Η Αθήνα ατενίζει τ’ αστέρια – Το 16ο Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας

 Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου η Αθήνα ατενίζει τ’ αστέρια. Συνολικά 170 αστρονόμοι από 21 χώρες του κόσμου συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα στα πλαίσια του 16ου Συνεδρίου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ. – https://helas.gr/conf/2023 ) για να παρουσιάσουν τις τελευταίες ανακαλύψεις για το Σύμπαν, από τη γειτονιά του Ήλιου και τους πλανήτες μέχρι τους μακρινούς γαλαξίες και τις τεράστιες μαύρες τρύπες.

Παράλληλα θα γιορτάσουν τα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ., η οποία αποτελεί τον επίσημο φορέα οργάνωσης των Ελλήνων που ασχολούνται επαγγελματικά με την έρευνα και διδασκαλία σε θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν αυστηροί κανόνες για την παράνομη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού

 Τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για την πρόληψη της παράνομης χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού (Spyware) ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), με 411 ψήφους υπέρ, 97 κατά και 37 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η παράνομη χρήση τέτοιων προγραμμάτων έχει θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία και ζητούν να διεξαχθούν αξιόπιστες έρευνες, να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία και να εξασφαλιστεί καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης.

Τουρκία: Εννέα νεκροί μετά από καυγά για ένα χωράφι – Βγήκαν καλάσνικοφ

 Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σήμερα (15/6) στη νοτιοανατολική Τουρκία σε μια διένεξη για εδαφικές διεκδικήσεις που έγινε με τη χρήση όπλων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Δυστυχώς, οκτώ συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν στη διένεξη» αυτή, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ντιγιάρμπακιρ, ο Αλί Ιχσάν Σου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το κυβερνείο διευκρίνισε αργότερα σε ανακοίνωσή του ότι ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στα τραύματά του.

Europol: Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος για τρομοκρατία και παραπληροφόρηση

 Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, Europol, δήλωσε ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκστρατειών παραπληροφόρησης παραμένουν υψηλοί.

«Οι τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ομάδες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας για την κατάσταση και τις τάσεις σχετικά με την τρομοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (TE-SAT) που παρουσιάστηκε στη Χάγη.

Σύμφωνα με την Europool, ορισμένες ακροδεξιές και ακροαριστερές τρομοκρατικές δραστηριότητες ενδέχεται επίσης να αυξηθούν.

Κλιματική αλλαγή: Ιαπωνική εταιρεία σχεδιάζει μια πλωτή πόλη που θα φιλοξενεί 40.000 ανθρώπους. Δείτε βιντεο

 Σε αυτό το βίντεο, εξερευνούμε τα πρωτοποριακά σχέδια που αποκάλυψε η ιαπωνική εταιρεία N-Ark για την κατασκευή μιας φιλόδοξης αυτάρκης πλωτής πόλης.
Γνωστό ως Dogen City, αυτό το καινοτόμο έργο στοχεύει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο και ανθεκτικό αστικό περιβάλλον ικανό να φιλοξενήσει κατοίκους, ιατρικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα και πολλά άλλα.

Σχεδιασμένο για να προσαρμόζεται στις αλλαγές της στάθμης της θάλασσας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, το Dogen City θα παρέχει βασικούς πόρους όπως ηλεκτρική ενέργεια, τροφή και νερό για έως και 40.000 άτομα. 

Εγείρονται ηθικά διλήμματα για τα «συνθετικά έμβρυα» – Αναπάντητο ερώτημα η ανάπτυξή τους

 Οι επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, σε μια πρωτοποριακή πρόοδο που παρακάμπτει την ανάγκη για ωάρια ή σπέρμα. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτά τα μοντέλα εμβρύων, που μοιάζουν με εκείνα στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης, θα μπορούσαν να παρέχουν ένα κρίσιμο παράθυρο για τον αντίκτυπο των γενετικών διαταραχών και τις βιολογικές αιτίες των επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Υψηλές οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες για τον μήνα Ιούνιο κατέγραψε η Copernicus

 Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες στις αρχές Ιουνίου ήταν οι πιο υψηλές που έχουν καταγραφεί ποτέ αυτή την περίοδο από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, σπάζοντας με «σημαντική διαφορά» τα προηγούμενα ρεκόρ, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση.

«Η αρχή του Ιουνίου ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά το Μάιο που ήταν μόλις 0,1 βαθμό Κελσίου πιο δροσερός από το ρεκόρ», υπογράμμισε στην ανακοίνωση η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).

Νέα μελέτη συνδέει τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

 Τα άτομα που πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Neurology». Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ΙΦΝΕ προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο- δείχνει μόνο μια συσχέτιση.

Ο όρος «φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου» αναφέρεται σε μια ομάδα εντερικών διαταραχών που προκαλούν χρόνια φλεγμονή του πεπτικού συστήματος. Οι δύο πιο κοινοί τύποι φλεγμονωδών νόσων του εντέρου είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Κορονοϊός: Βρέθηκε ο ασθενής μηδέν;

 Τρεις επιστήμονες που μελετούσαν νέους κορονοϊούς στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον COVID-19, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ενημερωτικό δελτίο Public της πλατφόρμας Substack.

Όπως αναφέρει η New York Post, οι «ασθενείς μηδέν», δηλαδή αυτοί που μολύνθηκαν πρώτοι με τον ιό SARS-CoV-2, είναι οι Μπεν Χου, Πινγκ Γιου και Γιαν Ζου – επιστήμονες που ερευνούσαν ιούς τύπου SARS.

Οι τρεις επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα κέρδους-λειτουργίας («Gain-of-Function») – που στοχεύουν στην αύξηση της μολυσματικότητας και την ενίσχυση των παθογόνων οργανισμών- προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους τους. Και οι τρεις ερευνητές νόσησαν το φθινόπωρο του 2019.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα βασικό δομικό στοιχείο για τη ζωή στο φεγγάρι του Κρόνου

 Μία ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε νέες ενδείξεις ότι ο υπόγειος ωκεανός του Εγκέλαδου, του φεγγαριού του Κρόνου, περιέχει φώσφορο, ένα βασικό δομικό στοιχείο για τη ζωή.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από την αποστολή Cassini της NASA που εξερεύνησε τον Κρόνο και το σύστημα δακτυλίων και φεγγαριών του για πάνω από 13 χρόνια.