Niger : Déclaration du Haut représentant au nom de l’UE..Συμβούλιο της ΕΕ Δελτίο τύπου 12 Αυγούστου 2023

 Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει έντονα το πραξικόπημα στον Νίγηρα, το οποίο μπορεί να έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία και την ασφάλεια του πληθυσμού της Νιγηρίας καθώς και στην περιφερειακή σταθερότητα. 

«Το Σαχέλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της»

 Στις 13 Μαΐου, το Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε συμπεράσματα για το Σαχέλ. Το Συμβούλιο επανέλαβε ότι το Σαχέλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. 

Οι διαδοχικές συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 13 Μαΐου καταδεικνύουν ακριβώς αυτή την υψηλή προτεραιότητα και την ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ για την περιοχή. 

Το πραξικόπημα στο Νίγηρα και η μοίρα της Αφρικής

 Μόλις το Μαη που μας πέρασε, με τη Γαλλία να καίγεται και τους λαούς της Αφρικής να δίνουν νέο αγώνα για την οριστική απελευθέρωση από την αποικιοκρατία, ο Μωχάμεντ Μπαζούμ, που χαρακτηρίζονταν ως «ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Δύσης στην περιοχή», ήταν από τους λίγους που έβρισκε κάτι καλό να πει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο ΑΝΤΙΑΠΟΙΚΙΑΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΟ ΣΑΧΕΛ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ.

 Η Αφρική έχει την "ατυχία" να διαθέτει τεράστιους φυσικούς πόρους, αλλά πολυδιασπασμένο και γεμάτο δεισιδαιμονίες ,  στην πλειοψηφία του ανθρώπινο δυναμικό, ανίκανο να τους προστετεύσει.

 Έτσι οι δυτικοί τυχοδιώκτες και αδίστακτοι εγκληματίες, πολύ εύκολα με ελάχιστες δυνάμεις, μπόρεσαν και κατάκτησαν  το σύνολο της Ηπείρου λεηλατώντας την ασταμάτητα  για πάνω από 300 χρόνια..

Kostas Aplos