Taurus Systems GmbH: Το βλήμα cruise KEPD-350 δεν μπορεί να εντοπιστεί από τα ρωσικά S-400

 Ο πύραυλος cruise  Taurus KEPD 350 που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τη γερμανική εταιρεία MBDA Deutschland και τη σουηδική Saab Dynamics AB, θεωρείται στη Δύση ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα που εκτοξεύονται από αεροσκάφη. 

Βρίσκεται, ήδη, σε χρήση με το Eurofighter Typhoon, το F/A-18 της Ισπανικής Αεροπορίας και το F-15K Slam Eagle της Νότιας Κορέας.

«Έχει τη βαρύτερη πολεμική κεφαλή μεταξύ των δυτικών συστημάτων της ίδιας κατηγορίας, και έχει, επίσης ισχυρό κινητήρα ο οποίος παρέχει μεγάλη εμβέλεια», αναφέρει η κατασκευάστρια του Taurus Systems GmbH (TSG). 

Ρωσία: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε εξαγωγή του Su-57 σε πελάτες του εξωτερικού»

 Η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει παραγγελίες για την εξαγωγή του μαχητικού αεροσκάφους Su-57 μετά την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού του προγράμματος.

Αυτό δήλωσαν αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC) κατά την διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης του Ντουμπάι , η οποία ξεκίνησε στις 13 και θα ολοκληρωθεί στις 17 Νοεμβρίου.

 «Εάν οι ξένοι εταίροι μας επικοινωνήσουν μαζί μας, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό το θέμα».

Aksungur: Έφτασε στο μέγιστο επιχειρησιακό υψόμετρο με τουρκικούς κινητήρες

 Η Τουρκία αναπτύσσει και επεκτείνει τον στόλο των εξοπλισμένων UAV 

Το εξοπλισμένο UAV που έχει αναπτύξει και παράγει η ΤΑΙ Aksungur πραγματοποίησε όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ πτήση κατά την οποία έφτασε στο μέγιστο επιχειρησιακό ύψος με κινητήρα τούρκικης σχεδίασης.

Όπως αναφέρεται το Aksungur έφτασε σε ύψος 30.000 ποδών με τον κινητήρα TEI PD170 σε μία πτήση που είχε διάρκεια 2 ωρών και 30 λεπτών.

Σε επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο την Τετάρτη – Στόχος τα 200 εκατ. ευρώ

 Στις αγορές βγαίνει αύριο Τετάρτη (15/11) το Ελληνικό Δημόσιο με την επανέκδοση 10ετουςεπιδιώκοντας να αντλήσει 200 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 θα διενεργηθεί Δημοπρασία για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 4,25%, λήξης 15 Ιουνίου 2033, σε άυλη μορφή.

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Λωρίδα της Γάζας: Εφιαλτική η κατάσταση στα νοσοκομεία

 «Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο» δηλώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στο Αλ Σίφα, την ώρα που τα ισραηλινά άρματα βρίσκονται στις πύλες του. Για μαζικό τάφο με 170 σορούς, κάνει λόγο το BBC.

 Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι είναι στοιβαγμένοι στο νοσοκομείο, το οποίο οι Ισραηλινοί θεωρούν κρησφύγετο της Χαμάς. 

Ο IDF, από την άλλη πλευρά, δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο δείχνει την είσοδο τούνελ που οδηγεί κάτω από παιδιατρικό νοσοκομείο στη Γάζα.

Τα δάση θα μπορούσαν να απορροφήσουν πολύ περισσότερο άνθρακα· έχει όμως σημασία;

 Η προστασία των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την ποσότητα του άνθρακα που δεσμεύουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αλλά δεδομένης της τρέχουσας πορείας των εκπομπών μας, αυτό έχει πραγματικά σημασία;

Για τον Τόμας Κρόουθερ, εισηγητή της αξιολόγησης, η απάντηση είναι ένα ηχηρό ναι.

«Βλέπω απολύτως αυτή τη μελέτη ως αιτία για ελπίδα», δήλωσε ο καθηγητής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ETH) της Ζυρίχης.

Ιράκ: Το Ανώτατο Δικαστήριο καθαίρεσε τον πρόεδρο της Βουλής

 Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ καθαίρεσε σήμερα (14/11) τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Αλ Χαλμπούσι, έναν ισχυρό σουνίτη πολιτικό, αποδεχόμενο την καταγγελία ενός βουλευτή που τον κατηγορούσε για «πλαστογραφία» εγγράφου.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι «έβαλε τέλος στη θητεία» του προέδρου Αλ Χαλμπούσι αλλά καθαίρεσε από το αξίωμά του και τον βουλευτή που τον είχε μηνύσει, τον Λαΐθ αλ Ντουλέιμι.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μετέδωσε το γραφείο του, ο Αλ Χαλμπούσι χαρακτήρισε «παράξενη» τη δικαστική απόφαση, τονίζοντας ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις. Ο Αλ Χαλμπούσι ήταν πρόεδρος της Βουλής από το 2018.

