Η απάντηση του ΥΠΕΞ για την απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία

 «Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι τα άτομα αυτά «διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις».

Πρόσθετεί ότι «εξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

Reuters: Η Ρωσία απελαύνει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες

 Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Ρωσία απελαύνει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες.

Κατά το πρακτορείο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ανακήρυξε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες “personae non gratae” και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που αποκάλεσε «επιθετική πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου».

Γαλλίδα αρχικατάσκοπος «απαντά» σε Ακάρ, Ερντογάν, Φουκτάι Η θαμμένη έκθεση Φουρκάντ που αναγνωρίζει την κυριαρχία των ελληνικών

 Σε μια ναζιστική φυλακή της νότιας Γαλλίας, το 1942, μια όμορφη κρατούμενη περίμενε ότι θα την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια. Δίχως χρονοτριβή αφαίρεσε όλα της τα ρούχα, μένοντας γυμνή και κατευθύνθηκε στα κάγκελα του παραθύρου. Αφού τοποθέτησε το σώμα της ανάμεσα στις σιδερένιες μπάρες, άρχισε να σπρώχνει το κορμί της ανάμεσα στα κάγκελα. Πνίγοντας τον πόνο της, η σημαντικότερη γυναίκα πράκτορας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα ταπείνωνε τους Ναζί δραπετεύοντας «μαγικά». Ελάχιστοι στην Ελλάδα γνωρίζουν πως η γυναίκα αυτή, 40 χρόνια μετά, θα έκανε πυρ και μανία την Άγκυρα.

Παυλάκης: Ποιοι έχει νόημα να κάνουν την 4η δόση εμβολίου και ποιοι όχι

 Την άποψή του ως προς το ποιοι έχει νόημα να κάνουν την 4η δόση εμβολίου εξηγεί ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός- ερευνητής στις ΗΠΑ, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως γράφει ο κ. Παυλάκης, ο οποίος διευκρινίζει πως εκφράζει την προσωπική του γνώμη, «πριν πάμε στην τέταρτη δόση, να πω το μεγάλο μυστικό που σε αυτό εστιάζουν λίγοι: Τα εμβόλια δεν είναι το κύριο πράγμα που πρέπει να κοιτάμε τώρα. Περίεργο να το λέει ένας φανατικός υποστηρικτής των εμβολίων, αλλά κοιτάξτε γύρω σας.

Oι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Vovchoiarivka – «Σφίγγει» ο «κλοιός» στο Lysychansk

 Υπό έλεγχο ο αυτοκινητόδρομος Lysychansk-Seversk

Oι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Vovchoiarivka, την τοποθεσία κλειδί που ελέγχει τον αυτοκινητόδρομο Lysychansk-Seversk μέσω του οποίου ανεφοδιάζονταν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Το Lysychansk είναι η τελευταία πόλη που έχει απομείνει στην περιφέρεια του Λουγκάνσγκ υπό ουκρανικό έλεγχο.

Θεωρείται ζήτημα ημερών να πέσει σε ρωσικά χέρια. Ήδη πολλοί Ουκρανοί επιχειρούν να υποχωρήσουν στην πόλη Seversk αλλά δέχονται τα ρωσικά πυρά.

Κόλαση στην Οδησσό: Ρωσικό Τu-22 έπληξε ουκρανικές αποθήκες οπλισμού (βίντεο)

 «Δεν έμεινε τίποτα όρθιο» λέει η ουκρανική διοίκηση

Η ρωσική Αεροπορία έπληξε τη νύχτα στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες οπλισμού στην Οδησσό.

O πύραυλος εκτοξεύθηκε από ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Τουπόλεφ Tu-22.

Το πλήγμα, «κατέστρεψε αρκετά κτίρια κατοικιών και αγροτικές εγκαταστάσεις σε ακτίνα περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων», σύμφωνα με την τοπική ουκρανική στρατιωτική διοίκηση.

Μαδρίτη: Διαδήλωση κατά της συνόδου του ΝΑΤΟ

 Περίπου 2.200 άτομα, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση και 30.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν την Κυριακή στο κέντρο της Μαδρίτης εκφράζοντας την αντίδραση τους στη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και να προτείνουν μια εναλλακτική στην Ατλαντική συμμαχία, με βάση τις αρχές της «ειρήνης» και της «αποστρατιωτικοποίησης».

