Ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα «Σχετικά με τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που κατοικούνται ιστορικά από Ουκρανούς»

 ΜΟΣΧΑ, 22 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα «Σχετικά με τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που κατοικούνται ιστορικά από Ουκρανούς», ανέφερε η εφημερίδα Ukrayinska Pravda. "

«Σήμερα υπέγραψα ένα διάταγμα «Σχετικά με τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που κατοικούνται ιστορικά από Ουκρανούς», τονίζει η δημοσίευση. 

Τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πλάνα με επιζώντες από αεροπορικό δυστύχημα

 ΜΟΣΧΑ, 22 Ιανουαρίου – RIA Novosti.

Το αφγανικό ραδιόφωνο Huriyat δημοσίευσε στο κοινωνικό δίκτυο X φωτογραφίες επιζώντων από τη συντριβή Falcon 10 στο Αφγανιστάν και τα συντρίμμια του αεροσκάφους. 

«Οι φωτογραφίες που έλαβε η Hurriat News δείχνουν ότι ένα μικρό ρωσικό αεροπλάνο που συνετρίβη στο Μπανταχσάν βρέθηκε από ομάδα διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισλαμικού Εμιράτας», ανέφερε το ραδιοφωνικό ρεπορτάζ.

Al-Masirah: Οι Χούτι επιτίθενται σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν

 DOHA, 22 Ιανουαρίου – RIA Novosti.

Μαχητές του σιιτικού κινήματος της Υεμένης Ανσάρ Αλλάχ επιτέθηκαν σε αμερικανικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι Γιαχία Σάρια στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Masirah. " 

«Το ναυτικό της Υεμένης επιτέθηκε στο αμερικανικό στρατιωτικό φορτηγό πλοίο Ocean Jazz στον Κόλπο του Άντεν», είπε.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι πρόσθεσε ότι οι μαχητές της Υεμένης συνεχίζουν να απαντούν σε οποιαδήποτε επιθετικότητα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον της χώρας τους. 

Ισημερινός: Ο στρατός κατάσχεσε ποσότητα ρεκόρ 22 τόνων κοκαΐνης

 Ποσότητα ρεκόρ 22 τόνων κοκαΐνης κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στον Ισημερινό, έγινε σήμερα γνωστό από αξιωματούχους, μία από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις ναρκωτικών στη χώρα, η οποία έχει εμπλακεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε μία «εσωτερική ένοπλη σύρραξη» εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο στρατός ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως τα ναρκωτικά, που ήταν διανεμημένα σε 733 πακέτα, προορίζονταν πιθανόν για μεταφορά κατά μήκος της Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής. Της επιχείρησης προηγήθηκαν έξι μήνες σχεδιασμού και παρακολούθησης, όπως προστίθεται.

Στρασβούργο: Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης – Στηρίχτηκε απ’ όλα τα κόμματα

Στον προεδρικό θώκο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) εκλέχθηκε πανηγυρικά ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Στην PACE μετέχουν 612 βουλευτές από 46 χώρες-μέλη. Στην προεδρική θέση τον πρότειναν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Τον στήριξαν ομόφωνα: Οι Σοσιαλιστές που είναι το πρώτο κόμμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Συντηρητικοί, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Αριστεροί.

Δείτε απευθείας την πρώτη συνεδρίαση της PACE για το 2024 εδώ

(Για την ελληνική γλώσσα επιλέξτε “gr” στο κάτω μέρος της οθόνης αριστερά)

Ισπανία: Αυξάνεται στα 1.134 ευρώ ο κατώτατος μισθός μετά από συμφωνία κυβέρνησης και συνδικάτων

 Την αύξηση του Κατώτατου Διεπαγγελματικού Μισθού στα 1.134 ευρώ θα εγκρίνει την Τρίτη (23/1) το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας.

 Η αύξηση αυτή προέκυψε μετά από συμφωνία κυβέρνησης και συνδικάτων.

 Απουσίασαν από την συμφωνία οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες όμως είχαν συνυπογράψει στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία την εργασιακή μεταρρύθμιση.

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

Από το 2018 η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού ανήλθε στο 54%. Από τα 736 ευρώ στα 1.134 ευρώ.

Όλη η Ευρώπη στη δίνη των κινητοποιήσεων των αγροτών

 Από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία ως τη Γερμανία και τη Ρουμανία συνεχίζονται αμείωτες σε όλη την Ευρώπη οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις διαμαρτύρονται κατά κύριο λόγο για φορολογικές επιβαρύνσεις, περικοπές στα επιδόματα και για μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που θεωρούν ότι πλήττουν δυσανάλογα σκληρά τον κλάδο τους.

Ο Τραμπ «εξασφάλισε» το χρίσμα – Δεδομένο ότι οι ψηφοφόροι του ντε Σάντις θα στραφούν στον πρώην Πρόεδρο

 Σχεδόν εξασφαλισμένο θεωρείται το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος προηγείται και στο Νιού Χαμσάιρ – που πάει αύριο στις κάλπες – και είναι μια πολιτεία με ένα πιο μετριοπαθές εκλογικό σώμα.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο προνομιακό πεδίο της Νίκη Χείλι, η οποία παρουσιάζεται ως μια εναλλακτική ρεπουμπλικανική υποψηφιότητα.

Ταλιμπάν: Οι τέσσερις επιζώντες από τη συντριβή ρωσικού αεροσκάφους είναι καλά στην υγεία τους

 Οι τέσσερις επιζώντες από τη συντριβή στο βόρειο Αφγανιστάν ενός αεροσκάφους που εκτελούσε ναυλωμένη πτήση με προορισμό τη Μόσχα, είναι καλά στην υγεία τους, δήλωσε σήμερα η διοίκηση των Ταλιμπάν.

Ανέφερε επίσης πως τα πτώματα των δύο επιβατών που σκοτώθηκαν κατά το δυστύχημα μεταφέρονται στην αφγανική πρωτεύουσα από το απομακρυσμένο σημείο του δυστυχήματος.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανέφερε χθες, Κυριακή, πως το αεροσκάφος στο οποίο φέρεται να επέβαιναν έξι άνθρωποι εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από το Αφγανιστάν το βράδυ του Σαββάτου και η αφγανική αστυνομία δήλωσε πως έλαβε πληροφορίες για συντριβή ενός αεροσκάφους στην ορεινή επαρχία Μπανταχσάν.

Θρίλερ στο Μεσολόγγι: Βρέθηκε η σορός του Μπάμπη;

 Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του Μπάμπη στο Μεσολόγγι, καθώς  η σορός που εντοπίστηκε ανήκει στον 31χρονο που αγνοούταν από τις 5 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Mega, η οικογένεια του 31χρονου ενημερώθηκε ότι η σορός του Μπάμπη Κούτσικου εντοπίστηκε στην περιοχή Ευαγγελίστρια στο Μεσολόγγι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν τη σορό στον κάμπο εντελώς ακάλυπτη. Μάλιστα, οι αρχές είχαν ξαναπεράσει από εκείνο το σημείο.

Με το… δεξί ο Άδωνης στο υπουργείο Υγείας – 90 ράντζα βγήκαν στο «Αττικό» νοσοκομείο

 Ξαναβγήκαν τα ράντζα σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο λειτουργικά νοσοκομεία της χώρας μας, το «Αττικόν».

Με το δεξί μπήκε ο Άδωνης Γεωργιάδης στο υπουργείο Υγείας, αφού στη χθεσινή εφημερία το νοσοκομείο «Αττικόν» πλημμύρισε και πάλι με ράντζα, 90 για την ακρίβεια, αφού όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της υπάρχει τεράστια έλλειψη παθολογικών και πνευμονολογικών νοσοκομειακών κρεβατιών για να καλύψουν τις ανάγκες που προκαλεί η έξαρση των ιώσεων.


Kωνσταντινούπολη: Επίθεση με μαχαίρι – Τουλάχιστον 11 τραυματίες

 Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, εξαπέλυσε ένας άνδρας, ο οποίος μαχαίρωσε τουλάχιστον 11 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά την επίθεση στο Esenyurt στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ενώ οι αστυνομικοί ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

 Οι αστυνομικοί δεν έχουν ακόμη συλλάβει τον ύποπτο, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει μέσω βίντεο κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. Το βίντεο δείχνει επίσης τον άνδρα να μαχαιρώνει ένα από τα θύματά του.

