Δημοψήφισμα για να περιοριστεί η εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλει το Afd

 Το ακροδεξιό εναλλακτικό κόμμα της Γερμανίας AfD (Alternative for Germany) θα πιέσει για δημοψήφισμα τύπου Brexit εάν ποτέ έρθει στην εξουσία, δήλωσε η ηγέτιδα του κόμματος Άλις Βάιντελ (Alice Weidel), σε συνέντευξή της στους Financial Times. 

H Βάιντελ, επικεφαλής του κόμματος από το 2022, είπε ότι μια κυβέρνηση του AfD θα επιδιώξει να μεταρρυθμίσει την ΕΕ και να άρει το «δημοκρατικό της έλλειμμα», περιορίζοντας τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιας «μη εκλεγμένης εκτελεστικής εξουσίας».

«Αλλά εάν μια μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή, εάν αποτύχουμε να οικοδομήσουμε ξανά την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, θα πρέπει να αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν, όπως έκανε η Βρετανία», είπε. «Και θα μπορούσαμε να κάνουμε δημοψήφισμα για το «Dexit» – μια έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ».

Η Βάιντελ αναφέρθηκε στην αυξανόμενη απήχηση του κόμματος AfD, το οποίο βρίσκεται στο 22% στις δημοσκοπήσεις – μπροστά και από τα τρία κόμματα που σχηματιζουν τον συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Αναμένεται να κερδίσει τις κρίσιμες εκλογές τον Σεπτέμβριο στις ανατολικές πολιτείες της Σαξονίας, του Βρανδεμβούργου και της Θουριγγίας — παρά το ότι τα άλλα τρία μεγάλα κόμματα αρνούνται να συνάψουν συμφωνίες συνασπισμού με το AfD.

Η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας παρακολουθεί κάποιους εξτρεμιστές του AfD και έχει θέσει υπό παρακολούθηση αρκετούς αξιωματούχους του. Ωστόσο, το κόμμα έχει επωφεληθεί από τη δημόσια οργή με τον Scholz και την κακή διαχείριση μιας επιδεινούμενης οικονομίας. Η Βάιντελ δεν συμμετείχε στη συνάντηση και απέλυσε γρήγορα έναν στενό συνεργάτη της που ήταν παρών.

Τις τελευταίες ημέρες το κόμμα βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων μετά από αναφορές για μια αμφιλεγόμενη συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ των βουλευτών του AfD και του Αυστριακού ακροδεξιού ριζοσπάστη Μάρτιν Σέλνερ που συζητούσαν ένα σχέδιο «μετανάστευσης» για τη βίαια απομάκρυνση εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Γερμανία — συμπεριλαμβανομένων πολιτών που διαθέτουν γερμανικά διαβατήρια.

Είπε ότι  η έννοια της «μετανάστευσης» σήμαινε την απέλαση ατόμων που «είχαν αποκτήσει παράνομα την ιθαγένεια με ψευδείς προφάσεις» ή ατόμων «με διπλή υπηκοότητα που είναι ύποπτα για τρομοκρατία ή είναι καταδικασμένοι εγκληματίες». Απέκλεισε το ενδεχόμενο μαζικών απελάσεων. «Δεν μπορείς να γενικεύσεις εδώ».

Ωστόσο, είπε επίσης ότι οι 1,1 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία δεν έχουν μακροπρόθεσμο μέλλον στη χώρα, προσθέτοντας ότι ήταν λάθος να τους αφήσουμε να λάβουν προνοιακά επιδόματα. «Είναι σαφές ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος, όλοι οι Ουκρανοί θα πρέπει να πάνε σπίτι τους. Θα χρειαστούν ούτως ή άλλως για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας τους».

Διαδηλώσεις κατά του AfD έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές γερμανικές πόλεις, με τους πολιτικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο που θέτει το κόμμα για τους δημοκρατικούς θεσμούς της Γερμανίας.

Το AfD ιδρύθηκε το 2013 από συντηρητικούς οικονομολόγους που εξοργίστηκαν από τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους. Αλλά σταδιακά μετατοπίστηκε προς τα δεξιά, οδηγώντας σε ένα κύμα οργής για την πολιτική ανοιχτών θυρών για τους πρόσφυγες της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για να σφυρηλατήσει μια σκληρή πλατφόρμα κατά της μετανάστευσης, κατά του κατεστημένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...