Μπαράκ Ομπάμα, ο απόλυτος σταρ, ακόμη και ως ένορκος σε δίκη

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη ενώπιον ενός δικαστηρίου της γενέτειράς του Σικάγο αποκρινόμενος, όπως κάθε Αμερικανός πολίτης, στο αίτημα να υπηρετήσει ως ένορκος.

Ωστόσο ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ απαλλάχθηκε γρήγορα από το δικαστήριο, αφού αποκλείστηκε έναντι άλλων υποψηφίων, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Chicago Tribune.

Λέων Τολστόι: Ο αναρχικός χριστιανός

Κυρίες και κύριοι. Ο κόμης Λεβ Νικολάγεβιτς Τολστόι. Επί το κοινότερον, ο Λέων Τολστόι. Ένας, από τους κορυφαίους της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ένας, από τους σημαντικότερους στοχαστές όλων των εποχών.
Ο Τολστόι «μεγάλωσε» τον Γκόρκι, τον Τσέχοφ, τον Προυστ, τον Τόμας Μαν, τον Φόκνερ, τον Τζόις, αλλά και ενέπνευσε τον Γκάντι, τον Νέλσον Μαντέλα, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.


Ο βίος του
Ο Λέων Τολστόι, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1828 (28 Αυγούστου, με το παλαιό ημερολόγιο) στη Γιάσναγια Πολιάνα της Ρωσίας από αριστοκρατική οικογένεια.

Εκατό χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση

«Η εργατοαγροτική επανάσταση για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι πραγματοποιήθηκε. Ζήτω η παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση!»: Με αυτά τα λόγια, στην έκτακτη συνεδρίαση του Σοβιέτ της Πετρούπολης, στις 25 Οκτωβρίου (π.ημ.)/7 Νοεμβρίου (ν.ημ.) 1917 ο Β. Ι. Λένιν ανήγγειλε και «συμβολικά» το άνοιγμα του δρόμου για μια νέα εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας, την εποχή των νικηφόρων προλεταριακών επαναστάσεων. Του Γ. Μηλιώνη

Τι χρωστάμε στη Σοβιετική Ένωση;

Η πίστη στη δύναμη και τη σοφία των αγορών είναι ένα παραμύθι σαν κι αυτά που πουλάνε οι παπάδες όταν τσεπώνουν τα εκατομμύρια από αγίες παντόφλες κι οδοντόβουρτσες.
Σήμερα μπορούμε ως χρυσόψαρα να το χάβουμε με μεγάλη ευκολία, αλλά την περίοδο μετά το κραχ του 1929, ήταν αδύνατον να πουληθούν τέτοια φούμαρα όταν ακριβώς δίπλα στην Σύνθλιψη του Μεσοπολέμου υπήρχε μια ΕΣΣΔ εντελώς απρόσβλητη:

ΠΓΔΜ: Καταδίκη για πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη

Σε ενάμισι χρόνο φυλάκιση καταδίκασε δικαστήριο των Σκοπίων τον Γκόραν Γκρουγέφσκι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ, ο οποίος καταζητούνταν με διεθνές ένταλμα και έχει συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γκόραν Γκρούγεφσκι και ένας συνεργάτης του, ο Νίκολα Μπόσκοσκι, συνελήφθησαν από την ελληνική Αστυνομία στις 18 Οκτωβρίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο για τη Βουδαπέστη, με πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια.

Καταλονία: Ο χάρτης που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο πλούσια είναι

Αυτό είναι που κάνει την Καταλονία ξεχωριστή από την υπόλοιπη Ισπανία πέρα από την διάλεκτο, την ιστορία, και την πολιτική. Μία διαφορά που συγκρίνεται πλέον με μεγάλες ευρωπαικές χώρες
Το ότι η Καταλονία είναι η ατμομηχανή της ισπανικής οικονομίας είναι γνωστό. Με βάση τα στοιχεία του 2016 συνεισφέρει σχεδόν το 20% της χώρας ενώ και ο δείκτης ανεργίας είναι κατά πέντε μονάδες πιο χαμηλός (13,2%) από τον μέσο όρο της Ισπανίας (17,2%).