Η πρώην αναλύτρια της DIA, Ana Belén Montes, φυλακίστηκε για 20 χρόνια επειδή μοιράστηκε πληροφορίες με την Κούβα που τη βοήθησε να αποτρέψει επιθέσεις και δολιοφθορές των ΗΠΑ. Μόλις αποφυλακίστηκε, καταδίκασε το «ασφυκτικό εμπάργκο» που κάνει τους Κουβανούς να «υποφέρουν».

 Η πρώην αναλυτής πληροφοριών που φυλακίστηκε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για 20 χρόνια επειδή μοιράζονταν πληροφορίες με την Κούβα που τη βοήθησαν να αποτρέψει τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον της αφέθηκε ελεύθερος τον Ιανουάριο.

Φεύγοντας από τη φυλακή, καταδίκασε τον έξι δεκαετίες αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ και κάλεσε για περισσότερη προσοχή στις κακουχίες που υπέστη ο λαός του Πουέρτο Ρίκο .

«Ποιος τα τελευταία 60 χρόνια ρώτησε τον κουβανικό λαό αν θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να τους επιβάλουν ένα ασφυκτικό εμπάργκο που τον κάνει να υποφέρει;» ρώτησε.

Οι ΗΠΑ είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, καθώς η Ευρώπη μποϊκοτάρει το φθηνότερο ρωσικό αέριο

 Οι ΗΠΑ έγιναν γρήγορα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, συνδεδεμένες με το Κατάρ. Η Ευρώπη αντικατέστησε την Ασία ως η κορυφαία αγορά για το LNG των ΗΠΑ το 2022, μποϊκοτάροντας τη φθηνότερη ρωσική ενέργεια λόγω του πολέμου μεσολάβησης στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν γρήγορα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, συνδεδεμένες με το Κατάρ.

Οι δυτικές κυρώσεις οδηγούν σε μεγαλύτερη ρωσική αυτάρκεια

 Οι κυρώσεις πέφτουν βροχή στη Ρωσία από τότε, εναντίον ιδιωτών, εταιρειών και κυβερνητικών υπηρεσιών, κυρίως κατά των εξαγωγών πετρελαίου της, αλλά και κατά της πώλησης αλουμινίου, ουρανίου και γεωργικών προϊόντων.

Η αρχική ζημιά περιελάμβανε μια σημαντική πτώση του ΑΕΠ και του βιοτικού επιπέδου της Ρωσίας, την απώλεια ξένων επενδύσεων,

 μια απότομη αύξηση του πληθωρισμού και μια προσωρινή υποτίμηση του ρουβλίου.

Οι δυτικές κυρώσεις οδήγησαν τη Ρωσία να αυξήσει σημαντικά το εμπόριο με την Ασία, καταστρέφοντας παράλληλα την οικονομία της Ευρώπης. Ο τεχνολογικός πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας βλάπτει τη δική της βιομηχανία.

 Ο οικονομικός καταναγκασμός, μέσω της επιβολής κυρώσεων, είναι πράξη πολέμου. Πολλές από αυτές τις κυρώσεις έχουν προκαλέσει δυσκολίες, ειδικά για τον άμαχο πληθυσμό των στοχευόμενων χωρών.

Όμως, όπως ένα τουφέκι οπισθοχωρεί στον ώμο του σκοπευτή, προκαλώντας δυνητικά τραυματισμό, έτσι και οι κυρώσεις μπορούν να έχουν αντίστροφο αποτέλεσμα στον χρήστη. Αυτός είναι ο τίτλος ενός νέου βιβλίου, « Backfire : How Sanctions Reforme the World Against US Interests».

Σπάνια συνάντηση μεταξύ του βασιλιά Αμπντάλα και του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Αμάν

 Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δέχθηκε σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια σπάνια συνάντηση σε αυτό το επίπεδο μεταξύ ηγετών των δύο γειτονικών χωρών, των οποίων οι σχέσεις γνωρίζουν εντάσεις τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ανάκτορα στο Αμάν, οι δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς η Ιορδανία είναι ο θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ.

Οι συνήγοροι της κόρης του Παντσέρι προσφεύγουν κατά της έκδοσής της στο Βέλγιο

 Οι συνήγοροι της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι, της Σίλβια Παντσέρι, προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης κατά της απόφασης έκδοσης της πελάτισσάς τους στο Βέλγιο, η οποία ελήφθη από το εφετείο της Μπρέσια.

Ανάλογη προσφυγή έχει κατατεθεί και κατά της απόφασης έκδοσής της συζύγου του Παντσέρι, της Μαρία Ντολόρες Κολεόνι. Οι δύο αυτές υποθέσεις αναμένεται να εξεταστούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας στις 31 Ιανουαρίου.

