«Είχαμε εντολή Ερντογάν να προστατεύσουμε μαχητές του ISIS»

Αποκαλύψεις από πρώην στέλεχος της τουρκικής αντιτρομοκρατικής.
Μια σοβαρή αποκάλυψη έκανε ο Αχμέτ Αϋλά, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής Αντιτρομοκρατικής, σε συνέντευξή του στον Alpha.

Ανακαλύψτε το μέρος στην Ελλάδα που μοιάζει με το Μαϊάμι: Τεχνητά κανάλια, εξωτικά φυτά, πισίνες και μια απέραντη παραλία

Υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα που μοιάζει με το Μαϊάμι και τα Keys της Florida: Τεχνητά κανάλια διατρέχουν τις πίσω αυλές των σπιτιών, όπου οι ιδιοκτήτες πηγαίνουν όχι με το αυτοκίνητο, αλλά με το σκάφος τους, μεγάλοι φοίνικες και εξωτικά φυτά, πισίνες και μια απέραντη παραλία. Στο φόντο, η Ύδρα.

Τεστ αίματος κάνει πιο γρήγορη τη διάγνωση του εμφράγματος

Βρετανοί επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα νέο τεστ αίματος που είναι πιο ευαίσθητο από τα υπάρχοντα τεστ στη διάγνωση της ζημιάς που προκαλείται στο μυοκάρδιο από το έμφραγμα.
Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς με πόνο στο στήθος, οι οποίοι προσέρχονται σε τμήματα επειγόντων στα νοσοκομεία, υποβάλλονται σε τεστ αίματος που μετρούν βιοδείκτες όπως η τροπονίνη, προκειμένου να αποκλεισθεί η περίπτωση εμφράγματος.

Περουβιανοί επιστήμονες καλλιέργησαν «αρειανές» πατάτες [photos+vid]

Στην κινηματογραφική ταινία «Η διάσωση» ο αστροναύτης Ματ Ντέιμον χρειάστηκε να καλλιεργήσει πατάτες στον 'Αρη για να επιβιώσει. Επιστήμονες στο Περού -πατρίδα της πατάτας- μιμήθηκαν στο εργαστήριό τους τις εχθρικές συνθήκες του αρειανού περιβάλλοντος και κατάφεραν να κάνουν κάτι παρόμοιο.
Ερευνητές του Διεθνούς Κέντρου Πατάτας, με επικεφαλής τον αστροβιολόγο Χούλιο Βαλδίβια του Πανεπιστημίου Μηχανικής και Τεχνολογίας της Λίμα,

Έλληνες ερευνητές καταπολέμησαν τη νόσο Πάρκινσον σε πειραματόζωα

Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν μια ουσία με την οποία πέτυχαν να θεραπεύσουν σε σημαντικό βαθμό πειραματόζωα (ποντίκια) που έπασχαν από το αντίστοιχο της νόσου Πάρκινσον. Αν και σε προκλινικό ακόμη στάδιο, η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια θεραπευτική οδό για τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Τα φρούτα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Ο όγκος και οι επιδόσεις του εγκεφάλου του σύγχρονου ανθρώπου είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς εξελικτικής διαδικασίας, ένα από τα κρίσιμα στάδια της οποίας υπήρξε η «ανακάλυψη» των φρούτων, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution.
Αφού κατάλαβαν πού φυτρώνουν τα φρούτα και πώς μπορούν να τα φάνε,

Στα ράφια σε πέντε χρόνια επαναστατικό φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου και την αντιγήρανση

Σε μία επαναστατική ανακάλυψη, που αναμένεται να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου και χρόνιων ασθενειών, στην καταπολέμηση της γήρανσης, ακόμη και στην προστασία κατά τη διάρκεια διαστημικών ταξιδιών στο μέλλον, προχώρησαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα φάρμακο το οποίο, εφόσον οι κλινικές δοκιμές προχωρήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ενδέχεται να βγει στην αγορά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

ESA: Πέντε ομάδες από ελληνικά σχολεία ανάμεσα στους νικητές του ευρωπαϊκού διαστημικού διαγωνισμού

Πέντε ομάδες από ελληνικά σχολεία περιλαμβάνονται στις 45 νικήτριες ομάδες που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην τρίτη φάση του πρώτου ευρωπαϊκού διαγωνισμού Astro Pi, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency-ESA).
Οι μαθητές θα δουν τα πειράματά τους να εκτελούνται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 184 ομάδες από 15 ευρωπαϊκές χώρες και περισσότεροι από 1.800 μαθητές σχεδίασαν πειράματα για τον ISS.

Το δηλητήριο της αράχνης «μυστικό» για τη θεραπεία από τα εγκεφαλικά

Μία πρωτεΐνη στο δηλητήριο της αράχνης μπορεί να βοηθάει στην προστασία του εγκεφάλου, μετά από εγκεφαλικό, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία μονή δόση της πρωτεΐνης Hi1a είχε θετικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια κλινικών ερευνών σε ποντίκια, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Ταξιδεύοντας... 30 χρόνια με τον Μίκη Θεοδωράκη

Τριάντα χρόνια. Σαράντα χώρες. Ο Μίκης Θεοδωράκης μέσα από ένα φιλόδοξο φιλμικό τρίπτυχο που αποτελείται από ιστορικό υλικό 600 ωρών, μυθοπλασία, καινοτόμες μουσικές και 54 εκατομμύρια εικόνες. Ο Μίκης που συνθέτει, διευθύνει, τραγουδάει, ταξιδεύει, συνομιλεί, γελάει, αναπαύεται. 

Άρθρο της Guardian για τα γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κλάπηκαν

«Η Βρετανία έχει την τέλεια ευκαιρία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα». Αυτό σημειώνει ο αρθρογράφος Geoffrey Robertson της έγκριτης βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» στο φύλλο της Τρίτης 4 Απριλίου, γεγονός που γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Ο «Γλυπτός Ποταμός» στη Λάρισα διεκδικεί ευρωπαϊκό βραβείο

Το έργο «Το πείραμα της Λάρισας – ο Γλυπτός Ποταμός – αναπτύσσοντας κώδικες νερών στο κέντρο της πόλης», της γλύπτριας τοπίου Νέλλας Γκόλαντα που κοσμεί την πλατεία Ταχυδρομείου και την κεντρική πλατεία της θεσσαλικής πόλης, διεκδικεί με αξιώσεις μια ευρωπαϊκή διάκριση στον 5ο διαγωνισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης για το βραβείο τοπίου (5th Landscape Award Session 2016-2017).

Πασχαλινά Κονσέρτα τη Μεγάλη Εβδομάδα στο ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται το πρώτο του Πάσχα με μια σειρά από ξεχωριστά βραδινά Πασχαλινά Κονσέρτα στον Φάρο! 
Tο ΚΠΙΣΝ δημιούργησε και παρουσιάζει αποκλειστικά στους επισκέπτες του Πασχαλινά κονσέρτα που περιλαμβάνουν από gospel και jazz μέχρι Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας,

Ο τελευταίος αντισυμβατικός Ρώσος ποιητής

Το πιο γνωστό παγκοσμίως έργο του είναι το «Μπάμπι Γιαρ», το περίφημο ποίημα που αναφερόταν στη σφαγή των Εβραίων από τους ναζί στο Κίεβο το 1941.
Ο κορυφαίος συνθέτης Νμίτρι Σοστακόβιτς μάλιστα έδωσε αυτό τον τίτλο στη 13η Συμφωνία του, στην οποία συμπεριέλαβε τη μελοποίηση του ποιήματος.

«Εφυγε» ένας από τους πατέρες της ποπ αρτ

Μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ποπ αρτ, ο Τζέιμς Ρόζενκουιστ, άφησε χθες την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 83 ετών.
Ηταν ο Αμερικανός καλλιτέχνης που μαζί με τον Αντι Γουόρχολ και τον Ρόι Λίχτενσταϊν καθιέρωσαν παγκοσμίως το κίνημα της ποπ αρτ, το οποίο, ενώ αρχικά αμφισβητήθηκε έντονα, κέρδισε αργότερα μια σημαντική θέση στον χώρο της τέχνης.

Συνταξιούχος Γερμανός έλυσε ένα από τα πιο πολύπλοκα μαθηματικά ζητήματα, την ώρα που έπλενε τα δόντια του

Ένας συνταξιούχος Γερμανός βρήκε την απόδειξη σε ένα πολύπλοκο γεωμετρικό πρόβλημα που οι ειδικοί προσπαθούσαν μάταια να λύσουν εδώ και δεκαετίες, αν και το επίτευγμά του πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητο.
Ο Τόμας Ρόγιεν, βούρτσιζε τα δόντια του την ώρα που του ήρθε μια ιδέα τον Ιούλιο του 2014.
Ο τότε 67χρονος, πρώην στατιστικολόγος σε μία φαρμακευτική εταιρεία, από την πόλη Schwalbach am Taunus, κοντά στην Φρανκφούρτη, βρήκε τη λύση για το πρόβλημα γνωστό ως ανισότητα συσχέτισης Gaussian (GCI).