Πρωτομαγιά 2017: Χιλιάδες Ισπανοί στους δρόμους (pics)

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη με σκοπό να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να καταγγείλουν τη διαφθορά, στο πλαίσιο των εορτασμών της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ισπανία.

Η πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης οργανώθηκε λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ενός νέου σκανδάλου που πλήττει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και αφορά την κατάχρηση πόρων από μια δημόσια εταιρεία ύδρευσης.

Πρωτομαγιά: Συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές στο Τορίνο

Συγκρούσεις αστυνομικών με ακροαριστερούς και αναρχικούς διαδηλωτές σημειώθηκαν στο Τορίνο της Ιταλίας, λίγο πριν από την εκδήλωση των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικάτων για την Πρωτομαγιά. Οι διαδηλωτές ήθελαν να φτάσουν στην πλατεία όπου είχε οργανωθεί ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς από τα τρία ιταλικά συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil. 

Τεράστια διαδήλωση στη Μόσχα για την Εργατική Πρωτομαγιά (pics)

Περίπου ενάμισι εκατομμύριο Ρώσοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Μόσχας για την Εργατική Πρωτομαγιά. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την αστυνομία στη ρωσική πρωτεύουσα.

"Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν για την Πρωτομαγιά", αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πρωτομαγιά 2017: Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι πριν τις κρίσιμες εκλογές (pics&vids)

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ νεαρών κουκουλοφόρων και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στο Παρίσι, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά. Τα επεισόδια λαμβάνουν χώρα έξι ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σικάγο - Ο ματωμένος Μάης του 1886 - -Ιστορικό αφιέρωμα στην 1η Μάη: Σικάγο 1886

Τιμώντας την παγκόσμια εργατική Πρωτομαγιά, δημοσιεύουμε αποσπάσματα ενός χρονικού, που έγραψε ο μεγάλος επαναστάτης και ποιητής της Κούβας, Χοσέ Μαρτί (1850-1895), για τα γεγονότα του ματωμένου Μάη του 1886, στο Σικάγο.
Ο Χοσέ Μαρτί υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα. Επαναστάτης και διανοούμενος, έδωσε και τη ζωή του στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας του.

1886 Εργατική Πρωτομαγιά : Η ιστορία πίσω από το κίνημα

Οι αγώνες των εργατών για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους σε μια ιστορική αναδρομή
Όλα ξεκίνησαν το 1886 μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργασίας των ΗΠΑ όπου αποφασίζεται την 1η Μαΐου να γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις στο Σικάγο. Έτσι,  με σύνθημα "Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνο" οι εργάτες και οι οικογένειές τους αποφάσισαν να διαδηλώσουν στην πλατεία Haymarket.

Χρώμα Πρωτομαγιάς στην Αθήνα με χιλιάδες απεργούς στις προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ (ΦΩΤΟ)

Με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί χιλιάδες εργαζόμενοι φτάνουν στις προσυγκεντρώσεις της Αθήνας για να κατευθυνθούν όλοι μαζί προς την πλατεία Συντάγματος και την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν από τις 9.30 το πρωί, στη μία από τις πέντε προσυγκεντρώσεις, στην πλατεία Κάνιγγος, από τους κλάδους Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου,

Σικάγο 1886 – Πώς «γεννήθηκε» η εργατική Πρωτομαγιά

Το κείμενο του Σ. Γιελέν «Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ», αποτελεί έως σήμερα μία πολύτιμη πηγή ενημέρωσης για τις συνθήκες υπό τις οποίες γεννήθηκε η «εργατική πρωτομαγιά». Αναδημοσιεύθηκε και ανατυπώθηκε σε εκατοντάδες έντυπα και γλώσσες στον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες. Το κάνουμε κι εμείς, σήμερα, που το νόημα της εξέγερσης του Σικάγου, έχει διαστρεβλωθεί, παραχαραχτεί και προσαρμοστεί στα μέτρα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και της εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων με στόχο την περίφημη «εργασιακή ειρήνη» και τη σιγή… νεκροταφείου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σήμερα σε όλη τη χώρα - Στην Αθήνα πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία (SPOT)

Με σύνθημα «Εργατική Πρωτομαγιά 2017. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!» δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιούνται σήμερα Δευτέρα 1η Μάη σε όλη τη χώρα.
Στην Αθήνα, η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα  και θα ακολουθήσει πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Η Εργατική Πρωτομαγιά ή Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών γιορτάζεται ανά τον κόσμο με διαδηλώσεις και πορείες, με σκοπό την προβολή των κοινωνικών και οικονομικών επιτευγμάτων της διεθνούς εργατικής τάξης.
Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του Μακελειού του Σικάγο το 1886, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της