Η Βραζιλία και η Αργεντινή θέλουν να κάνουν τη Λατινική Αμερική κυρίαρχη περιοχή.

 Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα και ο Αργεντινός ομόλογός του απομακρύνουν τη λατινοαμερικανική ήπειρο από το δολάριο ΗΠΑ και τις προμήθειες ρωσικών όπλων στην Ουκρανία.

Η Βραζιλία και η Αργεντινή θέλουν να κάνουν τη Λατινική Αμερική κυρίαρχη περιοχή

Ο Ζελένσκι για τις προμήθειες των αμερικανικών δεξαμενών Abrams: «Πολύ αργά»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky σχολίασε το χρονοδιάγραμμα των προμηθειών των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams. Είπε μόνο δύο λέξεις:

Ο Ζελένσκι για τις προμήθειες των αμερικανικών δεξαμενών Abrams: «Πολύ αργά»

«Πολύ αργά», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Γερμανός καγκελάριος Scholz απαντά σκληρά σε ερώτηση σχετικά με τις προμήθειες μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

 Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σχολίασε έντονα τις δηλώσεις της ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας, Saskia Eksen, η οποία αναγνώρισε τη δυνατότητα της Γερμανίας να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αναφέρει η Die Welt .

Κ. Ιατρίδης για την πτώση του μαχητικού: Όταν πετάς με πολλά G ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει το ατύχημα (video)

 Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο χειριστών του μαχητικού αεροσκάφους F-4 της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας που κατέπεσε νότια της Ανδραβίδας σε θαλάσσια περιοχή στην ΕΡΤ μίλησε ο αμυντικός αναλυτής, Κώστας Ιατρίδης, ο οποίος είχε επιβιώσει από παρόμοια συντριβή.

«Έχω εγκαταλείψει όταν το αεροσκάφος το δικό μου πήρε φωτιά, νύχτα, και μείναμε στη θάλασσα περίπου έξι ώρες μέχρι να έρθει το καραβάκι και να μας διασώσει. Γνωρίζω τι σημαίνει εγκατάλειψη όπως επίσης και το τι σημαίνει όταν πετάς επί ρεαλιστικής βάσεως, σε δύσκολες ασκήσεις» δήλωσε ο κ. Ιατρίδης.

«Πολικό» ψύχος στο Αφγανιστάν – 166 νεκροί

 Τουλάχιστον 166 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κύματος ψύχους που πλήττει το Αφγανιστάν τις τελευταίες περίπου είκοσι ημέρες, δήλωσε χθες Σάββατο αξιωματούχος του υπουργείου αντιμετώπισης καταστροφών των de facto αρχών.

Σύμφωνα με τον Άμπντουλ Ραχμάν Ζαχίντ, άλλοι 88 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε μια εβδομάδα, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων ως τώρα στους 166 νεκρούς, με βάση δεδομένα από τις 24 από τις 34 επαρχίες της χώρας. Όπως εξήγησε οι θάνατοι οφείλονταν σε πλημμύρες, πυρκαγιές ή έκλυση θανατηφόρων αερίων από θερμαντικά μέσα.

Μαδαγασκάρη: 25 νεκροί και 38.000 εκτοπισμένοι από τροπική καταιγίδα

 Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, 21 αγνοούνται και περίπου 38.000 έχουν εκτοπιστεί στη Μαδαγασκάρη μετά το πέρασμα τροπικής καταιγίδας την περασμένη εβδομάδα από τα βορειοανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Διαχείρισης Κινδύνων και Καταστροφών.

Ο τελευταίος απολογισμός, την Παρασκευή, ανέφερε 22 νεκρούς.

Η κυβερνητική υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι 83.181 άνθρωποι επλήγησαν συνολικά από αυτές τις κακές καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν στο νησί του Ινδικού Ωκεανού.

Πολωνία: Στρατολογεί αριθμό «ρεκόρ» στρατιωτών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 Οι ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας έχουν στρατολογήσει τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών από το 2008, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υπεράσπιση της χώρας .

Η Πολωνία στρατολόγησε περισσότερους από 13.500 επαγγελματίες στρατιώτες πέρυσι, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak.

Ο αριθμός είναι ισοδύναμος με περίπου το 8% των συνολικών ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας με 164.000 στρατιώτες. 

Oι Ρώσοι κατέλαβαν το Blagodatnoye – «Ανοίγει» ο δρόμος για το Σεβέρσκ

 Περικυκλώνουν την πόλη από τρεις κατευθύνσεις

Oι Ρώσοι κατέλαβαν το Blagodatnoye και πλέον βρίσκονται έξω από τη νότια πύλη του Σεβέρσκ.

Αυτή τη στιγμή κατευθύνονται προς τους οικισμούς Νικολάεβκα και Ραζντόλοβκα. Η κατάληψη του Σολεντάρ αναδεικνύεται ύψιστης στρατηγικής σημασίας.

Β.Ορμπάν: «Η Ρωσία δεν θα νικήσει, οι Ουκρανοί θα καταστραφούν και οι Δυτικοί είναι πλέον σε πόλεμο»

 Η πιο ρεαλιστική προσέγγιση από τον Ούγγρο πρωθυπουργό που δυσαρέστησε το Κίεβο

«Στόχος της Ρωσίας είναι να μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα ακυβέρνητο ερείπιο, ώστε η Δύση να μην μπορεί να το διεκδικήσει ως “βραβείο”. Η Ουκρανία, όπως και το Αφγανιστάν, θα είναι μια χώρα χωρίς ανθρώπους, χωρίς υποδομές, χωρίς μέλλον».

Αυτό που πραγματικά θα συμβεί στην Ουκρανία μετά την ρωσική επίθεση τον Φεβρουάριο του 2022 και το αδιέξοδο που παρατηρείται από τον περασμένο Απρίλιο, περιέγραψε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Β.Ορμπάν ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις του Κιέβου.

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα ρωτήσει τον Μακάρθι αν θα τηρήσει τη «συνταγματική υποχρέωση» να αποτρέψει τη χρεοκοπία των ΗΠΑ

 Ο Τζο Μπάιντεν θα ρωτήσει τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, εάν θα τηρήσει τη «συνταγματική του υποχρέωση» να αποτρέψει μια χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ρωτήσει τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι, εάν θα τηρήσει τη «συνταγματική του υποχρέωση» να αποτρέψει μια χρεοκοπία των ΗΠΑ όταν θα τον δεχθεί στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα ότι η συνομιλία θα αφορά «μια σειρά θεμάτων», τα οποία θα περιλαμβάνουν το χρέος και την οικονομία των ΗΠΑ.

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε ταχύτερα προμήθειες και νέα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τη «σκληρή» κατάσταση

 Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια «πολύ σκληρή» κατάσταση στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ και χρειάζεται να έχει ταχύτερα προμήθειες όπλων και νέους τύπους όπλων για να αντέξει τις ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η κατάσταση είναι πολύ σκληρή. Μπαχμούτ, Βούλενταρ και άλλοι τομείς στην περιφέρεια του Ντονέτσκ – υπάρχουν συνεχείς ρωσικές επιθέσεις», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του βιντεοσκοπημένη ομιλία.

Μεξικό: Οκτώ νεκροί από επίθεση ενόπλων σε νυχτερινό κέντρο

 Οκτώ άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ενόπλους που έκαναν έφοδο σε νυχτερινό κέντρο στη Χερές, πόλη στο κεντρικό-βόρειο Μεξικό, στην καρδιά περιοχής που σαρώνεται από τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι τοπικές αρχές.

Βαριά οπλισμένοι άνδρες άνοιξαν πυρ τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο μέσα στο νυχτερινό κέντρο, στην πολιτεία Σακατέκας, περίπου 670 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Έξι άνθρωποι πέθαναν επιτόπου, άλλοι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους καθώς τους προσφέρονταν ιατρικές φροντίδες.

Ουκρανία: Πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στο Χάρκοβο – Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες

 Πύραυλος έπληξε πολυκατοικία χθες Κυριακή το βράδυ στην πόλη Χάρκοβο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος, να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον τρεις και να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές, έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης της ομώνυμης περιοχής Όλεχ Σινεχούμποφ.

Φωτοειδησεογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters διαπίστωσε πως το κτίριο φλεγόταν.

Ο κ. Σινεχούμποφ ανέφερε πως το πλήγμα έγινε στην κεντρική συνοικία του Κιέβου.

«Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά. Δυστυχώς, ηλικιωμένη σκοτώθηκε», ανέφερε ο περιφερειάρχης Σινεχούμποφ μέσω Telegram.

Αργεντινή: Ο Σολτς παρομοιάζει την κατάσταση στο Ιράν με αυτή της δικτατορίας του Βιδέλα

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αργεντινή, ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, αποτίνοντας φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της στρατιωτικής δικτατορίας του Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα (1976-1983), παραλλήλισε την κατάσταση που επικρατούσε τότε στο κράτος της Λατινικής Αμερικής με την αιματηρή καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων στο Ιράν.

Μιλώντας σε μνημείο στο Ρίο δε λα Πλάτα,

Περού: Nέο νομοσχέδιο για επίσπευση των εκλογών θα καταθέσει η Ντίνα Μπολουάρτε

Η μεταβατική πρόεδρος του Περού, η Ντίνα Μπολουάρτε, υποσχέθηκε χθες Κυριακή το βράδυ ότι θα προτείνει εκ νέου συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν πρόωρα τον Οκτώβριο φέτος εάν το Κογκρέσο δεν δεχθεί να εξετάσει ξανά η απορρίψει κείμενο προς τον σκοπό αυτό που κατατέθηκε την Παρασκευή.

Μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, έπειτα από μαραθώνια επτάωρη συνεδρίαση, το περουβιανό κοινοβούλιο απέρριψε (65 ψήφοι κατά, 45 υπέρ, δύο αποχές) κείμενο που άνοιγε την πόρτα στη διεξαγωγή εκλογών μέσα στη χρονιά.

Σεούλ: Αποστολή όπλων στην Ουκρανία ζήτησε απο την Ν. Κορέα ο Γ. Στόλτενμπεργκ

 Την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να κλιμακώσει τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων κρατών που μετέβαλαν την πολιτική τους, παρότρυνε ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ  στη Σεούλ, πρώτο σταθμό της ασιατικής περιοδείας του.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ινστιτούτο μελετών στη Σεούλ, ο Νορβηγός εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την αποστολή μη θανατηφόρας στρατιωτικής βοήθειας από τη Νότια Κορέα στην Ουκρανία, αλλά παρότρυνε τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα, επικαλούμενος την «επείγουσα ανάγκη» του ουκρανικού στρατού για πυρομαχικά.

Ρωσία: Αποκλείει το ενδεχόμενο συνομιλιών με το Κίεβο ή τη Δύση ο υφ. Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ

 Καθώς οι ΗΠΑ έχουν πλέον πάρει την απόφαση να στείλουν βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία, δεν έχει νόημα για τη Μόσχα να συζητήσει με το Κίεβο ή αυτούς που κινούν τα νήματα της ουκρανικής κυβέρνησης – «μαριονέτας», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, μεταδίδει σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.