Ουκρανία: Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει πριν από τον χειμώνα

 Ο ρωσικός στρατός ήδη πλήττει υποδομές, προειδοποίησε. «Αυτός είναι ένας από τους λόγους που θέλουμε (...) ο πόλεμος να τερματιστεί περί τα τέλη του φθινοπώρου».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και οδεύει να συμπληρώσει έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιέρμακ, ο ουκρανικός στρατός κάνει ό,τι μπορεί για να ανακαταλάβει εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Όσο περισσότερο ο ρωσικός στρατός οχυρώνει τις θέσεις του τόσο πιο δύσκολο γίνεται το καθήκον των στρατευμάτων του Κιέβου, αναγνώρισε.

Μεξικό: Άκαρπη προσπάθεια δύτη να μπει σε πλημμυρισμένη στοά ορυχείου με δέκα εργαζόμενους

 Δεν κατάφερε να φτάσει ο δύτης του στρατού τους δέκα εργαζόμενους που βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα εγκλωβισμένοι  σε σε πλημμυρισμένη στοά ορυχείου στην πόλη Σαμπίνα της πολιτείας  Κοαουίλα, στο βόρειο Μεξικό.

Ο στρατιωτικός, εφοδιασμένος με φιάλη οξυγόνου και μάσκα, αλλά φορώντας τη στολή του —όχι στολή δύτη— κατέβηκε σε μια από τις στοές μέσα σε μεταλλικό καλάθι, προτού βγει ξανά στην επιφάνεια λεπτά αργότερα.

Ο κυβερνήτης Μιγκέλ Ρικέλμε ανέφερε μέσω Twitter ότι δύτης του στρατού μπήκε στη στοά υπ’ αριθμόν 4 του ορυχείου, αλλά συνάντησε εμπόδια και δεν κατάφερε να προχωρήσει.

Κόστα Ρίκα: Άδειες παραμονής για 200.000 παράτυπους μετανάστες σχεδιάζει η κυβέρνηση

 Άδειες νόμιμης παραμονής σε περίπου 200.000 παράτυπους μετανάστες, κυρίως από τη γειτονική Νικαράγουα, σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση της  Κόστα Ρίκα.

Σκοπός είναι οι μετανάστες αυτοί να ενταχθούν επίσημα στην αγορά εργασίας και στο σύστημα υγείας και πρόνοιας, εξήγησε η Μαρλέν Λούνα, επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Το σχέδιο, ακόμη υπό κατάρτιση, θα χρειαστεί την οριστική έγκριση του προέδρου Ροδρίγο Τσάβες.

Η κρίση στη Νικαράγουα οδήγησε πέρυσι 60.000 μετανάστες να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου στις αρχές της Κόστα Ρίκα ενώ για εφέτος οι εκτιμήσεις, για τον αριθμό των αιτήσεων, ξεπερνούν τις 80.000.

Μαλί: Εθνικό πένθος για τους 42 στρατιώτες στην επίθεση της Τεσίτ

 Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε το στρατιωτικό καθεστώς στο Μαλί επιβεβαιώνοντας τον θάνατο 42 στρατιωτικών που αποδόθηκε σε επίθεση  τζιχαντιστών την Κυριακή 7/8, στην πόλη Τεσίτ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα.

Η μεταβατική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι σκοτώθηκαν , 37 τρομοκράτες, ενώ έκανε λόγο και για 22 τραυματίες στρατιώτες.

Ο τομέας της Τεσίτ, στο τμήμα της λεγόμενης ζώνης των τριεθνών συνόρων που βρίσκεται στο Μαλί, είναι αχανής περιοχή με χαμηλή βλάστηση, εκτός του ελέγχου του κράτους, που μετατρέπεται συχνά σε θέατρο συγκρούσεων και επιθέσεων.

Αφγανιστάν: Ευθύνες σε ΗΠΑ και Αφγανούς, για την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, επιρρίπτει ο πρώην πρόεδρος της χώρας

 Ένα χρόνο μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία της χώρας του, ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γανί  σε τηλεοπτική του εμφάνιση, κατηγόρησε χθες 10/8 τις ΗΠΑ, Αφγανούς πολιτικούς και άλλους για τα όσα συνέβησαν τον Αύγουστο του 2021.

Ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε «διεφθαρμένο» και «ανίκανο» τον κ. Χαλιλζάντ, που υπέγραψε εκ μέρους την Ουάσινγκτον στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν που οδήγησε στην αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων από τη χώρα το 2021.

Συρία: Η Δαμασκός ανακοίνωσε τον θάνατο ηγέτη του ISIS στον νότο

 Ηγετικό στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί αφού περικυκλώθηκε από κυβερνητικά στρατεύματα στη νότια Συρία, μετέδωσε χθες Τετάρτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στα συριακά σώματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με την πηγή του SANA, «οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν ειδική επιχείρηση», η οποία οδήγησε «στον θάνατο του τρομοκράτη Αμπού Σάλεμ αλ Ιράκι», στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Ντεράα. Το στέλεχος του ΙΚ «πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά αφού περικυκλώθηκε και τραυματίστηκε από πυρά».

Η Ταϊβάν απορρίπτει το μοντέλο «μια χώρα, δύο συστήματα» της Κίνας – Νέα γυμνάσια με πραγματικά πυρά

 Η Ταϊβάν απορρίπτει το μοντέλο «μια χώρα, δύο συστήματα», που περιέχεται σε λευκή βίβλο της Κίνας η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, ενώ ο στρατός της άρχισε νέα άσκηση Πυροβολικού με πραγματικά πυρά..

Η Ταϊβάν απορρίπτει το μοντέλο «μια χώρα, δύο συστήματα», που περιέχεται σε λευκή βίβλο της Κίνας η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Ταϊπέι. Μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, η Τζόαν Όου.

Ουκρανία: Τοξική αμμωνία εκλύεται από φλεγόμενο ζυθοποιείο στη Ντανιέτσκ

 Τοξική αμμωνία εκλύθηκε από φλεγόμενο ζυθοποιείο στη διεκδικούμενη περιφέρεια Ντανιέτσκ στην Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία κατέστρεψε τεθωρακισμένο με αντιαεροπορικά πυροβόλα «Gepard»Τοξική αμμωνία εκλύθηκε από φλεγόμενο ζυθοποιείο στη διεκδικούμενη περιφέρεια Ντανιέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές. Η πυρκαγιά στο ζυθοποιείο, στη συνοικία Καλίνινσκι της ομώνυμης πόλης, προκλήθηκε από πυρά του ουκρανικού Πυροβολικού. Η τοξική αμμωνία που εκλύθηκε σε αέρια μορφή έχει εξαπλωθεί σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις φιλορωσικές αρχές.