Βολιβία: Εκτός κυβερνώντος κόμματος ο πρόεδρος της χώρας Λ. Άρσε μετά την σύγκρουση με τον Έβο Μοράλες

 Η εσωκομματική σύγκρουση του Βολιβιανού πρόεδρου Λουίς Άρσε με τον μέντορα του, πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες που διεκδικεί νέα προεδρική θητεία, οδήγησε στην πόρτα της εξόδου του βαθιά διχασμένου MAS με τα χρώματα του οποίου ο πρώτος νίκησε στις εκλογές του 2020.

Το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό έκρινε πως ο κ. Άρσε «έθεσε αυτόν εκτός» παράταξης, καθώς δεν συμμετείχε στο συνέδριο του κόμματος αυτή την εβδομάδα, προορισμένου για να οργανωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες του Δεκεμβρίου ώστε να αναδειχθεί υποψήφιός του για το κορυφαίο αξίωμα στη χώρα.

Ινδία: Οι πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο 10 ανθρώπων μέχρι τώρα και άλλοι 82 αγνοούνται

 Ο αριθμός των νεκρών  που προκάλεσε μια καταρρακτώδη πλημμύρα στην Ινδία ανήλθε σε τουλάχιστον  σε 10 ανθρώπους, ενώ άλλοι 82 αγνοούνται, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στο Σικίμ τα νερά έχουν προκαλέσει καταστροφές σε τέσσερις συνοικίες της πολιτείας, παρασύροντας ανθρώπους, δρόμους, γέφυρες δήλωσε ο εκπρόσωπος του ινδικού στρατού μια μέρα αφότου το τείχος του νερού έπεσε ορμητικά στην ορεινή κοιλάδα στη βορειοανατολική πολιτεία.

«Δέκα πτώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής και 82 άνθρωποι αγνοούνται, μεταξύ των οποίων και στρατιωτικό προσωπικό»,

Αρμενία: Διεθνής συνδρομή για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών που εγκατέλειψαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ

 Έκτακτη αποστολή της Unesco θα μεταβεί το Σάββατο στην Αρμενία για να προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης για την παροχή εκπαίδευσης στα περισσότερα από 30.000 παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.

Η Unesco «αποστέλλει μια ομάδα ειδικών στο Γερεβάν, αρμόδια για να καταρτίσει, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές, ένα σχέδιο δράσης με στόχο την εκπαιδευτική συνέχεια για τους εκτοπισμένους μαθητές σε κατάλληλες σχολικές συνθήκες», επεσήμανε.


Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχουμε στοιχεία ότι η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας αποτελεί απειλή για την Τουρκία

 Σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για την απειλή που δέχεται η Τουρκία από PKK και YPG, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαχώρισε τη θέση του από τα όσα ισχυρίζεται η Τουρκία.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρία Αλεξάκη, τόνισε ότι στο briefing του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξελίχθηκε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τους δημοσιογράφους οι οποίοι

ΗΠΑ: Ζητούν από τη Βόρεια Μακεδονία διαφανή διαδικασία για τον νόμο περί αμνηστίας

 Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια, Άντζελα Άγκελερ, κάλεσε την Τετάρτη τη Βόρεια Μακεδονία για διαφανή και νόμιμη διαδικασία για την ψήφιση του νόμου περί αμνηστίας, λέγοντας ότι οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν τι συμβαίνει και ποια είναι η ανάγκη για έναν τέτοιο νόμο.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αμνηστία, το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις ακόμη και μεταξύ του ίδιου του κυβερνητικού συνασπισμού, γράφει η REL.

Ιταλία: Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα έφθασαν τα 1.208 την περασμένη χρονιά

 Στην Ιταλία το 2022 έχασαν την ζωή τους στο χώρο εργασίας 1.208 εργαζόμενοι, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ασφάλισης Εργατικών Ατυχημάτων INAIL.

Στην ετήσια έκθεσh του, το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι ο αριθμός παραμένει πολύ υψηλός, παρά την πτώση 15,2 % σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Επίσης επισημαίνει ότι, τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται. Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, καταγράφηκαν 383.242 αναφορές για ατυχήματα, 20,9% λιγότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και 8,1% σε σύγκριση με το 2019, έτος πριν από την πανδημία, δήλωσε ο πρόεδρος της INAIL, Fabrizio D’Ascenzo.

Β.Κορέα: Σε εξαγωγή πλουτωνίου για οπλική χρήση αποδίδεται το κλείσιμο του πυρηνικού αντιδραστήρα στο συγκρότημα της Γιονγκμπιόν

 Η Βόρεια Κορέα έκλεισε τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο κύριο πυρηνικό της συγκρότημα, πιθανόν για να εξάγει πλουτώνιο οπλικής ποιότητας με επεξεργασία ράβδων αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου, ανέφεραν την Πέμπτη νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα κυβερνητική πηγή.

Η λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα 5 μεγαβάτ στο πυρηνικό συγκρότημα της Γιονγκμπιόν έχει ανασταλεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με εκτίμηση των αρχών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

«Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι εργασιών επεξεργασίας για την απόκτηση πλουτωνίου για όπλα», γράφει η εφημερίδα Donga Ilbo, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή.

Ρωσία: Ναυτική Βάση στη γεωργιανή περιοχή της Αμπχαζίας θέλει να εγκαταστήσει ο Πούτιν

 Η Ρωσία θέλει να εγκαταστήσει ναυτική βάση στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην αυτονομιστική γεωργιανή περιοχή της Αμπχαζίας, δήλωσε την Πέμπτη ο ηγέτης της περιοχής, Ασλάν Μπζάνια, σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia, μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το Reuters.

Ο Ασλάν Μπζάνια, ο αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος της αποσχισθείσας περιοχής που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, δήλωσε ότι έχει υπογραφεί συμφωνία για μια μόνιμη ναυτική βάση στην Οτσαμτσίρα (Ochamchira).

Μείωση της στήριξης της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ για αποστολή όπλων στην Ουκρανία

 Μειώνεται το ποσοστό των Αμερικανών και από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της παροχής όπλων στην Ουκρανία, σε μια προειδοποιητική ένδειξη για το Κίεβο, που βασίζεται ιδιαιτέρως στα αμερικανικά όπλα για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Η διήμερη δημοσκόπηση, που ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη 4/10, έδειξε ότι μόνο το 41% των συμμετεχόντων συμφωνεί με τη δήλωση ότι η Ουάσινγκτον θα «πρέπει να παράσχει όπλα στην Ουκρανία», συγκριτικά με 35% που διαφωνεί, ενώ οι υπόλοιποι ερωτηθέντες παραμένουν αναποφάσιστοι στο θέμα αυτό.

Ενεργοποιήθηκε η FEMA στις ΗΠΑ: Η Ρωσία διεξάγει για πρώτη φορά πανεθνική άσκηση πυρηνικoύ πολέμου – Ταυτόχρονος συναγερμός σε Μόσχα και Ουάσιγκτον (vid)

 Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι ταυτόχρονες ασκήσεις πυρηνικού πολέμου σε ΗΠΑ και Ρωσία με τις εικόνες που έρχονται από τις ρωσικές πόλεις να είναι ανατριχιαστικές.

Η Ρωσία προετοιμάζει ολόκληρο τον πληθυσμό για το χειρότερο σενάριο. Για το σκοπό αυτό η Μόσχα προχωρά για πρώτη φορά σε πυρηνικές ασκήσεις σε πανεθνικό επίπεδο.

Η ρωσική άσκηση περιλαμβάνει 11 διαφορετικές ζώνες ώρας και προσομοιώνει τις συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου.

«Χωρίς σφαίρες» ο ουκρανικός Στρατός: Στάχτη χιλιάδες τόνοι ΝΑΤΟϊκού οπλισμού, κόμβοι επιμελητείας και 37 αμυντικές βιομηχανίες!

 Χιλιάδες τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού που παραχώρησαν δυτικές χώρες στην Ουκρανία καταστράφηκαν μέσα σε 14 περίπου ημέρες προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στην μαχητική ισχύ των ουκρανικών ΕΔ.

Η Ρωσία επέφερε καίριας σημασίας πλήγματα κτυπώντας αιφνιδιαστικά συγκροτήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κυρίως, οπλοστάσια με ΝΑΤΟϊκό οπλισμό.

Η καταστροφή για τους Ουκρανούς είναι ανυπολόγιστη. Ο ουκρανικός Στρατός δεν μπορεί να διεξάγει πλέον  επιθετικές  επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας ενώ έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των ΝΑΤΟϊκών χωρών στο Κίεβο.

Βίντεο: 60 καταστροφικά δευτερόλεπτα – Νοκ αουτ ένα MT-LB, ένα BMP και 20 Ουκρανοί!

 Η 200η ταξιαρχία μηχανοκίνητων τυφεκίων κατέστρεψε ένα MT-LB και ένα BMP και σκότωσε 20 Ουκρανούς σε ένα λεπτό.

Τα βίντεο που έρχονται από τα μέτωπα του πολέμου απεικονίζουν μια άνευ προηγουμένου συντριβή των ουκρανικών δυνάμεων.

Ουκρανία: Αποστολή διάσωσης αλεξιπτωτιστών πίσω από τις γραμμές του ρωσικού Στρατού (vid)

 Μια «αποστολή αυτοκτονίας» – αλλά και ταυτόχρονα σωτηρίας για δύο Ουκρανούς αλεξιπτωτιστές – στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία εδάφη ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι δύο αλεξιπτωτιστές κρύβονταν επί ενάμιση χρόνο σε περιοχή πίσω από τις γραμμές του ρωσικού στρατού.

Κατά την ίδια πηγή, πριν από λίγες εβδομάδες, το Τμήμα Πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού έλαβε πληροφορίες από επιχειρησιακές πηγές ότι δύο στρατιωτικοί των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονταν σε εδάφη υπό ρωσικό έλεγχο από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής, όπου συμμετείχαν σε μάχες με τους Ρώσους.

Ρώσοι: Τα Leopard “καίγονται πολύ όμορφα” – Καταστράφηκαν και τα 10 που έδωσε η Σουηδία στο Κίεβο (vid)

 Oι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι κατέστρεψαν και τα 10 άρματα μάχης Leopard που έδωσε η Σουηδία στον ουκρανικό Στρατό.

Στο βίντεο που ακολουθεί, συγκέντρωσαν μερικά από τα τελευταία κτυπήματα εναντίον των γερμανικών αρμάτων μάχης προσθέτοντας πως “καίγονται πολύ όμορφα”

Βίντεο: Ρώσοι στρατιώτες τρέπουν σε φυγή μεγάλη ουκρανική φάλαγγα – Απίστευτο κάζο

 Ρώσοι στρατιώτες έτρεψαν σε φυγή μια τεράστια ουκρανική φάλαγγα.

Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να καταλάβουν την τάφρο αλλά κατατροπώθηκαν αφού έχασαν ένα όχημα και αρκετούς στρατιώτες από πυρά RPG και πολυβόλων.

Το ρωσικά άρματα μάχης στεκόταν πίσω από τη γραμμή των δέντρων για να υποστηρίξoυν το πεζικό σε περίπτωση υποχώρησης.