Russian Embassy in South Africa..🇷🇺 MFA Spokeswoman Maria #Zakharova:

 Despite the successive presidents of the Fifth Republic promising to abandon the Françafrique policy, Paris never stopped to view the African continent as its fiefdom, to use Africans to promote its geopolitical games, and to deplete the African countries’ natural resources.
.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία #Zakharova :

Παρά το γεγονός ότι οι διαδοχικοί πρόεδροι της Πέμπτης Δημοκρατίας υποσχέθηκαν να εγκαταλείψουν την πολιτική της Françafrique, το Παρίσι δεν σταμάτησε ποτέ να βλέπει την αφρικανική ήπειρο ως φέουδο του, να χρησιμοποιεί Αφρικανούς για να προωθήσει τα γεωπολιτικά παιχνίδια του και να εξαντλεί τους φυσικούς πόρους των αφρικανικών χωρών.

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

 Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχουν επιδεινωθεί σοβαρά εν όψει των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, μετά και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα για δυσφήμιση του διεθνούς αθλητισμού και παράβαση των αρχών του Ολυμπιακού Κινήματος.

Στο Εφετείο η Αντωνία Ηλία – Στις φυλακές Θήβας αναμένεται να οδηγηθεί εντός της ημέρας

 Στο Εφετείο μετήχθη η πρώην δικαστικός, Αντωνία Ηλία, καταδικασμένη ως μία εκ των θεωρούμενων πρωταγωνιστών του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος η οποία από χθες το βράδυ βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών αρχών μετά από 19 χρόνια φυγοδικίας.

Η Αντωνία Ηλία οδηγήθηκε σήμερα αρχικά στον εισαγγελέα Εκδόσεων για την διαδικασία της επικύρωσης του εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί από την χώρα μας και ακολούθως ενώπιον του εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών. 

Η Αντωνία Ηλία αμέσως μετά την έκδοση του φυλακιστηρίου θα οδηγηθεί στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας για να εκτίσει την ποινή της.

Φινλανδία: Παρατείνεται επ’ αόριστον το κλείσιμο των συνόρων με τη Ρωσία

 Η Φινλανδία παρατείνει επ’ αόριστον το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της με τη Ρωσία και θα προσθέσει άλλα τρία λιμάνια στον κατάλογο όπου απαγορεύονται τα ταξίδια από τη γειτονική χώρα, ανακοίνωσε χθες το Ελσίνκι, το οποίο κατηγορεί τη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα. Το Κρεμλίνο αρνείται αυτόν τον ισχυρισμό.

Η σκανδιναβική χώρα έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με τη Ρωσία στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς είχαν αυξηθεί γεωμετρικά οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία των συνοριακών αρχών, περισσότεροι από 1.300 αιτούντες άσυλο από χώρες όπως η Υεμένη,

Κατάρ: Το υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει τον ισραηλινό υπουργό Οικονομίας για επίθεση στους μεσολαβητές

 Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας Nir Barkat επιτίθεται στους μεσολαβητές αντί να υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας.

Σχολίασε μάλιστα  ότι «ένας άλλος πολιτικός στο Ισραήλ επιδιώκει να αναδυθεί επιτιθέμενος στο Κατάρ για να ενισχύσει το πολιτικό του μέλλον».

Έτοιμο για πτήσεις το νέο κινεζικό μη επανδρωμένο εμπορικό αεροσκάφος HH-100

 Ένα νέο μοντέλο ενός εμπορικού μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος (UAS) που αναπτύχθηκε αποκλειστικά από την Κίνα, εισήλθε στην φάση της πρώτης πτήσης του, σύμφωνα με την κοινοπραξία the Aviation Industry Corporation of China (AVIC).

Το πολλαπλών χρήσεων μη επανδρωμένο εναέριο όχημα HH-100,

Ιορδανία: Καταγγελία του ΥΠΕΞ για βίαιη εκκένωση του «Κήπου των Αγελάδων» από την αστυνομία στην Ιερουσαλήμ

 Η ισραηλινή αστυνομία εκκένωσε βίαια τον «Κήπο των Αγελάδων» την Πέμπτη, ο οποίος ανήκει στην  Αρμενική Εκκλησία  και βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ενώ οι κάτοικοι της γειτονιάς αναμένουν την απόφαση για να προχωρήσουν την έφεση που υποβλήθηκε στην υπόθεση της πώλησης της ιδιοκτησίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά είναι «άκυρα και απορρίπτονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αποτελούν παραβίαση του ιστορικού και νομικού status quo στην Ιερουσαλήμ».

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Al-Safadi δήλωσε:

Η Δανία κλείνει θαλάσσιο στενό λόγω αποτυχίας εκτόξευσης πυραύλου

 Ο στρατός της Δανίας αναφέρει ότι μια αποτυχία πυραύλου σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού προκάλεσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου και των ναυτιλιακών συνόρων κοντά σε ένα σημαντικό θαλάσσιο στενό στα ανοικτά των ακτών της Δανίας.

Νότια Κορέα: Με συνθήματα και δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν το αγαπημένο τους πάντα- Μετακομίζει στην Κίνα

 Η Κίνα στέλνει τα πάντα στο εξωτερικό ως ένδειξη καλής θέλησης, αλλά διατηρεί την κυριότητα των ζώων και των μικρών του

Η Φου Μπάο, το πιο γνωστό πάντα στη Νότια Κορέα, μετακόμισε στην Κίνα. Η αναχώρηση προκάλεσε δάκρυα στα μάτια των πολιτών που περίμεναν μέσα στη βροχή για να της πουν το τελευταίο αντίο. 

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Τα θεσμικά λάθη που συνετέλεσαν στο έγκλημα- Πού μεταφέρθηκαν όσοι απομακρύνθηκαν

 Όσο ξετυλίγεται η υπόθεση της γυναικοκτονίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στους Αγίους Αναργύρους, με θύμα την 28χρονη Κυριακή Γρίβα, τόσο πληθαίνουν τα ερωτήματα για τα θεσμικά λάθη από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας.   

Μία γυναίκα προσέρχεται σε Αστυνομικό Τμήμα και δηλώνει ότι φοβάται διότι την παρακολουθεί ο πρώην σύντροφός της, ζητώντας περιπολικό να τη συνοδεύσει με ασφάλεια στο σπίτι της.

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν: Tα βίντεο της καταστροφής - Γιατί δεν έπεσε ο ουρανοξύστης των 508 μέτρων Taipei 101

 Το μυστικό στην κατασκευή του διάσημου κτιρίου που το κάνει «άτρωτο» σε σεισμούς και τυφώνες - Πώς νοσηλεύτριες προστάτευσαν νεογέννητα από τον σεισμό

Το γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο που αποτυπώνουν τα δευτερόλεπτα τρόμου που πέρασαν οι κάτοικοι της Ταϊβάν, κατά τον ισχυρό σεισμό των 7,4 βαθμών που σημειώθηκε την Τετάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια, κάτι που το αποδεικνύουν και τα βίντεο. Αίσθηση όμως προκαλεί το γεγονός, πως ο ουρανοξύστης Taipei 101 που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, δεν έπαθε τίποτα. Ο Taipei 101 είχε τον τίτλο του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο μέχρι το 2004, ως τα εγκαίνια του Μπουρτζ Χαλίφα στις 4 Ιανουαρίου 2010.

Κύπρος: Πηγή προστριβών το προεδρικό, πρώην πρωθυπουργικό αεροσκάφος

 ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Κώστας Κωνσταντίνου

Ο λογαριασμός αναβάθμισης και συντήρησης του προεδρικού αεροσκάφους της Κύπρου, μεγαλώνει συνεχώς, με την κυβέρνηση στη Λευκωσία να προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση αλλά και να βρει πόρους προκειμένου να το καταστήσει απόλυτα ασφαλές την ώρα που στη Βουλή τίθενται επιτακτικά ερωτήματα αναφορικά με το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε δωρηθεί στην Κύπρο από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2022, επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά σύντομα καθηλώθηκε λόγω προβλημάτων. 

Πέρασε από εκτενή αναβάθμιση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ με την οποία του εδόθη πιστοποιητικό αεροπλοϊμότητας αλλά μόνο για πτήσεις εντός Ευρώπης και τώρα χρειάζεται έναν δεύτερο κύκλο επισκευών και αναβαθμίσεων προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες πτήσεις.