Φρεγάτες: Πώς χάθηκε η πρώτη… ναυμαχία!

 Όπως συνέβη και με τα Rafale, στην προμήθεια των οποίων αποκλείστηκε εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, έτσι και με τα πλοία μένουν ουσιαστικά εκτός οι ελληνικές ναυπηγικές υποδομές

Από τον Περικλή Ζορζοβίλη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ύψους 4 και πλέον δισ. ευρώ πρόγραμμα προμήθειας των τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου του Πολεμικού Ναυτικού, μέσω μιας άτυπης διαδικασίας, με κύριο κριτήριο το γεωπολιτικό και με παντελώς απούσα την εγχώρια βιομηχανική και τεχνολογική βάση.

Κρυφή λίστα Πέτσα! 10.100.000 ευρώ μοίρασαν στα… μουλωχτά τις τελευταίες 30 ημέρες

 

Την ώρα που η οικονομία παραπαίει, η κυβέρνηση άνοιξε τα ταμεία και μοιράζει απλόχερα χρήμα για επικοινωνιακή προβολή σε δήμους, περιφέρειες και ανεξάρτητες Aρχές! Ιδού ο λογαριασμός των τελευταίων 30 ημερών

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Πολλές μικρές, μεγάλες και τεράστιες «λίστες Πέτσα» αναδύονται σχεδόν καθημερινά τον τελευταίο μήνα από την προεδρία της κυβέρνησης για… φύκια και επικοινωνιακές κορδέλες, αποδεικνύοντας πως «λεφτόδεντρα» υπάρχουν, αλλά μόνο για κάποιους.

Το σκοτεινό παρελθόν της προέδρου που έβγαλε ανακοίνωση για τον καφέ και όχι για τον Καραϊβάζ

 

Μία σκληρή ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ αναφορικά με το αστείο θέαμα της προέδρου της Δημοκρατίας να κάθεται σε τραπεζάκι καφετέριας φορώντας μάσκα, φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές του παρελθόντος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Αφορμή για την ανακοίνωση ήταν το νέο ατόπημα της προέδρου να σιωπήσει επιδεικτικά για την παγκόσμια ημέρα Ελευθεροτυπίας, όπως σιώπησε για την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, γεγονός που είχε προκαλέσει χιλιάδες αρνητικά σχόλια. Αλλά την ίδια στιγμή να ανεβάσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter

Ο μοναδικός «κλάδος» που αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια

 

Σοκαριστικό εύρημα σε μία οικονομία που καταρρέει...

Μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαίωνε ότι με την έλευση της η οικονομία θα απογειωνόταν σε τέτοιο επίπεδο που θα έκανε «βζινν», η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Η οικονομία καταρρέει σε όλα τα επίπεδα, κατάρρευση που ξεκίνησε πριν ακόμα την έλευση της πανδημίας με τους αρνητικούς δείκτες έχουν κάνει την εμφάνισή τους από τον Ιανουάριο του 2020.

Σε όλους τους κλάδους τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Εκτός από έναν. Των ναρκεμπόρων.

Τσίπρας: Ανάγκη ένωσης των προοδευτικών δυνάμεων για μία πιο βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη (Video)

 Παρέμβαση σε ημερίδα για το Μέλλον της Ευρώπης, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για εκδήλωση που πραγματοποιείται από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας.

Στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε: «Εδώ και πάνω από ένα χρόνο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια πανδημική κρίση η οποια έχει θέσει σε μεγάλη δοκιμασία τους θεσμούς μας και την καθημερινή μας ζωή Για δεκαετίες οι προοδευτικές αξίες και ιδέες δέχονταν επίθεση από συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.

Σε ανοιχτή γραμμή με τη ΝΔ ο Φουρθιώτης

 

Η υπόθεση Φουρθιώτη ξεφεύγει κατά πολύ από τη σφαίρα του αστυνομικού-δικαστικού ρεπορτάζ. Οχι, δεν πρόκειται απλώς και μόνο για μια «γραφική τηλεπερσόνα» με παραβατική συμπεριφορά.

Οσοι ανακυκλώνουν αυτόν τον βολικό ισχυρισμό προτάσσουν υποκριτικά την απαξίωση για να αποκρύψουν την πολιτική ουσία. Με την ίδια ευχέρεια που ο Μένιος Φουρθιώτης σήκωνε το τηλέφωνο για να συνδιαλλαγεί με τον υπόκοσμο, ακκιζόταν με υπουργούς, έδινε νουθεσίες αλλά και εντολές ή τους τραμπούκιζε γιατί πάτησαν φρένο στις λοβιτούρες του.

«Βράζει» με 1.022 νέα κρούσματα η Αττική – Στα 302 η Θεσσαλονίκη (Πίνακας)

 Στο «κόκκινο» παραμένει ο νομός Αττικής, καθώς από τα 2.146 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, οι 1.022 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.

Αναλυτικά τα κρούσματα στις κατά τόπους περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 133 κρούσματα


Βόρειος Τομέας Αθηνών: 137 κρούσματα..

Δυτική Αττική: 53 κρούσματα

Λιβυκός «κόλαφος» στον Τσαβούσογλου: Να αποχωρήσουν μισθοφόροι και ξένα στρατεύματα

 Σοκ για την Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση της Λιβύης κάλεσε την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της και τους μισθοφόρους της από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης κάλεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την Τουρκία να συνεργαστούν για την πλήρη εφαρμογή της διάσκεψης του Βερολίνου και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα.

Η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Λιβύη, ανέφερε σύμφωνα με το Libya review.

«Ιωάννινα, η ελληνική Σίλικον Βάλεϊ»

 

Στις γερμανικές επιχειρήσεις πληροφορικής που εγκαθίστανται στα Ιωάννινα αναφέρεται η Rheinische Post. Δημοσιεύματα για τον τουρισμό και τα μέτρα τις μέρες του Πάσχα.

«Όταν ο Φιλιπ Ντόιτσερ, μηχανικός πληροφορικής στη γερμανική εταιρεία λογισμικού TeamViewer, άκουσε για πρώτη φορά για τα Ιωάννινα σκέφτηκε: Φαίνεται ενδιαφέρον, αλλά που είναι;» Έτσι αρχίζει η ανταπόκριση της Rheinische Post, παρουσιάζοντας μία πόλη άγνωστη στο γερμανικό κοινό: Τα Ιωάννινα, τη «Σίλικον Βάλεϊ της Ελλάδας» όπως λέει ο δήμαρχος της πόλης Μωϋσής Ελισάφ, ένας χαρακτηρισμός που υιοθετεί η εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Κούρσα Covid free νησιών στη Μεσόγειο για τουρίστες

 Κρήτη εναντίον Μαγιόρκας, Κως εναντίον Κάπρι. Η κούρσα μεταξύ των νησιών της Μεσογείου για τους περισσότερους τουρίστες το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει.

Ένα Covid free νησί για ξέγνοιαστες διακοπές το καλοκαίρι. Με αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα ξενοδοχεία, εστιατόρια και πολιτικοί από πολλές νοτιοευρωπαϊκές χώρες ελπίζουν φέτος σε μια πετυχημένη τουριστική περίοδο. Η κούρσα μεταξύ των νησιών στη Μεσόγειο έχει ήδη ξεκινήσει. Προηγούνται όντως νησιά σαν τη Σάμο και τη Νάξο σε αυτό τον αγώνα δρόμου, όπως φοβούνται πολλοί σε Ιταλία και Ισπανία; Και που βρίσκεται σε αυτή την κούρσα η Μαγιόρκα, αγαπημένος τουριστικός προορισμός των Γερμανών εδώ και δεκαετίες;

«Στρατηγοί με παντόφλες» ονειρεύονται πραξικόπημα

 

«Η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο» - 20 απόστρατοι Γάλλοι στρατηγοί καλούν με επιστολή τους ακόμα και σε πραξικόπημα για τη σωτηρία της πατρίδας από τον ισλαμισμό.

Αρχικά η γαλλική κυβέρνηση θεώρησε ασήμαντη την επιστολή κάποιων «ογδοντάχρονων πρώην στρατηγών με παντόφλες», όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter η Γαλλίδα υπ. Άμυνας Φλοράνς Παρλί. Όμως καθώς η περασμένη εβδομάδα προχωρούσε το θέμα άρχισε να παίρνει ολοένα πιο «εμπρηστική» διάσταση. Η όλη ιστορία μοιάζει περισσότερο σαν ένα χτύπημα από την πλευρά της άκρας δεξιάς ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την άνοιξη του 2022.

Oυγγαρία: To «παράλληλο κράτος» του Όρμπαν

 

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όμπαν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ο πιο πανούργος πολιτικός στη σύγχρονη Ευρώπη.Προκειμένου να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την εξουσία του έχει σκαρφιστεί πολλά - από την υπονόμευση των ανεξάρτητων ΜΜΕ μέχρι έναν νέο εκλογικό νόμο που ευνοεί ευθέως το κόμμα του, το Φιντές (Fidesz). Η τελευταία ιδέα του όμως ξεπερνά κάθε όριο: στόχος του είναι η δημιουργία ενός «παράλληλου κράτους» που θα επιτρέπει στον ίδιο και το κυβερνών κόμμα να αναλάβουν τον έλεγχο του συνόλου σχεδόν της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας ακόμη κι αν χάσει τις επόμενες εκλογές.

Θα κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές "η Ισπανίδα Τραμπ";

 

Πρόκειται για τις περιφερειακής εκλογές της Μαδρίτης, αλλά το αποτέλεσμα ίσως θέσει υπό πίεση την κυβέρνηση Σάντσεθ. Η Ισαβέλ Ντίας Ατζούσο έχτισε πάνω στην αμφισβήτηση του λοκντάουν,Ο προεκλογικός αγώνας στην περιφέρεια της Μαδρίτης ξύπνησε μνήμες εμφυλίου. Η πολιτική αντιπαράθεση σφραγίστηκε από το μίσος εναντίον του αντιπάλου, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία, προειδοποίησε η El Pais. «Κομμουνισμός ή Ελευθερία», με αυτό το διαφιλονικούμενο σύνθημα η πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης Ισαβέλ Ντίας Ατζούσο, από το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα ΡΡ, έκανε προεκλογικό αγώνα εναντίον των αριστερών κομμάτων.

Συνάντηση Μάας-Οσμάνι στο Βερολίνο

 

Πλήρης στήριξη της Γερμανίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μάκεδονία. Σκόπια και Τίρανα πάνε πακέτο δηλώνει ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Η Γερμανία στήριζε και εξακολουθεί να στηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία. Η χώρα πληροί εδώ και χρόνια τις προϋποθέσεις και εξακολουθεί να κάνει προόδους, τόνισε στο πρωί στο Βερολίνο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομόλογο του από τη Βόρεια Μακεδονία, Μπουζάρ Οσμάνι.

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης-με ευρωπαϊκούς πόρους άνω των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ

 

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θέλει να αποκαταστήσει το κύρος της Ιταλίας ως ηγετικής δύναμης στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται ότι τον εμπιστεύονται.

Δεν είναι απλά ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας, αλλά «το πεπρωμένο της Ιταλίας». Έτσι αποκαλεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι το Ταμείο Ανάκαμψης με ευρωπαϊκούς πόρους άνω των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Περνούν θηλιά στην κοινωνία μέσω του ταμείου ανάκαμψης

 

  Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει μια σειρά εργασιακών αλλαγών η οποία έχει προκαλέσει τις πολύ μεγάλες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σε ρυθμούς ταμείου ανάκαμψης κινείται η κυβέρνηση, κρατώντας το σχέδιό της κρυφό από την κοινωνία, καθώς μέχρι τις 27 Ιουνίου θα πρέπει να έχει λάβει την έγκριση της Κομισιόν για να προχωρήσει. Το βασικό ζήτημα βέβαια είναι το ποιες άλλες (εκτός από τις αντικοινωνικές αλλαγές Χατζηδάκη στα εργασιακά) έχει συμπεριλάβει σε σύνολο 67, οι οποίες εμπεριέχονται στο σχέδιό της και συνδέονται άρρηκτα με τα κονδύλια που θα εκταμιευτούν.

Το οκτάωρο και η κυβερνητική υποκρισία

 

Απέναντι σε μια τεράστια κρίση, που έχει επηρεάσει σοβαρά τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, η κυβέρνηση δεν σκέφτεται πώς θα στηρίξει την εργασία και τις επιχειρήσεις ώστε να ανακάμψουν. Εκείνο που την απασχολεί είναι πώς, για λογαριασμό των μεγάλων εργοδοτών, θα οδηγήσει σε δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας εκατομμύρια εργαζόμενους.