Περικυκλώνει το Χάρκοβο το ρωσικό Σώμα Στρατού «Δύση»

 Το ρωσικό Σώμα Στρατού κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας χωριό Κραχμαλνόιε στην περιοχή του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί διαβεβαιώνουν πως το χωριό δεν έχει «καμία σημασία» από στρατιωτική άποψη αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι αμύνονταν επί μήνες για να το κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους υφιστάμενοι τρομακτικές απώλειες.

Η ανακοίνωση αυτή καταδεικνύει την αυξημένη πίεση που ασκούν οι δυνάμεις της Μόσχας στο μέτωπο τις τελευταίες εβδομάδες.

ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα ενότητας και ανασύνταξης από τις Σπέτσες

 Ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα το τριήμερο εργασιών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Σπέτσες.

Η συνάντηση εργασίας που ήταν κεκλεισμένων των θυρών και έλαβε χώρα εξ ολοκλήρου στο σπίτι του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί έως το βράδυ του Σαββάτου.

 Ωστόσο συνεχίστηκε έως σήμερα το μεσημέρι καθώς δεν είχε εξαντληθεί ο κατάλογος των παρουσιάσεων/εισηγήσεων από όλους τους τομεάρχες.

Παρουσιάστηκε το αεροπλάνο που θα αναζητά νερό και ζωή στον Άρη (βίντεο)

 Η εκπληκτική και πέραν κάθε προσδοκίας απόδοση του drone σε μορφή ελικοπτέρου που έστειλε η NASA στον Άρη επιτρέπει τώρα την αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη και άλλων αεροσκαφών. H NASA παρουσίασε τα σχέδια ενός ελικοφόρου μεγάλου σκάφους σχεδιασμένο για να πραγματοποιεί διαφόρων ειδών έρευνες.

Πολάκης: Ξέσπασμα κατά δημοσιογράφων από τις Σπέτσες – «Ο δικός σου θείος και μπαμπάς είναι υπερήφανος γι’ αυτά που κάνεις;» (Βίντεο)

 Λίγο πριν αποχωρήσει από τις Σπέτσες ο Παύλος Πολάκης είχε μία στιχομυθία με τους δημοσιογράφους. «Μην με αναγκάσετε να σας πω αυτά που σας είπε ο Νταλάρας» είπε.

Λίγο πριν αποχωρήσει από τις Σπέτσες ο Παύλος Πολάκης είχε μία στιχομυθία με τους δημοσιογράφους. «Μην με αναγκάσετε να σας πω αυτά που σας είπε ο Νταλάρας» είπε.

Συγκεκριμένα επίθεση κατά των δημοσιογράφων, ακολουθώντας τα βήματα του Γιώργου Νταλάρα, εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης αποχωρώντας από τις Σπέτσες όπου βρέθηκε για το τριήμερο εργασιών του ΣΥΡΙΖΑ στο σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη.

Δημοψήφισμα για να περιοριστεί η εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλει το Afd

 Το ακροδεξιό εναλλακτικό κόμμα της Γερμανίας AfD (Alternative for Germany) θα πιέσει για δημοψήφισμα τύπου Brexit εάν ποτέ έρθει στην εξουσία, δήλωσε η ηγέτιδα του κόμματος Άλις Βάιντελ (Alice Weidel), σε συνέντευξή της στους Financial Times. 

H Βάιντελ, επικεφαλής του κόμματος από το 2022, είπε ότι μια κυβέρνηση του AfD θα επιδιώξει να μεταρρυθμίσει την ΕΕ και να άρει το «δημοκρατικό της έλλειμμα», περιορίζοντας τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιας «μη εκλεγμένης εκτελεστικής εξουσίας».

EY: Αντιμέτωπες με 10 κινδύνους οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών το 2024 – Από τους κορυφαίους, το κόστος

 Οι μεταβαλλόμενες απαιτήσεις γύρω από την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη, αναδεικνύονται ως ο κορυφαίος κίνδυνος που θα κληθούν να διαχειριστούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών το 2024. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της EY, Top 10 risks in telecommunications, δημιουργούνται νέες πιέσεις για την ανθεκτικότητα των οργανισμών στον κυβερνοχώρο, καθώς η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) θέτει υπό αμφισβήτηση τις υπάρχουσες στρατηγικές διαχείρισης δεδομένων.

Το 68% των ερωτηθέντων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών πιστεύουν ότι δεν κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διαχειριστούν τις ακούσιες συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης,

FP: Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δείχνει πόσο μπροστά έβλεπε η Κίνα

 Τους τελευταίους δύο μήνες, μια ξαφνική αύξηση των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι στο στρατηγικό στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με την Αραβική Θάλασσα ώθησε τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς ομίλους του κόσμου να σταματήσουν τη διέλευση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ για αρκετές εβδομάδες.

Καθώς τα πλοία περιπλανώνται στη Μεσόγειο ή στην Αραβία σταθμίζοντας τις επιλογές τους, άλλα παρακάμπτουν ολοσχερώς το στενό. Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Σαουδική Αραβία έδωσε γρήγορα την ευλογία της να σχηματίσει μια «χερσαία γέφυρα» από την Αραβία στη Μεσόγειο μέσω της οποίας

Microsoft: «Κτυπήθηκε» από Ρώσους χάκερς πέρυσι τον Νοέμβριο και πήρε χαμπάρι τον Ιανουάριο

 Η επίθεση έγινε σε λογαριασμούς e-mail στελεχών τον Νοέμβριο του 2023, εντοπίστηκε στις 12 Ιανουαρίου και η ρωσική οργάνωση Midnight Blizzard έχασε την πρόσβαση στους λογαριασμούς «στις 13 Ιανουαρίου ή κάπου εκεί», ανέφερε η Microsoft

Κυβερνοεπίθεση δέχθηκαν οι λογαριασμοί email που ανήκουν σε μέλη των ανώτερων στελεχών της Microsoft από μια διαβόητη ρωσική ομάδα hacking που είχε πρόσβαση στα συστήματα για εβδομάδες πριν εντοπιστεί.

Τα hedge funds το βιολί τους: Τεράστια κέρδη το 2023

 Πάνω από 218 δισ. δολάρια ήταν τα κέρδη των hedge funds των ΗΠΑ την χρονιά που μας πέρασε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της LCH Investments, ο κλάδος παρήγαγε συνδυασμένα κέρδη αξίας 218 δισ. δολαρίων μετά από αμοιβές, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι διαχειριστές χρημάτων Chris Hohn και Ken Griffin οδήγησαν τα κέρδη των hedge funds, προσφέροντας μια από τις καλύτερες χρονιές για τους πελάτες τους το 2023. 

Η Hohn’s TCI Fund Management έφτασε τα 12,9 δισ. δολάρια στην κορυφή της κατάταξης της LCH, ακολουθούμενη από την Citadel, η οποία έφτασε τα 8,1 δισ. δολάρια.

e-ΕΦΚΑ: Από την Πέμπτη οι πληρωμές των συντάξεων

 Mία ημέρα νωρίτερα θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου 2024 από τον e-ΕΦΚΑ, με στόχο την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων και προκειμένου να μειωθεί η χρονική απόσταση από την προηγούμενη πληρωμή του μηνός Ιανουαρίου 2024.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών. Αναλυτικότερα, οι ημερομηνίες διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν:

Πατέλης για ομόφυλα ζευγάρια: Στην ιδεολογική καρδιά της ΝΔ η ισότητα

 «Στον καθαρό καπιταλισμό δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό», τονίζει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης διαμηνύει ότι «η ισότητα, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι στην ιδεολογική καρδιά της Νέας Δημοκρατίας.

Το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα χαράς στην Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2024

 Με σύμμαχο τον καιρό, άνοιξε με ιδανικό τρόπο το Πατρινό Καρναβάλι 2024 μέσα από μια ξεχωριστή Τελετή Έναρξης. Το Πατρινό Καρναβάλι, είναι πλέον και επίσημα εδώ και καθημερινά στο πρόγραμμά μας χαρίζοντάς μας την ανεμελιά, τη χαρά και τη διασκέδαση που όλοι έχουμε ανάγκη.

Το αισιόδοξο μήνυμα της χαράς μετέφερε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης το βράδυ του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου από την πλατεία Γεωργίου Α΄, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, πιστό στο πρώτο μεγάλο καρναβαλικό ραντεβού:

Ξεκίνησε το πατρινό καρναβάλι, το πρόγραμμα εκδηλώσεων

 Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που θα ξετυλιχθεί στους δρόμους της Πάτρας κατά τη διάρκεια όλης της μέρας έως αργά το βράδυ, ξεκινάει σήμερα το πατρινό καρναβάλι, μεταφέροντας μηνύματα χαράς, αισιοδοξίας και αναγέννησης.

Η μεγάλη γιορτή της Πάτρας υπόσχεται να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και πολλές δόσεις χαράς στη μεγαλύτερη καρναβαλική περίοδο εδώ και πολλά χρόνια, η οποία ξεκινάει σήμερα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου, με την μεγάλη παρέλαση.

Forbes: Στην ελίτ της παγκόσμιας οινοποιίας η Ελλάδα το 2024 – Ποια κρασιά ξεχωρίζουν

 Διακεκριμένοι σομελιέ που μίλησαν στο Forbes, προβλέπουν πως το 2024 μια σειρά χώρες θα ξεχωρίσουν για τις οινοποιητικές τους δεξιότητες, με την Ελλάδα μάλιστα κατακτά περίοπτη θέση στην σχετική λίστα.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε κρασιά να βγαίνουν από λιγότερο παραδοσιακές περιοχές, είτε είναι πιο καινούργιες στην αμπελοκαλλιέργεια είτε από μέρη που δεν έχουν ανοίξει τόσο πολύ την παραγωγή τους παγκοσμίως στο παρελθόν», υπογραμμίζει η Ντανιέλ Μίλερ του 167 Raw Oyster Bar στο Τσάρλεστον. 

Για παράδειγμα, ένα αγαπημένο της κρασί την τρέχουσα περίοδο είναι ελληνοκυπριακό, με απίστευτη πολυπλοκότητα και παράγεται από «ένα σταφύλι που δεν είχαμε ακούσει ποτέ».

Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου στα ασιατικά χρηματιστήρια

 Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Το Brent έπεσε στα 78 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας για τρίτη ημέρα, ενώ το αμερικανικό αργό βρέθηκε κοντά στα 73 δολάρια.

Ρόλο σε αυτό φαίνεται να έπαιξε η επανέναρξη από τη Λιβύη της παραγωγής στο μεγαλύτερο κοίτασμά της, ενισχύοντας τις παγκόσμιες προμήθειες και ξεπερνώντας έστω και προσωρινά την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Άλμα 8,9% στον τζίρο των σούπερ μάρκετ το 2023

 Αύξηση της τάξης του 8,9% παρουσίασε ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία μετρήσεων της NielsenIQ για το σύνολο του 2023, με τις πληθωριστικές πιέσεις να αποτελούν τον σχεδόν αποκλειστικό μοχλό ανάπτυξης του κλάδου.

Κάνοντας ειδικότερα για τα FMCGs μια σύντομη ανάλυση ανά μήνα για το 2023 και αποδομώντας την τάση της αγοράς σε όρους ζήτησης και επιπέδου τιμών έχει ενδιαφέρον να σχολιάσουμε την σημαντική διψήφια αύξηση των τιμών κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ενώ κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς παρουσιάζεται μια

ΚΕΦΙΜ: 770 ευρώ ετησίως χάνει κάθε Έλληνας

 Ουραγός στην Ε.Ε. η Ελλάδα ως προς τα κεφάλαια που διοχετεύονται σε κεφαλαιοποιητικά ταμεία

Στα 770 ευρώ ετησίως υπολογίζεται το ποσό που χάνει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας από την έλλειψη κεφαλαιοποιητικού συστήματος συνταξιοδότησης στη χώρα, σύμφωνα με policy brief για το συνταξιοδοτικό, που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο EPICENTER.

Όπως τονίζει το ΚΕΦΙΜ, οι ασφαλισμένοι όχι μόνο χάνουν χρήματα, αλλά και η Ελλάδα συνεχίζει να έχει τη μεγαλύτερη δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ για συντάξεις ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε.,