«Βόμβα» από τη Σαουδική Αραβία: Ζητά επειγόντως 54 Rafale από τη Γαλλία!

 Η Σαουδική Αραβία, για να ξεπεράσει το γερμανικό βέτο στην προμήθεια 48 Eurofighter Typhoon, απηύθυνε αίτημα στην γαλλική Dassault να κάνει προσφορά για την πώληση 54 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Την αποκάλυψη κάνει στην σημερινή (22.10.2023) έκδοσή της η εφημερίδα La Tribune.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η Σαουδική Αραβία έχει θέσει προθεσμία στην κατασκευάστρια των Rafale εταιρεία Dassault για να υποβάλει την προσφορά της μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Πολεμικό επεισόδιο Ισραήλ – Αιγύπτου για το Σινά: Ο Νετανιάχου απάντησε στον Αλ Σίσι με βομβαρδισμό φυλακίου- Τραυματίες εννέα Αιγύπτιοι στρατιώτες

 Με τον βομβαρδισμό ενός αιγυπτιακού φυλακίου-συνοριακού σταθμού απάντησε το Ισραήλ στις δηλώσεις του  προέδρου της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, καθώς και στην κοινή ανακοίνωση-τελεσίγραφο που εξέδωσε μαζί με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ για το Σινά.

Η εξέλιξη παρά τις προσπάθειες των δύο πλευρών να ρίξουν δημόσια τους τόνους, θα πυροδοτήσει εξελίξεις καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ βομβαρδίζει στην περιοχή του συνοριακού περάσματος Ράφα.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκηνικό κλιμάκωσης και νέες επιθέσεις σε Γάζα, Δ. Όχθη και Συρία – 212 οι όμηροι, σύμφωνα με εκπρ. ισραηλινού στρατού

 Την ώρα που ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, για τη χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός είναι αντιμέτωπος με νέα μέτωπα σε Γάζα, στα βόρεια σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και τη Δυτική Όχθη. 

Νεκρός είναι ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς, ο υπαρχηγός της δύναμης που εξαπολύει τις επιθέσεις με ρουκέτες. Σκοτώθηκε τη νύχτα στη διάρκεια των αεροπορικών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. 

Οι πύραυλοι συνεχίζουν να εκτοξεύονται από τον νότο και τον βορρά, καθώς ο Ισραηλινός Στρατός προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Γάζα.

 Το Ισραήλ εισήλθε στη δεύτερη εβδομάδα του πολέμου, που έχει ονομαστεί «Σιδερένια Ξίφη», το Σάββατο.LIVE

Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα. 

Μετά από ένα βαρύ μπαράζ αρκετών χιλιάδων ρουκετών, οι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο ισραηλινό έδαφος, διεισδύοντας σε στρατιωτικές βάσεις και κέντρα αμάχου πληθυσμού, όπου κατέσφαξαν τους κατοίκους και αιχμαλώτισαν άλλους. Μέχρι την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 1.300 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, περίπου 3.400 τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 100 Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, βρίσκονται στην αιχμαλωσία της Χαμάς. 

Μια συνέντευξη με τον πρόεδρο ενός moshav στο βόρειο Ισραήλ διακόπηκε από μια έκρηξη σε μικρή απόσταση.

 Ο πρόεδρος του Moshav Margaliot στο βόρειο Ισραήλ, Eitan Davidi, ισχυρίστηκε σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του στο Channel 12 News ότι αισθάνεται ότι οι κάτοικοι βρίσκονται στο έλεος των τρομοκρατικών οργανώσεων. 

Οι πυροβολισμοί της Χεζμπολάχ και οι εισβολείς έχουν ήδη προκαλέσει τραυματισμούς σε εργάτες του Moshav. «Υποστηρίζω ότι ο λόγος που είμαστε ακόμα ζωντανοί είναι επειδή η Χεζμπολάχ δεν αποφάσισε να μας σκοτώσει», είπε ο Νταβίντι και πρόσθεσε:

Ο δημοσιογράφος της Haaretz κλαίει, καταγγέλλει τη συμπεριφορά του Ισραήλ κατά της Γάζας..Haaretz journalist cries, denounces Israeli conduct against Gaza

 Haaretz journalist Amira Hess was interviewed for the program Democracy Now and criticized Israel for its conduct in the war.