Το πετρέλαιο για το Ισραήλ διχάζει τον αραβικό κόσμο

 Η τελευταία παλαιστινιο-ισραηλινή όξυνση έχει εισέλθει στη φάση μιας παρατεταμένης σύγκρουσης με παχύρρευστες μάχες μέσα στα ερείπια μιας πάλαι ποτέ πυκνής αστικής περιοχής. 

Τον τελευταίο καιρό, αναλυτές από τον κόσμο των οικονομικών έχουν βάλει μυαλό και έγραψαν χιλιάδες σελίδες, προσπαθώντας να συνδέσουν αυτό που συνέβαινε με την επιδείνωση του 1973, αναρωτιούνται ταυτόχρονα για την πιθανότητα οι Άραβες παραγωγοί να επιβάλουν εμπάργκο στις προμήθειες πετρελαίου και τα αποτελέσματα ενός τέτοιου βήματος.

Η Τουρκία κατέθεσε μήνυση κατά του Νετανιάχου στο ΔΠΔ, κατηγορώντας τον για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, 14 Νοεμβρίου – RIA Novosti. 

Η Άγκυρα κατέθεσε μήνυση κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), κατηγορώντας τον για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο κοινωνικό δίκτυο X ο Μετίν Κουλουνκ, δικηγόρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας. "

«Σήμερα, εκπροσωπώντας τη συνείδηση ​​των πολιτών της Δημοκρατίας της Τουρκίας,

Η Δύση πρόσφερε στο Κίεβο έναν νέο τρόπο να νικήσει τη Ρωσία Forbes: Η Δύση αμφιβάλλει για περαιτέρω προμήθειες των σύγχρονων αρμάτων μάχης στο Κίεβο

 ΜΟΣΧΑ, 13 Νοεμβρίου – RIA Novosti, David Narmania.

Η άφιξη αρμάτων μάχης από το ΝΑΤΟ στο Κίεβο παρουσιάστηκε ως σύμβολο νίκης. Όμως η αντεπίθεση απέτυχε. Περαιτέρω παραδόσεις των Leopards, Challengers και Abrams είναι υπό αμφισβήτηση. 

Διαβάστε ποια εναλλακτική λύση έχει βρει η Δύση στο άρθρο του RIA Novosti. 

Κλειδί για τη Νίκη Οι προσδοκίες ήταν τόσο υψηλές που ο Ζελένσκι χρειάστηκε ακόμη και να κάνει δικαιολογίες: 

Πούτιν: Σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους φέτος

 ΜΟΣΧΑ, 14 Νοεμβρίου – RIA Novosti. 

Περίπου επτά εκατομμύρια Ρώσοι έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους φέτος, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με τον υπουργό Κατασκευών και Στέγασης και Κοινοτήτων, Ίρεκ Φαϊζουλίν. "

"Βρισκόμαστε στο 2023, οι συνθήκες διαβίωσης επτά εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν βελτιωθεί. Πρόκειται για 3,2 εκατομμύρια οικογένειες.

 Έχουμε επανεγκαταστήσει κατοικίες έκτακτης ανάγκης <...> 1,8 (εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. - Εκδ.).

Η Δύση φοβάται τα κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

 ΜΟΣΧΑ, 14 Νοεμβρίου – RIA Novosti, Natalya Dembinskaya. 

Το παγωμένο χρήμα της Τράπεζας της Ρωσίας δεν δίνει ειρήνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση: όλοι εκεί αναζητούν «νομικούς λόγους» για να το θέσουν «σε δράση» για να βοηθήσουν το Κίεβο. Το έργο είναι αδύνατο.

Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο προηγούμενο θα συνεπάγεται εκροή κεφαλαίων και φυγή ξένων επενδυτών.

Παρίσι 2024: Oι μισοί Παριζιάνοι έχουν αρνητική γνώμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

 Σχεδόν ένας στους δύο Παριζιάνους πιστεύει ότι η διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 θα είναι κάτι «κακό» για τη πόλη, με τις μεταφορές και την ασφάλεια να αποτελούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση οκτώ μήνες πριν από τη διοργάνωση.

Ισραήλ και Χαμάς κοντά σε συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων γυναικών και παιδιών

 Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην Washington Post ότι μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της και θα μπορούσε να ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι όμηροι θα απελευθερωθούν ομαδικά, σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιες γυναίκες και νέους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Κλ. Γρηγοριάδης: Δεν έχουν δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ25 κάποιοι που αποχωρούν σήμερα από μνημονιακά κόμματα

 Σε όσους προεξοφλούν τη στάση μας, εμείς μιλάμε πολιτικά, επισημαίνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης. «Επειδή πολλοί μιλούν για μας, χωρίς εμάς και μάλιστα σπεκουλάροντας. Εμείς μιλάμε μόνο πολιτικά. Μιλάμε με θέσεις και προτάσεις. Μόνο πολιτικά και βάσει αρχών πρέπει να συζητάμε στην Αριστερά», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ιδού δέκα σημεία διαλόγου που θέτει το ΜέΡΑ25: https://mera25.gr/10-simeia-dialogou-gia-tin-aristera/

