Ουκρανία: Στο Ιρπίν Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι – Μαζί τους και ο Ρουμάνος πρόεδρος

 Ο Εμανουέλ Μακρον, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι μετέβησαν σήμερα το πρωί στο Ιρπίν, ένα από τα προάστια του Κιέβου που έγινε σύμβολο των καταστροφών και των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της κατοχής της περιοχής, το Μάρτιο, από το ρωσικό στρατό, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τους ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους προστέθηκε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, συνόδευαν ένοπλοι ουκρανοί στρατιωτικοί και ένα σημαντικό απόσπασμα ασφαλείας, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων.

Σειρήνες στο Κίεβο μετά την άφιξη Μακρόν, Ντράγκι, Σολτς – «Θα βοηθήσω την Ουκρανία όσο χρειαστεί»

 Συναγερμός – προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής σήμανε στο Κίεβο, λίγη ώρα μετά την άφιξη του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Όλαφ Σολτς «δεσμεύθηκε» ότι «θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί»

Oι Ρώσοι «τελείωσαν» το Σεβεροντονέτσκ πλην του εργοστασίου Azot

 Οι Ρώσοι διασχίζουν τον ποταμό Ντονέτσκ και από τα ανατολικά

H πόλη του Σεβεροντονέτσκ εκκαθαρίστηκε πλήρως εκτός του χημικού εργοστασίου Azot και δύο συνοικίες στον δυτικό τομέα.

Οι συνοικίες αυτές είναι το Σιροτίνο και το Μπορίβσκι και βρίσκονται δίπλα στο εργοστάσιο του Azot όπως και στην δίδυμη πόλη του Λίζιτσανσκ.

Στο εργοστάσιο Azot oι εγκλωβισμένοι Ουκρανοί χρησιμοποιούν ως ασπίδα περίπου 500 αμάχους. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο για την έξοδό τους και τον απεγκλωβισμό τους. Οι Ουκρανοί όμως εμποδίζουν τους αμάχους να βγουν από το εργοστάσιο.

Tα ρωσικά Su-25 σε ρόλο «εναέριου πυροβολικού»

 Το Su-25 απέχει πολύ από το είναι ένα σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος εγγύς κρούσης, ίσως γιατί τα UAV και τα αιωρούμενα πυρομαχικά έχουν αντικαταστήσει τον ρόλο αυτό σε Ανατολή και Δύση και δεν υπάρχουν αντικαταστάτες ούτε αυτού, ούτε του αμερικανικού αντίστοιχου Α-10.

Όμως ακόμα είναι στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας και στις δύο Αεροπορίες (στην Ουκρανική έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα τα αρχικά αεροσκάφη, περί τα 18 και οι «ενέσεις» από Βουλγαρία, Σλοβακία κλπ. σχεδόν τελείωσαν), ενώ οι Ρώσοι τα πετούν συνέχεια.

Οδυνηρές οι απώλειες των Ουκρανών σε Σεβεροντονέτσκ και Χάρκοβο παραδέχεται ο Ζελένσκι

 Ο ουκρανικός στρατός υφίσταται οδυνηρές απώλειες στις μάχες με τους ρώσους εισβολείς τόσο στο Σεβεροντονέτσκ όσο και στο Χάρκοβο, παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι η χώρα του χρειάζεται επειγόντως σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να καθυστερούν οι εταίροι την παράδοση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Η Ευρώπη πιέζει την Ουκρανία για συμβιβασμό με τη Ρωσία

 Του Μιχάλη Ψύλου

psilosm@naftemporiki.gr

«Εχει χάσει ο άνθρωπος την αίσθηση της πραγματικότητας;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. Ποιος είναι ο «άνθρωπος»; Μα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρινίζει η γερμανική εφημερίδα, που κάθε άλλο παρά φιλο-ρωσική είναι. Και εξηγεί: «Λίγο πριν την επίσκεψη στο Κίεβο του καγκελάριου Ολαφ Σολτς, του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε το σύνθημα: «Φυσικά και θα απελευθερώσουμε την Κριμαία μας».