Στην πορεία, η οποία διοργανώθηκε από τη Λαϊκή Συνέλευση κατά του Πολέμου, την Κρατική Πλατφόρμα για την Ειρήνη και τη Συνέλευση του ΝΑΤΟ ΟΧΙ της Μαδρίτης, οι παρευρισκόμενοι φώναξαν συνθήματα όπως «Όχι στο ΝΑΤΟ,

Ο Καναδάς έχει αναπτύξει δύο πολεμικά πλοία στη Βαλτική και στον Ατλαντικό

 ΛΟΝΔΙΝΟ – Ο Καναδάς έχει αναπτύξει δύο ακόμη πολεμικά πλοία στη Βαλτική Θάλασσα και στον Βόρειο Ατλαντικό, τα οποία έχουν ενώσει ένα ζευγάρι φρεγατών που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, με στόχο την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. «Τα καναδικά πλοία Kingston και Summerside θα εκτελούν τετράμηνη αποστολή ως μέρος των αποτρεπτικών μέτρων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που δρομολογήθηκαν το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το καναδικό Πολεμικό Ναυτικό, ανέφερε η Guardian.

Ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί δύο μικρά πρώην σοβιετικά κράτη της κεντρικής Ασίας αυτή την εβδομάδα, μετέδωσε σήμερα η ρωσική κρατική τηλεόραση στην πρώτη επίσκεψη του ρώσου ηγέτη στο εξωτερικό που γίνεται γνωστή μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εικόνες σοκ στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου: Σωροί από πτώματα και τραυματίες μετανάστες

 Σε τουλάχιστον 23 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες ανέρχεται ο απολογισμός των επεισοδίων την Παρασκευή κατά την προσπάθεια εκατοντάδων μεταναστών να περάσουν τα σύνορα από το Μαρόκο προς την Ισπανία στην Μελίγια.

Πορτογαλία: «Κοινωνικό ρεύμα» από τον συνεταιρισμό Coopérnico

 «Όχι μόνο μειώσαμε ριζικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά κερδίζουμε επίσης περίπου 5.000 ευρώ ετησίως από την ενέργεια που διοχετεύουμε στο δημόσιο δίκτυο», λέει ενθουσιασμένος ο Λουίς Μπεσίγκο από την οργάνωση παροχής βοήθειας APPACDM, η οποία φροντίζει άτομα με ειδικές ανάγκες παράλληλα με τη λειτουργία παιδικών σταθμών στην ευρύτερη περιοχή της Λισαβόνας στην Πορτογαλία.

Διαβάστε επίσης: Πορτογαλία: Το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο της Ευρώπης

Ινδία: Εξελίσσεται σε κορυφαίο πελάτη για το ρωσικό πετρέλαιο

 Το ρωσικό αργό ανέβηκε από το 0,2% στο 10% των πετρελαϊκών εισαγωγών της χώρας μέσα σε ένα τρίμηνο και συνεχίζει να αυξάνεται.

Μαζί με την Κίνα, η Ινδία εξελίσσεται στον καλύτερο εναλλακτικό πελάτη για την Ρωσία με τις εισαγωγές της σε ρωσικό αργό να έχουν αυξηθεί κατά 50(!) φορές από τον Απρίλιο και να αναμένεται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Κίνα, ο καλύτερος πελάτης του ρωσικού αργού 

Ρωσία: Αθέτησε πληρωμή εξωτερικού χρέους για πρώτη φορά από το 1918

 Έληξε η περίοδος χάριτος για πληρωμή τόκων - Η Ρωσία βρέθηκε σε αδυναμία πληρωμής σε ομόλογα ξένου νομίσματος για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα - Ποια ήταν τα αίτια 

Για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα η Μόσχα δεν πλήρωσε χρέος της σε ξένο νόμισμα, γεγονός που αποτελεί το αποκορύφωμα των επιπτώσεων που έχουν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ρωσία αθέτησε την αποπληρωμή του χρέους της στο εξωτερικό για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα αφότου έχασε μια προθεσμία για την Κυριακή, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα.

Tεχνική αδυναμία πληρωμής Ρωσικού ομολόγου από τις δυτικές τράπεζες

 Ακούμε τεράστια πράγματα στην παγκόσμια οικονομία τοκο χρεολύσιο προσπαθεί να πληρώσει η Ρωσία  ευτελούς αξίας αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ευρώ και οι τράπεζες δεν την αφήνουν να το πληρώσει για να φανεί ότι καταρρέει, ενώ της έχουν δεσμεύσει άκουσον άκουσον πάνω από

ΗΠΑ: Αναμένεται η ανακοίνωση της αγοράς προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος για τον ουκρανικό στρατό

 Εντός της εβδομάδας  αναμένεται, πιθανότατα, η ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αγορά προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μέσου ως μακρού βεληνεκούς προοριζόμενου για τον στρατό της Ουκρανίας.

Τη δήλωση αυτή έκανε χθες Κυριακή 26/7, πηγή ενήμερη σχετικά με την υπόθεση στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Ουάσινγκτον αναμένεται επίσης να ανακοινώσει τη χορήγηση περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στις ουκρανικές δυνάμεις, ιδίως περισσότερων πυρομαχικών για το πυροβολικό και ραντάρ αντιπυροβολικού για να καλυφθούν ανάγκες που επισημαίνει το Κίεβο, πρόσθεσε η πηγή.

Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 22 νεκροί σε νυχτερινό κέντρο στο Ίστ Λόντον – Η αστυνομία διερευνά τα αίτια θανάτου τους

 Οι αρχές διερευνούν τον θάνατο τουλάχιστον 22 νεαρών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρέθηκαν νεκροί μέσα σε δημοφιλές νυχτερινό κέντρο στο Ιστ Λόντον στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

“Τρεις από αυτούς πέθαναν στο νοσοκομείο και υπάρχουν δύο που νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση”, δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της επαρχιακής κυβέρνησης Ουεζίουε Τικάνα-Γκουξόθιουε.

Νωρίτερα η τοπική αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι την ειδοποίησαν “ότι 17 νέοι βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ένα νυχτερινό κέντρο του Σίνερι Παρκ, στο Ιστ Λόντον”, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα “για τις συνθήκες θανάτου” των ανθρώπων αυτών ηλικίας από 18 ως 20 ετών.

Κρεμλίνο: Στην κεντρική Ασία το πρώτο ταξίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν από την έναρξη του πολέμου

 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί δύο μικρά πρώην σοβιετικά κράτη της κεντρικής Ασίας αυτή την εβδομάδα, μετέδωσεη ρωσική κρατική τηλεόραση στην πρώτη επίσκεψη του ρώσου ηγέτη στο εξωτερικό που γίνεται γνωστή μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πάβελ Ζαρούμπιν, ο ανταποκριτής για το Κρεμλίνο του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Rossiya 1, μετέδωσε ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Γουϊντόντο για συνομιλίες στην Μόσχα.

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

 Κρατώντας σημαίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν  στους δρόμους της Μαδρίτης για να διαμαρτυρηθούν κατά της διοργάνωσης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην ισπανική πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα.

Εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας, οι ηγέτες των χωρών-μελών θα συναντηθούν στη Μαδρίτη μεταξύ 29 και 30 Ιουνίου, καθώς η Συμμαχία αντιμετωπίζει την άνευ προηγουμένου πρόκληση από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ισημερινός: Ο πρόεδρος Λάσο ανακοινώνει μικρή μείωση των τιμών των καυσίμων, προς κατευνασμό των μαζικών κινητοποιήσεων

 Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο, ανήγγειλε το βράδυ τη μείωση των τιμών των καυσίμων, αισθητά μικρότερη όμως από αυτή που απαιτούν οι χιλιάδες διαδηλωτές  οι οποίοι βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες στους δρόμους κι έχουν παραλύσει μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στο κράτος.

«Αποφάσισα να μειωθεί η τιμή της βενζίνης κατά 10 σεντς (σ.σ. του δολαρίου ΗΠΑ) το γαλόνι (σ.σ. δηλ. 3,78 λίτρα) και αυτή του πετρελαίου ντίζελ επίσης κατά 10 σεντς το γαλόνι», δήλωσε ο συντηρητικός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ραδιοτηλεοπτικού διαγγέλματός του.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Β. Ζελένσκι ζητά από τους Λευκορώσους πολίτες να μην εμπλακούν στον πόλεμο

 Με ένα ακόμη διάγγελμα του,  χθες Κυριακή 26/7, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους πολίτες της γειτονικής Λευκορωσίας να μην αφεθούν να εμπλακούν στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της χώρας του.

«Το Κρεμλίνο έχει ήδη αποφασίσει τα πάντα για εσάς», υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού διαγγέλματός του.

«Δεν είσαστε σκλάβοι, δεν είσαστε κρέας για τα κανόνια. Δεν είσαστε υποχρεωμένοι να πεθάνετε», πρόσθεσε.