Αίτημα της Πολωνίας στην Γερμανία για αποστολή Leopard στην Ουκρανία

 Η Γερμανία έλαβε επίσημο αίτημα από την Πολωνία για την επανεξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπαλζάκ.

«Η Γερμανία έχει ήδη λάβει το αίτημά μας να δεχθεί τη μεταφορά αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία», επισήμανε ο Μπαλζάκ στο Twitter, ενώ απηύθυνε έκκληση στο Βερολίνο να ενταχθεί «στον συνασπισμό των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία με Leopard 2».

Μέχρι 139 άρματα Leopard μπορεί να παραδώσει η Rheinmetall τους επόμενους μήνες

 Η αμυντική βιομηχανία Rheinmetall θα έχει έτοιμα 29 άρματα μάχης τύπου Leopard 2 έως τον Μάιο, ενώ τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να παραδώσει συνολικά έως και 139 άρματα στην Ουκρανία.

Τα 29 άρματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «κυκλικής ανταλλαγής» στρατιωτικού εξοπλισμού και προορίζονται για την Τσεχία και την Σλοβακία, οι οποίες έχουν ήδη παραδώσει σοβιετικού τύπου εξοπλισμό στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Συνελήφθη στην Πορτογαλία ένας άνδρας που απειλούσε και εκβίαζε τον πρόεδρο Ρεμπέλο ντε Σόουζα

 Η αστυνομία της Πορτογαλίας συνέλαβε σήμερα έναν άνδρα που φέρεται ότι εκβίαζε και απείλησε να σκοτώσει τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στέλνοντάς του ένα δέμα που περιείχε μια σφαίρα και ζητώντας να του καταβληθεί ένα εκατομμύριο ευρώ.

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι η σύλληψη του υπόπτου είναι το αποτέλεσμα μιας «εκτεταμένης έρευνας» που επέτρεψε να ταυτοποιηθεί ο άνθρωπος που εξαπέλυσε τις απειλές, τον περασμένο Οκτώβριο. Το σπίτι του ερευνήθηκε και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα εκβίασης και παράνομη οπλοκατοχή. Σύμφωνα με τις αρχές, είχε ποινικό μητρώο.

Η Τουρκία κλείνει την πόρτα του ΝΑΤΟ σε Σουηδία και Φινλανδία

 Ύστερα από αίτημα της Άγκυρας, η τριμερής συνάντηση του μηχανισμού Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας ακυρώνεται επ’ αόριστον, λόγω της έντασης που έχει προκύψει μετά τις εκδηλώσεις στη Στοκχόλμη κατά του Ερντογάν.

Την αντίδραση της Άγκυρας και την οργή του τούρκου προέδρου έχει προκαλέσει το κάψιμο ομοιώματός του έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη.

 Με βάση αυτό, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Σουηδία δεν μπορεί να περιμένει τη στήριξη της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, βάζοντας και πάλι το ζήτημα του «βέτο» στο τραπέζι.

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» στις ΗΠΑ δείχνει 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα

 Υπολείπεται ενάμιση λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα και αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα δεν βρισκόταν ποτέ τόσο κοντά σε ένα παγκόσμιο κατακλυσμιαίο γεγονός: η ομάδα των επιστημόνων που διαχειρίζεται το «Ρολόι της Αποκάλυψης», το οποίο δεν μετρά τον χρόνο αλλά το τέλος του κόσμου, προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο, επικαλούμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι μόνο.

Το Bulletin of Atomic Scientists, που από το 1947 έχει αναλάβει αυτό το «συμβολικό» έργο,

Πακιστάν: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στις πόλεις μετά το εκτεταμένο μπλακάουτ

 Αποκαταστάθηκε σήμερα (24/1) η ηλεκτροδότηση στις περισσότερες πόλεις του Πακιστάν, μία ημέρα μετά την τεράστια βλάβη που σημειώθηκε εξαιτίας της οποίας μεγάλο μέρος της χώρας των 220 εκατομμυρίων κατοίκων είχε βυθιστεί στο σκοτάδι.

Στο μεγαλύτερο μέρος του Καράτσι και της Λαχόρης η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στη διάρκεια της νύκτας, όμως σύντομες πτώσεις της τάσης συνεχίζονταν σε τοπικό επίπεδο.

Οι ΗΠΑ αίρουν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή αρμάτων Abrams στην Ουκρανία μετά από συμφωνία με τη Γερμανία

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα άρουν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία και μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ανακοίνωση θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία με βάση την οποία το Βερολίνο θα συμφωνήσει να στείλει μικρότερο αριθμό των δικών του αρμάτων Leopard 2