Τη δυνητική πώληση πυραύλων και βομβών στη Φινλανδία ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

 Η Ουάσιγκτον ενέκρινε τη δυνητική πώληση 80 και πλέον όπλων ακριβείας στη Φινλανδία έναντι τιμήματος 323 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η σκανδιναβική χώρα, παραδοσιακά αδέσμευτη, ετοιμάζεται να ενταχθεί στο NATO. 

Το Ελσίνκι θέλει να αγοράσει 40 τακτικούς πυραύλους και 48 κατευθυνόμενες βόμβες για τη φινλανδική πολεμική αεροπορία και η πώληση αυτή τεχνολογικά προηγμένου και άρα ευαίσθητου υλικού χρειαζόταν προηγουμένως να λάβει την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ουκρανία: 258 ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Χερσώνα την τελευταία εβδομάδα

 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για 258 βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού σε περίπου 30 οικισμούς της Χερσώνας (νότια) την τελευταία εβδομάδα.

Στο καθιερωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι είπε απόψε ότι οι εισβολείς κατέστρεψαν επίσης ένα αντλιοστάσιο που τροφοδοτούσε με νερό την πόλη Μικολάιφ, στα βορειοδυτικά της Χερσώνας.

Στις αρχές του μήνα, τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, αλλά μετά την ανασυγκρότησή τους στην αντίπερα όχθη συνέχισαν τα πλήγματα σε πόλεις και χωριά της περιφέρειας.

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Καταγγελία ότι ξένο αεροσκάφος βομβάρδισε στρατιώτες της και Ρώσους συμμάχους της

 Η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας κατήγγειλε χθες Δευτέρα ότι αεροσκάφος που απογειώθηκε από γειτονικό κράτος βομβάρδισε βάση των ενόπλων δυνάμεών της και ρώσων παραστρατιωτικών που μάχονται στο πλευρό τους στο βορειοδυτικό τμήμα της επικράτειας, απειλώντας με αντίποινα.

Το αεροσκάφος προχώρησε «σε ρίψη εκρηκτικών στην πόλη» Μποσανγκοά, με στόχο «βάση των ενόπλων δυνάμεών μας, των συμμάχων μας και εργοστάσιο βάμβακα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της χώρας της Αφρικής όπου ο στρατός και εκατοντάδες μαχητές της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ πολεμούν εναντίον ανταρτών.

Πακιστάν: Τέλος στην κατάπαυση του πυρός από το Κίνημα των Ταλιμπάν

 Οι πακιστανοί Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα το τέλος της κατάπαυσης του πυρός που είχαν κηρύξει τον Ιούνιο αλλά δεν τηρείτο παρά μόνον εν μέρει από την πλευρά τους, διατάσσοντας τους μαχητές τους να ξαναρχίσουν επιθέσεις απ’ άκρου σ’ άκρο του Πακιστάν. 

Το Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν («Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν», ΚΤΠ), οργάνωση διακριτή από τους Αφγανούς Ταλιμπάν μεν, αλλά με την ίδια ιδεολογία, έχει σκοτώσει από τη γέννησή του το 2007 δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, άμαχους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Εκτιμάται ότι τα θύματα της δράσης του είναι σχεδόν 80.000.

Κίνα: Aπώθησε καταδρομικό των ΗΠΑ που «παρεισέφρησε παράνομα» σε ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα

 Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι πυραυλοφόρο καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ «παρεισέφρησε παράνομα» σε ύδατα κοντά στα νησιά Σπράτλι, στη Νότια Σινική Θάλασσα, προσθέτοντας πως επιτήρησαν την πορεία του και κατόπιν το απώθησαν. 

«Οι ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ αποτελούν σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας», στηλίτευσε ο Τιαν Τζουνλί, εκπρόσωπος της διοίκησης του νότιου θεάτρου του κινεζικού Στρατού Απελευθέρωσης του Λαού.

Ισημερινός: Ο πρώην αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας αποφυλακίζεται για δεύτερη φορά φέτος

 Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού Χόρχε Γκλας αποφυλακίστηκε χθες Δευτέρα —για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά—, αφού δικαστής ενέκρινε αίτημα της υπεράσπισης και του επέτρεψε να εκτίσει εναλλακτική ποινή μετά τις καταδίκες του για υποθέσεις διαφθοράς.

Ο δικαστής Έμερσον Κουριπάγιο, που έχει την έδρα του στην επαρχία Σάντο Ντομίνγκο, έκρινε ότι τα δικαιώματα του κ. Γκλας παραβιάστηκαν λόγω των καθυστερήσεων στην εξέταση του αιτήματος της υπεράσπισής του να του εκχωρηθούν προνόμια κι αποφάσισε να του επιτραπεί να εκτίσει με εναλλακτικό τρόπο την ποινή του, εκτός φυλακής.

Κίνα: Τηλεφωνικές ανακρίσεις και online έρευνες για να «πιάσουν» τους διαδηλωτές

 Ξεχείλισε η οργή στην Κίνα με διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων της Covid. Η αστυνομία έχει κατακλύσει τους δρόμους, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τις αντιδράσεις. Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για ανακρίσεις διαδηλωτών και έρευνες στα τηλέφωνά τους. 

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις και επεισόδια στους δρόμους 

Η χώρα είναι ανάστατη μετά τις διαδηλώσεις του σαββατοκύριακου, ιδίως στη Σαγκάη και στο Πεκίνο, εναντίον των εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας τρία χρόνια μετά την εκδήλωσή της. Η κινεζική αστυνομία ανέπτυξε ισχυρές δυνάμεις και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, για την αποτροπή νέων κινητοποιήσεων.

Χαβάη: Συγκλονιστικές εικόνες από το «ξύπνημα» του Μάουνα Λόα Ο ηφαιστειακός γίγαντας εξεράγη και «κοκκίνησε» τον ουρανό της Χαβάης.

 Το Μάουνα Λόα, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου που βρίσκεται στη Χαβάη, εξερράγη μετά από 38 χρόνια. Η έκρηξη αναφέρθηκε ότι ξεκίνησε περίπου στις 11:30 το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) στο Mokuaweoweo, την καλντέρα κορυφής του ηφαιστείου.

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση ότι «αυτή την στιγμή, οι ροές της λάβας συγκρατούνται στην περιοχή της κορυφής και δεν απειλούν κοινότητες στις πλαγιές του ηφαιστείου».

Ωστόσο, «βάσει προηγούμενων γεγονότων,

«Η δημοσίευση δεν είναι έγκλημα»: Πέντε μεγάλα ΜΜΕ καλούν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη δίωξη στον Τζούλιαν Ασάνζ

 Να σταματήσει τη δίωξη του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, για μαζική διαρροή εγγράφων, καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που τον βοήθησαν πρώτοι να δημοσιεύσει τις διαρροές.

Πριν από 12 χρόνια, οι New York Times, ο Guardian, η Le Monde, το Der Spiegel και η El País συνεργάστηκαν για τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από 250.000 έγγραφα που έλαβε ο Ασάνζ στη διαρροή «Cablegate».

Φονικοί πύραυλοι της Boeing «μετακομίζουν» στην Ουκρανία - Έχουν εμβέλεια 150χλμ. Οι ΗΠΑ εξετάζουν πρόταση για προσφορά όπλων κρούσης με εμβέλεια 150 χλμ στην Ουκρανία. Τι είναι το GLSDB.

 Το Αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει μια πρόταση της Boeing να προμηθεύσει την Ουκρανία με φτηνές, μικρές βόμβες ακριβείας που τοποθετούνται σε άφθονους διαθέσιμους πυραύλους, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, καθώς η Δύση αγωνίζεται να ικανοποιήσει τη ζήτηση για περισσότερα όπλα.

Τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ και των συμμάχων συρρικνώνονται και η Ουκρανία αντιμετωπίζει αυξανόμενη ανάγκη για πιο εξελιγμένα όπλα καθώς ο πόλεμος δεν δείχνει να τελειώνει ή έστω να πλησιάζει προς το τέλος του.

Δήμαρχος Κιέβου: «Δεν θα επιτρέψουμε στον Πούτιν να μας κλέψει τα Χριστούγεννα» Το Κίεβο θα γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα με έλατα αλλά χωρίς γιορτινά φώτα

 Το Κίεβο σχεδιάζει να στήσει χριστουγεννιάτικα δέντρα, χωρίς φώτα, σε όλη την πληγείσα πόλη σε μια συμβολική επίδειξη εορταστικού πνεύματος καθώς εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας υποφέρουν από «μπλακ άουτ» λόγω των ρωσικών επιθέσεων, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Κανείς δεν πρόκειται να ακυρώσει την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα και η ατμόσφαιρα της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει να είναι εκεί», δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο στο πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine σε συνέντευξή του.

Ο Αμερικανός, ο Ελληνοαμερικανός και οι Βρετανοί σύμβουλοι επικοινωνίας του Μαξίμου

 Η προσπάθεια αντιστροφής των αρνητικών δημοσιευμάτων και η στόχευση του Μαξίμου στους «κεντρώους ψηφοφόρους».Ένας Αμερικανός «γκουρού» της επικοινωνίας που σε παλαιότερες εποχές μεγαλούργησε, συνεισφέροντας στην εκλογή ακόμα και πλανηταρχών, όπως του Μπιλ Κλίντον αλλά και των Μπλερ, Σρέντερ και Μαντέλα,