Γυρίζει την πλάτη του το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία;

 ου Μιχάλη Ψύλου

psilosm@naftemporiki.gr

Μπορεί οι Ελληνες να μην τρέφουν- στην πλειονότητά τους- και τα καλύτερα αισθήματα για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ , Γενς Στόλτενμπεργκ, λόγω των φιλο-τουρκικών του θέσεων, αλλά μια πρόσφατη δήλωσή του πέρασε απαρατήρητη σε μεγάλο βαθμό: Ο Στόλτενμπεργκ- στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Φινλανδία- απέρριψε κατηγορηματικά την στρατιωτική λύση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ελβετία: Αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα

 Η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-3,34% της Ελβετίας αύξησε απροσδόκητα τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007, ανταποκρινόμενη στην ανάκαμψη του πληθωρισμού που οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 50 μονάδες βάσης στο -0,25%, σε μια σχεδόν δραματική κίνηση που οδήγησε το φράγκο να εκτιναχθεί γύρω στο 2% έναντι του ευρώ.

Γλυπτά Παρθενώνα: Εφικτή μία συμφωνία με την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

 Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε ότι «θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία» με την Ελλάδα για τον διαμοιρασμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, τροφοδοτώντας τη μακρά συζήτηση σχετικά με την επανένωσή τους.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι «πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία» με την Ελλάδα για μία διευθέτηση διαμοιρασμού, ώστε να μοιραστούν τα έργα τέχνης μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Σημείωσε ότι «στο Βρετανικό Μουσείο τα Γλυπτά αφηγούνται την ιστορία ενός πολιτισμού σε σύγκριση με τους άλλους πολιτισμούς, της Κίνας, της Ινδίας, και άλλων τόπων της Μεσογείου».

Να από πού αντλεί ο Ερντογάν το ανθελληνικό θράσος του

 Του Μιχάλη Ψύλου

psilosm@naftemporiki.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ιδέα μιας «νέας συμμαχίας» μέσα στο ΝΑΤΟ, που έχουν προτείνει η Βρετανία, η Πολωνία, η Ουκρανία, οι τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής και η Τουρκία. Την είδηση έδωσε η Αμερικανίδα πρέσβης, Τζούλια Σμιθ, μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ατλαντική Συμμαχία.

«Προφανώς υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη συλλογική ενίσχυση της Συμμαχίας. Και στο βαθμό που τα μέλη του ΝΑΤΟ

Δίκη Μάνδρας: Αθώα η Ρένα Δούρου και ακόμη 12 - Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι

 Αθωώθηκε από το τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 με τους 25 νεκρούς.

Ομοφωνα αθώοι κρίθηκαν άλλοι 12 κατηγορούμενοι ( υπαλλήλοι,  δασαρχείου, ο τότε δήμαρχος Μεγάρων,ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας, υπαλλήλοι πολεοδομίας  και υπαλλήλοι επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων) ενώτο δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ενοχή των υπολοίπων οκτώ κατηγορουμένων.

Τι αλλάζει στη ΛΑΡΚΟ: Τα αποθέματα νικελίου και τι θα γίνει με τους εργαζομένους

 Η ψήφιση τροπολογίας από τη Βουλή δημιουργεί νέα δεδομένα αναφορικά με την πορεία της ΛΑΡΚΟ. 

Πιο συγκεκριμένα, ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της κυβέρνησης η τροπολογία που αφορά τους εργαζόμενους της εταιρείας και δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να καταγγείλει το σύνολο των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας και να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων.

Bloomberg: H Fed οδηγεί τις ΗΠΑ σε ύφεση και τον Μπάιντεν σε ήττα

 Οι μεγάλες ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά πληγώνουν τους Αμερικανούς. Τους πονάει όμως πολύ και η θεραπεία. Όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Bloomberg για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός χρειάζονται αυξήσεις επιτοκίων που ενδεχομένως να οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία στην ύφεση. Και αυτό είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για τον Τζο Μπάιντεν. 

Ουκρανία: Για μια θέση στον χάρτη

 Της Ιωάννας Βαρδαλαχάκη

ivard@naftemporiki.gr

Την πρώτη τους επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποιούν σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Οι τρεις ηγέτες της ΕΕ πήραν το νυχτερινό τρένο από την Πολωνία, με τους ίδιους να επιχειρούν επισκεφθούν το Κίεβο σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.

Σεβεροντονιέτσκ: Από τι εξαρτάται η αντίσταση των Ουκρανών

 Η Δύση ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε για παροχή στρατιωτικής βοήθειας αξίας 1 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως όπλα του πυροβολικού και οβίδες, αλλά και αντιπλοϊκούς πυραύλους.  Το νέο πακέτο περιλαμβάνει αμυντικά όπλα και πυρομαχικά για το πυροβολικό, καθώς και «τους προηγμένους εκτοξευτήρες ρουκετών που χρειάζονται οι Ουκρανοί για τις αμυντικές επιχειρήσεις τους στο Ντονμπάς», δήλωσε ανακοινώνοντας το νέο πακέτο βοήθειας.

Καθ' οδόν προς το Κίεβο οι Ευρωπαίοι ηγέτες

 Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι βρίσκονται καθ' οδόν προς το Κίεβο. 

Οι τρεις άνδρες φέρεται να πήραν ένα νυχτερινό τρένο από την Πολωνία και φωτογραφήθηκαν σε ένα από τα βαγονια του τρένου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι έχει προσκληθεί στις προσεχείς συνόδους κορυφής της Ομάδας των Επτά και του ΝΑΤΟ.

ΗΠΑ: Νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

 Ο Λευκός Οίκος αναμένεται ακόμη και εντός της ημέρας, να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Στα όπλα που θα δοθούν στο Κίεβο, περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα και βλήματα για το πυροβολικό και τα χόβιτζερ.

Μεντβέντεφ: Ποιος είπε ότι σε δύο χρόνια η Ουκρανία θα υπάρχει στον παγκόσμιο χάρτη;

 «Ποιος είπε ότι σε δύο χρόνια η Ουκρανία θα υπάρχει καν στον παγκόσμιο χάρτη;». Αυτή είναι η δήλωση του  Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο κανάλι του στο Telegram σχολίασε το αίτημα της Ουκρανίας να λάβει προμήθειες ενέργειας αυτόν τον χειμώνα με δυνατότητα καθυστέρησης πληρωμής για δύο χρόνια.

Πεσκόφ: «Μια τουρκική επιχείρηση στη Συρία δεν θα διευκόλυνε τη σταθερότητα»

 ο Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη πως μια πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία δεν πρόκειται να φέρει σταθερότητα.

«Δεν πιστεύουμε πως αυτή η ειδική επιχείρηση θα συνεισφέρει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κλιμακώνονται οι πιέσεις για επίλυση του Oυκρανικού

 Οι παγκόσμιοι οικονομικοί δείκτες και οι προειδοποιήσεις της Fed και της Κριστίν Λαγκάρντ για τον ορατό κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης αναγκάζουν τους μεγάλους παίκτες του πλανήτη να αφήσουν κατά μέρος τις θεωρίες και να ασχοληθούν με τις επιταγές της realpolitik.