Άλλωστε, έχουμε εδώ και καιρό πάρει την πρωτοβουλία του διαλόγου για την ανασυγκρότηση της

Αιχμές Πολάκη κατά Τσακαλώτου: Τώρα θα βγουν πολλά στην επιφάνεια

 Με αιχμηρό σχόλιο συνόδευσε ο Παύλος Πολάκης την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και την ανεξαρτητοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στην ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνει: «Όταν κάποιοι το λέγανε από χρόνια αλλά και στις προεκλογικές ομιλίες πως το “μαξιλάρι” θα μπορούσε και έπρεπε να είναι πολύ μικρότερο, ήμασταν εκτός γραμμής!».

Προσθέτει μάλιστα: «Όταν κάποιοι έβγαζαν στη φόρα τον Στουρνάρα και τη σύζυγό του για τη Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ ή για τις διαγραφές δανείων στους εφοπλιστές που δεν παρενέβαινε,

Βουλή: «Δεκανίκι» της ΝΔ αποκάλεσε το ΚΚΕ η Τζάκρη – Η απάντηση Παφίλη και το βιτριολικό σχόλιο Μπακογιάννη

 Με αφορμή τον ορισμό της συζήτησης για την πρόταση συγκρότησης Εξεταστικής από το ΚΚΕ αναφορικά με το «έγκλημα των Τεμπών», η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Θανάσης Παφίλης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ειδικότερα, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε το ΚΚΕ «δεκανίκι της ΝΔ», καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι με την πρόταση του Περισσού ενταφιάζεται η δυνατότητα αυτής της Βουλής να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για την τραγωδία.

Κλείνει την πόρτα στην «Ομπρέλα» η Ζωή Κωνσταντοπούλου

 Απάντηση στις δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα περί πιθανών συνεργασιών σε περίπτωση δημιουργίας νέου φορέα, έδωσε μέσω social media η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε ότι ουδέποτε έκανε συζητήσεις, ούτε προτίθεται στο μέλλον, με τον Δημήτρη Βίτσα ή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Ουδέποτε έκανα συζήτηση με τον Βίτσα ή τον Τσακαλώτο, ουδέποτε θα κάνω συζήτηση με όποιους πρόδωσαν την Αριστερά, τους πολίτες και τους αγώνες για να παραμείνουν στις καρέκλες τους.

Βίντεο της Χαμάς με τη 19χρονη Ισραηλινή όμηρο – Tο Τελ Αβίβ επιβεβαίωσε την ταυτότητά της (Video)

 Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την ταυτότητα στρατιωτικού, ομήρου της Χαμάς, μετά τη δημοσιοποίηση από τον ένοπλο βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος βίντεο που δείχνει τη νεαρή αιχμάλωτη.

«Είμαστε ολόκαρδα στο πλευρό της οικογένειας Μαρσιάνο, η κόρη της οποίας, η Νόα, απήχθη βάρβαρα από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα περί τα μεσάνυχτα, επιβεβαιώνοντας έτσι –για πρώτη φορά– την ταυτότητας μιας από τους περίπου 240 ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: «Τη σκότωσα επειδή τη μισούσα» – Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενες (Video)

 Συγκλονίζει το μαρτύριο που βίωνε η άτυχη Φαίη, η 23χρονη έγκυος που βρέθηκε νεκρή μέσα σε μία κουβέρτα λίγα μέτρα από το σπίτι της στην Κυψέλη το 2021. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια, ενώ η υπόθεση παρέμεινε «θαμμένη», μπήκαν στο μικροσκόπιο τρία άτομα, τρεις γυναίκες, που οδηγήθηκαν στη φυλακή με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα. Και οι τρεις εμπλέκονται στην υπόθεση της δολοφονίας.

Μάλιστα, η 23χρονη σημερα κατηγορούμενη αδερφή της Φαίης φέρεται να ομολόγησε τη δολοφονία της αδερφής της, υποστηρίζοντας ότι το έκανε, επειδή τη μισούσε.

«Μεμονωμένο περιστατικό» για το Μαξίμου άλλος ένας θάνατος Ρομά από αστυνομικά πυρά

 Σε γενικότητες και αόριστες καταδίκες του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας, αλλά χωρίς απαντήσεις και χωρίς την παραμικρή διάθεση για πρωτοβουλίες πάταξής της στα σώματα ασφαλείας εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέναντι στα ερωτήματα του documentonews.gr, αναφορικά με τον θάνατο του 17χρονου Ρομά από πυρά αστυνομικού της ΟΠΚΕ στη Θήβα.

«Όταν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά, όπως οπουδήποτε, σε οποιονδήποτε επιμέρους κλάδο, οποιοδήποτε επιμέρους Σώμα Ασφαλείας, προφανώς πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη