Η πρώην αναλύτρια της DIA, Ana Belén Montes, φυλακίστηκε για 20 χρόνια επειδή μοιράστηκε πληροφορίες με την Κούβα που τη βοήθησε να αποτρέψει επιθέσεις και δολιοφθορές των ΗΠΑ. Μόλις αποφυλακίστηκε, καταδίκασε το «ασφυκτικό εμπάργκο» που κάνει τους Κουβανούς να «υποφέρουν».

 Η πρώην αναλυτής πληροφοριών που φυλακίστηκε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για 20 χρόνια επειδή μοιράζονταν πληροφορίες με την Κούβα που τη βοήθησαν να αποτρέψει τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον της αφέθηκε ελεύθερος τον Ιανουάριο.

Φεύγοντας από τη φυλακή, καταδίκασε τον έξι δεκαετίες αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ και κάλεσε για περισσότερη προσοχή στις κακουχίες που υπέστη ο λαός του Πουέρτο Ρίκο .

«Ποιος τα τελευταία 60 χρόνια ρώτησε τον κουβανικό λαό αν θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να τους επιβάλουν ένα ασφυκτικό εμπάργκο που τον κάνει να υποφέρει;» ρώτησε.


Η Ana Belén Montes ήταν αξιωματούχος στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ (DIA). Ανέβηκε στις τάξεις της οργάνωσης, και έγινε η κορυφαία αναλυτής της στην Κούβα, προτού συλληφθεί το 2001.

.

Η Ana Belén Montes ήταν αξιωματούχος στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ (DIA). Ανέβηκε στις τάξεις της οργάνωσης, και έγινε η κορυφαία αναλυτής της στην Κούβα, προτού συλληφθεί το 2001.

Το 2002, ο Montes καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση.

Καταδικάστηκε επειδή παρείχε κρυφά ευαίσθητες πληροφορίες στην Κούβα, βοηθώντας την επαναστατική κυβέρνησή της να αποτρέψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις των ΗΠΑ και να διαταράξει τις επιχειρήσεις σαμποτάζ των ΗΠΑ.

ί.

Η Montes είναι εθνικός ήρωας στην Κούβα και πολλοί σε όλο τον κόσμο τη θεωρούσαν κρατούμενη συνείδησης.

Στη δίκη της, η Montes δήλωσε: «Υπάκουσα τη συνείδησή μου παρά τον νόμο… δίνοντας στο νησί [Κούβα] απόρρητες πληροφορίες για να το βοηθήσω να αμυνθεί».

«Πιστεύω ότι η πολιτική της κυβέρνησής μας απέναντι στην Κούβα είναι σκληρή και άδικη, βαθιά άσχετη και ένιωσα ηθικά υποχρεωμένη να βοηθήσω το νησί να αμυνθεί από τις προσπάθειές μας να του επιβάλουμε τις αξίες και το πολιτικό μας σύστημα», είπε.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, όπου εργαζόταν ο Μόντες, είχε ιστορικό σχεδιασμού τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κούβα . Στην Επιχείρηση Northwood το 1962, κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζήτησαν την πραγματοποίηση επιθέσεων με ψευδείς σημαίες σε πολιτικούς στόχους τόσο στην Κούβα όσο και στη Φλόριντα και να τους κατηγορήσουν ψευδώς τους κομμουνιστές, για να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν μια αμερικανική στρατιωτική εισβολή στο νησί.


Η Montes είναι εθνικός ήρωας στην Κούβα και πολλοί σε όλο τον κόσμο τη θεωρούσαν κρατούμενη συνείδησης.

Στις 6 Ιανουαρίου 2023, οι αρχές των ΗΠΑ επέτρεψαν στη Montes να φύγει από τη φυλακή, έχοντας εκτίσει 20 ή 25 χρόνια κάθειρξη. Αλλά δεν είναι ακόμα εντελώς ελεύθερη. η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να παρακολουθεί τη Montes για τα υπόλοιπα πέντε χρόνια και όλη η πρόσβασή της στο Διαδίκτυο θα παρακολουθείται στενά.

