Θα ισχύει όχι μόνο στους αρχηγούς των κομμάτων ανεξαρτησίας και τους κύριους αρχηγούς τους, αλλά και στους διευθυντές των σχολείων όπου διεξήχθησαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου 2017, δημάρχους, διαδηλωτές, καθώς και αστυνομικούς
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ για το οποίο έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων το Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox, θα κάνει το πρώτο βήμα ενός κανόνα που ξεκινά μια πολύπλοκη και αμφιλεγόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τεταμένη τους επόμενους μήνες.
Εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας στην Κάτω Βουλή από τότε που το PSOE καταχώρισε αυτόν τον νόμο, που ήταν το κύριο αίτημα των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας για να υποστηρίξουν τον Πέδρο Σάντσεθ.
Το Συμβούλιο του Κογκρέσου βαθμολόγησε ήδη θετικά στις 21 Νοεμβρίου, με την πλειοψηφία του PSOE και του Σουμάρ και την καταψήφιση του PP , τον νόμο περί αμνηστίας μετά την έκθεση των δικηγόρων, υπό την ηγεσία του νέου γενικού γραμματέα, Φερνάντο Γκαλίντο, που δεν είδε “προφανή» στοιχεία αντισυνταγματικότητας.
Η συζήτηση στο Κογκρέσο αναμένεται πολύ τεταμένη καθώς το PP ξεκίνησε μια θύελλα κατά του PSOE για αυτόν τον νόμο και με το Vox να ανεβάζει τους τόνους εναντίον του προέδρου, για τον οποίο είπε: ” Θα έρθει μια στιγμή που οι Ισπανοί θα θελήσουν να κρεμάσουν τον Sánchez από τα πόδια του .”
Σε αυτή την ολομέλεια, η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί για άλλη μια φορά την αμνηστία ως ένα «συνεκτικό και συνεπές» βήμα στην πολιτική της συνύπαρξης στην Καταλονία και θα επιμείνει ότι «θα είναι καλό για τη χώρα».
Ο Πρόεδρος της κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ, διαβεβαίωσε ότι είναι ένα «υπερβατικό» βήμα για τη δημοκρατία που έχει την υποστήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας του Κογκρέσου. Κατά τη γνώμη του, πρέπει να αρχίσουμε να «μιλάμε για τις αρετές του νόμου» αφού έχουμε επικεντρώσει τις αρχικές εξηγήσεις «στην αναγκαιότητα του».
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Alberto Núñez Feijóo, αναμένεται ότι θα παρέμβει στην ολομέλεια σήμερα Τρίτη για να αντιταχθεί στον «παράλογο» και στην «κατάχρηση» ενός νόμου που, κατά τη γνώμη του, υπονομεύει το Σύνταγμα και είναι «δημοκρατική απάτη» όπως επίσης και μια υπόθεση «πολιτικής διαφθοράς», επειδή η κυβέρνηση της Ισπανίας «επιτεύχθηκε με αντάλλαγμα τη δικαστική ατιμωρησία».
Οι «λαϊκοί» θεωρούν ότι ο πρόεδρος «πρέπει να δείξει το πρόσωπό του» στην ολομέλεια και να παρουσιάσει ο ίδιος τον νόμο «αφού είναι συν-συγγραφέας μαζί με τον Κάρλες Πουτζντεμόν», αλλά υπεύθυνος για την υπεράσπιση του μέτρου της χάριτος θα είναι η σοσιαλιστής η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Patxi Lopez.
Το PSOE εκτιμά ότι ο νόμος θα εγκριθεί στο Κογκρέσο των Βουλευτών στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου και από εκεί θα συνεχίσει την επεξεργασία του στη Γερουσία.
Μετά την πρώτη συζήτηση του νόμου περί αμνηστίας αυτή την Τρίτη, η οποία θα ξεπεραστεί αναμενόμενα με τις ψήφους της πλειοψηφίας της επενδυτικής, όλοι (PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNV, BNG ), εκτός από αυτή του βουλευτή του Συνασπισμού των Καναρίων, ο οποίος ψήφισε τον Sánchez ως πρόεδρο, αλλά δεν θα υποστηρίξει την αμνηστία. Θα ανοίξει μια πρώτη περίοδος για την κατάθεση τροπολογιών στο νομοσχέδιο.
Το PP και το Vox θα παρουσιάσουν τροπολογίες στο σύνολο οι οποίες, όπως είναι νομοσχέδιο, θα πρέπει να συνοδεύονται από εναλλακτικό κείμενο. Η συζήτησή τους πρέπει να διεξαχθεί στην ολομέλεια και, δεδομένης της εγγύτητας των εορτών των Χριστουγέννων, είναι πολύ πιθανό αυτό να μην συμβεί πριν από τον Ιανουάριο.
Εκτός από το νομοσχέδιο, η ολομέλεια θα συζητήσει την Πέμπτη
τη δημιουργία των ερευνητικών επιτροπών που συμφωνήθηκαν από τον Σάντσες
για την ορκωμοσία του με τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας.
Αυτές
είναι οι επιτροπές που συλλέχθηκαν για την “Επιχείρηση Καταλονία” και
τις ενέργειες Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του PP κατά
του καταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας και για τις επιθέσεις στη
Βαρκελώνη και στο Καμπρίλς στις 17 Αυγούστου 2017, πέρα από την
κατασκοπεία με το πρόγραμμα Pegasus, εκ των οποίων 65 πολιτικοί,
ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και δικηγόροι φέρονται ότι έπεσαν θύματα των
κινητών τους τηλεφώνων λόγω των δεσμών τους με το καταλανικό ή το
βασκικό κίνημα ανεξαρτησίας.
Πηγή: RTVE.es
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου