Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι είναι στοιβαγμένοι στο νοσοκομείο, το οποίο οι Ισραηλινοί θεωρούν κρησφύγετο της Χαμάς.
Ο IDF, από την άλλη πλευρά, δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο δείχνει την είσοδο τούνελ που οδηγεί κάτω από παιδιατρικό νοσοκομείο στη Γάζα.
Εκρήξεις και πυρά ακούγονται συνεχώς έξω από το Αλ Σίφα. Πτώματα κείτονται στο δρόμο, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα. Τα ισραηλινά άρματα βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από το νοσοκομείο.
«(Συνάδελφοι) μου λένε ότι ακόμη και το να μετακινηθεί κανείς από το ένα κτίριο στο άλλο μέσα στο νοσοκομείο είναι επικίνδυνο, γιατί άρματα μάχης το έχουν περικυκλώσει» λέει ρεπόρτερ του BBC.
Αλ Σίφα: Μάχη για να σωθούν τα βρέφη
Στο εσωτερικό, το δράμα εστιάζεται στα πρόωρα βρέφη που εξακολουθούν να δίνουν μάχη με το χρόνο για να επιβιώσουν. Το Ισραήλ ανακοινώνει πως θα στείλει θερμοκοιτίδες, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι γίνεται σχεδιασμός για τη μετακίνησή τους.
«Προσπαθούμε να μεταφέρουμε θερμοκοιτίδες, κινητές μέσα στο Αλ Σίφα έτσι ώστε τα μωρά να μετακινηθούν, προσπαθούμε να το συντονίσουμε» δηλώνει ο Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του IDF.
Εκτιμήσεις οτι οι εγκλωβισμένοι στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ξεπερνούν τις 10.000
Ανθρωπιστικές οργανώσεις απαντούν πως το πρόβλημα είναι η έλλειψη καυσίμων που έχει διακόψει τη λειτουργία του νοσοκομείου. Οι εγκλωβισμένοι ξεπερνούν τις 10.000, ενώ κάποιοι άρχισαν να φεύγουν. Οι εικόνες δείχνουν κόσμο να κοιμάται ακόμη και στις σκάλες του νοσοκομείου.
«Ο λόγος που πεθαίνουν δεν είναι επειδή δεν έχουν θερμοκοιτίδες. Αυτό που τα σκοτώνει είναι η έλλειψη καυσίμων» τονίζει η Μέλανι Γουόρντ, μέλος βρετανικής ΜΚΟ.
Τεράστιο είναι και το θέμα με τις σορούς των νεκρών που βρίσκονται στο προαύλιο του νοσοκομείου. Η οσμή θανάτου είναι έντονη, ενώ υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση ασθενειών. 179 άνθρωποι θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στην είσοδο.
«Υπάρχουν σοροί η μία πάνω στην άλλη στο συγκρότημα, δεν υπάρχει ρεύμα στα νεκροτομεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του Αλ Σίφα.
Οσμή θανάτου από τις σορούς των νεκρών στο προαύλιο του νοσοκομείου
«Η εικόνα είναι φρικτή και το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον καθόλου. Έχει μετατραπεί σχεδόν σε νεκροταφείο» σημειώνει ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ.
Μάχες συνεχιζονται εκτός από το Αλ Σίφα και στα νοσοκομεία Αλ Νασρ, Ραντίσι, Αλ Αόντα και Ινδονησιακό.
Την ανάγκη να προστατευθούν τα νοσοκομεία στη Γάζα υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.
«Ελπίζω και προσδοκώ ότι θα υπάρξει λιγότερη παρεμβατική δράση σε σχέση με το νοσοκομείο. Είμαστε σε επικοινωνία με τους Ισραηλινούς. Το νοσοκομείο πρέπει να προστατευθεί» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός στρατός δημοσιεύει βίντεο που φέρεται να είναι μέσα από το παιδιατρικό νοσοκομείο Ραντίσι που έχει εκκενωθεί. Ο εκπρόσωπος του, Ντάνιελ Χαγκάρι περιγράφει στην κάμερα τα ευρήματα – όπως λέει – του στρατού μέσα στα υπόγειά του. Γιλέκα αυτοκτονίας και βαρύ οπλισμό και σημάδια πως εκεί κρατούνταν όμηροι της Χαμάς. Στο χώρο μπήκε και το CNN.
«Πιστεύετε ότι εδώ ήταν δεμένη κάποια γυναίκα;» ρωτάει ο Νικ Ρόμπερτσον, δημοσιογράφος του CNN
«Αυτό εικάζουμε, θα επιβεβαιωθεί με τεστ DNA» του απαντά ο Ντάνιελ Χαγκάρι.
Ενώ σε άλλο βίντεο, ο στρατός δηλώνει ότι φαίνεται ένοπλος της Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτα δίπλα από το Αλ Κουντς.
Παράλληλα συνεχίζονται οι επιθέσεις και στο βορρά και στο νότο. Στην Τζαμπάλιγια σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι μετά από βομβαρδισμό, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Ενώ και στο νότο η κατάσταση είναι δραματική. Τα νοσοκομεία στην Χαν Γιούνις δέχονται συνεχώς νέους τραυματίες. Τα Ηνωμένα έθνη ανακοινώνουν ότι σε όλο το θύλακα μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα σταματήσουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία, ενώ θα διακοπούν και οι τηλεπικοινωνίες.
«Από σήμερα κάποιοι πύργοι θα κλείσουν, ενώ μέχρι την Πέμπτη όλα τα συστήματα θα σταματήσουν γιατί θα τελειώσουν τα καύσιμα» δηλώνει ο Αντρέα ντε Ντομένικο, συντονιστής ΟΗΕ στα Παλαιστινιακά εδάφη.
Οι πρώτες βροχές έρχονται να προσθέσουν περισσότερα προβλήματα στους εκτοπισμένους που ζουν σε καταυλισμούς. Έδωσαν όμως για λίγο χαρά σε παιδιά που βγήκαν έξω να παίξουν. Άλλα μαζεύουν το νερό για να έχουν απόθεμα.
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου