Βραζιλία: Παράνομα γίνεται σχεδόν όλη η αποψίλωση του Αμαζονίου

 

Παράνομη σχεδόν όλη η αποψίλωση του Αμαζονίου και μη ρεαλιστική η υπόσχεση του προέδρου της Βραζιλίας να την εξαλείψει, με δεδομένη την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τη χρήση των γαιών στην περιοχή, σύμφωνα με νέα έκθεση, καρπός έρευνας πανεπιστημιακών και οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του βραζιλιάνικου παραρτήματος του WWF.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν πως το 94% της καταστροφής του τροπικού δάσους στην Αμαζονία και στην περιοχή «Ματουπίμπα», που συμπεριλαμβάνει τμήματα των πολιτειών Μαρανιάου, Τοκαντίνς, Πιαουί και Μπαΐα, είναι παράνομη.

Όπως σημειώνουν, η κατάσταση αυτή οφείλεται κυρίως στην ανικανότητα των αρχών να απογράψουν, για παράδειγμα, τη νόμιμη χρήση των γαιών αυτών από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους υλοτόμους.

«Η διαφοροποίηση μεταξύ της νόμιμης και της παράνομης υλοτομίας είναι παράγοντας-κλειδί για να εξασφαλιστεί ότι η γεωργική και η δασική παραγωγή δεν θα αμαυρώνεται από περιβαλλοντικά εγκλήματα», εξηγείται στο κείμενο.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, το 2019, η αποψίλωση του δάσους έχει κορυφωθεί. Τους δώδεκα μήνες ως τον Αύγουστο το 2020, η αποψίλωση αυξήθηκε κατά 9,5%, καταστράφηκε επιφάνεια μεγαλύτερη από αυτήν ολόκληρης της Τζαμάικας, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος δέχεται έντονη διεθνή πίεση για να αλλάξει πολιτική ως προς το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η αγροτοδιατροφική βιομηχανία της χώρας του, στην οποία ξεχωρίζουν μεγάλοι εξαγωγείς κρέατος και σόγιας, ανησυχεί για τις συνέπειες αυτής της πίεσης.

Παρά την υπόσχεση που έχει κάνει ο Μπολσονάρο ότι θα εξαλείψει την παράνομη αποψίλωση του δάσους ως το 2030, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σχέδιο νόμου που χαλαρώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και για τον τομέα της ενέργειας.

Το κείμενο αυτό, το οποίο ακόμη εκκρεμεί να εγκριθεί από τη Γερουσία, προβλέπει κυρίως ότι θα αρκεί μια απλή υπόσχεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες για την περιβαλλοντική προστασία για να αρχίζουν έργα διάνοιξης δρόμων ή εγκατάστασης γραμμών ηλεκτροδότησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...