Η δημοσιογράφος της Haaretz, Amira Hess, πήρε συνέντευξη για το πρόγραμμα Democracy Now και επέκρινε το Ισραήλ για τη συμπεριφορά του στον πόλεμο.  

«Κρατάω τον εαυτό μου να μην κλάψω αυτές τις τρομερές μέρες, όχι πολύ, αλλά μερικές φορές κλαίω όταν ορισμένοι άνθρωποι μιλούν για τους παππούδες τους, τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος», ξεκίνησε.

Το Ιράν άνοιξε τα σιλό: Δεκάδες βαλλιστικοί πύραυλοι έτοιμοι προς εκτόξευση – Απέπλευσε ο στόλος υποβρυχίων του Ισραήλ με πυρηνικούς πυραύλους

 Ανεβαίνει κατακόρυφα το θερμόμετρο και η ένταση στην Μέση Ανατολή καθώς μετά την χτεσινή απόπειρα των Χούθι να χτυπήσουν το Ισραήλ από την Υεμένη, σήμερα, η ανώτατη στρατιωτική Διοίκηση του Ιράν έδωσε διαταγή για αιφνιδιαστική κινητοποίηση του βαλλιστικού οπλοστασίου της χώρας.

Η Αεροδιαστημική Δύναμη των Ιρανών Φρουρών έθεσε τη διοίκηση βαλλιστικών πυραύλων σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Σύμφωνα με πηγές από το Ιράν, οι Αεροπορικές Δυνάμεις των Ιρανών Φρουρών πρόκειται να πραγματοποιήσουν μεγάλη άσκηση βαλλιστικών πυραύλων κοντά στο Κομ.

Στόχος το Ιράν; Αιφνιδιαστική δοκιμή απόρρητου πυρηνικού όπλου των ΗΠΑ στη Νεβάδα – Ρώσοι: “Δοκίμασαν εργαλείο μαζικής καταστροφής”

 Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική δοκιμή ενός απόρρητου πυρηνικού όπλου στη Νεβάδα. Οι πληροφορίες που έρχονται από ΗΠΑ αλλά και Ρωσία κάνουν λόγο για δοκιμή ενός όπλου μαζικής καταστροφής.

Είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ δοκίμασαν κάτι “νέο και απόρρητο”. Οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη συγκεκριμένες πληροφορίες και γι αυτό ζητούν διεθνή έρευνα.

Είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να δοκίμασαν ένα όπλο ειδικά σχεδιασμένο για το Ιράν  είτε για πλήγμα είτε για πρόληψη χρήσης πυρηνικών από την Τεχεράνη αν δεχτούμε την επίσημη ερμηνεία που δίνουν οι Αμερικανοί.

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση δεν δίνει έγγραφα για Ταμείο Ανάκαμψης και Θεσσαλία

 «Κρατούν κρυφά δηλαδή αυτά που ζήτησαν, θα δημοσιοποιήσουν μόνο αυτά που θα εγκριθούν. Προφανώς για να μην υπάρχει μέτρο σύγκρισης. 

Είναι αδιανόητη η άρνηση να καταθέσουν τα πλήρη κείμενα», αναφέρει ερώτηση του Παύλου Γερουλάνου στη βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζήτησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέγραψαν όλα τα μέλη βουλευτές του Κινήματος στην Επιτροπή Οικονομικών

Ποιοι εισπράττουν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης;

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με τον μέσο ρυθμό της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια βασίζεται στην αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και δευτερευόντως από το ΕΣΠΑ. 

Κάιρο: Συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Βασιλιά της Ιορδανίας – Ζητούμενο η αποκλιμάκωση και αποφυγή διάχυσης της κρίσης

 Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Περιθώριο της «Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη» στο Κάιρο με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, που αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με έμφαση την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάγκη αποφυγής ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης και αποφυγής διάχυσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναγνώρισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή.

