Σερβία: Αψηφά το μποϊκοτάζ στη Ρωσία και κλείνει νέα συμφωνία με την Gazprom

 Της Lidia Kurasinska

Την ώρα που κράτη ανά τον κόσμο επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και ψάχνουν τρόπους για να απεξαρτηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η Σερβία είναι έτοιμη να συνάψει νέα πολυετή σύμβαση με την Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Dušan Bajatović, διευθυντής του κρατικού παρόχου φυσικού αερίου της Σερβίας, Srbijagas, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον ρωσικό "κολοσσό" του φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και θα πρέπει να ολοκληρωθούν "το αργότερο έως τις 15 Μαΐου". Η συμφωνία θα έχει 10ετή ισχύ.

Πώς βγήκε στο φως η στρατηγική συμμαχία Ρωσίας - Κίνας

 Aπόδοση-επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

Μια αποθαρρυντική συνειδητοποίηση αρχίζει να κερδίζει έδαφος καθώς οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν το νέο, "τραχύτερο" διεθνές περιβάλλον. Αναγνωρίζουν πια ότι οι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, που εδώ και πολύ καιρό υποβαθμίζονταν ως "ευκαιριακή συνεργασία", έχουν τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια πολιτική σκηνή.

 Η περίοδος πριν από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τούς έκανε να εστιάσουν στο πρόβλημα. Στις αρχές Φεβρουαρίου,

Πώς πλούτισαν οι Ρώσοι ολιγάρχες

 Του John Hyatt

Ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιχειρούν να "στραγγαλίσουν" τις ρωσικές τράπεζες και εταιρείες καθώς και τους Ρώσους ολιγάρχες, με τα  θηριώδη γιοτ και τις τεράστιες περιουσίες που μας έκαναν να διερωτόμαστε: Ποιοι αποκαλούνται ολιγάρχες και πώς πλούτισαν;

Η Ελίζ Τζουλιάνο, λέκτορας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, με αντικείμενο τη μετα-σοβιετική Ρωσία, εξηγεί:

Έρχονται ανακοινώσεις για τα ελληνικά κοιτάσματα

 Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την ώρα που η Ευρώπη αναζητεί νέες πηγές τροφοδοσίας αερίου προκειμένου να περιορίσει και εν τέλει να τερματίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται σε γεωπολιτικό επίπεδο επαναπροσδιορίζει και το τοπίο γύρω από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας. Άλλωστε είναι σαφές ότι τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία "ξαναγράφουν" συνολικά το ενεργειακό γίγνεσθαι της Ευρώπης, άρα και της χώρας μας. 

Αντιπρόσωπος ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ: Τα 2/3 των χωρών της Συμμαχίας παρέχουν θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία

 H μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στo NATO Τζούλιαν Σμιθ δήλωσε σ'ημερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία, στην τελευταία προσπάθεια να αποσαφηνιστεί η δήλωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία".

"Οι ΗΠΑ δεν έχουν πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία. Τελεία και παύλα", δήλωσε η Τζούλιαν Σμιθ στην εκπομπή "State of the Union" του CNN.


Αερομεταφορές: Υψηλές παραμένουν οι προσδοκίες για το ελληνικό καλοκαίρι

 Του Κώστα Κετσιετζή 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση δεν κάμπτουν τις προσδοκίες της αεροπορικής αγοράς για τη ζήτηση ταξιδιών προς τη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι. Οι αεροπορικές προχωρούν κανονικά το σχεδιασμό τους, κλείνοντας θέσεις στο "Eλ. Βενιζέλος” και τα περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς λόγω και των επιδόσεων των προηγούμενων δύο ετών της πανδημίας η χώρα μας θεωρείται ένας σίγουρος και ασφαλής προορισμός. 

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές ωφελούνται από την άνοδο του LNG

 Της Αναστασίας Βαμβακά

Κερδισμένη φαίνεται πως θα είναι η ελληνική πλοιοκτησία από την αλλαγή στο γεωστρατηγικό και οικονομικό πεδίο της αγοράς LNG από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη. Ο στρατηγικός ρόλος της μεταφοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου που κατέχουν οι Έλληνες εφοπλιστές, καθώς είναι ιδιοκτήτες του 22% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων που μπορούν να μεταφέρουν LNG, έχει αναγάγει τη μετατόπιση στην αγορά σε εξαιρετικής σημασίας επένδυση για τον κλάδο.