Οι ΗΠΑ είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, καθώς η Ευρώπη μποϊκοτάρει το φθηνότερο ρωσικό αέριο

 Οι ΗΠΑ έγιναν γρήγορα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, συνδεδεμένες με το Κατάρ. Η Ευρώπη αντικατέστησε την Ασία ως η κορυφαία αγορά για το LNG των ΗΠΑ το 2022, μποϊκοτάροντας τη φθηνότερη ρωσική ενέργεια λόγω του πολέμου μεσολάβησης στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν γρήγορα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, συνδεδεμένες με το Κατάρ.


Ένας σημαντικός λόγος για αυτή τη μετεωρική αύξηση είναι επειδή η Ευρώπη αντικατέστησε την Ασία ως η κορυφαία αγορά για το LNG των ΗΠΑ το 2022, καθώς οι Βρυξέλλες δεσμεύτηκαν να μποϊκοτάρουν τη ρωσική ενέργεια για τον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία.


Μεταξύ των κύριων εισαγωγέων ΥΦΑ των ΗΠΑ είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Ιταλία.



Μεταξύ των κύριων εισαγωγέων ΥΦΑ των ΗΠΑ είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Ιταλία.

Η Ευρώπη πληρώνει τώρα σημαντικά περισσότερα για το ακριβό LNG των ΗΠΑ από ό,τι στο παρελθόν για το ρωσικό αέριο αγωγών.

Από το 2022, η Ευρώπη είχε τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στον πλανήτη. Αυτός ήταν ένας βασικός παράγοντας για την πυροδότηση μιας κρίσης πληθωρισμού που εξαπλώθηκε παγκοσμίως και έπληξε ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Το Bloomberg ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ έδεσαν το Κατάρ ως τον κορυφαίο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο » το 2022, αποκαλώντας το «ορόσημο για τη μετεωρική άνοδο της Αμερικής ως κύριος προμηθευτής του καυσίμου».

Το κατάστημα πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, «οι οποίες άρχισαν να εξάγουν LNG από τις χαμηλότερες πολιτείες των 48 πολιτειών μόλις το 2016 και φαινομενικά έχουν γίνει εν μία νυκτί κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο».

Ένα γράφημα από τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) απεικονίζει τη μνημειώδη αλλαγή στις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ σε μόλις έξι χρόνια.


Η S&P Global ανέφερε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG αποτελούσαν τη «μερίδα του λέοντος» των εξαγωγών των ΗΠΑ κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022.

Οι παγκόσμιες εισαγωγές αμερικανικού LNG σχεδόν διπλασιάστηκαν από 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε 21,2 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο το 2022.

«Πολλά εξαγωγικά φορτία LNG των ΗΠΑ αναχώρησαν για την Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2022 καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε έναν αγώνα για προμήθειες LNG», έγραψε η S&P Global, προσθέτοντας ότι «οι ειδικοί της αγοράς LNG έχουν προειδοποιήσει ότι οι αποστολές LNG δεν μπορούν να αντικαταστήσουν γρήγορα τις περιορισμένες εισαγωγές αγωγών από τη Ρωσία και ότι η ανάγκη της περιοχής για σημαντικούς όγκους LNG θα παραμείνει ισχυρή».

Η μονάδα πληροφοριών αγοράς τόνισε ότι η Ευρώπη έχει τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου στη Γη. Η τιμή αναφοράς της ενέργειας έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο.

Η S&P Global ακολούθησε μια άλλη έκθεση τον Νοέμβριο, δηλώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση έχει θέσει το φυσικό αέριο των ΗΠΑ σε υψηλή ζήτηση και σε θέση οξείας γεωπολιτικής σημασίας».

Η εταιρεία χρηματοοικονομικών πληροφοριών χρησιμοποίησε την ίδια γλώσσα, ότι «η μερίδα του λέοντος κατευθύνθηκε προς την Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο» και την κλιμάκωση του πολέμου αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσίας .

Το βιομηχανικό monitor LNGPrime ανέφερε ότι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ιαπωνία και η Ιταλία αγόρασαν σχεδόν το ήμισυ (46,4%) των συνολικών εξαγωγών LNG των ΗΠΑ τον Μάιο του 2022.

Το Reuters σημείωσε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι οι τιμές LNG στις ΗΠΑ είχαν διπλασιαστεί περίπου το προηγούμενο έτος. Πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 137% τους πρώτους 11 μήνες του 2022, σε σύγκριση με το 2021.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ο κύριος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη για τουλάχιστον το 2023. Αυτό πιθανότατα θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα έσοδα για τους εξαγωγείς των ΗΠΑ μετά το ρεκόρ του 2022, το οποίο ανήλθε συνολικά σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια έως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια πριν την ίδια περίοδο το 2021».

Αυτή η τεράστια άνοδος των τιμών της ενέργειας προκαλεί οικονομικό χάος στην Ευρώπη. Το Politico δημοσίευσε ένα άρθρο τον Νοέμβριο του 2022 με τίτλο « Γιατί το φθηνό αέριο των ΗΠΑ κοστίζει μια περιουσία στην Ευρώπη ».

Επισήμανε ότι το αμερικανικό LNG είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο ακριβό στην Ευρώπη. Και δεν είναι μόνο οι εταιρείες της Βόρειας Αμερικής που επωφελούνται από αυτή τη σημαντική αύξηση, αλλά και οι ευρωπαίοι εισαγωγείς και μεταπωλητές.

Ακόμη και ο δεξιός πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, πρώην τραπεζίτης επενδύσεων, παραπονέθηκε στους Γάλλους βιομηχανικούς εκτελεστές: «Στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία, δημιουργούνται δύο κατηγορίες στην αγορά φυσικού αερίου: αυτοί που πληρώνουν ακριβά και αυτοί που πληρώνουν ακριβά. πωλούν σε πολύ υψηλές τιμές… Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι παραγωγός φθηνού φυσικού αερίου που μας πωλούν σε υψηλή τιμή… Δεν νομίζω ότι αυτό είναι φιλικό.”

Το Politico πρόσθεσε: «Η ανασκαφή του Μακρόν αγνόησε εύκολα ότι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος κάτοχος μακροπρόθεσμων συμβολαίων αερίου στις ΗΠΑ δεν είναι άλλος από την TotalEnergies της ίδιας της Γαλλίας».

Το 2018, ο διευθύνων σύμβουλος της αυστριακής εταιρείας ορυκτών καυσίμων OMV εκτίμησε ότι το ρωσικό αέριο αγωγών ήταν 50% φθηνότερο από το αμερικανικό LNG . Το εταιρικό στέλεχος, Rainer Seele, είπε: «Νομίζω ότι είναι περίπου 50% η διαφορά μεταξύ LNG και ρωσικού φυσικού αερίου».

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...