Στον δρόμο που άνοιξε ο Κυρ. Μητσοτάκης βάδισε ο Γ. Γεραπετρίτης, εξαγγέλλοντας εντατικοποίηση ελέγχων, χωρίς να αποκλείει την αυστηροποίηση του πλαισίου.
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει την πλήρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για Covid-19, στοχεύοντας σε μια όσο το δυνατόν πιο αποδοτική τουριστική περίοδο, προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορεί από τη βαθιά ύφεση που βιώνει ήδη η ελληνική οικονομία: μια ύφεση που είναι απόρροια και των επιλογών διαχείρισης της πανδημίας από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ωστόσο, ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει και «κουνάει το δάχτυλο» προς τους πολίτες, καθιστώντας τους εκ των προτέρων μοναδικούς υπεύθυνους για τυχόν αύξηση των κρουσμάτων που θα καταγραφεί στις επόμενες ημέρες – η οποία, ωστόσο, πιθανότατα θα οφείλεται κυρίως στις κυβερνητικές αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων.
Το μήνυμα Γεραπετρίτη
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84». Όπως υπογράμμισε, η μάχη κατά του κορονοϊού είναι μια «διαρκής μάχη» και «θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να είμαστε πάρα πολύ προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων». Ο υπουργός μίλησε για μηδενικό εφησυχασμό και τόνισε ότι όλοι πρέπει να επιδείξουν αυτοπειθαρχία: «Ναι, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα, πλην όμως εξακολουθούν να υφίστανται πολύ σημαντικοί περιορισμοί, τους οποίους πρέπει να εμπεδώσουμε».
Έσπευσε μάλιστα να εξαγγείλει την εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ δεν απέκλεισε –εφόσον «χρειαστεί»– και την αυστηροποίηση του σχετικού πλαισίου. Τουλάχιστον έξι καταστήματα έκλεισαν για 15 ημέρες, ήταν το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο υπουργός. Για την αυστηροποίηση είπε ότι «το απεύχομαι, θεωρώ ότι θα δείξουμε την προσήκουσα προσοχή», όμως συνέχισε αναφέροντας πως «δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι ευκταίο... Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα είναι έλεγχοι που θα αφορούν και τα καταστήματα, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες».
«Δυστυχώς φαίνεται πως όλοι κάπως έχουμε χαλαρώσει», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, καθιστώντας αυτομάτως όλους τους πολίτες υπεύθυνους για τις προσεχείς (ενδεχομένως δυσάρεστες) εξελίξεις.
Δεν παρέλειψε να βάλει και το «τυράκι» για τα εμβόλια, λέγοντας ότι από τη στιγμή που ανοίξει η δυνατότητα εμβολιασμού και για την ηλικιακή ομάδα 18 και άνω, θα μπορούσε να ανοίξει και η συζήτηση περί προνομίων. Ωστόσο, βιάστηκε να μιλήσει για τείχος ανοσίας εντός του Ιούνιου, δηλαδή για μια κατάσταση για την οποία ούτε οι ειδικοί είναι σίγουροι ότι θα επιτευχθεί τόσο γρήγορα: «Αν όλα πάνε καλά, στο τέλος Ιουνίου θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέπει να πορευθούμε με ασφάλεια και στον τουρισμό, στο τέλος Ιουνίου ένα πολύ υψηλό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί».
Συντονισμένες δηλώσεις
Το έδαφος για τις δηλώσεις Γεραπετρίτη είχε προλειάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Μαξίμου για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ως συνήθως, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού και των ποικίλων δραστηριοτήτων με παράλληλη άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων και ουσιαστικά εγκάλεσε τους πολίτες για ανευθυνότητα. Μάλιστα, προειδοποίησε πως «θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου».
Την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός των μέτρων από όλους τόνισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και επανέλαβε μονότονα πως «θα είμαστε αυστηροί στη επιβολή του νόμου...».
Μαζικά πυρά από την αντιπολίτευση
Ωστόσο, τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης υπενθύμισαν στον πρωθυπουργό τα σοβαρά λάθη, τις αστοχίες και τις παλινωδίες τής κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα μέτρα.
«Ο κ. Μητσοτάκης, που έχει καταστρατηγήσει ό,τι μέτρο έχει επιβάλει, οφείλει επιτέλους να σταματήσει να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η πανδημία «είναι εδώ και παρά την εικόνα που δημιουργεί η κυβέρνηση τα προβλήματα παραμένουν. Αναγκάστηκε σήμερα να το πει και ο πρωθυπουργός, αφού καλλιέργησε τον εφησυχασμό.
«Η "ανευθυνότητα" και οι παλινωδίες, σε σχέση με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση, που από τη μια υιοθετεί μόνο τα "πρωτόκολλα" που επιβάλλουν οι μεγάλες μεταφορικές και τουριστικές εταιρίες και από την άλλη εναποθέτει την ανάσχεση της πανδημίας αποκλειστικά στην αυτοδιάγνωση και στον αναγκαίο εμβολιασμό, ο οποίος εκτός του ότι απέχει πολύ από το να καταστεί μαζικός, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας και θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας μ' ευθύνη του κράτους» ανέφερε σε σχόλιό του το ΚΚΕ.
«Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά σήμερα, επιδόθηκε στην γνωστή του τακτική, αναφέροντας πως "η ελευθερία δεν συνιστά ανευθυνότητα" και δείχνοντας για άλλη μια φορά τους "συμπολίτες του" ως αποκλειστικά υπεύθυνους για την πορεία της πανδημίας στη χώρα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης και συνέχισε στο ίδιο πνεύμα:
«Ο κ. Μητσοτάκης που δεν πρόλαβε καλά καλά να ανοίξει ο τουρισμός και έσπευσε να αυξήσει την πληρότητα στα πλοία για εξυπηρετήσει τους φίλους του τους εφοπλιστές και τα διεθνή πρακτορεία -όπως άλλωστε έκανε και πέρυσι- δεν είναι φυσικά καθόλου ανεύθυνος. Ούτε η Κυβέρνηση του όμως είναι ανεύθυνη. Μια Κυβέρνηση που ένα χρόνο τώρα δεν έχει ενισχύει πραγματικά το ΕΣΥ περιμένοντας απλώς τις δωρεές των ιδιωτών, που δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα για τα μέσα μεταφοράς, για τους χώρους εργασίας, για τα σχολεία κλπ.»
»Το παραμύθι της ατομικής ευθύνης είναι πολύ βολικό για τον κ. Μητσοτάκη, γι’ αυτό άλλωστε και το ανασύρει διαρκώς, οι πολίτες όμως πλέον γνωρίζουν πολύ καλά ποιος και ποιοι είναι οι πραγματικά και εγκληματικά ανεύθυνοι για όλη αυτή την δραματική κατάσταση.»
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου