Δημοσκόπηση IPSOS: Πάνω από το 80% των Ελλήνων τάσσονται κατά της συνέχισης της βοήθειας στην Ουκρανία

 Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέες «δωρεές» στον στρατό του Ζελένσκι

Μόνο ένα 17% των Ελλήνων πολιτών διάκεινται θετικά στην βοήθεια στην Ουκρανία, ένα συντριπτικό ποσοστό σε ότι αφορά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην στην ανατολική Ευρώπη, με την κυβέρνηση να κωφεύει επιδεικτικά ετοιμάζοντας νέες δωρεές στον στρατό του Ζελένσκι.

Ρωσία: Θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου στο 2ο τρίμηνο για να καλύψει τη διαφορά με τις άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+

 Η Ρωσία αποφάσισε να εστιάσει στην μείωση της παραγωγής πετρελαίου παρά στις εξαγωγές στο δεύτερο τρίμηνο προκειμένου να κατανεμηθούν ομοιόμορφα οι περικοπές με τις άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει την δική της παραγωγή πετρελαίου και τις εξαγωγές επιπροσθέτως κατά 471.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) στο δεύτερο τρίμηνο σε συνεργασία με κάποιες χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ+.

Γιατί δεν αγοράζουμε ιαπωνικά όπλα σαν τις φρεγάτες Μogami; Μπορούμε ή όχι;

 Στην ατέρμονη ελληνική συζήτηση για εξοπλισμούς δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί κάποιος και να αναφωνήσει «φρεγάτες Mogami να πάρουμε!», ή «πυροσβεστικά αεροσκάφη ShinMaywa US-2», ή «άρματα Τype-10» ή «υποβρύχια Taigei», ή κάποιο άλλο ιαπωνικό σύστημα. 

Όπου όλα περιγράφονται εξωτικά, υπεραυτόματα, υπερυψηλής τεχνολογίας και βέβαια κορυφαίας ποιότητας κατασκευής, κάτι σαν… «Lexus με παραλλαγή». Πόσο όμως πιθανό είναι αυτό;

Εδώ αναδεικνύεται ένα πολύχρονο παράδοξο, όπου αν και μια από τις ισχυρότερες τεχνολογικά χώρες στον κόσμο, και με εκτεταμένη αμυντική βιομηχανία, η Ιαπωνία δεν έχει κάνει ποτέ -μεταπολεμικά- κάποια εξαγωγή των αμυντικών της συστημάτων, τουλάχιστον κάποιας σοβαρής αξίας και ισχύος.

Αναθερμαίνεται το ζήτημα της παραχώρησης Gripen στην Ουκρανία

 Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Pal Jonson, είπε πως διεξάγονται συζητήσεις με την Ουκρανία για την πιθανότητα παραχώρησης μαχητικών Gripen.

Το θέμα είχε ανακύψει ξανά το Σεπτέμβριο του 2023, με τους Σουηδούς να το παραπέμπουν μετά την ολοκλήρωση της εισόδου τους στο NATO. 

Ιταλία: ενώνει δυνάμεις με την Ελλάδα για το Air Policing στα Σκόπια

 Όπως αναφέρει η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Slavjanka Petrovska, υπογράφηκε σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό της, Guido Crosetto, η τεχνική συμφωνία για την ένταξη της Ιταλικής Αεροπορίας στη νατοϊκή αποστολή εναέριας αστυνόμευσης της χώρας της. 

Στην ίδια αποστολή συμμετέχει και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Οι Ελλάδα και Ιταλία εκτελούν παρόμοια καθήκοντα στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

     ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Πολεμική Αεροπορία έτοιμη για διευρυμένο ρόλο Air Policing στα Βαλκάνια

Η Αχίλλειος Πτέρνα της Τουρκίας, η λύση για την Ελλάδα.

 Οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν αρχίσει από την δεκαετία του 80. Αρχικά ήταν από χαμηλής έντασης και όσο περνά ο χρόνος εντείνονται τόσο στο μέγεθος τους όσο και στην ποιότητα τους.

 Η Τουρκία βασίζεται στην στρατιωτική της ισχύ όχι μόνο για να αμφισβητήσει τα σύνορα μας, αλλά και για να επιβληθεί, τις περισσότερες φορές αγνοώντας το διεθνές δίκαιο. 

