Μιανμάρ: Πρώτη στον κόσμο πλέον στην παραγωγή οπίου

 Σε έκθεσή του που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) αναφέρει ότι η Μιανμάρ πλέον είναι η μεγαλύτερη παραγωγός οπίου στον κόσμο εξαιτίας αφενός της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα αυτή της ΝΑ Ασίας, αφετέρου της μείωσης κατά 95% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο Αφγανιστάν μετά τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν θέσει οι Ταλιμπάν από το 2022.

Ισπανία: «Φωτιά» στην ολομέλεια του Κογκρέσου βάζει το νομοσχέδιο περί αμνηστίας- Ξεκινά η επεξεργασία του εν μέσω έντασης

 Ο νόμος περί αμνηστίας που προτείνεται από το PSOE ακυρώνει την «ποινική, διοικητική και λογιστική ευθύνη» όλων των ατόμων που συνδέονται με την προετοιμασία, την εκτέλεση και τις συνέπειες της διαδικασίας ανεξαρτησίας στην Καταλονία μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2012 και 13 Νοεμβρίου 2023.

Θα ισχύει όχι μόνο στους αρχηγούς των κομμάτων ανεξαρτησίας και τους κύριους αρχηγούς τους, αλλά και στους διευθυντές των σχολείων όπου διεξήχθησαν οι κάλπες για το  δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου 2017, δημάρχους, διαδηλωτές, καθώς και αστυνομικούς

Σερβία: Στην τελική ευθεία η προεκλογική εκστρατεία – Ο Αλ. Βούτσιτς απόλυτος κυρίαρχος στον χώρο των ΜΜΕ

 Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας έχει εισέλθει η Σερβία.

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου διεξάγονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές όπου την ψήφο 6,5 εκατ. ψηφοφόρων διεκδικούν οι υποψήφιοι 18 κομμάτων και πολιτικών συνδυασμών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ηγείται της προεκλογικής εκστρατείας του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος αν και δεν είναι, από τον περασμένο Μάιο, αρχηγός του κόμματος, ούτε υποψήφιος στις εκλογές. 

ΗΠΑ: Η Google παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους με την πλατφόρμα Play Store, έκρινε ομοσπονδιακή επιτροπή στο Σ. Φρανσίσκο

 Ομοσπονδιακή κριτική επιτροπή στο Σαν Φρανσίσκο  αποφάσισε χτες Δευτέρα ότι η Google παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους με την πλατφόρμα Play Store.

Η απόφαση θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τα δικαιώματα που θα προστατεύουν τις εταιρείες λογισμικού στο Play Store στο μέλλον.

  Η ετυμηγορία, η οποία εκδόθηκε ομόφωνα μετά από τρεις ώρες συζήτησης και  μετά από δικαστικό αγώνα τριών ετών, θεώρησε ότι η Epic Games, ο δημιουργός του παιχνιδιού Fortnite, κατέδειξε την αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά της Google να χρεώνει υψηλές προμήθειες ανά λήψη και να μοιράζεται χαμηλά περιθώρια κέρδους.


ΗΠΑ: Στο Κογκρέσο ο Β. Ζελένσκι θα καταβάλλει ύστατη προσπάθεια να εγκριθεί η αμερικανική βοήθεια, πριν το κλείσιμο των εορτών

 Για τρίτη φορά σε έναν χρόνο ο Ζελένσκι θα βρεθεί σήμερα στο Κογκρέσο, όπου διεξάγονται έντονες διαπραγματεύσεις για τη νέα αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος σχεδιάζει να απευθύνει μια ύστατη έκκληση στους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, ζητώντας τους να εξακολουθήσουν να στηρίζουν τη χώρα του στη μάχη της κατά της Ρωσίας.

Σε τρεις ημέρες, την Παρασκευή, το αμερικανικό Κογκρέσο αναστέλλει τις συνεδριάσεις του για φέτος και οι Ρεπουμπλικάνοι μέχρι στιγμής αρνούνται να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την παροχή βοήθειας ύψους 106 δισεκ.

Βιετνάμ: Μετά από 6 χρόνια επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας

 Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έφτασε στο Βιετνάμ την Τρίτη για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια για μια διήμερη κρατική επίσκεψη με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Xi Jinping «έφθασε το μεσημέρι τοπική ώρα (04:00 GMT) στο Ανόι με ειδικό αεροπλάνο και ξεκίνησε μια κρατική επίσκεψη», ανακοίνωσε το κινεζικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV.


Μαγνητικές καταιγίδες σήμερα 12 Δεκεμβρίου: τι δύναμη και πότε θα επαναληφθούν φέτος?

 Σήμερα 12 Δεκεμβρίου αναμένεται μαγνητική καταιγίδα τριών σημείων που θα επαναληφθεί στις 18 Δεκεμβρίου. 

Τι είναι γνωστό για αυτό όταν εξακολουθούν να προβλέπονται γεωμαγνητικές διαταραχές για αυτόν τον μήνα; Στις 12 Δεκεμβρίου, η κατάσταση στο μαγνητοσφαιρικό επίπεδο είναι παρόμοια με την κατάσταση της 11ης Δεκεμβρίου, αλλά η ισχύς των γεωεπιπτώσεων θα είναι ασθενέστερη και η επίδρασή τους θα είναι μικρότερη. 

Από τα μεσάνυχτα έως τις τρεις το πρωί, καθώς και από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα της νέας ημέρας, ώρα Μόσχας, η δύναμη των γεωσοκ θα είναι ίση με τρεις βαθμούς, κάτι που είναι χαρακτηριστικό για μια μικρή μαγνητική καταιγίδα. 13 Δεκεμβρίου 

Ο στρατιωτικός ανταποκριτής ανέφερε το θάνατο του Γερμανού μισθοφόρου Rene Muller στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας

 Στην κατεύθυνση του Kupyansk, ένας μισθοφόρος από τη Γερμανία, ο Rene Muller, ο οποίος πολέμησε στο πλευρό της Ουκρανίας, εξοντώθηκε, δήλωσε ο Boris Rozhin, ειδικός στο Κέντρο Στρατιωτικής Πολιτικής Δημοσιογραφίας, στο κανάλι του στο Telegram.

Είναι γνωστό ότι ο στρατιωτικός είναι από τη Λειψία. Έφτασε στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του και τον εξάχρονο γιο του.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, έγινε γνωστό ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν εξολοθρεύσει έναν μισθοφόρο από τη Γεωργιανή Λεγεώνα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τον Zakro Shubitidze, ο οποίος ηγήθηκε μιας από τις ομάδες της μονάδας. 

Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων της ΕΕ φέτος ήταν ρεκόρ επτά ετών.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε περισσότερες από 350 χιλιάδες παράνομες απόπειρες διέλευσης των συνόρων τους 11 μήνες του τρέχοντος έτους. 

Τις σχετικές πληροφορίες έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνόρων (Frontex).

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο αριθμός αυτός έχει ήδη υπερβεί τον συνολικό αριθμό παράνομων διελεύσεων των συνόρων το περασμένο έτος, που ήταν αριθμός ρεκόρ τέτοιων περιπτώσεων από το 2016.

ΒΙ: Η Ρωσία μπορεί να κατασκευάσει περισσότερα πυρηνικά υποβρύχια, κάτι που ανησυχεί το ΝΑΤΟ

 Η Ρωσία σκοπεύει να επεκτείνει τον στόλο της με υποβρύχια Yasen, τα οποία είναι ικανά να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ. 

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, γράφει το Business Insider (BI). Τις πληροφορίες αναφέρει το RIA Novosti. 

Η Δύση ανησυχεί για το ενδεχόμενο εκτόξευσης πυραύλων ξηράς από υποβρύχια.

Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό θα επιτρέψει στα ρωσικά υποβρύχια να έρθουν ακόμη πιο κοντά σε σημαντικούς στόχους στην Αμερική και την ευρωζώνη.

WZ: Νορβηγικό δεξαμενόπλοιο χημικών έπιασε φωτιά στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από επίθεση με πυραύλους

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 12 Δεκεμβρίου - RIA Novosti. Φωτιά ξέσπασε σε εμπορικό πλοίο μετά από χτύπημα πυραύλου στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει η πύλη War Zone, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται. " 

«Τουλάχιστον ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από εδάφη που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη προκάλεσε πυρκαγιά», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Το υπό νορβηγική σημαία πλοίο Strinda είναι δεξαμενόπλοιο χημικών

NYT: Οι ΗΠΑ θα στείλουν τον Αντιστράτηγο Aguto στο Κίεβο για να αναπτύξει μια νέα στρατηγική

 ΜΟΣΧΑ, 12 Δεκεμβρίου – RIA Novosti.

Το Πεντάγωνο θα στείλει τον αντιστράτηγο Αντόνιο Αγκούτο στο Κίεβο για να αναπτύξει μια νέα στρατιωτική στρατηγική, γράφουν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους. 

" «Οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί στρατιωτικοί ηγέτες αναζητούν μια νέα στρατηγική που μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζουν το επόμενο έτος για να αναζωογονήσουν τις πιθανότητες του Κιέβου», αναφέρει το υλικό.

Ένας ουκρανικός πύραυλος Tochka-Y καταρρίφθηκε πάνω από την περιοχή Belgorod

 ΜΟΣΧΑ, 12 Δεκεμβρίου – RIA Novosti. Υπηρεσιακά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν έναν ουκρανικό τακτικό πύραυλο Tochka-U πάνω από την περιοχή Belgorod, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. " 

«Σήμερα στις 5:00 μια προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποιώντας τον τακτικό πύραυλο Tochka-U σταμάτησε», σημείωσε το τμήμα.