Βραζιλία / Καθυστερούν οι εμβολιασμοί, λόγω έλλειψης του κινεζικού εμβολίου CoronaVac

 

 Στη Βραζιλία χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο το κινεζικό εμβόλιο και το 77% των εμβολιασμών έχουν γίνει με αυτό


Στις πρωτεύουσες επτά Πολιτειών της Βραζιλίας, όπως στο Μπέλο Οριζόντε και το Πόρτο Αλέγκρε, ανεστάλη η χορήγηση της δεύτερης δόσης του κινεζικού εμβολίου CoronaVac, λόγω έλλειψης του σκευάσματος αυτού.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

 

Σε δέκα μέρες ανοίγει και ο τουρισμός και περιμένουμε στίφη από τουρίστες


Η εστίαση άνοιξε από χθες. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα μετά το Δημόσιο. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση εμβολιάστηκαν; Ούτε λόγος. Μήπως εμβολιάστηκαν οι κάτω των 30 ετών, οι περισσότεροι των οποίων απασχολούνται στην εστίαση; Ακόμα όχι.  Άρα ούτε εκ της πλαγίου θα εμβολιαστούν.

Liberation για Ακρόπολη / Η ομορφιά τσιμεντοποιημένη και παραμορφωμένη

 

 Η έγκυρη γαλλική εφημερίδα με ένα σκληρό ρεπορτάζ κατακεραυνώνει τις επιλογές της Λίνας Μενδώνη και κάνει γνωστή την ιεροσυλία στην Ακρόπολη

Το γύρο του κόσμου μέσα από τις σελίδες έγκριτων ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης όπως η γαλλική εφημερίδα Liberation, κάνουν οι απαράδεκτες παρεμβάσεις που τσιμεντοποιούν την Ακρόπολη και τον Ιερό Βράχο.

Πρωτομαγιά / Σήμερα αργία, την Πέμπτη απεργία

 

Συνεχίζει την κοροϊδία για το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση

 

Συνεχίζει την κοροϊδία ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης για το νομοσχέδιο που φέρνει τις «ανατροπές του αιώνα» επικαλούμενος μάλιστα την ...Πρωτομαγιά!

Υποστηρίζει σε δήλωσή του ότι «η εργατική Πρωτομαγιά είναι έννοια ταυτισμένη με τους αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων» και ξεκαθαρίζει πως «η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να ρυθμιστούν και στην Ελλάδα με βάση αυτά που ισχύουν στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης» και προσθέτει ότι «προτεραιότητά μας μαζί με την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ουσιαστικής προστασίας και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ημέρα εθνικού πένθους για τον θάνατο 45 ανθρώπων σε θρησκευτική γιορτή

 

Ημέρα πένθους σήμερα στο Ισραήλ μετά τον θάνατο 45 ανθρώπων, μεταξύ αυτών παιδιών, κατά τη διάρκεια εβραϊκής θρησκευτικής γιορτής, την περασμένη Πέμπτη προς Παρασκευή.

Οι πρώτες κηδείες τελέστηκαν από το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε το τραγικό συμβάν ως «μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές» στην ιστορία του Ισραήλ.

Έπειτα από μια διακοπή λόγω του Σαββάτου, οι ταφές ξεκίνησαν εκ νέου το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Μπνέι Μπρακ, κοντά στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ. Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες ταυτοποίησης των νεκρών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τέσσερις Αμερικανοί και δύο Καναδοί.

Τουλάχιστον 17 νεκροί και 800 τραυματίες σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης (ΦΩΤΟ)

 

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 800 τραυματίστηκαν στην Κολομβία, κατά τις διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε ημερών εναντίον ενός νομοσχεδίου-φοροεπιδρομή που προωθούσε η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε και αναγκάστηκε να το αποσύρει υπό την πίεση των μεγάλων κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα ο Συνήγορος του Λαού, μια δημόσια υπηρεσία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 16 πολίτες και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 28 Απρίλη σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για 846 τραυματίες, εκ των οποίων οι 306 είναι πολίτες.

Περιοδείες και εξορμήσεις μπροστά στην απεργία στις 6 Μάη

 Τις εξορμήσεις και περιοδείες, μετά και το άνοιγμα της εστίασης, συνεχίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού με τα παραρτήματα και τις σωματειακές επιτροπές. Στόχος να φτάσει παντού το κάλεσμα για την επιτυχία του αγωνιστικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς με απεργία στις 6 Μάη.

Το Συνδικάτο απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα και την προσυγκέντρωση των σωματείων του κλάδου στις 9.15 στην πλατεία Κάνιγγος.