Το ερώτημα βεβαίως είναι πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

Πριν βιαστούμε να απαντήσουμε πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση και να βρούμε για ποιον λόγο η Τουρκία προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες. 

Έλληνες φοιτητές κάνουν πείραμα με πύραυλο REXUS 32

 Η ελληνική φοιτητική κοινότητα απέδειξε την ιδιαίτερη δυναμική που αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια της χώρας, με την υλοποίηση ενός επιστημονικού πειράματος, σε έργο του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR) και της Σουηδικής Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (SNSA).

Το πείραμα διεξήχθη την Τρίτη 12 Μαρτίου στη στην Κιρούνα της βόρειας Σουηδίας, από τη φοιτητική ομάδα BEAM 3rd Gen, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με εκτόξευση του πυραύλου μονού σταδίου REXUS 32. Η ομάδα μετέβη στο ESRANGE Space Center στη Σουηδία όπου και παρέμεινε για δύο εβδομάδες (4-17/3/2024) για την πτήση του πυραύλου.

Daily Mail: Αεροπλάνο της British από Αθήνα προς Λονδίνο πέρασε ξυστά από drone

 Δημοσίευμα της Daily Mail αποκαλύπτει ότι μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με drone καθώς η απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5 μέτρο σε ύψος 9.600 ποδιών πάνω από την ύπαιθρο του Κεντ.

To αεροπλάνο που κατευθυνόταν προ το αεροδρόμιο Χίθροου πετούσε με ταχύτητα άνω των 250 μιλίων/ώρα τη στιγμή του περιστατικού. Όπως αναφέρεται ήταν λίγο πριν από τις 4.30 μ.μ. στις 3 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, καθώς το Airbus A321 περίμενε τη σειρά του για να πάρει την τελική πορεία πτήσης προς το Χίθροου.

Χειμάρρα: Εκλέχθηκε μεταβατική δήμαρχος η Μπλερίνα Μπαάλα

 Η Μπαάλα θα πάρει τη θέση του παραιτηθέντος Γκιόργκι Γκόρο, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς

Το δημοτικό Συμβούλιο Χειμάρρας όρισε το μεσημέρι της Παρασκευής προσωρινή δήμαρχο την προερχόμενη από την παράταξη του Γκόρο, έως τώρα αντιδήμαρχο, Μπλερίνα Μπαάλα.

Η Μπαάλα θα πάρει τη θέση του παραιτηθέντος Γκιόργκι Γκόρο, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς.

Νεκρός σε τροχαίο ο Διευθυντής Κυκλοφορίας του ΟΣΕ, Κ. Χρυσάγης – Βίντεο ντοκουμέντο. 27/03/2023

 Ακαριαίο θάνατο βρήκε ο Διευθυντής Κυκλοφορίας του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Χρυσάγης, κατά τη διάρκεια τροχαίου που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο 38ο χλμ της Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επέβαινε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού, με κατεύθυνση από την Βάρκιζα προς Σούνιο.

Στο ύψος του Λαγονησίου, πραγματοποίησε προσπέραση οχημάτων βγαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα.....Ενημέρωση 27/03/2023 17:42 

Καταπέλτης η Δικαιοσύνη: Ένοχοι Μίχος και Πισπιρίγκου για τα αδιανόητα εγκλήματα – φρίκη που συγκλόνισαν τη χώρα, με θύματα παιδιά

 Φρίκη. 

Η λέξη που μπορεί - αν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια το τι προκαλούν μέσα μας - τα πρωτοφανή εγκλήματα που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία από τις υποθέσεις της Πάτρας και του Κολωνού με θύματα αθώες ψυχές.

Αυλαία έπεσε σήμερα 29 Μαρτίου, για δύο εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (αναμένονται οι επόμενες δίκες για την Πάτρα), με θύματα παιδιά.
Η ελληνική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε αυτό που στο μυαλό μας πάντα θα μοιάζει ως αδιανόητο για όσα έπραξαν οι δράστες.

Γενικό Επιτελείο: 130 χιλιάδες άτομα πήγαν να υπηρετήσουν κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής επιστράτευσης

 ΜΟΣΧΑ, 29 Μαρτίου - RIA Novosti. Το έργο για τη φθινοπωρινή επιστράτευση στον ρωσικό στρατό ολοκληρώθηκε πλήρως - 130 χιλιάδες άτομα συντάχθηκαν, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τσιμλιάνσκι, αναπληρωτής αρχηγός του κύριου τμήματος οργάνωσης και κινητοποίησης του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. "Πρώτα απ 'όλα, θα συνοψίσω τα αποτελέσματα της προηγούμενης φθινοπωρινής στράτευσης.

Μεξικό: Τέσσερις νεκροί από τις δεκάδες δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα

 Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται το Μεξικό, αφού όπως ενημέρωσε χθες η Εθνική Δασική Επιτροπή (Conafor) υπάρχουν 126 ενεργές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα που έχουν καταστρέψει μέχρι τώρα περισσότερα από 90.000 στρέμματα δάσους σε 19 πολιτείες, ενώ τέσσερα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην πολιτεία του Μεξικού στις μάχες με τις φλόγες. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, γειτονική στην Πόλη του Μεξικού, όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα ενεργά πύρινα μέτωπα, 23 συνολικά.

Σεισμική δόνηση 5,7 Ρίχτερ στο Ιόνιο κοντά στις Στροφάδες – Λέκκας: Mεγάλος σεισμός που δεν εμπνέει ανησυχία

 Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 09:12 ανοιχτά στις Στροφάδες. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν 5,7 Ρίχτερ. Είχε εστιακό βάθος 21,4 χλμ και ήταν 14χλμ ανοιχτά των Στροφάδων.

 Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε πόλεις της Πελοποννήσου και ανησύχησε τους κατοίκους αρκετών περιοχών. 

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα διαπραγματευτεί με την Ουκρανία χωρίς να λάβει υπόψη τα συμφέροντά της

 Η Ρωσία είναι έτοιμη να εγγυηθεί τα νόμιμα συμφέροντα άλλων συμμετεχόντων στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντά της, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην Izvestia. Για παράδειγμα, όπως στο κινεζικό σχέδιο διευθέτησης, το οποίο μιλά για την κατάργηση των μονομερών αντιρωσικών κυρώσεων που

Κουλέμπα: Η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία στο πλαίσιο της «φόρμουλας ειρήνης» του Ζελένσκι

 Η Ουκρανία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στο πλαίσιο της «φόρμουλας ειρήνης» που πρότεινε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα σε συνέντευξή του στο ινδικό τηλεοπτικό κανάλι NDTV. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο είναι έτοιμο να ξεκινήσει μια διπλωματική διαδικασία μεταξύ των

Βιογραφίες των τρομοκρατών του Κρόκου: καλό παιδί, βιαστής, και πατέρας πολλών παιδιών

 29 марта 2024 в 05:15

Το δικαστήριο του Basmanny συνέλαβε οκτώ από τους έντεκα κατηγορούμενους για την υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης στο Δημαρχείο Crocus. Κάθε μέρα, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες αποκαλύπτονται για τους συμμετέχοντες στην επίθεση: βίντεο από ανακρίσεις, ιστορίες για αυτούς από μέλη της οικογένειας. 

Πού έμεναν οι κατηγορούμενοι, τι έκαναν και τι είπαν γι' αυτούς οι συγγενείς τους; Λεπτομέρειες για τις βιογραφίες των τρομοκρατών του Κρόκου, όπου υπάρχουν ακόμα πολλά μυστήρια και παραξενιές, βρίσκονται στο υλικό NEWS.ru. 

Καιρός στο Ηνωμένο Βασίλειο: Νέοι χάρτες δείχνουν ότι η Βρετανία θα χτυπιέται 54 ώρες ασταμάτητο χιόνι

 Χιόνι μπορεί να πέφτει σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο για έως και 54 ώρες, σύμφωνα με νέους καιρικούς χάρτες.

Προβολές από το WXCharts δείχνουν χειμερινές βροχές που ξεκινούν στη βόρεια Αγγλία, τα Μίντλαντς και τη Σκωτία γύρω στις 6 π.μ. της Τετάρτης 3 Απριλίου, με έως και 10 εκατοστά την ώρα να πέφτουν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. 

Στη συνέχεια, το χιόνι θα συνεχιστεί σε υψηλότερα εδάφη στη Σκωτία την Πέμπτη, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. 

Η Αγγλία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα δουν εν τω μεταξύ παρατεταμένη βροχόπτωση, με καταρρακτώδεις βροχές σε ορισμένες περιοχές.