσι Λόπεθ.

Τρόμος στον αέρα * Πανικός επικράτησε σε πτήση της εταιρείας «Daallo Airlines»

Πανικός επικράτησε σε πτήση της εταιρείας «Daallo Airlines» την Τρίτη, όταν αεροσκάφος της πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στη Σομαλία, καθώς εντοπίστηκε μια τρύπα στην άτρακτό του.

Ειδικότερα, η τρύπα εμφανίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στο αεροσκάφος ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 ποδιών και λίγο μετά την απογείωσή του από τη Μογκαντίσου. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς προκάλεσε τη ζημιά.