Der Freitag: Πρωταρχικός στόχος των ελληνικών προγραμμάτων ήταν η διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδας Der Freitag κάνει μια αναλυτική αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα επικρίνοντας την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η βοήθεια προς την Ελλάδα είχε ως πρωταρχικό στόχο τη

Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα από τη βύθιση του ιρανικού τάνκερ

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που βυθίσθηκε χθες Κυριακή στην Ανατολική Σινική Θάλασσα έχει δημιουργήσει μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα, έγινε σήμερα γνωστό από κινεζικά μέσα ενημέρωσης και τις ιαπωνικές αρχές καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για ζημιά στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Το δεξαμενόπλοιο Sanchi είχε πιάσει φωτιά και έπλεε ακυβέρνητο από τις 6 Ιανουαρίου που είχε συγκρουσθεί με το φορτηγό πλοίο Crystal. Ισχυροί άνεμοι το είχαν παρασύρει μακριά από τις κινεζικές ακτές, όπου είχε σημειωθεί η σύγκρουση, και μέσα στην ιαπωνική αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Ραχόι: Η Καταλονία θα παραμείνει υπό κηδεμονία, αν επανεκλεγεί ο Πουτζδεμόν

Η αυτονομία της Καταλονίας θα παραμείνει υπό αναστολή, αν ο Κάρλες Πουτζδεμόν, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία, επιχειρήσει να την κυβερνήσει από τις Βρυξέλλες, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ισπανικής συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.
Μιλώντας ενώπιον αιρετών του Λαϊκού Κόμματός (PP) του, ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως ο μελλοντικός πρόεδρος της Καταλονίας πρέπει να «αναλάβει τα καθήκοντά του» και να το κάνει «φυσικά» [με φυσική παρουσία], γιατί «δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του από τις Βρυξέλλες».

Φονικός κυκλώνας στην Μαδαγασκάρη: 51 νεκροί, αγνοούμενοι και 54.000 εκτοπισμένοι

Σε 51 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα που έπληξε τη Μαδαγασκάρη πριν από 10 ημέρες, ενώ 22 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες επισήμαναν επίσης ότι υπολογίζεται πως οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε χιλιάδες.
Ο τροπικός κυκλώνας Άβα πέρασε μέσω της Μαδαγασκάρης στις 5 με 6 Ιανουαρίου 2018, κυρίως από την ανατολική ακτή της νήσου, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητες μεταξύ των 140 και 190 χλμ/ώρα.

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» έχετε υποθηκεύσει τη χώρα

«Έχετε ήδη υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για την επόμενη πενταετία, με περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, αλλά και με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που πνίγουν την οικονομία», δήλωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν γνωστή για τη λέξη φιλότιμο. «Εσείς την κάνατε γνωστή για τη λέξη κωλοτούμπα», πρόσθεσε. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως έχει κάνει «το ψέμα επάγγελμα». «Και ανάγετε τον κυνισμό σε τέχνη», συνέχισε.

Το καυστικό πρωτοσέλιδο του Spiegel για τον Τραμπ: Τελευταίος στην εξέλιξη των ειδών

Tο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έβαλε -για άλλη μία φορά- στο στόχαστρο του του τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, απεικονίζοντάς τον στην τελευταία θέση της δαρβινικής «Εξέλιξης των Ειδών».
Η φωτογραφία του εξωφύλλου συνοδεύεται από τη λεζάντα «Στην εποχή της φωτιάς και της μανίας», προφανή αναφορά στο βιβλίο του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ για τον  Λευκό Οίκο του Τραμπ.

Fire and Fury: «Όλοι στο περιβάλλον του Τραμπ τον θεωρούν ηλίθιο»

«Όλοι στο περιβάλλον του Τραμπ τον θεωρούν τσαρλατάνο, τρελό, ηλίθιο, κάποιον που σε τελική ανάλυση είναι ανίκανος να κάνει τη δουλειά αυτή», είπε ο δημοσιογράφος Μάικλ Γουλφ, συγγραφέας του βιβλίου «Fire and Fury» χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ «βαθιά απρόβλεπτο, παράλογο, έναν άνθρωπο ο οποίος κινείται ενίοτε στα όρια της ασυναρτησίας [και] ανησυχητικά εγωπαθή», ένα άτομο «που θέλει κάποιος άλλος να κάνει τη δουλειά του».

Τσίπρας: Το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση [Βίντεο]

Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Και αυτό γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης». Για να προσθέσει ότι «όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».

Η ΑΔΕΔΥ άνοιξε τον 'χορό' των κινητοποιήσεων κατά του πολυνομοσχεδίου

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Το απόγευμα οι κινητοποιήσεις της ΓΣΣΕ και του ΠΑΜΕ
Ρεπορτάζ: Μάνος Φραγκιουδάκης
Η ΑΔΕΔΥ άνοιξε τον 'χορό' των συλλαλητηρίων στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο ξεκίνησε λίγο πριν τις 13.00 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος και λίγη ώρα μετά, εργαζόμενοι στο δημόσιο, δάσκαλοι, γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων, εργαζόμενοι στην κοινωνική ασφάλιση, πολύτεκνοι,

Der Freitag για λιτότητα: Είναι σαν να πέρασε η Ελλάδα από πόλεμο

Μια αναλυτική αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα, επικρίνοντας την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνει η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδας Der Freitag.
«Η βοήθεια προς την Ελλάδα είχε ως πρωταρχικό στόχο τη σωτηρία των γερμανικών, γαλλικών και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών που τα θαλάσσωσαν με ελληνικά κρατικά ομόλογα» γράφει, «κι αφού το κατάφεραν συνέχισαν επιβάλλοντας σκληρή πολιτική λιτότητας στους οφειλέτες. Τελικά οι σκληροπυρηνικοί στο Eurogroup, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να αποδεχθούν ελάφρυνση του χρέους».

Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου απέκτησε περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης

Με ένα περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ενισχύθηκε από σήμερα η Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγινε σήμερα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» η τελετή ένταξης στην Εθνική Φρουρά του πολεμικού πλοίου ανοικτής θαλάσσης, που παραχωρήθηκε στην Κύπρο από το Κατάρ. Στο πλοίο δόθηκε η ονομασία «Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης» προς τιμή του διοικητή της Ναυτικής Βάσης που σκοτώθηκε στην τρομερή έκρηξη τον Ιούλιο του 2011, από την οποία σκοτώθηκαν επίσης άλλοι 12 άνθρωποι.

Φόβοι να εκραγεί το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες

Το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες εκτοξεύει τέφρα από το Σάββατο με αποτέλεσμα πάνω από 12.000 άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η κυβέρνηση έχει «ήδη μετρήσει 3.061 οικογένειες ή 12.044 άτομα που έχουν μεταφερθεί μακριά από την περιοχή λόγω της επαπειλούμενης έκρηξης του ηφαιστείου Μαγιόν», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων η Ρομίνα Μαρασιγκάν, εκπρόσωπος της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων NDRRMC των Φιλιππίνων.

Κατρίν Ντενέβ: «ας μάθουν οι συντηρητικοί, ρατσιστές και αντιδραστικοί ότι δεν είμαι ανυποψίαστη»

Μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση άρθρου που έφερε και τη δική της υπογραφή για το «δικαίωμα στην ενόχληση» στο όνομα της διαφύλαξης της σεξουαλικής ελευθερίας, η Κατρίν Ντενέβ εξηγεί τη θέση της πιο αναλυτικά ενώ ζητά συγγνώμη από τα θύματα επιθέσεων, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Libération.
«Χαιρετώ αδελφικά όλα τα θύματα βδελυρών πράξεων που μπορεί να αισθάνθηκαν προσβεβλημένα από αυτό το άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Le Monde, από αυτά και μόνον από αυτά ζητώ συγγνώμη», γράφει η Γαλλίδα ηθοποιός.

Τι είναι ο «εξωγήινος» θρόνος που λέγεται ότι βρέθηκε σε μυστικό θάλαμο της Πυραμίδας του Χέοπα

Την πεποίθηση ότι η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας κρύβει σε έναν μυστικό θάλαμο που ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό της έναν «εξωγήινο» θρόνο που ανήκε στον Φαραώ Κουφού και δημιουργήθηκε από τον πυρήνα ενός μετεωρίτη, εξέφρασε ο Giulio Magli καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου.
«Υπάρχει μία πιθανή ερμηνεία, η οποία είναι σύμφωνη, σε ικανοποιητικό βαθμό, με αυτά που γνωρίζουμε για την αιγυπτιακή ταφική θρησκεία, μέσα από τα κείμενα των Πυραμίδων. Σε αυτά τα κείμενα αναφέρεται ότι ο Φαραώ προτού φτάσει στα αστέρια του Βορρά, πρέπει να περάσει τις “πύλες του ουρανού” και να καθίσει στον “σιδερένιο θρόνο»” του», εξηγεί ο καθηγητής.

Δαμασκός: Ο συριακός στρατός θα δώσει τέλος στην αμερικάνικη παρουσία στη χώρα. Αντιδρά και η Τουρκία

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα Δευτέρα τη νέα συνοριακή δύναμη που συγκροτούν οι ΗΠΑ με τις συμμαχικές τους πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι αποτελεί «κατάφορη επίθεση» στην εθνική της κυριαρχία.
«Αυτό που έκανε η αμερικανική κυβέρνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της καταστροφικής της πολιτικής στην περιοχή για τον κατακερματισμό χωρών (...) και την επιβολή οποιωνδήποτε λύσεων στις κρίσεις», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο επίσημη πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Γερμανία: Η Μπούντεσμπανκ αποφάσισε να συμπεριλάβει το κινεζικό νόμισμα στα συναλλαγματικά της διαθέσιμα

H γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) αποφάσισε να συμπεριλάβει το κινεζικό νόμισμα (γιουάν ή ρενμίνμπι) στα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, δήλωσε το μέλος του Συμβουλίου της Αντρέας Ντόμπρετ σήμερα στο Χονγκ Κονγκ.
«Μπορώ να πω σήμερα ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να συμπεριλάβει το ρενμίνμπι στα συναλλαγματικά μας διαθέσιμα», είπε ο Ντόμπρετ σε οικονομικό συνέδριο.

Πούτιν: Παρόμοια με τον Χριστιανισμό η κομμουνιστική ιδεολογία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του που έκανε στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ απόσπασμα των οποίων μεταδόθηκε από το Russia 1 παρομοίασε τον κομμουνισμό με τον Χριστιανισμό και το μαυσωλείο του Βλαντιμίρ Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας με την προσκύνηση των λειψάνων των αγίων.
«Ίσως αυτό που θα πω να μην αρέσει σε κάποιους, αλλά αυτή είναι η άποψή μου. Καταρχάς, η πίστη μας συντρόφευε πάντα, γινόταν πιο ισχυρή κάθε φορά που η χώρα μας, ο λαός μας αντιμετώπιζαν δύσκολους καιρούς. Υπήρχαν εκείνα τα χρόνια του μάχιμου αθεϊσμού