Ο «στρατηγός Αρμαγεδδών» Σουροβίκιν φέρεται να γνώριζε τα σχέδια του Πριγκόζιν

 Ο επικεφαλής στρατηγός των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, γνωστός από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως «στρατηγός Αρμαγεδδών», Σεργκέι Σουροβίκιν, φέρεται να γνώριζε περί της ανταρσίας που ετοίμαζε ο Πριγκόζιν εναντίον του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τους New York Times. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν επίσης να μάθουν αν ο συγκεκριμένος στρατηγός βοήθησε σε αυτή την απόπειρα του περασμένου σαββατοκύριακου. 

Μάλιστα οι ίδιοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι του ρωσικού στρατού γνώριζαν για την επικείμενη ανταρσία. Αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί όμως.

Βρετανία υπό κατάρρευση η Thames Water – Φορτωμένη με χρέη η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης

 Φορτωμένη με χρέη η Thames Water, η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της ύδρευσης, δήλωσε ότι συνεργάζεται με τους μετόχους της για να εξασφαλίσει επιπλέον μετρητά, καθώς οι υπουργοί καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κατάρρευσής της.

Η εταιρεία, η οποία εξυπηρετεί 15 εκατομμύρια νοικοκυριά, δήλωσε ότι χρειάζεται «περαιτέρω χρηματοδότηση» πέρα ​​από τα 500 εκατομμύρια λίρες που συγκέντρωσε μόλις πριν από τρεις μήνες.


«Πυρά» Μελόνι κατά ΕΚΤ για την αύξηση επιτοκίων – Φόβοι για συνδυασμό ύφεσης, υψηλού χρέους και πληθωρισμού

 Στην Ιταλία, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας σήμερα (28/6) στο Ιταλικό Κοινοβούλιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (29-30 Ιουνίου), επικεντρώθηκε στο μείζον θέμα του πληθωρισμού και τοποθετήθηκε κατά της απόφασης της ΕΚΤ για μια νέα αύξηση των επιτοκίων.

Σαουδική Αραβία: Δύο νεκροί σε ανταλλαγή πυρών έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Τζέντα

 Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν ένοπλο έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο ένοπλος βγήκε από αυτοκίνητο που σταμάτησε κοντά στο αμερικανικό προξενείο και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τους φρουρούς, στη διάρκεια της οποίας ο δράστης έπεσε νεκρός.

Ένας Νεπαλέζος, μέλος της ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης του προξενείου, τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την ανταλλαγή πυρών και άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα.

Οι σαουδαραβικές αρχές διεξάγουν έρευνα για να ταυτοποιηθεί ο δράστης και να εξακριβωθεί το κίνητρο της επίθεσης.

Μπ. Ομπάμα: Βίντεο με «άρωμα» Ελλάδας στο πλαίσιο του «Obama Foundation Leaders»

 Bίντεο από την Ελλάδα ανήρτησε στα social media ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λίγο μετά μετά την επίσκεψή του στη χώρα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Obama Foundation Leaders» ο Μπάρακ Ομπάμα συναντήθηκε στην Αθήνα με τους περίπου 100 υπότροφους από όλο τον κόσμο.

Το βίντεο ξεκινά με πλάνα από την Ακρόπολη ενώ στη συνέχεια εκπρόσωποι του «Obama Foundation Leaders», μιλούν για την εμπειρία τους στο πρόγραμμα.

ΗΠΑ: Την Κίνα θα επισκεφθεί σύντομα η Τζάνετ Γέλεν για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

 Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε χθες Τετάρτη πως σκοπεύει να ταξιδέψει στην Κίνα για να «αποκαταστήσει την επαφή» με το Πεκίνο, αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν πολλές διαφωνίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο MSNBC.

Οι εντάσεις και η απαισιοδοξία για την προοπτική της διμερούς σχέσης συνεχίζονται λόγω εκατέρωθεν ανησυχιών για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, την Ταϊβάν, τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, τους αυξανόμενους αμερικανικούς περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένων τεχνολογιών, την κινεζική βιομηχανική πολιτική κ.ο.κ..

Μεξικό: Οκτώ νεκροί σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ φερόμενων ως κακοποιών στην πολιτεία Τσιουάουα

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλος ένας τραυματίστηκε χθες, Τετάρτη 28 Ιουνίου, σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ φερόμενων ως κακοποιών στη Γκουατσότσι, στην πολιτεία Τσιουάουα, στο βόρειο Μεξικό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η ανταλλαγή πυρών εκτυλίχθηκε σε δρόμο ορεινής απομονωμένης ζώνης, όπου ζουν αυτόχθονες της φυλής Ταραουμάρα, που θεωρείται μέρος των οδών διακίνησης ναρκωτικών προς την αγορά των ΗΠΑ, διευκρίνισε η εισαγγελία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ελβετία: Όχι στη μεταφορά όπλων προοριζόμενων για τον στρατό της Ουκρανίας

 Η ελβετική κυβέρνηση είπε για ακόμη μια φορά όχι στη μεταφορά όπλων προοριζόμενων για τον στρατό της Ουκρανίας, στην προκειμένη περίπτωση παλαιών αρμάτων μάχης Leopard 1, που ανήκουν στη RUAG, δημόσια επιχείρηση αμυντικού υλικού.

Το συνομοσπονδιακό συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πώληση των 96 αρμάτων «δεν είναι δυνατή βάσει του ισχύοντος δικαίου», υπογραμμίζει ανακοίνωση της κυβέρνησης.


Γαλλία: Mαίνονται οι ταραχές για δεύτερη νύχτα μετά τον θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού

 Τα βίαια επεισόδια συνεχίζονταν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Γαλλία, πάνω απ’ όλα στα περίχωρα του Παρισιού, όπου ο Ναέλ, 17 ετών, σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού επειδή «αρνήθηκε να υπακούσει».

Η ένταση ανέβηκε περί τις 23:00 [τοπική ώρα· τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας] στο προάστιο Ναντέρ, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο του Παρισιού, όπου σκοτώθηκε ο έφηβος προχθές Τρίτη το πρωί.

Πάνω από δέκα οχήματα της αστυνομίας και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν· στήθηκαν οδοφράγματα στους δρόμους.

Σουδάν: Συνεχίζεται ο ανελέητος πόλεμος παρά τη θρησκευτική γιορτή Έιντ αλ Άντχα – Εκρήξεις ακούγονται στο Χαρτούμ

 Εκατοντάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν για την ειρήνη στο Χαρτούμ χθες Τετάρτη την πρώτη ημέρα της Έιντ αλ Άντχα, μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής, όμως πυρά και εκρήξεις συνέχισαν να σείουν τη σουδανική πρωτεύουσα.

Οι δυο στρατηγοί που διεξάγουν ανελέητο πόλεμο από τα μέσα του Απριλίου στο Σουδάν, με επίκεντρο την πρωτεύουσα και την περιοχή Νταρφούρ (δυτικά), είχαν αναγγείλει χθες πως θα κήρυσσαν μονομερώς κατάπαυση του πυρός για το Έιντ· όμως, όπως σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, η κατάπαυση του πυρός δεν τηρήθηκε.

Όλαφ Σολτς για ανταρσία Βάγκνερ: Κατέλαβε εξαπίνης την υπηρεσία πληροφοριών μας (BND)

 Η ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ κατέλαβε εξαπίνης της ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, τη BND, δήλωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Έκανε το σχόλιο αυτό σε εκπομπή του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, τονίζοντας πως «ααφαλώς [η BND] δεν γνώριζε κάτι εκ των προτέρων», πάντως «υπέβαλε συνεχώς αναφορές για όσα παρατηρούνταν» στην κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν πληροφορίες από τα μέσα του Ιουνίου πως ο επικεφαλής της Βάγκνερ, ο επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν, σχεδίαζε ένοπλη ανταρσία εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 11 νεκροί από την πυραυλική επίθεση σε εστιατόριο

 Δύο 14χρονες δίδυμες αδελφές περιλαμβάνονται στους τουλάχιστον 11 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από ρωσική πυραυλική επίθεση σε ένα γεμάτο από κόσμο εστιατόριο στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι. 

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι έντεκα πτώματα είχαν ανασυρθεί από τα ερείπια έως το απόγευμα της Τετάρτης, σχεδόν 24 ώρες μετά την πυραυλική επίθεση στο εστιατόριο.

 Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τουλάχιστον τρία παιδιά, ενώ 56 είναι οι τραυματίες, ανέφεραν.

Ο Πούτιν δεν είχε «την παραμικρή αμφιβολία» για την αντίδραση των Ρώσων στην ανταρσία της Wagner

 «Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία», είπε ο πρόεδρος Πούτιν, για την υποστήριξη των Ρώσων κατά τη διάρκεια της πρόσκαιρης ανταρσίας των μισθοφόρων της Wagner, η οποία τον έφερε αντιμέτωπο το Σάββατο με τη μεγαλύτερη πρόκληση από τότε που ανήλθε στην εξουσία, πριν από 23 χρόνια.

«Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία για την αντίδραση (του λαού) στο Νταγκεστάν και σε ολόκληρη τη χώρα», είπε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου στον Σεργκέι Μέλικοφ, τον ηγέτη αυτής της δημοκρατίας στο νότιο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με απόσπασμα που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Ινδία: Έγιναν 1.600 προσαγωγές και 2.000 έλεγχοι σε οχήματα για να συλληφθούν πέντε ένοπλοι ληστές

 Οι αστυνομικές δυνάμεις της Ινδίας διαλεύκαναν την υπόθεση μιας ένοπλης ληστείας σε αυτοκινητόδρομο του Νέου Δελχί, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που επικρατούν στη χώρα.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η πίεση που ασκήθηκε στους αστυνομικούς για να βρουν γρήγορα τους ένοπλους ληστές με τις μηχανές που άνοιξαν την πόρτα ενός ταξί ενώ αυτό κινούταν στον αυτοκινητόδρομο, που η ινδική αστυνομία προσήγαγε πάνω από 1.000 άτομα και ακινητοποίησε για έλεγχο περίπου 2.000 οχήματα.

Μπάρακ Ομπάμα: Το βίντεο από την επίσκεψή του στην Αθήνα – Μπουζούκι, χορός και πλάνα της Ακρόπολης

 Μια γεύση από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα έδωσε ο Μπάρακ Ομπάμα στους διαδικτυακούς του φίλους μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

 Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, βρέθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με μέλη του Obama Foundation από όλο τον κόσμο που ήλθαν στην Ελλάδα.

Στο βίντεο που δημοσίευσε στον twitter ο Μπάρακ Ομπάμα δεσπόζουν η Ακρόπολη, τα μπουζούκια αλλά και οι χοροί.

Η Πολωνία δίνει 15 δισ. δολάρια για να αγοράσει Patriot από τις ΗΠΑ

 Η Πολωνία έχει υποβάλει αίτημα για να αποκτήσει έναντι τιμήματος 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων συστήματα ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας Patriot από τις ΗΠΑ, αποκάλυψε χθες Τετάρτη (28/6) το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό, η DSCA (Defense Security Cooperation Agency), εξήγησε πως η πώληση θα συμπεριλάβει ως και 48 συστήματα εκτόξευσης και ως και 644 πυραύλους PAC-3, καθώς και τα απαραίτητα ραντάρ και εκπαίδευση.

Ισόβια σε πρώην αρχηγό αστυνομίας στις ΗΠΑ για εμπρησμούς κατά συρροή με στόχο άτομα που θεωρούσε εχθρούς του

 Εμπρηστής κατά συρροή αποδείχτηκε ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας στο Μέριλαντ των ΗΠΑ από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι οποίες τον έκριναν ένοχο για σειρά πυρκαγιών σε εννέα χρόνια με στόχο εχθρούς του.

 Του απαγγέλθηκαν 24 κατηγορίες για απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση και εξ αμελείας και δεκάδες κατηγορίες για εμπρησμούς.

Ο Ντέιβιντ Κρόφορντ, 71 ετών, αρχηγός της αστυνομίας στην Λόρελ ώσπου παραιτήθηκε το 2010, συνελήφθη το 2021, όπως αναφέρει η Washington Post.

Νέα γκάφα από τον Τζο Μπάιντεν – «Ο Πούτιν χάνει ξεκάθαρα τον πόλεμο… στο Ιράκ»

 Ο Τζο Μπάιντεν υπέπεσε σε ακόμη μια νέα γκάφα που γρήγορα έγινε viral και ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων, γιατί σχολιάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χάνει, αλλά στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφος έξω από τον Λευκό Οίκο, δέχτηκε την ερώτηση, σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος, μετά την ανταρσία της Wagner.

Τότε, ο Μπάιντεν είπε πως «είναι δύσκολο να πει κανείς, αλλά ξεκάθαρα χάνει τον πόλεμο στο Ιράκ».

Τζούλιαν Σαντς: Νεκρός ο αγνοούμενος ηθοποιός – Ταυτοποιήθηκε η σορός που βρέθηκε σε βουνό της Καλιφόρνια Ο 65χρονος είχε εξαφανιστεί πριν από 5 μήνες

 Η διαδικασία αναγνώρισης της σορού που εντοπίστηκε στο όρος Μπάλντι στις 24 Ιουνίου 2023, ολοκληρώθηκε και ταυτοποιήθηκε πως ανήκει στον εξαφανισμένο ηθοποιό Τζούλιαν Σαντς. Ο τρόπος που ο ηθοποιός του Χόλιγουντ έχασε την ζωή του είναι ακόμη υπό διερεύνηση και αναμένονται σύμφωνα με τις αρχές, τα αποτελέσματα και των υπόλοιπων εξετάσεων.

WSJ: Ο Πριγκόζιν είχε συγκεκριμένο σχέδιο αλλά τον ανακάλυψαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας O αρχηγός της Βάγκνερ έχασε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού

 Συγκεκριμένες επιδιώξεις φέρεται να είχε ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, και για αυτό προχώρησε στην ένοπλη ανταρσία του περασμένου Σαββατοκύριακου στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Wall Street Journal που επικαλείται υπηρεσίες πληροφοριών και αξιωματούχους, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο Πριγκόζιν σχεδίαζε να προχωρήσει στη σύλληψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλερί Γερασίμοφ.