Ελβετία: Αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα

 Η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-3,34% της Ελβετίας αύξησε απροσδόκητα τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007, ανταποκρινόμενη στην ανάκαμψη του πληθωρισμού που οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 50 μονάδες βάσης στο -0,25%, σε μια σχεδόν δραματική κίνηση που οδήγησε το φράγκο να εκτιναχθεί γύρω στο 2% έναντι του ευρώ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον Πρόεδρο Τόμας Τζόρνταν δήλωσαν επίσης ότι ίσως χρειαστεί περισσότερη σύσφιξη και πρόσθεσαν ότι θα παραμείνουν «ενεργοί» στην αγορά συναλλάγματος. Ωστόσο, η SNB (Swiss National Bank) δεν επανέλαβε την πάγια ρηροτική της χαρακτηρίζοντας το φράγκο ως «υψηλής αξίας».

Η αιφνιδιαστική απόφαση ήρθε παράλληλα με μια αλλαγή στις προοπτικές για τον πληθωρισμό, την οποία η SNB βλέπει τώρα στο 2,8% φέτος, 1,9% το 2023 και 1,6% το 2024. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τον Μάρτιο, όταν προέβλεπαν 2,1% φέτος και 0,9% το 2023 και 2024.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι περαιτέρω αυξήσεις του επιτοκίου πολιτικής της SNB θα είναι απαραίτητες στο άμεσο μέλλον για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού», ανέφερε η SNB σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση της Πέμπτης είχε διχάσει τους επενδυτές και τους οικονομολόγους προηγουμένως, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να τιμώνται σε αύξηση του κύριου επιτοκίου, αλλά οι μετεωρολόγοι να μην προβλέπουν καμία αλλαγή.

Η κίνηση της SNB ήρθε λίγες ώρες αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενίσχυσε τη δική της μάχη ενάντια στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό με αύξηση 75 μονάδων βάσης. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο αργότερα την Πέμπτη.

Προλαμβάνει επίσης αύξηση επιτοκίου στη γειτονική ζώνη του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -- της οποίας η στάση έχει την τάση να ακολουθεί η SNB -- θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μόνο τον επόμενο μήνα, ενώ θα ακολουθήσει ακόμα μία αύξηση τον Σεπτέμβριο.

naftemporiki.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...