Αμέσως μετά την απελευθέρωσή της, η Montes δημοσίευσε μια δήλωση λέγοντας: «Ενθαρρύνω όσους θέλουν να επικεντρωθούν σε εμένα να επικεντρωθούν σε σημαντικά ζητήματα, όπως τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός του Πουέρτο Ρίκο ή το οικονομικό εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας. .»

«Ποιος τα τελευταία 60 χρόνια ρώτησε τον κουβανικό λαό αν θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να τους επιβάλουν ένα ασφυκτικό εμπάργκο που τον κάνει να υποφέρει;» αυτή πρόσθεσε.

Η διεθνής κοινότητα αντιτίθεται συντριπτικά στον παράνομο αποκλεισμό των ΗΠΑ κατά της Κούβας και κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες πάνω από το 95% των κρατών μελών στα Ηνωμένα Έθνη ψηφίζουν υπέρ του να τον καταδικάσουν .

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ παραδέχτηκε σε ένα εσωτερικό τηλεγράφημα το 1960 ότι ο στόχος του με την επιβολή κυρώσεων και τελικά εμπάργκο στην Κούβα ήταν «να αποδυναμώσει την οικονομική ζωή της Κούβας» και να κάνει «τη μεγαλύτερη εισβολή στην άρνηση χρημάτων και προμηθειών στην Κούβα, για τη μείωση των νομισματικών και πραγματικούς μισθούς, για να επιφέρει την πείνα, την απόγνωση και την ανατροπή της κυβέρνησης ».

Υπόμνημα αποκλεισμού της Κούβας από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ από την πείνα

Η Montes είναι Πουέρτο Ρίκο και μόλις απελευθερώθηκε επέστρεψε στην πατρίδα της. Εκεί, έκανε τις εξής παρατηρήσεις (η έμφαση είναι δική μας):

Είμαι πιο χαρούμενος από ποτέ που αγγίζω ξανά το χώμα Μπορικουάν. Μετά από δύο αρκετά εξαντλητικές δεκαετίες, και με την ανάγκη να επιστρέψω στο να κερδίζω τα προς το ζην, θα ήθελα να αφοσιωθώ σε μια ήσυχη και ιδιωτική ζωή. Ως εκ τούτου, δεν θα συμμετάσχω σε καμία δραστηριότητα μέσων ενημέρωσης.

Ενθαρρύνω όσους θέλουν να εστιάσουν σε εμένα, να επικεντρωθούν σε σημαντικά ζητήματα, όπως τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός του Πουέρτο Ρίκο ή το οικονομικό εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας .

Ποιος τα τελευταία 60 χρόνια ρώτησε τον κουβανικό λαό αν θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να του επιβάλουν ένα ασφυκτικό εμπάργκο που τον κάνει να υποφέρει;

».

Υπόμνημα αποκλεισμού της Κούβας από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ από την πείνα

Η Montes είναι Πουέρτο Ρίκο και μόλις απελευθερώθηκε επέστρεψε στην πατρίδα της. Εκεί, έκανε τις εξής παρατηρήσεις (η έμφαση είναι δική μας):

Αυτό που επίσης αξίζει προσοχής είναι η επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία που σταματά και αναστρέφει την καταστροφή του περιβάλλοντος μας.


Εγώ ως άνθρωπος είμαι άσχετος. Δεν είμαι σημαντικός, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια πατρίδα μας που απαιτούν προσοχή και επίδειξη αδελφικής αγάπης.


Η δικηγόρος της, Linda Backiel, είπε ότι αυτή θα ήταν η μόνη δημόσια δήλωση της Montes και ότι δεν θα δώσει συνεντεύξεις, ζητώντας να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά της.

Απευθυνόμενος στο δικαστήριο στη δίκη της τον Οκτώβριο του 2002, η Montes εκφώνησε μια παθιασμένη ομιλία (η έμφαση είναι δική):

Μια ιταλική παροιμία ίσως περιγράφει καλύτερα τη θεμελιώδη αλήθεια στην οποία πιστεύω: «Όλος ο κόσμος είναι μια χώρα».