Στ. Κασσελάκης από Νέα Υόρκη: Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα

 Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στο Στέφανο Κασσελάκη, τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο σχολείο και τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, καθώς και στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου της ελληνικής ομογένειας και συνομίλησε με μαθητές και γονείς, ενώ συνάντηση είχε και με τους ιερείς των ελληνορθόδοξων ναών της Νέας Υόρκης.

Δ. Παπαδημούλης: Δεν μπορεί μονίμως τα χρήματα του Tαμείου Ανάκαμψης να πηγαίνουν σε λίγες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - βίντεο

 Διάλογος με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Οικονομίας Π. Τζεντιλόνι στο Ευρωκοινοβούλιο

Δ. Παπαδημούλης: Στις 17 Μαΐου υποβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ένα αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουν περάσει τεσσερισήμισι μήνες. Πότε θα εγκριθεί αυτό το αίτημα; Ποιο ποσό θα εκταμιευθεί;

Β. Ντομπρόβσκις: Αυτό το αίτημα αφορά πληρωμή 1,3 δισ. ευρώ. Η Ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που ζήτησε μια παράταση της αξιολόγησης για τρεις μήνες - πέραν των προβλεπόμενων δύο μηνών!

Στ. Κασσελάκης: Αντί για τεχνητούς πανηγυρισμούς, η δική μας επιλογή είναι να ανέβει ο ελληνικός λαός Κοινωνική Βαθμίδα

 «Η επενδυτική βαθμίδα που μας έδωσε η Standard & Poor’s θα διαφημιστεί ως «πολυπόθητη» από την κυβερνητική προπαγάνδα. Πολυπόθητη για ποιον όμως, όταν πατάει πάνω στη φτωχοποίηση των πολιτών;» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Η επενδυτική βαθμίδα που μας έδωσε η Standard & Poor’s θα διαφημιστεί ως «πολυπόθητη» από την κυβερνητική προπαγάνδα. Πολυπόθητη για ποιον όμως, όταν πατάει πάνω στη φτωχοποίηση των πολιτών;

Ν. Ανδρουλάκης: Ομιλία στη θεματική εκδήλωση «Παιδεία και ανισότητες» στα Ιωάννινα

 Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα μιλήσει στη θεματική εκδήλωση “Παιδεία και ανισότητες”, που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα (Ξενοδοχείο DuLac).

Στις 17:00 ο κ. Ανδρουλάκης θα συζητήσει με νέους για το θέμα της φοιτητικής στέγης.

«Να αλλάξεις την Ελλάδα!» – Η περιοδεία του Στ. Κασσελάκη στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης

 Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στο Στέφανο Κασσελάκη, τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο σχολείο και τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, καθώς και στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου της ελληνικής ομογένειας και συνομίλησε με μαθητές και γονείς, ενώ συνάντηση είχε και με τους ιερείς των ελληνορθόδοξων ναών της Νέας Υόρκης.


Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο για την Ειρήνη στο Κάιρο: Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση

 Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας και για την προστασία των αμάχων βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κάιρο. 

Οι εργασίες της Συνόδου για την Ειρήνη, την οποία έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Σύνοδο τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά πάντοτε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και ότι η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό ενώ προξενεί ανείπωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. 

Απάντηση της Δ. Αυγέρη σε Π. Μαρινάκη: Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εγγυηθεί κανέναν εκσυγχρονισμό μόνο αλλεπάλληλες κρίσεις

 Απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρας Αυγέρη, έδωσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη επισημαίνοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εγγυηθεί κανέναν εκσυγχρονισμό, μόνο αλλεπάλληλες κρίσεις».

Στη δήλωσή της η κα Αυγέρη επισημαίνει: «Ο κ. Μαρινάκης έχει τον άχαρο ρόλο να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα αυτής αλλά και της προηγούμενης διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αντιλαμβανόμαστε τη θέση του, οφείλουμε, όμως,  να του υπενθυμίσουμε τα εξής.

– Η μεγέθυνση της οικονομίας την περίοδο 2019- 2023 μάς κατέταξε στη 18η θέση στην ΕΕ.

– Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 6,8% για το 2022( Εαρινή έκθεση της Κομισιόν).

Ελληνική Λύση: Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα στους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων

 Δριμεία κριτική ασκεί το κόμμα της Ελληνικής Λύσης για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας λόγω της αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s. 

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση για πολλοστή φορά «πανηγυρίζει» για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ωστόσο πρόκειται για μία «εξέλιξη η οποία δεν εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα στους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, ούτε φυσικά δίνει κάποια λύση στα τεράστια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα εξακολουθεί να «επιβιώνει» με δανεικά.

Δορυφορικές εικόνες από την εξέλιξη των πλημμυρών στον κάμπο της Θεσσαλίας,με δεδομένα από το ραντάρ των ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-1 & Sentinel-2

 Αποκαλυπτικές είναι οι δορυφορικές εικόνες και εκτιμήσεις από την εξέλιξη των πλημμυρισμένων περιοχών, περίπου σαράντα ημέρες μετά τις καταστροφικές και πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας.

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ των ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-1 & Sentinel-2 που πέρασαν πάνω από τη χώρα μας το διάστημα 07.09.2023 – 19.10.2023, κατέγραψαν σε πολύ υψηλή ανάλυση τις περιοχές του κάμπου της Θεσσαλίας που ήταν πλημμυρισμένες για περισσότερες από 15-20 ημέρες. Η επεξεργασία και η οπτικοποίηση των δορυφορικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα meteo.gr/Ε.Α.Α.

Μεταλλεία: Όταν ήταν κρυψώνες σωτηρίας από πειρατές και κατακτητές

 Κάποτε έδιναν ζωή με τη μορφή του μεροκάματου που έπαιρναν οι εργάτες που δούλευαν σε αυτά, αλλά και με τα μεταλλεύματα που χρησιμοποιούσαν οι τοπικές κοινωνίες, στις εποχές τους και ανάλογα και με τη δομή που είχαν τότε οι οικονομίες.

Ακολούθως για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έμειναν ανενεργά, συνέχισαν όμως να αξιοποιούνται για να σώσουν ζωές.

 Μιλάμε για στοές και σπήλαια σε παλιά μεταλλεία της χώρας μας, που χρησιμοποιήθηκαν εκτός της παραγωγικής διαδικασίας σαν σωτήριοι κρυψώνες, άλλοτε από τις πειρατικές επιδρομές και άλλοτε στη διάρκεια του Β. Παγκοσμίου Πολέμου.

Οδοιπορικό στους δρόμους των μεταλλωρύχων της Σερίφου του 1916 (φωτορεπορτάζ)

 Σε μακρινές εποχές επιχειρήσαμε να μεταφερθούμε όσοι/ες πήραμε μέρος στις εκδηλώσεις τιμής & μνήμης που οργανώθηκαν από το Δήμο Σερίφου, με αφορμή την απεργία του 1916 που είχε σαν αποτέλεσμα την πρώτη εφαρμογή του 8ωρου στη χώρα μας και την εμπειρία αυτή θα μοιραστούμε μαζί σας. Ακολουθήσαμε τις διαδρομές εκείνων των χρόνων, περπατώντας στο δύσβατο δίκτυο εκείνης της εποχής που η εγκατάλειψη δυσχεραίνει περισσότερο τέτοιες προσπάθειες και επισκεφτήκαμε τους τόπους που εξελίχθηκαν τα γεγονότα.

Οι μεταλλωρύχοι της Μυκόνου – Τα μεταλλεία της ΜΥΚΟΜΠΑΡ (1955-1985) Όταν έβγαινε το δύσκολο μεροκάματο μέσα στις στοές κάτω από σκληρές συνθήκες εργασίας.

 Και όμως η Μύκονος δεν είναι μόνο τόπος που εξελίσσονται ρεπορτάζ των καναλιών για ξαπλώστρες, παρέλαση «κοσμικών», τσιμπημένες τιμές και εκκεντρικά ντυσίματα του life style.

 Όσο και αν ακούγεται ασυνήθιστο, υπήρξε παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών,