«Αυτός ο χάρτης διέρρευσε»: Οι Τούρκοι ονειρεύονται «αυτοκρατορία» με Θεσσαλονίκη και… Κριμαία «Τι σύνορα θα έχει η Τουρκία το 2025 και πως προβλέπεται αυτό;»

 Και τι δεν ακούσαμε από τους Τούρκους για το πως σκέφτονται την… “αυτοκρατορία τους” αποκαλύπτοντας τα όνειρά τους για κυριαρχία της Τουρκίας στο Αιγαίο, τον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τούρκος αναλυτής την βλέπει να επεκτείνεται μέχρι το 2025 σύμφωνα με μυστικό χάρτη που «αποκαλύπτει» τις τουρκικές κτήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η Θεσσαλονίκη και η… Κριμαία.

«Αυτός ο χάρτης διέρρευσε»

Οι αναφορές αυτές έγιναν σε εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Beyaz TV, και κατά τη διάρκεια συζήτησης ανάμεσα στον παρουσιαστή Τουρκέρ Ακιντζί (αριστερά, στη φωτογραφία επάνω) και τον τούρκο πολιτικό αναλυτή και συγγραφέα Ενγκίν Αβτζί (δεξιά).

Επείγον σήμα του ΝΑΤΟ στα κράτη μέλη: Απέπλευσε το ρωσικό υποβρύχιο με το «Όπλο της Αποκάλυψης» Τι αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «La Reppubblica».

 Το ΝΑΤΟ έστειλε επειγόντως  μια Σύνοψη Πληροφοριών (ΣΥΝΟΠΛΗ)  στα κράτη μέλη του στο οποίο προειδοποιεί για την κινητοποίηση του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου «K-329 Belgorod», φορέα του πυρηνικού πυραύλου Poseidon, γνωστός και ως «Όπλο της Αποκάλυψης», όπως αναφέρθηκε αυτή την Κυριακή από την  ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Το νέο υποβρύχιο που εντάχθηκε σε υπηρεσία   τον Ιούλιο βρίσκεται, σύμφωνα με το εμπιστευτικό σημείωμα του ΝΑΤΟ,  στα νερά της Αρκτικής μετά την δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, σύμφωνα με διαφορετικές ανεπίσημες πηγές.

Πτώση πόλης Λίμαν: Αναβρασμός στην Ρωσία από την «πρώτη κατοχή ρωσικού εδάφους μετά τον Β’ΠΠ» – Γιατί αποκλείονται τα πυρηνικά

Ο Β.Πούτιν έγινε από χθες ο πρώτος ηγέτης της Ρωσίας ή της προκατόχου κρατικής οντότητας, της Σοβιετικής Ένωσης, που από τον Β’ΠΠ καταλαμβάνεται επί των ημερών του από εχθρική δύναμη ρωσικό έδαφος!

Αυτό έγινε πράξη με την κατάληψη από τους Ουκρανούς της πόλης Λίμαν της «Νέας Ρωσίας», όπως την χαρακτηρίζει πλέον ο ίδιος ο Β.Πούτιν την περιοχή Ντονμπάς και Λουγκάνσκ, καθώς πριν λίγο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας έκρινε νόμιμες τις συνθήκες ενσωμάτωσης, οι οποίες υπογράφηκαν την κα Παρασκευή (30/9) στο Κρεμλίνο από τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν και τους επικεφαλής των αυτονομιστικών, κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας.

Süddeutsche Zeitung: Η αθώωση του «Mr.Siemens» στην Ελλάδα

 Ο φον Πίρερ αθωώθηκε» είναι ο τίτλος σε δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung μετά την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για την υπόθεση Siemens στην Ελλάδα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ένα απόσπασμα: «Πριν από τρεις εβδομάδες ο ίδιος ο Πίρερ, τον οποίο κάποτε αποκαλούσαν 'Mr.Siemens', παρέστη στο Εφετείο της ελληνικής πρωτεύουσας. Αμύνθηκε με διεξοδικό και λεπτομερή τρόπο εναντίον της καταδίκης του, σε πρώτο βαθμό. Λέγεται ότι η αντιμετώπιση στο δικαστήριο ήταν φιλική και ευγενική. Ακόμη και η εισαγγελέας πρότεινε απαλλαγή.

Gazprom: Γιατί ανέστειλε για σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ιταλική Eni

 Η ρωσική Gazprom ανέστειλε εντελώς για σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Eni επικαλούμενη «την αδυναμία μεταφοράς αερίου μέσω της Αυστρίας», όπως ανακοίνωσε η ιταλική εταιρεία ενέργειας.

«Η Gazprom μάς ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την παράδοση του απαιτούμενου όγκου σήμερα, επικαλούμενη την αδυναμία να μεταφέρει αέριο μέσω της Αυστρίας», επεσήμανε η Eni. Κατά συνέπεια σήμερα «η ροή ρωσικού αερίου προς την Eni μέσω του σημείου εισόδου στο Ταρβίζιο θα είναι μηδενική», πρόσθεσε.

Έσπασαν τα κοντέρ στα κέρδη οι εισηγμένες Στα 5,34 δισ. η καθαρή κερδοφορία στο α’ εξάμηνο του έτους, από ζημιές 2,33 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα

 Του Ανέστη Ντόκα

antokas@naftemporiki.gr

Εκτοξεύθηκαν τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων το α’ εξάμηνο του 2022 στο ύψος των 5,34 δισ., από ζημιές 2,339 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

Η φετινή επίδοση είναι η κορυφαία όλων των εποχών για εξάμηνο, καθώς ξεπέρασε και τις ετήσιες κερδοφορίες των τελευταίων τριών οικονομικών χρήσεων (2021: 3,728 δισ. ευρώ, 2020: 1,226 δισ. ευρώ, 2019: 1,669 δισ. ευρώ).

«Οι τρεις μύθοι με τους οποίους οι δισεκατομμυριούχοι δικαιολογούν τα πλούτη τους»

 Το 1910, ο πρώην πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ προειδοποίησε ότι «μια μικρή τάξη εξαιρετικά πλούσιων και οικονομικά ισχυρών ανδρών, των οποίων ο κύριος στόχος είναι να κρατήσουν και να αυξήσουν τη δύναμή τους» θα μπορούσε να καταστρέψει την αμερικανική δημοκρατία.

Η απάντησή του, ήταν να φορολογήσει τον πλούτο. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας θεσπίστηκε το 1916 και ο φόρος υπεραξίας το 1922.

Από τότε, οι πλούσιοι έχουν συσσωρεύσει ακόμη μεγαλύτερο πλούτο, και περισσότερη πολιτική δύναμη – που την  χρησιμοποίησαν για να μειώσουν τους φόρους τους.

Ναυάγιο με μετανάστες στα Κανάρια Νησιά: Τέσσερις νεκροί και 29 αγνοούμενοι

 Το λιμενικό της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε τέσσερις νεκρούς σε πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες και στο οποίο αρχικά επέβαιναν 34 άνθρωποι, στα ανοικτά των Κανάριων Νήσων. Λίγες ώρες νωρίτερα ένας μοναδικός επιζώντας είχε διασωθεί στη διάρκεια της νύκτας από εμπορικό πλοίο, κάτι που σημαίνει ότι 29 άνθρωποι αγνοούνται.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Caminando Fronteras επεσήμανε από την πλευρά της στο Twitter ότι δέχθηκε κλήση για βοήθεια από το πλοιάριο αυτό στις 24 Σεπτεμβρίου, λίγες μόνο ώρες αφού αναχώρησε από τις ακτές της δυτικής Σαχάρας «με 34 επιβαίνοντες». «Στις 24 Σεπτεμβρίου λάβαμε ειδοποίηση για το πλοίο αυτό το οποίο είχε αναχωρήσει τα ξημερώματα από τις ακτές νότια της Λααγιούν», διευκρίνισε η Χελένα Μαλένο της Caminando Fronteras.

Κουβέιτ: Ο Εμίρης του Κουβέιτ αποδέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησης

 Ο Εμίρης του Κουβέιτ Σεΐχης Ναουάφ αλ-Άχμαντ Αλ-Σαμπάχ αποδέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησης, μόλις δύο μήνες μετά τον διορισμό της, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σεΐχης Meshal al-Ahmad al-Sabah θα συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Στους δρόμους οι πολίτες για την ακρίβεια – Διαδηλώσεις σε Αγγλία και Γερμανία

 Η προοπτική οριστικής διακοπής της προμήθειας ρωσικού αερίου, μετά τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream, εντείνει την ανησυχία και προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις. Μάλιστα διαδηλωτές στη Γερμανία διαμαρτυρήθηκαν πρώτη φορά για τη συνεχή στήριξη στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο λόγος για το ενεργειακό τσουνάμι που βυθίζει όλο και περισσότερο την Ευρώπη στην ύφεση.

Βρετανία: Σε δύο ειδικά πλοία θα ανατεθεί η προστασία της υποθαλάσσιας υποδομής

 Η Βρετανία θα αποκτήσει δύο ειδικά πλοία για την προστασία της υποθαλάσσιας υποδομής, όπως καλώδια και αγωγοί, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, μετά τις διαρροές που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στην Βαλτική και θεωρείται ότι οφείλονται σε σαμποτάζ.

Την ανακοίνωση για την απόκτηση «δύο ειδικών πλοίων με την ικανότητα προστασίας της ασφάλειας των καλωδίων και των αγωγών» έκανε ο Μπεν Ουάλας κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.

Συνολικά τέσσερις διαρροές εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, κοντά στη Δανία και τη Σουηδία, με τη σημαντική μείωση της πίεσης του αερίου να οδηγεί στον εντοπισμό τους.

Βουλγαρία: Τα exit poll δείχνουν νίκη του Μπορίσοφ – Αμφίβολη η επιστροφή του στην εξουσία

 Το συντηρητικό κόμμα Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Βουλγαρία, σύμφωνα με τα exit poll, μία πρωτιά που δεν του εγγυάται πάντως την επιστροφή στην εξουσία. Το κόμμα του Μπορίσοφ εξασφαλίζει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 25% των ψήφων, ενώ έπεται η κεντρώα παράταξη του Κίριλ Πετκόφ, που συγκεντρώνει το 19%.

Είναι η τέταρτη φορά σε διάστημα 18 μηνών που οι βούλγαροι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν το κοινοβούλιό τους, σε μία περίοδο πρωτοφανούς από το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1989, πολιτικής αστάθειας.

Μπουρκίνα Φάσο: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της χούντας αντισυνταγματάρχης Νταμίμπα

 Ο επικεφαλής της χούντας στην Μπουρκίνα Φάσο αντισυνταγματάρχης Νταμίμπα, ο οποίος ανατράπηκε την Παρασκευή από τον λοχαγό Ιμπραχίμ Τραορέ, δέχθηκε τελικά να παραιτηθεί σήμερα για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις που θα σήμαιναν ανθρώπινες και υλικές απώλειες, ανακοίνωσαν θρησκευτικές και κοινοτικές αρχές, οι οποίες μεσολάβησαν ανάμεσα στις δύο πλευρές .

Βραζιλία: Νίκη για τον Λούλα με 51% δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

 Η εκλογική επιτροπή της Βραζιλίας ξεκίνησε την ανακοίνωση των αρχικών αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών.

Μετά την καταμέτρηση μόλις του 0,1% των μηχανών ψηφοφορίας, ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συγκεντρώνει το 51% των εγκύρων ψηφοδελτίων, έναντι 37% για τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Ρωσία: Ο Νόβακ εκτίμησε ότι μπορούν να αποκατασταθούν οι ζημιές στον Nord Stream

 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα, Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ότι είναι τεχνικά δυνατό να αποκατασταθούν οι ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Συνολικά τέσσερις διαρροές εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, κοντά στη Δανία και τη Σουηδία, με τη σημαντική μείωση της πίεσης του αερίου να οδηγεί στον εντοπισμό τους.