Το παγωμένο χρήμα της Τράπεζας της Ρωσίας δεν δίνει ειρήνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση: όλοι εκεί αναζητούν «νομικούς λόγους» για να το θέσουν «σε δράση» για να βοηθήσουν το Κίεβο. Το έργο είναι αδύνατο.
Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο προηγούμενο θα συνεπάγεται εκροή κεφαλαίων και φυγή ξένων επενδυτών.
Και αυτή η διαδικασία φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει. Βρήκε τους λόγους Συνολικά, η Δύση μπλόκαρε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από αυτά, τα 180 είναι συγκεντρωμένα στο Euroclear του Βελγίου, το μεγαλύτερο αποθετήριο τίτλων στον κόσμο, με έδρα τις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αμερικανικές, ευρωπαϊκές, ιαπωνικές και νοτιοκορεατικές δικαιοδοσίες.
Όλα είναι υψηλής ρευστότητας: νομισματικός χρυσός, ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (SDR), αποθεματική θέση στο ΔΝΤ, νόμισμα.
" Στην Ευρώπη, φέρεται να βρήκαν κάποιους «νόμιμους λόγους» για τη μεταφορά εσόδων από παγωμένα κεφάλαια στο Κίεβο.
Ετοιμάσαμε ένα πακέτο σχετικών εγγράφων. Όπως ανέφερε η Euroclear στα τέλη Οκτωβρίου, τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία απέφεραν τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε εννέα μήνες.
Το 2022 ήταν 347 εκατομμύρια, αλλά τα ποσοστά έχουν αυξηθεί.
Οι δικηγόροι προειδοποίησαν: ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα. Είναι πιθανό τα χρήματα να πρέπει στη συνέχεια να επιστραφούν στη Μόσχα.
Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι Το θέμα δεν έχει προχωρήσει ακόμη. Πολλοί στην ΕΕ ανησυχούν για τους σχετικούς κινδύνους.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου προειδοποίησε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για βιαστικά βήματα.
«Εμείς, μαζί με τις χώρες της G7 και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναζητούμε μια διαρθρωτική λύση στο πρόβλημα που δεν αποσταθεροποιεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί ένα νομικό πλαίσιο και είναι σαφές ότι το Βέλγιο δεν μπορεί να το κάνει δικό του», είπε.
" Το Λουξεμβούργο, όπου ένα άλλο αποθετήριο με παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, η Clearstream, συμφωνεί με το Βέλγιο. Λοιπόν, στη Γερμανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό εδώ και πολύ καιρό.
Οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες Η δήμευση είναι γεμάτη με «απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες», προειδοποιούν οι Financial Times. "
«Αυτό θα αναγκάσει άλλες χώρες να αποσύρουν τα αποθέματά τους - πού είναι η εγγύηση ότι δεν θα τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης», εξηγεί η δημοσίευση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι επίσης αντίθετη: πολλές κεντρικές τράπεζες απλώς θα εγκαταλείψουν περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ.
Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ΕΕ. Το ευρώ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20 τοις εκατό των παγκόσμιων αποθεμάτων—12 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτά είναι τα περιουσιακά στοιχεία των επίσημων επενδυτών, όπως οι κεντρικές τράπεζες. Το να είσαι το δεύτερο πιο δημοφιλές αποθεματικό νόμισμα μετά το δολάριο ΗΠΑ έχει πολλά οφέλη.
Η φήμη έχει πληγεί Οι ειδικοί τονίζουν ότι το κόστος φήμης για τη Δύση είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως εγγυητής που έχουν υπό τη δικαιοδοσία τους πολλά διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν απευθείας σε άλλες χώρες, πολίτες και εταιρείες, θα υποφέρουν επίσης, επισημαίνει ο Pavel Sokol, οικονομικός αναλυτής στην αγορά Finmir.
Ο χρυσός ήδη επαναπατρίζεται ενεργά από τη Δύση. Σύμφωνα με το Reuters, το 68 τοις εκατό των 57 κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην ετήσια μελέτη Invesco Global Sovereign Asset Management συγκέντρωσαν όλα τα αποθεματικά στις δικές τους δικαιοδοσίες.
Οι επενδύσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα επίσης μειώνονται. Έτσι, η Σαουδική Αραβία μείωσε αυτό το πακέτο κατά 40 τοις εκατό από το μέγιστο του 2020, η Κίνα - στο ελάχιστο από τον Μάιο του 2009. " "Τα ομόλογα έχουν πάψει να είναι ένα ασφαλές μέρος για όσους δεν είναι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όλοι καταλαβαίνουν πλέον πολύ καλά πώς μπορούν να τελειώσουν οι διαφωνίες με την Ουάσιγκτον", σημειώνει ο Εβγκένι Σατόφ, συνεργάτης της Capital Lab. Οι κεντρικές τράπεζες επανεξετάζουν τη δομή των αποθεματικών - μειώνοντας το μερίδιο του δολαρίου, του ευρώ και των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Οι κινεζικές επενδύσεις φεύγουν και από τις δυτικές χώρες. Το Πεκίνο αρνείται να επενδύσει σε ακίνητα και βιομηχανίες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτιμώντας συμφωνίες σε άλλες περιοχές, αναφέρει το American Enterprise Institute.
Όπως τονίζει η Wall Street Journal, τα χρήματα ρέουν από τη Δύση καθώς η εχθρότητα προς το κινεζικό κεφάλαιο αυξάνεται και οι εντάσεις στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν χωρίς κινεζικές επενδύσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: οι Κινέζοι ήδη εξετάζουν επιλογές για μια συμμετρική απάντηση εάν η Δύση αποφασίσει να μεταχειριστεί το Πεκίνο με τον ίδιο τρόπο όπως η Μόσχα.
Лишатся денег
Ответ в таком случае окажется сокрушительным: Пекин заморозит американские инвестиции и пенсионные фонды и конфискует активы компаний США. Подобная перспектива — сильный козырь Китая.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου