Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ: Πρωτομαγιά 1944 – Η εκτέλεση των 200

Το Αρχείο της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Τσιώκου «Χαϊδάρι-Καισαριανή: Η εκτέλεση των 200 την Πρωτομαγιά 1944», παραγωγής 1998.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το χρονικό της εκτέλεσης 200 κρατουμένων του στρατοπέδου-φυλακών Χαϊδαρίου από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις την Πρωτομαγιά του ’44 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η εκτέλεσή τους έγινε ως αντίποινα για το φόνο υψηλόβαθμου

Τριντό: Μία νεκρή, πέντε αγνοούμενοι από τη συντριβή του ελικοπτέρου ανοιχτά της Κεφαλονιάς - Άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε αγνοούνται μετά τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ανοιχτά της Κεφαλονιάς.
Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα. Οι καταγραφείς πτήσης έχουν βρεθεί, διευκρίνισε ο Χαρτζίτ Σατζάν, ο υπουργός Άμυνας του Καναδά, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό στην Οτάβα.

Αποκάλυψη Spiegel: Σοβαρό περιστατικό στον Έβρο την Τρίτη - Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε Γερμανούς της Frontex

Σοβαρό επεισόδιο στον Έβρο με πυροβολισμό την Τρίτη, αποκαλύπτει το Spiegel. Σύμφωνα με την γερμανική ιστοσελίδα, Τούρκοι στρατιώτες στόχευσαν Γερμανούς αξιωματικούς και πυροβόλησαν. Το Spiegel επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του ευρωπαϊκού οργανισμού προστασίας των συνόρων Frontex. Από το επεισόδιο δεν υπήρξε τραυματισμός.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι Γερμανοί συνοριοφύλακες είδαν έναν Τούρκο στρατιώτη να στοχεύει με αυτόματο όπλο στην ελληνική πλευρά από την άλλη πλευρά της ακτής. Τότε ο Τούρκος στρατιώτης έδειξε το δεξί μεσαίο δάχτυλό του και επέστρεψε στη σκηνή του. Άλλοι στρατιώτες του φώναζαν «έλα, έλα».

H αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944: Η δολοφονία από τους ναζί 200 Ελλήνων κομμουνιστών- Η αυτοθυσία Σουκατζίδη

 ...στον τοίχο της Καισαριανής μας φέραν από πίσω
κι ίσα ένα αντρίκειο ανάστημα ψηλώσαν το σωρό»
Νίκος Καββαδίας: Federico Garcia Lorka
«Την 27ην Απριλίου 1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν Στρατηγόν και τρεις συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί στρατιώται ετραυματίσθησαν. Ως αντίποινα διατάχτηκε:


Εργατική Πρωτομαγιά: Συγκεντρώσεις με μέτρα και ...τήρηση αποστάσεων (Photos)

Με φόντο τα μέτρα περιορισμού κατά του κορωνοϊού πραγματοποιούνται σήμερα οι καθιερωμένες συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά.
Ειδικότερα, το ΠΑΜΕ κάλεσε τις οργανώσεις να πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους σε όλες τις πόλεις της χώρας με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Καλύπτουν το Νο 2 του Μαξίμου για τον ξυλοδαρμό

Με μία ανακοίνωση που την «χρεώνεται» το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο  Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επιχείρησε το απόγευμα της Τετάρτης να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης στην σοβαρή υπόθεση του ξυλοδαρμού πολίτη εν μέση οδώ από την  φρουρά του άμεσου συνεργάτη του πρωθυπουργού.
Προηγουμένως έστω και με καθυστέρηση η Αξιωματική Αντιπολίτευση με τον αρμόδιο τομεάρχη Γιάννη Ραγκούση κατέθετε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την υπόθεση αυτή. Η εφημερίδα «Αυγή» είχε ήδη

Σικάγο 1886 – Πώς «γεννήθηκε» η εργατική Πρωτομαγιά

Το κείμενο του Σ. Γιελέν «Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ», αποτελεί έως σήμερα μία πολύτιμη πηγή ενημέρωσης για τις συνθήκες υπό τις οποίες γεννήθηκε η «εργατική πρωτομαγιά». Αναδημοσιεύθηκε και ανατυπώθηκε σε εκατοντάδες έντυπα και γλώσσες στον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες. Το κάνουμε κι εμείς, σήμερα, που το νόημα της εξέγερσης του Σικάγου, έχει διαστρεβλωθεί, παραχαραχτεί και προσαρμοστεί στα μέτρα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και της εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων με στόχο την περίφημη «εργασιακή ειρήνη» και τη σιγή… νεκροταφείου.