Μπίλα Βόντα – To σκοτεινό κεφάλαιο στην τσεχική ιστορία, με τις 1000 μοναχές

 Οι διώξεις κατά της Καθολικής Εκκλησίας από το κομμουνιστικό καθεστώς, κι ενα αμφιλεγόμενο βιβλίο.

 Το νεκροταφείο του Μπίλα Βόντα, ενός χωριού στο ακριτικό Γιάβορνικ της Τσεχίας, είναι μία ατελείωτη έκταση με ταφόπλακες, μαύρους σιδερένιους σταυρούς και μικρές αναμνηστικές πλάκες έως εκεί που φτάνει το μάτι. 

 Εδώ, έχουν ταφεί περίπου 750 μοναχές, εκείνες που κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου εκτοπίστηκαν στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της τότε Τσεχοσλοβακίας.

Ένταση Ρωσίας και Πολωνίας- Η Βαρσοβία καλεί τον Ρώσο πρεσβευτή για την παρενόχληση πολωνικού αεροσκάφους

 Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

 Τον Ρώσο πρεσβευτή κάλεσε την Τετάρτη η Βαρσοβία για το περιστατικό με το ρωσικό μαχητικό Sukhoï Su-35 που παρενόχλησε πολωνικό αεροσκάφος που περιπολούσε για τη συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ, Frontex, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

 Σύμφωνα με την πολωνική ανακοίνωση, το πολωνικό αεροσκάφος, που δεν ήταν οπλισμένο, περιπολούσε για τον εντοπισμό πιθανών παράτυπων μεταναστών και βρισκόταν περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά του ρουμανικού εναέριου χώρου, σε διεθνή εναέριο χώρο.

H Σουηδία δεν πρόκειται να παραδώσει μαχητικά 4ης γενιάς JAS 39 Gripen στην Ουκρανία

 

H Σουηδία δεν πρόκειται να παραδώσει μαχητικά 4ης γενιάς JAS 39 Gripen στην Ουκρανία καθώς δεν διαθέτει πλεόνασμα για να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια.

Όπως είπε ο Σουηδός ΥΠΑΜ Πολ Τζόνσον «Δεν έχουμε περίσσεια μαχητικών που θα μπορούσαμε να τα στείλουμε στην Ουκρανία. Επιπλέον, οι Ουκρανοί πιλότοι θα χρειαζόντουσαν εκπαίδευση δύο ετών».

Η συνάντηση της Τετραμερούς για τη Συρία στη Μόσχα ήταν εποικοδομητική, είπε ο Τσαβούσογλου

 ΑΓΚΥΡΑ, 10 Μαΐου - RIA Novosti. 

 Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Συρίας και του Ιράν στη Μόσχα ήταν εποικοδομητική, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

 "Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και αποτελεσματική. Ως μέρη στη διαδικασία, επαναλάβαμε τη δέσμευσή μας για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας,

 STAKHANOV (LPR), 10 Μαΐου - RIA Novosti. Μη έκριγμένα πυρομαχικά MLRS HIMARS εντοπίστηκαν κατά την εκκαθάριση των ερειπίων ενός σπιτιού στην πόλη Σταχάνοφ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, στην οποία επιτέθηκαν οι ουκρανοί στρατιώτες την Τετάρτη, αναφέρει ο ανταποκριτής του RIA Novosti από τη σκηνή. 

 Νωρίτερα την Τετάρτη, το γραφείο αντιπροσωπείας του LPR στο JCCC ανέφερε ότι ο Σταχάνοφ βομβαρδίστηκε από ουκρανικά στρατεύματα της HIMARS. Ένας πολίτης σκοτώθηκε, τρεις ακόμη γυναίκες τραυματίστηκαν.

Όλα έχουν αλλάξει δραματικά: Ο πράκτορας της MI6 αποκάλυψε τι περιμένει τον Zelensky στη ζώνη NVO

 ΜΟΣΧΑ, 10 Μαΐου - RIA Novosti. 

Ο ουκρανικός στρατός είναι κατώτερος από τον ρωσικό από κάθε άποψη, παρά τη βοήθεια της Δύσης, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση την πιθανότητα μιας αντεπίθεσης που σχεδίασε ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky,

 δήλωσε ο πρώην πράκτορας της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών Alastair Crook σε συνέντευξή του στο κανάλι Judging Freedom στο YouTube. . 

Τόνγκα: Ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών έπληξε το νησί

 

Μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,4 βαθμών, έπληξε σήμερα την Τόνγκα, στον Ειρηνικό, ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS.

Ο σεισμός προερχόταν από εστιακό βάθος 212 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 73 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της κοινότητας Χιχίφο.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι των ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι λόγω του σεισμού αυτού.