ASB News / ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ〽️@ASBMilitary

Russian nuclear submarines have sailed off for drills in the Barents Sea near the Arctic and mobile nuclear missile launchers are roaming Siberia. — AP
.
Ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια απέπλευσαν για ασκήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Το Artsitz και κινητοί εκτοξευτές πυρηνικών πυραύλων περιφέρονται στη Σιβηρία. - ΑΠ..

Η ΕΣΣΔ μέσα από ιστορικούς χάρτες

 Την ώρα που γράφονται νέες σελίδες στην Παγκόσμια Ιστορία, με τα μάτια όλου του κόσμου να είναι στραμμένα στην Ουκρανία, ίσως έχει νόημα να επιστρέψουμε σε προηγούμενες σελίδες, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τις δυναμικές που αναπτύσσονται.

Αν και γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από τα κίνητρα του ρώσου προέδρου, ορισμένοι αναλυτές διεθνώς κατηγορούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν για αναθεωρητισμό, θεωρώντας πως προσπαθεί να ανακτήσει μέρος του εδάφους που χάθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ). Σε ένα εκτενές κείμενο που γράφτηκε τον Ιούλιο του 2021, ο Πούτιν αναφέρθηκε στους Ρώσους και τους Ουκρανούς ως «έναν λαό» και ανέφερε ότι η Δύση είχε διαφθείρει την Ουκρανία και την είχε απομακρύνει από την τροχιά της Ρωσίας μέσω μιας «αναγκαστικής αλλαγής ταυτότητας».

Μόσχα: «Εξωφρενική» η απόφαση της Γερμανίας να στείλει όπλα στην Ουκρανία – Οι ενέργειες της ΕΕ θα έχουν «σκληρή απάντηση»

 Ως «εξωφρενική» χαρακτήρισε την απόφαση της Γερμανίας να στείλει όπλα στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν χωρίς «σκληρή απάντηση», λέγοντας πως όσοι στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, φέρουν την ευθύνη στην περίπτωση που αυτά χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια της ρωσικής επιχείρησης.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δράση «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων»

 Έως τις 7 Μαρτίου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στη δράση, «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» του άξονα προτεραιότητας Οικονομικός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο χρηματοδότησης από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η πρόσκληση δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα διαβουλεύσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Καταστροφές από δυνατούς ανέμους σε κοινότητες του Πηνειού

 Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσαν οι δυνατοί άνεμοι στην τοπική κοινότητα Στρουσίου του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές στην πλατεία του χωριού, ξήλωσαν πατζούρια και πρόχειρες στέγες από σπίτια και παραπήγματα, ενώ έπεσε και μια πινακίδα που βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας.

Αυτοψία στην πληγείσα από τον ανεμοστρόβιλο περιοχή της Δήμητρας, πραγματοποίησε χθες το πρωί ο δήμαρχος Πηνειού. Ο Ανδρέας Μαρίνος επισκέφθηκε τα κατεστραμμένα θερμοκήπια και είχε συνομιλία με τους πληγέντες αγρότες, καθώς και με κατοίκους της Δήμητρας που βοήθησαν την Π.Υ. Λεχαινών να απομακρύνει από το δρόμο τα μεγάλα κλαδιά ευκάλυπτων που «κλάδεψε» ο ανεμοστρόβιλος.

Προσυνεδριακή εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ με τον Κώστα Ζαχαριάδη στην Καλλονή

 Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου διοργανώνει, την Τετάρτη 02 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, δημόσια παρουσίαση και συζήτηση των πολιτικών προτάσεων του κόμματος ενόψει του 3ου Συνεδρίου με ομιλητή τον Κώστα Ζαχαριάδη, βουλευτή Β΄ Αθήνας και Τομεάρχη Εσωτερικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και περιοδεία στην αγορά της Μυτιλήνης.

Θεσσαλονίκη: Δεξαμενή κατοικιών για ευάλωτες ομάδες σε προσιτές τιμές και με κοινωνικά κριτήρια

 Τη δημιουργία ενός φορέα παροχής κοινωνικής και προσιτής κατοικίας, μέσω του οποίου θα προκύψει μια δεξαμενή κατοικιών με την αξιοποίηση του αδρανούς κτιριακού αποθέματος, που θα διατεθεί σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες σε προσιτές τιμές και με κοινωνικά κριτήρια, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της ΜΑΘ ΑΕ/ ΑΟΤΑ και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, μιλώντας απόψε (28/02) στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το στεγαστικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την κυρία Καραγιάννη, στο πλαίσιο των δράσεων της ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ για την

Έβγαλαν τα τεφτέρια στα πρατήρια καυσίμων λόγω των υψηλών τιμών

 Τα τεφτέρια βγήκαν σε πρατήρια καυσίμων στη δυτική Θεσσαλονίκη. Οι επαγγελματίες διευκολύνουν με αυτό τον τρόπο πελάτες, που δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες δαπάνες λόγω των υψηλών τιμών.

Για να διασφαλίσουν τη θέρμανση τους πολίτες αγοράζουν πετρέλαιο με το μπετονάκι, ξύλα και πέλλετ με το σακί για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η αύξηση της βενζίνης «πληγώνει» την τσέπη των οδηγών ενώ δύσκολα θα βελτιωθεί η εικόνα λένε οι πρατηριούχοι.

Η απλή αμόλυβδη διαμορφώνεται πάνω από το 1,9 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης στο 1,6 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης προσεγγίζει το 1,3 ευρώ ανά λίτρο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός προ των πυλών της Χερσώνας προειδοποιεί ο δήμαρχος

 Προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας έφθασε ο ρωσικός στρατός σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου της πόλης, Ιγκόρ Κολιχάγεφ.

«Η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική. Η Χερσώνα αντιστέκεται!», γράφει ο δήμαρχος  στο Facebook παροτρύνοντας τους κατοίκους να παραμείνουν «ήρεμοι και προσεκτικοί» και να μη βγουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Σε άλλο σημείο της ανάρτησης του ο δήμαρχος προειδοποιεί  ότι ο πόλεμος κερδίζεται με λογικές ενέργειες και με ψυχραιμία και καλεί τους κατοίκους της πόλης να μην προκαλέσουν συγκρούσεις με τους αντιπάλους και να μην προβούν σε επιθετικές ενέργειες.

Παπαγιάννης: «Πήραμε μια πολύ σημαντική νίκη, το κλίμα είναι εξαιρετικό στην ομάδα»

 Η Εθνική Ανδρών επικράτησε της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη και οι «δίδυμοι πύργοι» του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, Γιώργος Παπαγιάννης και Δημήτρης Αγραβάνης, αποτέλεσαν το στήριγμα της ελληνικής ομάδας στη ρακέτα. Ο σέντερ του Παναθηναϊκού ολοκλήρωσε τον αγώνα με απολογισμό 21 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ ο Αγραβάνης με 22 πόντους και 11 ριμπάουντ, σημειώνοντας και οι δύο ατομικό ρεκόρ με τη φανέλα της «γαλανόλευκης».

Χειμωνιάτικο το σκηνικό σε όλη τη χώρα – Μικρή βελτίωση την Πέμπτη

 Συνεχίζεται η κακοκαιρία σήμερα στις περισσότερες περιοχές, ενώ αύριο τα φαινόμενα κυρίως θα εκδηλώνονται στα κεντρικά και νότια και θα περιοριστούν στο Ν. Αιγαίο μέχρι το βράδυ, όπως και οι ενισχυμένοι άνεμοι. Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι σχετικά βελτιωμένος, χωρίς να λείπουν οι τοπικές βροχές στο Κεντρικό και Ν. Αιγαίο και τα χιόνια στα ορεινά κυρίως της Εύβοιας και της Κρήτης, ενώ την Παρασκευή νέο σύστημα θα επηρεάσει κυρίως τα δυτικά και το Σαββατοκύριακο και την Καθαρά Δευτέρα θα έχουμε ακόμα λίγες τοπικές βροχές, ενίσχυση των ανέμων, μικρή πτώση θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά. Βροχές θα έχουμε και την ερχόμενη βδομάδα, ενώ ο καιρός φαίνεται να «μαλακώνει» από τα μέσα του μήνα.

Ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο – Έξι άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί

 Ναυάγιο με μετανάστες σημειώθηκε στα ανοιχτά της Λέσβου. Τέσσερα άτομα βρέθηκαν νεκρά στη στεριά και δύο μέσα στη θάλασσα.

Περισσότερα σε λίγο

Αυστραλία: Φονικές πλημμύρες σαρώνουν την ανατολική ακτή της ηπείρου

 Φονικές πλημμύρες εξαπλώνονται στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, εγκλωβίζοντας ανθρώπους σε στέγες σπιτιών και γέφυρες και ωθώντας τις αρχές να διατάξουν δεκάδες χιλιάδες άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στο Κούινσλαντ 8 άνθρωποι έχουν χάσει εξαιτίας των σφοδρών πλημμυρών την ζωή τους. Το τελευταίο θύμα, ένας άνδρας βρέθηκε μαζί με τον σκύλο του μέσα στο βυθισμένο αυτοκίνητό του. Και οι δύο νεκροί. Τουλάχιστον άλλοι 3 αγνοούνται. 15 χιλιάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει στην πολιτεία και πάνω από 50 χιλιάδες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.