Νεκροί και τραυματίες ΝΑΤΟϊκοί από ρωσικό πλήγμα σε κέντρο Διοίκησης στο Λβιβ – Μεταφέρθηκαν στην Γερμανία Αυξάνονται οι απώλειες των Δυτικών στην Ουκρανία

 Μεταφορά βαριά τραυματισμένων ΝΑΤΟϊκών αξιωματικών (ανάμεσά τους αναφέρεται πως υπήρχαν και στρατηγοί) πραγματοποιήθηκε από την Πολωνία στο Βερολίνο, καθώς οι συγκεκριμένοι βρίσκονταν σε κέντρο Διοίκησης στο Λβιβ που κατέστρεψαν οι Ρώσοι την Κυριακή, με μαζικά πλήγματα από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-22 με χρήση πυραύλων Kh-101/555.

Αιφνιδιαστική ουκρανική απόβαση στο δέλτα του Δνείπερου κατέληξε στην βύθιση του αποβατικού “Yuriy Olefirenko” και τον θάνατο 150 ανδρών

 Ουκρανική νυχτερινή απ9βατική επιχείρηση στο δέλτα του Δνείπερου, νοτιοδυτικά της πόλης της Χερσώνας καταστράφηκε εν τη γεννέσει της όταν οι Ρώσοι εντόπισαν το ουκρανικό αποβατικό σκάφος “Yuriy Olefirenko” το οποίο βομβάρδιζε με ρουκέτες (κατά το σοβιετικό/ρωσικό δόγμα επιχειρήσεων τα αποβατικά έφεραν ρουκετοβόλα για να υποστηρίζουν τις αποβάσεις όπως έχουν και τα ελληνικά ZUBR) αλλά δέχθηκε πλήγμα από αέρος και ανατινάχθηκε, παρασέρνοντας στον βυθό δεκάδες Ουκρανούς ναύτες και πεζοναύτες

Taz: «Η πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία – Πώς “μαγειρεύτηκαν” τα νούμερα για να φανεί “ανάπτυξη”» Το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 401,5 δισεκατομμυρίων ευρώ

 Ένα από τα αφηγήματα της κυβέρνησης είναι ότι -παρά τα όσα βλέπουμε στις τιμές όλων των προϊόντων- τα οικονομικά της Ελλάδας μπήκαν σε μια τάξη. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα tageszeitung, αυτό πρόκειται για ένα «ψευδές» αφήγημα και μάλιστα αναφέρεται με στοιχεία στο πώς εκτοξεύθηκε το χρέος τα τελευταία χρόνια.

«Τα περί υγειών δημοσιονομικών στην Ελλάδα αποτελούν μια όμορφη αφήγηση, αλλά δυστυχώς είναι ψευδή. Αν ρίξει κανείς μια πιο προσεκτική ματιά, θα παρατηρήσει πως το υποτιθέμενο success story με την υπογραφή του Μητσοτάκη δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

Διασπορά των αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών της ρωσικής Αεροπορίας από τα αεροδρόμια της Μόσχας

 Έκτακτη απόφαση διασποράς των αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών και διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών της ρωσικής Αεροπορίας, όπως τα A-50, βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς απογειώθηκαν μαζικά από τα αεροδρόμια της Μόσχας χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί η αποστολή τους.

Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για περαιτέρω κινητοποίηση της ρωσικής στρατηγικής Αεροπορίας. Εικάζεται ότι μπορεί να θεωρείται ότι κινδυνεύουν από επιθέσεις ουκρανικών drones και εκτέλεσαν αποστολές διασποράς σε άλλα αεροδρόμια.

Ρόμπερτ Κιγιοσάκι: «Θα είναι η Γερμανία η πρώτη χώρα που θα πτωχεύσει; – Θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ;»

 Με αφορμή το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η γερμανική, μπήκε σε ύφεση ο Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, πιστεύει πως αυτό μπορεί να είναι η έναρξη ενός κύματος πτωχεύσεων τόσο σε εταιρικό όσο και σε κρατικό επίπεδο παγκοσμίως, ειδικά μετά τις πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών, και διερωτάται αν η Γερμανία θα μπορούσε να είναι η πρώτη μεγάλη χώρα που θα πτωχεύσει ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ.

«”Πρώτα ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Στη συνέχεια ΟΙ ΧΩΡΕΣ; Θα είναι η Γερμανία η πρώτη χώρα που θα πτωχεύσει; Θα πτωχεύσει; Αν η ΓΕΡΜΑΝΙΑ πτωχεύσει, ποια χώρα θα ακολουθήσει; Θα προχωρήσει σε χρεοκοπία η Αμερική μετά τη Γερμανία;».

Ιταλία: Η κυβέρνηση αρνείται υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών

Η ιταλική κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Τζ. Μελόνι διέψευσε χθες Τετάρτη πως γίνονται υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών, με ανακοίνωση του υφυπουργού προεδρίας Αλφρέντο Μαντοβάνο.

«Ουδέποτε ενέκρινα, αφότου ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση, υποκλοπές με στόχο δημοσιογράφους ή πολιτικούς», διαβεβαίωσε ο κ. Μαντοβάνο.

Η διάψευση ακολουθεί τη δημοσίευση βιβλίου των δημοσιογράφων Λουίτζι Μπιζινιάνι και Πάολο Μαντρόν, που τιτλοφορείται «Οι ισχυροί στους καιρούς της Τζόρτζα», κατά το οποίο η κυρία Μελόνι «ενημερώθηκε» λίγο προτού αναλάβει τα καθήκοντά της πως «αρκετές προσωπικότητες» τελούν υπό παρακολούθηση.

Σε κάθειρξη 9 χρόνων καταδικάστηκε πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας – Κατηγορείται για διαφθορά

 Ο κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Φερνάντου Κόλορ ντε Μέλου (1990-1992) καταδικάστηκε χθες Τετάρτη να εκτίσει οκτώ χρόνια και δέκα μήνες κάθειρξη από το Ανώτατο Δικαστήριο, στο πλαίσιο του σκανδάλου «πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές» (Lava Jato), στο οποίο ενεπλάκησαν κατασκευαστικές εταιρείες και πολιτικοί.

Ο πρώτος αρχηγός του κράτους που εξελέγη με καθολική ψηφοφορία μετά τη στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία (1964-1985), ο κ. Κόλορ, 73 ετών, κατηγορήθηκε πως δωροδοκήθηκε με ποσό 20 εκατομμυρίων reais (περίπου 3,8 εκατ. ευρώ) από το 2010 ως το 2014, όταν ήταν γερουσιαστής.

Λ. Όστιν: Απογοητευμένος ο Αμερικανός υπ. Άμυνας από την άρνηση του Κινέζου ομολόγού του να συναντηθεί μαζί του – «Είναι λυπηρό»

 Η απόφαση της Κίνας να αρνηθεί την πρόσκληση που της απηύθυναν οι ΗΠΑ για οργανωθεί συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δυο κρατών στη Σιγκαπούρη είναι «λυπηρή», έκρινε σήμερα ο Λόιντ Όστιν, κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στο Τόκιο.

«Θεωρώ πως είναι λυπηρό», είπε ο κ. Όστιν, τονίζοντας πως μετά τις πρόσφατες «προκλητικές αναχαιτίσεις» αμερικανικών αεροσκαφών από κινεζικά μαχητικά, ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο «συμβάν» το οποίο «θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο».


Σουδάν: Τέλος στις διαπραγματεύσεις βάζει ο στρατός – Στους δρόμους βγαίνει το βαρύ πυροβολικό

 Σε νέα κλιμάκωση μπαίνει ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν καθώς ο στρατός βομβάρδισε χθες Τετάρτη τους παραστρατιωτικούς χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό στο Χαρτούμ. Νωρίτερα είχε αποσύρει τους απεσταλμένους του από τις συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας με σκοπό να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν, όπου ο πληθυσμός απειλείται από λιμό.

Στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, βάσεις των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο μπήκαν στο στόχαστρο των κανονιών του στρατού του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ανέφεραν κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεντβέντεφ: «Νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» οι Βρετανοί αξιωματούχοι

 Οι Βρετανοί αξιωματούχοι αποτελούν «νόμιμο στρατιωτικό στόχο» λόγω της υποστήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Βλαντίμιρ Πούτιν, ισχυρίστηκε ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κίεβο ισοδυναμεί με «ακήρυχτο πόλεμο» κατά της Ρωσίας.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βρετανία είναι ο «αιώνιος εχθρός» της Μόσχας.

Τάρα Ριντ: Η γυναίκα που κατηγόρησε τον Μπάιντεν για σεξουαλική επίθεση θέλει να ζήσει στη Ρωσία

 Η Τάρα Ριντ, πρώην εργαζόμενη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που το 2020 είχε κατηγορήσει τον Τζο Μπάιντεν για σεξουαλική επίθεση, δήλωσε την Τρίτη ότι αποφάσισε να μείνει στη Ρωσία και ζήτησε να λάβει τη ρωσική υπηκοότητα.

«Είμαι ακόμα κάπως μπερδεμένη, αλλά αισθάνομαι πολύ καλά», δήλωσε στο ρωσικό Sputnik ενώ καθόταν στο πλευρό της Ρωσίδας βουλεύτριας Μαρία Μπούτινα, η οποία είχε φυλακιστεί στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας αλλά πλέον είναι μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου.


ΝΑΤΟ: Δεν θα είναι υποψήφια για την ηγεσία η Μέτε Φρεντέρικσεν

 Παρά τις φήμες των τελευταίων ημερών, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα είναι υποψήφια για το τιμόνι του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι ο τωρινός γγ Γενς Στόλτενμπεργκ, αποχωρεί μέσα στο έτος.

«Δεν είμαι υποψήφια για τη θέση», είπε η ίδια σε δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη.

Οι εικασίες σχετικά με τη Φρεντέρικσεν ως μια ισχυρή υποψήφια εντάθηκαν μετά τη δημοσίευση του ονόματός της σε ρεπορτάζ της νορβηγικής εφημερίδας VG τον περασμένο μήνα.

Οκάσιο-Κορτέζ κατά Μασκ για τις τουρκικές εκλογές: «Δημιουργεί προηγούμενο για τις κάλπες στις ΗΠΑ»

 Επικρίσεις κατά του Έλον Μασκ για τον τρόπο διαχείρισης της παραπληροφόρησης στο Twitter διατύπωσε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ. Κατηγορώντας τον Έλον Μασκ για το μπλόκο σε λογαριασμούς αντιπολιτευόμενων στην Τουρκία, σημείωσε ότι δημιουργείται προηγούμενο για τις αμερικανικές εκλογές του 2024.

Η κ. Οκάσιο-Κορτέζ διερωτήθηκε πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να «φύγει από το άλλο μέρος», προφανώς αναφερόμενη στο Twitter, σύμφωνα με το Business Insider. «Ανησυχώ για τις εκλογές του επόμενου έτους» στις ΗΠΑ, τόνισε, σημειώνοντας ότι ο Έλον Μασκ επηρέασε «τη ζυγαριά» στην Τουρκία.

Γεωργία: Ζητεί να της χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ

 Να χορηγηθεί στην Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ ζήτησε η πρόεδρος της χώρας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, καθώς αυτό θα της παρείχε «προστασία» έναντι της Ρωσίας και δήλωσε «αισιόδοξη» πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μέχρι τα τέλη του έτους.

Τον Ιούνιο του 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να χορηγήσει στη Γεωργία αυτό το καθεστώς, μολονότι το χορήγησε στην

Στην Λετονία, ο πρώτος ομοφυλόφιλος αρχηγός κράτους της ΕΕ

 Το κοινοβούλιο της Λετονίας εξέλεξε τον επί σειρά ετών υπουργό Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς ως νέο πρόεδρο της χώρας , καθιστώντας τον ως τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο αρχηγό κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πενήντα δύο βουλευτές από τους 100 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Ρίνκεβιτς, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας για σχεδόν 12 χρόνια, ώστε να διαδεχτεί τον πρόεδρο Έγκιλς Λέβιτς.

Ο Ρίνκεβιτς είναι σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου, και στηρίζει σταθερά την Ουκρανία.

Καναδάς: Τραυματισμός 16 παιδιών από πτώση στο Οχυρό Γιβραλτάρ του Γουίνιπεγκ

 «Σήμερα στις 9.55 π.μ. δεχτήκαμε μια κλήση από το Πάρκο Γουίτιερ, για μια σχολική ομάδα που έπεσε» ανέφερε η πυροσβεστική του Γουίνιπεγκ.

Πτώση σημειώθηκε μέσα στο ιστορικό Οχυρό Γιβραλτάρ του Γουίνιπεγκ, στην επαρχία Μανιτόμπα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 17 άνθρωποι, εκ των οποίων 16 παιδιά, να τραυματιστούν και να μεταφερθούν σε νοσοκομείο σήμερα.

 Αυτό μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Κναδά CBC, επικαλούμενη έναν εκπρόσωπο της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα πάντα με το CBC, οι τραυματίες είναι ένας ενήλικος και 16 παιδιά ηλικίας 10-11 ετών. Τρία από τα παιδιά νοσηλεύονται σε μη σταθερή κατάσταση.

Ιταλία: Άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία

 Την άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία αποφάσισε η κυβέρνηση της Ιταλίας. 
Οι εν λόγω περιορισμοί που είχαν επιβληθεί το 2019 και το 2020 συνδέονταν με την εμπλοκή του Ριάντ στον εμφύλιο της Υεμένης.

Το εμπάργκο δεν κρίνεται απαραίτητο επειδή «τα δεδομένα έχουν

Ιράν: Αύξηση των αποθεμάτων σε εμπλουτισμένο ουράνιο

 Το Ιράν ολοένα και συνεχίζει να εμπλουτίζει σε υψηλά επίπεδα, μακράν του ορίου που είναι 3,67%: διαθέτει έτσι 470,9 κιλά εμπλουτισμένα σε ποσοστό 20% (έναντι 434,7 κιλών παλαιότερα) και 114,1 κιλά εμπλουτισμένα σε ποσοστό 60% (έναντι 87,5 κιλών).

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τους τελευταίους μήνες τα αποθέματα του Ιράν σε εμπλουτισμένο ουράνιο, συνεχίζοντας έτσι την κλιμάκωση στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, παρότι αρνείται ότι θέλει να αποκτήσει ατομική βόμβα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Ρωσία κατέστρεψε το τελευταίο ουκρανικό πολεμικό πλοίο

 Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι βύθισαν στην Οδησσό το τελευταίο πολεμικό πλοίο της Ουκρανίας.

«Στις 29 Μαΐου, το τελευταίο πολεμικό πλοίο του Ουκρανικού Ναυτικού, «Γιούρι Ολεφιρένκο», καταστράφηκε στο αγκυροβόλιο του στην Οδησσό , με τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία και τις Πυραυλικές Δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.