Από τον Τσε στον Κίσινγκερ

 Για κάποιους υπάρχει μόνον η Αμερική, η Ρωσία και ο αναμεταξύ τους «ζωτικός χώρος» που θα πρεπε να μοιράζεται δίκαια και «κάμπτοντας τις ανησυχίες».

Υπάρχει μια αόρατη, λεπτή γραμμή που συνδέει την Ελλάδα και την ιστορία της με εκείνη των εθνών της ανατολικής Ευρώπης. Η κοινή ιστορική μας εμπειρία, έχει να κάνει με τα εθνικά μας κινήματα, που ’ταν κινήματα αυτοδιάθεσης-απόσχισης από αυτοκρατορίες υπερεθνικού χαρακτήρα.

Εμείς, δεν υπήρξαμε, όπως πολλά έθνη της δυτικής Ευρώπης αυτομετασχηματιζόμενες ―συχνά μέσω επαναστάσεων― μοναρχίες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αναμέτρηση των ηγεμονικών δυνάμεων

 Η μεγάλη εικόνα των διαχρονικών γεωστρατηγικών αναμετρήσεων των ηγεμονικών δυνάμεων.

Ο πόλεμος και τα αίτιά του είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται επιπόλαια και με τρόπο που εκκολάπτει νέες ασθένειες σε ήδη υπάρχουσες ευάλωτων κρατών τα οποία η ιστορία τα τοποθέτησε σε κρίσιμες γεωπολιτικές ζώνες. Η διάγνωση των αιτιών πολέμου, σωστά έγραψε ο Kenneth Waltz, είναι το αντίστοιχο των ιατρικών διαγνώσεων. Λάθος διάγνωση και λάθος θεραπεία προκαλεί σοβαρές βλάβες ή θάνατο.

Η Ρωσία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

 Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Αρμενία, η οποία είχε υπογραφεί μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020, καθώς στρατεύματά της εισήλθαν στη ζώνη που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης.

Αυτές είναι οι προξενικές Αρχές σας κύριε Δένδια;

 Σε κάθε προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι αναφέρουν πάντα τους Έλληνες της διασποράς τους οποίους μετά τις εκλογές τους ξεχνάνε. Ο λόγος που αναφέρονται στους ομογενείς είναι ξεκάθαρα οι ψήφοι, αφού ακόμα και τα ελληνικά προξενεία κάνουν ολόκληρη εκστρατεία ώστε να ενημερώσουν τους Έλληνες για το πως μπορούν να ψηφίσουν και δε σταματούν να λένε ότι η ψήφος τους είναι σημαντική για τη χώρα μας. Εκτός όμως από μια προεκλογική

Μαζική και συστηματική παράδοση μαχητών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κιέβου.

 Mass and systematic surrender of Ukrainian Armed Forces fighters in the vicinity of Kiev. But first - feed them! (Note the dry rations in their hands). #pravda #russia #ukraine


Μαζική και συστηματική παράδοση μαχητών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κιέβου. Αλλά πρώτα - ταΐστε μας! (Δείτε τις ξηρές μερίδες στα χέρια τους).


Σε κλίμα έντασης η Σύνοδος Κορυφής των «27»

 Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ της Παρασκευής η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή πολιτική και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο κατά τη δεύτερη μέρα των συζητήσεων οι διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη -μέλη για τις ενεργειακές κυρώσεις  εναντίον της Ρωσίας συνεχίστηκαν.

«Έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα»

 «Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κυβέρνηση της Μόσχας», δήλωσε ο Ρώσος πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Οι κυρώσεις θα εδραιώσουν μόνο τη ρωσική κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια με τις αρχές», ανέφερε  στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Με 250 tour Operators συναντήθηκε στο Λουτράκι ο Υπ. Τουρισμού Β. Κικίλιας

 Στο Λουτράκι Κορινθίας, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του Γαλλικού Τουριστικού Ομίλου Selectour Marietton, βρέθηκε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Ο Υπουργός, μαζί με τον δήμαρχο της περιοχής, Γιώργο Γκιώνη, υποδέχθηκαν 250 τουριστικούς πράκτορες και τον διευθυντή του Ομίλου, Laurent Abibtol.

Ο Υπουργός Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “το Λουτράκι διαθέτει το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της Ελλάδας”.

Τσαβούσογλου: Ρώσοι ολιγάρχες είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία

 Ρώσοι ολιγάρχες είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο προκειμένου να έχουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία έχει ασκήσει αυστηρή κριτική εις βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά αντιτίθεται επί της αρχής στις κυρώσεις που επέβαλαν οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ. “Αν ρώσοι ολογάρχες…ή όποιοι ρώσοι πολίτες θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία, φυσικά και μπορούν“, είπε ο Τσαβούσογλου απαντώντας σε μια ερώτηση στο ετήσιο διεθνές φόρουμ της Ντόχα.