Η Πρόεδρος κι ο φράχτης

 

Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις, λέει η γνωστή ρήση. Αυτό ισχύει και με το παραπάνω στην περίπτωση της φωτογραφίας που αποφάσισε η κυρία Πρόεδρος να βγάλει μπροστά στον φράχτη του Έβρου. Σε μια στάση ατσαλάκωτου πατριωτισμού, καλοντυμένη, ευθυτενής, με το αρμόζον στην περίπτωση ύφος, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου περιέγραψε με τη φωτογραφία αυτή τον εαυτό της καλύτερα από κάθε

Ιαπωνία / Το 80% των κατοίκων δεν θέλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες

 

Περισσότερο από το 80% των Ιαπώνων είναι αντίθετο στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα τους φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου.

Ίντερ / Στην κορυφή μετά από έντεκα χρόνια

 

H  Ίντερ είναι η νέα πρωταθλήτρια Ιταλίας στο ποδόσφαιρο, έντεκα χρόνια μετά την τελευταία της αντίστοιχη κατάκτηση. Η “αποκαθήλωση” της Γιουβέντους μετά από εννιά συνεχόμενους τίτλους έμελλε να συμβεί από μία ομάδα του Μιλάνου. Η  Ίντερ ανήμερα το Πάσχα, εκμεταλλευόμενη την εκτός έδρας ισοπαλία της Αταλάντα με τη Σασουόλο, εξασφάλισε μαθηματικά τον τίτλο. Τρεις αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος είχε διαφορά 13 βαθμών από τη δεύτερη θέση, κάτι που φανερώνει πως η επιστροφή στην κορυφή ήρθε μάλλον εύκολα.

Ομαδούλα αυτός ο Παναθηναϊκός μπροστά στο θηρίο του Ολυμπιακού

 

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν είδε τον σημερινό αγώνα ως απλά μια υποχρέωση, ίσα ίσα που από την αρχή έδειξε τις προθέσεις του.

Ήθελε να πάρει εμφατική ρεβάνς επειδή ο Παναθηναϊκός του γκρέμισε το αήττητο.

Και τα κατάφερε πολύ πιο εύκολα απ’ ότι θα περίμενε. Ουσιαστικά κλείδωσε τη νίκη από το πρώτο ημίχρονο.

Θα σχολιάσει κάποιος ότι αν ο Βιγιαφάνιες είχε ευστοχήσει στο καθαρό πέναλτι του Σα στον Ιωαννίδη ίσως η εξέλιξη του παιχνιδιού να ήταν διαφορετική.

Το ΚΚΕ απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη (…και μετά ξύπνησε)

 

Αυτές τις μέρες, διάφορα φασισταριά της Θεσσαλονίκης, όπως καθηγητές πανεπιστημίου, γιατροί, δικηγόροι, απόστρατοι αξιωματικοί, επιχειρηματίες, απλοί πολίτες, διακινούν μία επιστολή για συλλογή υπογραφών, με σκοπό να ξηλωθεί ή να αλλάξει το κείμενο σε μία αναθηματική πλάκα, που έχει τοποθετήσει ο αλήστου μνήμης Μπουτάρης, χωρίς μάλιστα να υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δημοκρατικά πράγματα…

  • Από τον Χρήστο Μπολώση

Σπατάλη συμβολικού κεφαλαίου μπροστά στο τείχος του Έβρου Ένα σοβαρό λάθος, μια ανησυχητική εξέλιξη

 

Η διαδρομή και η αύρα ενός προσώπου αποτελούν αποσκευές με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ιδιαίτερα όταν αναλάβει δημόσια θέση.

Το φύλο, η ηλικία, η καταγωγή, το ύφος μπορούν να γίνουν πλούτος συμβολισμών. Ένα ρούχο, ο τρόπος που θα χαιρετήσει, που θα κοιτάξει την κάμερα, μια φράση, η συνάντηση με έναν απόκληρο της κοινωνίας, η ανάδειξη ενός θέματος ταμπού, όλα συμβολισμοί με αξία.

Και η ιδιωτική ζωή, ο τρόπος που θα την κρατήσει πίσω από τις κουρτίνες αλλά και το πώς (όταν θελήσει) θα σηκώσει την κουρτίνα για να δούμε, κι αυτό πάλι είναι συμβολισμός με αξία. 

Νέα χάραξη στον οδικό άξονα Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη

 

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ανέφερε ότι η νέα χάραξη του οδικού άξονα Ολυμπία – Βυτίνα - Τρίπολη, απομακρύνεται από τον παραδοσιακό οικισμό Λαγκαδίων, ενώ προχωρά η ανάθεση μελέτης Ανάλυσης Κόστους - Οφέλους και Προέλευσης – Προορισμού, του οδικού άξονα Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία, με σκοπό την εξέταση της δυνατότητας χρηματοδότησης του έργου από την ΕΤΕπ.   

Συμφωνία Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας για τον αντικαταστάτη των Rafale και Eurofighter

 

Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία ανακοίνωσαν ότι έφθασαν σε συμφωνία για την υπογραφή των συμβολαίων μελέτης του Μελλοντικού Εναερίου Συστήματος Μάχης (SCAF) τα οποία θα οδηγήσουν στην κατασκευή ενός πρωτοτύπου το 2027, έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις και βιομηχανικούς ανταγωνισμούς.

«Οι συνομιλίες κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών επέτρεψαν στην κατάληξη σε ισορροπημένη συμφωνία ανάμεσα στους εταίρους για το επόμενο στάδιο της φάσης επίδειξης του προγράμματος», δηλώνουν οι υπουργοί Αμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας Φλοράνς Παρλί, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και Μαργκαρίτα Ρόμπλες αντίστοιχα.

Κάρφωσε τη Χρυσή Αυγή για τη βία σε μετανάστες

 

«Είσαι το τρίτο κόμμα και, αντί να αξιοποιήσεις τη νίκη, ασχολείσαι με έναν Πακιστανό να τον δείρεις», δήλωσε ο Κ. Πλεύρης σε συνέντευξή του, ανατρέποντας τον ισχυρισμό των στελεχών της Χρυσής Αυγής περί μεμονωμένων περιστατικών βίας, εν αγνοία της ηγεσίας ● Στις φυλακές Δομοκού ο Γ. Λαγός αναζητεί τώρα την ευσπλαχνία της κυβερνητικής παράταξης.

Μετά τις τζάμπα μεγαλοστομίες και τις απειλές που εκτόξευε από τη θαλπωρή των Βρυξελλών, ο Γιάννης Λαγός μεταφέρθηκε από προχθές στην Ελλάδα και ήδη αποφάσισε ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών τον εγκλεισμό του στις φυλακές του Δομοκού, όπου φιλοξενούνται και τα λοιπά καταδικασμένα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Πρώτα χαλάρωσαν τα μέτρα, τώρα κουνάνε το δάχτυλο στους πολίτες

 

Στον δρόμο που άνοιξε ο Κυρ. Μητσοτάκης βάδισε ο Γ. Γεραπετρίτης, εξαγγέλλοντας εντατικοποίηση ελέγχων, χωρίς να αποκλείει την αυστηροποίηση του πλαισίου.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει την πλήρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για Covid-19, στοχεύοντας σε μια όσο το δυνατόν πιο αποδοτική τουριστική περίοδο, προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορεί από τη βαθιά ύφεση που βιώνει ήδη η ελληνική οικονομία: μια ύφεση που είναι απόρροια και των επιλογών διαχείρισης της πανδημίας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ινδοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω φονικού κυκλώνα

 

Ο πανίσχυρος κυκλώνας Tauktae έφτασε στη δυτική ακτή της Ινδίας, πλήττοντας το κρατίδιο του Γκουτζαράτ με έντονες βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους έως και 165 χλμ. την ώρα, με αποτέλεσμα οι αρχές να ζητήσουν την εκκένωσή της περιοχής από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και να αναστείλουν τους εμβολιασμούς 

Το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν ο Tauktae, ο σφοδρότερος κυκλώνας που πλήττει τη δυτική Ινδία εδώ και τριάντα χρόνια, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, διέσχισε την Αραβική Θάλασσα.

Χιλή: Μπροστά η Αριστερά για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης

 

Ξεκάθαρο προβάδισμα συγκεντρώνουν τα κόμματα της Αριστεράς και ανεξάρτητοι υποψήφιοι για τη συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευση που θα κληθεί να αναθεωρήσει σε βάθος το Σύνταγμα της Χιλής (κληροδότημα της δικτατορίας του Πινοτσέτ). Η εκλογική αναμέτρηση θα καθορίσει τα 155 πρόσωπα, άνδρες και γυναίκες εξίσου, που θα συγκροτήσουν τη Σ.Σ..

Οι Αριστεροί σχηματισμοί έλαβαν το 33% των ψήφων, η κεντροδεξιά 21%, ενώ ανεξάρτητοι υποψήφιοι έλαβαν τις υπόλοιπες ψήφους, με πάνω από τα μισά ψηφοδέλτια (το 53%) να έχουν καταμετρηθεί.

Βραζιλία: Παράνομα γίνεται σχεδόν όλη η αποψίλωση του Αμαζονίου

 

Παράνομη σχεδόν όλη η αποψίλωση του Αμαζονίου και μη ρεαλιστική η υπόσχεση του προέδρου της Βραζιλίας να την εξαλείψει, με δεδομένη την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τη χρήση των γαιών στην περιοχή, σύμφωνα με νέα έκθεση, καρπός έρευνας πανεπιστημιακών και οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του βραζιλιάνικου παραρτήματος του WWF.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν πως το 94% της καταστροφής του τροπικού δάσους στην Αμαζονία και στην περιοχή «Ματουπίμπα», που συμπεριλαμβάνει τμήματα των πολιτειών Μαρανιάου, Τοκαντίνς, Πιαουί και Μπαΐα, είναι παράνομη.

Κολομβία: 50 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στις 20 μέρες του ξεσηκωμού

 

Ακόμα ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε άλλη μια νύχτα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κολομβία, που από τις 28 Απριλίου γνωρίζει ένα τσουνάμι κοινωνικού ξεσηκωμού με τις αρχές να απαντούν με ακραία καταστολή.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας άνδρας υπέκυψε αφού τραυματίστηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν σε επίθεση εναντίον τριών εγκαταστάσεων της αστυνομίας στον δήμο Γιούμπο. Παράλληλα, δημόσια κτίρια και υποκαταστήματα τραπεζών καταστράφηκαν στην πόλη Λα Πλάτα, όπου τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Θέατρο σκιών και έντονο παρασκήνιο στη Δημόσια Τηλεόραση

 

Όταν ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, ως υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, ανακοίνωνε την τοποθέτηση του εαυτού του (sic) στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, κανείς δεν περίμενε ότι τα πράγματα θα πάνε τόσο άσχημα στον τομέα της αρμοδιότητάς του, σε αντίθεση με τον τομέα της ψυχαγωγίας, όπου η ΕΡΤ έκανε την έκπληξη. 

Οι κακές γλώσσες στη ΝΔ έλεγαν τότε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον «πάρκαρε» στην ΕΡΤ,