Σε μια τέτοια «παγκόσμια χώρα», η αρχή του να αγαπάς τον πλησίον σου όσο τον εαυτό μου φαίνεται, κατά τη γνώμη μου, ότι είναι ο βασικός οδηγός για αρμονικές σχέσεις μεταξύ όλων των «εθνών-γειτονιών» μας.

Αυτή η αρχή προτρέπει την ανεκτικότητα και την κατανόηση για τους διαφορετικούς τρόπους των άλλων. Ζητά να συμπεριφερόμαστε στα άλλα έθνη όπως επιθυμούμε να μας φέρονται – με σεβασμό και συμπόνια. Είναι μια αρχή που, τραγικά, πιστεύω ότι δεν την εφαρμόσαμε ποτέ στην Κούβα.

Τιμή σας, ασχολήθηκα με τη δραστηριότητα που με έφερε ενώπιον σας επειδή υπάκουα στη συνείδησή μου παρά στο νόμο.

Πιστεύω ότι η πολιτική της κυβέρνησής μας απέναντι στην Κούβα είναι σκληρή και άδικη , βαθιά γειτονική, και ένιωσα ηθικά υποχρεωμένος να βοηθήσω το νησί να αμυνθεί από τις προσπάθειές μας να του επιβάλουμε τις αξίες και το πολιτικό μας σύστημα.

Έχουμε επιδείξει μισαλλοδοξία και περιφρόνηση προς την Κούβα τις περισσότερες από τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Ποτέ δεν σεβαστήκαμε το δικαίωμα της Κούβας να κάνει το δικό της ταξίδι προς τα δικά της ιδανικά ισότητας και δικαιοσύνης.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να υπαγορεύουμε πώς οι Κουβανοί πρέπει να επιλέγουν τους ηγέτες τους, ποιοι δεν μπορούν να είναι οι ηγέτες τους και ποιοι νόμοι είναι κατάλληλοι στη χώρα τους.

Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κούβα να ακολουθήσει το δικό της εσωτερικό ταξίδι, όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δύο αιώνες;

Ο τρόπος που απάντησα στην πολιτική μας για την Κούβα μπορεί να ήταν ηθικά λανθασμένος. Ίσως το δικαίωμα της Κούβας να υπάρχει χωρίς πολιτικό και οικονομικό καταναγκασμό να μην δικαιολογεί την παροχή στο νησί απόρρητες πληροφορίες για να το βοηθήσει να αμυνθεί. Μπορώ μόνο να πω ότι έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό για να αντιμετωπίσω μια σοβαρή αδικία.

Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να δω να αναδύονται φιλικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας. Ελπίζω ότι η περίπτωσή μου με κάποιο τρόπο θα ενθαρρύνει την κυβέρνησή μας να εγκαταλείψει την εχθρότητά της προς την Κούβα και να συνεργαστεί με την Αβάνα με πνεύμα ανεκτικότητας, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης.

Σήμερα βλέπουμε πιο ξεκάθαρα από ποτέ ότι η μισαλλοδοξία και το μίσος –από άτομα ή κυβερνήσεις– σκορπίζουν μόνο πόνο και βάσανα.

Ελπίζω σε μια πολιτική των ΗΠΑ που θα βασίζεται στην αγάπη προς τη γειτονία, μια πολιτική που αναγνωρίζει ότι η Κούβα, όπως κάθε έθνος, θέλει να της φέρονται με αξιοπρέπεια και όχι με περιφρόνηση. Μια τέτοια πολιτική θα επαναφέρει την κυβέρνησή μας σε αρμονία με τη συμπόνια και τη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού.

Θα επέτρεπε στους Κουβανούς και στους Αμερικανούς να μάθουν και να μοιραστούν ο ένας τον άλλον. Θα επέτρεπε στην Κούβα να εγκαταλείψει τα αμυντικά της μέτρα και να πειραματιστεί πιο εύκολα με αλλαγές. Και θα επέτρεπε στους δύο γείτονες να συνεργαστούν και με άλλα έθνη να προωθήσουν την ανεκτικότητα και τη συνεργασία στη μία «παγκόσμια χώρα» μας, στη μοναδική μας «πατρίδα του κόσμου».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...