Αργεντινή: Χαβιέρ Μιλέι, η ακτινογραφία ενός «αντισυστημικού» προέδρου

 Αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδύνατον μέχρι πρίν από λίγους μήνες, τελικά έγινε πραγματικότητα. 

Ο ακροδεξιός λαϊκιστής και αντισυστημικός πολιτικός, όπως αυτοπροσδιορίζεται, Χαβιέρ Μιλέι θα ορκιστεί στις 10 Δεκεμβρίου ως νέος πρόεδρος της Αργεντινής, αφού επικράτησε με 12 περίπου πόντους διαφορά

Βίκτορ Όρμπαν: Η Ουκρανία απέχει έτη φωτός από την ένταξη στην Ε.Ε

 Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, τόνισε ότι η Ουκρανία απέχει «έτη φωτός» από την ένταξη στην Ε.Ε.

Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος Fidesz, ο Όρμπαν είπε ότι η κυβέρνηση του θα αντιταχθεί στις συνομιλίες εντός της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου, εάν το Κίεβο ξεκινήσει επίσημα τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η ένταξη μιας νέας χώρας στην ΕΕ απαιτεί τη συναίνεση όλων των μελών της Ένωσης και ο Όρμπαν μπορεί να ασκήσει βέτο, ανέφερε το AP.

Β. Πούτιν: Η Ρωσία κρατά ανοιχτό το «παράθυρο» της προς την Ευρώπη παρά τις «δύσκολες στιγμές»

 Η Ρωσία δεν θα αποκλείσει την Ευρώπη, δήλωσε σε πολιτιστικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, , σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ρωσία κρατά ανοιχτό το «παράθυρο» της προς την Ευρώπη παρά τις «δύσκολες στιγμές», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το Agerpres, επικαλούμενο το DPA.

«Όταν φυσάει ένα κρύο αεράκι , σκέφτεται κανείς: ίσως θα ήταν λογικό να κλείσω λίγο το παράθυρο για να μην κρυώσω», είπε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Σουδάν: Έπειτα από επτά μήνες πολέμου, η χώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διάλυσης

 Επτά μήνες πολέμου μεταξύ αντίπαλων στρατηγών στο Σουδάν έχουν προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έχουν εγείρει τον κίνδυνο διάλυσης της χώρας, που ήδη βρισκόταν σε εύθραυστη κατάσταση πριν την έναρξη των εχθροπραξιών.

Την ώρα που οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) συνεχίζουν τη βίαιη επίθεσή τους στην επαρχία Νταρφούρ, οι ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο επανάληψης του «λιβυκού σεναρίου», μια αναφορά στην βαθιά πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής, που συνορεύει με το Σουδάν, όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία.

Η Ιαπωνία σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Χούθι της Υεμένης για την απελευθέρωση του εμπορικού πλοίου

 Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι έχει προσεγγίσει άμεσα τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης με σκοπό να πετύχει την απελευθέρωση του εμπορικού πλοίου μεταφοράς αυτοκινήτων Galaxy Leader.

Το σκάφος, υπό καθεστώς διαχείρισης από την ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία NYK Line, φέρεται να είναι ιδιοκτησία Ισραηλινού επιχειρηματία και χθες Κυριακή κατελήφθη από την ανταρτική οργάνωση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς έπλεε με κατεύθυνση την Ινδία, ως αντίποινα για τις αποτρόπαιες πράξεις που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, όπως ανακοίνωσαν οι Χούθι.

Καταζητούμενη από τους Ρώσους η Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα

 Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών συμπεριέλαβε την Ουκρανή τραγουδίστρια, κριμαϊκό-ταταρικής καταγωγής Τζαμάλα στον κατάλογο των καταζητουμένων, γράφει ο ιστότοπος Mediazona επικαλούμενος τη βάση δεδομένων του υπουργείου για τους καταζητούμενους.

Στην βάση δεδομένων δεν αναφέρεται ποτέ, βάσει ποιου άρθρου στοιχειοθετείται η ποινική υπόθεση. Η Τζαμάλα κατηγορείται για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό, ενώ στον κατάλογο των καταζητούμενων βρίσκεται από τα μέσα Οκτωβρίου.

Εκπρ. Ταλιμπάν: «Να μη δίνουμε σημασία στα ΜΜΕ» – Αντίδραση από την Γερμανική κυβέρνηση για την παρουσία του

 Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε τζαμί της Τουρκoϊσλαμικής Ένωσης για Θρησκευτικές Υποθέσεις (DITIB) στην Κολωνία συμμετείχε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Ο ίδιος εκτιμάται ότι ζήτησε μάλιστα από το ακροατήριό του να μην εμπιστεύεται τα δυτικά ΜΜΕ, μίλησε για τις επιτυχίες των Ταλιμπάν, ενώ κάλεσε τους συμπατριώτες του που ζουν στην Ευρώπη, κυρίως όσους διαθέτουν κάποια εξειδίκευση, να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.

Κ. Ιατρίδης: Η Χαμάς θα ηττηθεί αλλά δεν θα εξαλειφθεί – Ο Νετανιάχου είναι τελειωμένος, θα φύγει

 «Θεωρώ ότι η εξάλειψη της Χαμάς, που ήταν ο αρχικός αντικειμενικός σκοπός, δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Δεν θα υπάρξει εξάλειψη της Χαμάς, γιατί υπάρχουν διέξοδοι. Από την άλλη όμως, εκτιμώ ότι θα ηττηθεί» τόνισε στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom, ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος εν αποστρατεία – αμυντικός αναλυτής.

Στ. Κασσελάκης για «6+6» Αχτσιόγλου: Αν είναι να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα – Δεν θα τελειώσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ

 Μήνυμα στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ» απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, απαντώντας ζωντανά από το στούντιο σε ερωτήσεις ακροατών, στο πλαίσιο της εκπομπής της Ευγενίας Λουπάκη «Allegro Μα Με Τρόπο», στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5.

ΟΗΕ: Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με «κολασμένη» αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C

 Ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά για «κολασμένης» αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3°C, προειδοποιεί ο ΟΗΕ πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα Cop28 που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (Unep) διαπίστωσε ότι οι σημερινές πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι τόσο ανεπαρκείς, που θα επιτευχθεί θέρμανση 3°C αυτόν τον αιώνα.


Χάος στην OpenAI: Τελεσίγραφο εκατοντάδων υπαλλήλων – Απειλούν να εγκαταλείψουν την εταιρεία αν δεν παραιτηθεί το ΔΣ

 Εκατοντάδες μέλη του προσωπικού της μητρικής εταιρείας της ChatGPT, της OpenAI, υπέγραψαν επιστολή με την οποία απειλούν να εγκαταλείψουν την εταιρεία τεχνολογίας, εκτός εάν παραιτηθούν “όλα τα σημερινά μέλη του διοικητικού συμβουλίου”, σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Η απόφαση, σύμφωνα με δημοσίευμα των WIRED και Wall Street Journal, προκλήθηκε από την απροσδόκητη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να απολύσει τον διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Άλτμαν την Παρασκευή.