Ο Εμανουέλ Μακρόν -από τη Ρουμανία- αλλά και το Πεκίνο εξηγούν σε όλους τους τόνους πως πρέπει να αρχίσει σύντομα, αλλά με όρους αποτελεσματικότητας, ο διάλογος μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έτσι ώστε να βρεθεί ένα βιώσιμο μοντέλο ειρήνευσης στην Ουκρανία. Ύστερα από περισσότερους από τρεις μήνες μαχών στην Ουκρανία, η αίσθηση του επείγοντος γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, με δεδομένα τα μαύρα σύννεφα που συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγνοούνται δύο Αμερικανοί στρατιώτες - Φόβοι ότι έχουν αιχμαλωτιστεί

 Δύο Αμερικανοί που είχαν πάει στην Ουκρανία για να πολεμήσουν αγνοούνται. Εάν επιβεβαιωθούν οι υποψίες, θα είναι οι πρώτοι Αμερικανοί πολίτες, αιχμάλωτοι πόλεμου.

Δύο Αμερικανοί που είχαν πάει στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον του ρωσικού στρατού αγνοούνται εδώ και μία εβδομάδα και πιστεύεται ότι έχουν αιχμαλωτιστεί, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί και μέλη των οικογενειών τους.

Ο Αλεξάντερ Ντρούεκε, 39 ετών, και ο Άντι Τάι Νοκχάι, 27 ετών, που κατάγονται από την πολιτεία Αλαμπάμα, συμμετείχαν σε μάχες βόρεια του Χαρκόβου.

Έρευνα Reuters: Τα ελληνικά ΜΜΕ στον βωμό της "Λίστας Πέτσα" - Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

 Απογοητευτικά τα στοιχεία για την αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ στη νέα έρευνα του Reuters Institute for the Study of Journalism. Οι κυβερνητικές μοχλεύσεις στο επίκεντρο, μόλις το 7% πιστεύει πως τα media στη χώρα μας είναι ανεξάρτητα.

Ψηφιακός κατακερματισμός, έλλειψη εμπιστοσύνης στις ειδήσεις, χαμηλή εκτίμηση για την ανεξαρτησία των Μέσων, αλλά και υψηλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ειδήσεις. Το ετήσιο report του Reuters Institute for the Study of Journalism δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 15 Ιουνίου, με τα αποτελέσματά του να μη τιμούν για ακόμη μια χρονιά, την Ελλάδα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι αλώνουν το Σεβεροντονέτσκ – Έκκληση Ζελένσκι στη Δύση για επιπλέον όπλα και κυρώσεις (video)

 Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την κατάκτηση του Σεβεροντονέτσκ, με τους Ρώσους να ελέγχουν ήδη το 80% και τους Ουκρανούς να αρνούνται να παραδοθούν και να δίνουν την ύστατη μάχη.

«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται μόνο για την πόλη μας τη Μαριούπολη, το Σεβεροντονέτσκ, το Χάρκοβο, την Οδησσό και το Κίεβο. Οι φιλοδοξίες της επικεντρώνονται στον αχανή χώρο από τη Βαρσοβία μέχρι τη Σόφια, από την Πράγα μέχρι το Ταλίν» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.


Βραζιλία: Ομολογία υπόπτου για τον φόνο Βρετανού δημοσιογράφου και Βραζιλιάνου ειδικού – Εντοπίστηκαν λείψανα

 Καρπούς φαίνεται πως αποδίδει η έρευνα των αρχών για τη δολοφονία του Βρετανού δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς και του Βραζιλιάνου ειδικού σε θέματα αυτοχθόνων Μπρούνου Αραούζου Περέιρα.

Μετά την εξαφάνιση τους πριν απο δέκα ημέρες, ύποπτος , ομολόγησε πως ήταν συνεργός στη δολοφονία και την ταφή των πτωμάτων τους και οδήγησε τις αρχές σε τοποθεσία όπου ανασύρθηκαν «ανθρώπινα λείψανα», ανακοίνωσε χθες Τετάρτη αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας.

«Αφού μπορέσουμε να επαληθεύσουμε με τη συνδρομή ιατροδικαστικών πως πράγματι πρόκειται για υπολείμματα των πτωμάτων του Ντομ Φίλιπς και του Μπρούνου Περέιρα, θα τα παραδώσουμε στις οικογένειες», πρόσθεσε.