Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Μπερντίτσι στην Αβντίιβκα και ελέγχουν τις οδούς ανεφοδιασμού των Ουκρανών!

 Oι Ρώσοι κατέλαβαν το Μπερντίτσι στην Αβντίιβκα και πλέον ελέγχουν τα δεσπόζοντα υψώματα βορειοδυτικά της πόλης και τις οδούς ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων.

Η εξέλιξη είναι πολύ θετική για τις ρωσικές δυνάμεις που δείχνουν πως υπάρχει πρόθεση από την Μόσχα να «τελειώνουν» με τα «αγκάθια» της Μαρίνκα και της Αντίιβκα, των δύο ουκρανικών οχυρών ακριβώς έξω από την μεγάλη ρωσόφωνη πόλη του Ντονέτσκ.

 Λόγω των δύο ουκρανικών προπυργίων οι Ρώσοι δεν είχαν ποτέ μέχρι σήμερα την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους σε άλλα μέτωπα, όπως επίσης και τις πολύ αξιόμαχες μονάδες της πολιτοφυλακής του Ντονέτσκ.

Στην Κρήτη η περίφημη SEAL Team Six του αμερικανικού Ναυτικού για τους ομήρους στην Γάζα;

 Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα σε «ευρωπαϊκή χώρα κοντά στο Ισραήλ», αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Οι δυνάμεις αυτές περιγράφονται ως κατάλληλες για αποστολές  εντός εχθρικού εδάφους είτε για την εξουδετέρωση στόχων είτε για την διάσωση ομήρων, είτε και για τα δύο μαζί.

Λίβανος: Ο στρατός κατηγορεί το Ισραήλ ότι στόχευσε σκόπιμα τον δημοσιογράφο του Reuters Ισάμ Αμπντάλα

 Ο στρατός του Λιβάνου επέρριψε σήμερα στο Ισραήλ την ευθύνη για τον θάνατο ενός δημοσιογράφου του πρακτορείου Reuters και τον τραυματισμό πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων και δύο του Γαλλικού Πρακτορείου.

 «Ο ισραηλινός εχθρός εκτόξευσε έναν πύραυλο που στόχευσε ένα πολιτικό αυτοκίνητο που ανήκε σε μια ομάδα του Τύπου,

Νέα Ζηλανδία: Το κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 40%

 Το κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα του Κρίστοφερ Λάξον θα σχηματίσει κυβέρνηση στη Νέα Ζηλανδία, με προτιμώμενο εταίρο του το δεξιό ATC, αφού ο ηγέτης των Εργατικών Κρις Χίπκινς παραδέχτηκε την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές.

Το μέχρι σήμερα αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 40% στις εκλογές και το ATC 9%, και αναμένεται ότι θα εξασφαλίσουν αρκετές έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εκλογικής Επιτροπής.


Κίνα: Ζητά να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική σύνοδος για το Μεσανατολικό

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν με αντικείμενο την κρίση στο Ισραήλ και τη Γάζα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεκίνο.

«Η Κίνα ζητά τη σύγκληση μιας διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται σε αυτήν την ανακοίνωση. 

Το Πεκίνο προειδοποιεί επίσης ότι η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση «κλιμακώνεται και υπάρχει κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου».


Πρωθυπουργός Βελγίου: Η συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας δεν είναι αποδεκτή λύση

 Η συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας δεν είναι αποδεκτή λύση. Ούτε η διακοπή του νερού, του ηλεκτρισμού και του διαδικτύου στη Γάζα» σημείωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο σε συνέντευξη τύπου.

Όπως αναφέρει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Ντε Κρόο επισήμανε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην τρομοκρατία της Χαμάς, αλλά πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τους κατοίκους του ως «τρομερή πράξη τρόμου».

Χρήστος Σταϊκούρας: Πρωτοβουλία για τη δρομολόγηση τρένου, που θα συνδέει Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία, με την Ουκρανία

 Πολιτική πρωτοβουλία για τη δρομολόγηση τρένου, μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, για σύνδεση με την Ουκρανία, ανέλαβε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια των τριμερών επαφών που πραγματοποίησε, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Σύνοδο Κορυφής, στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 9 Οκτωβρίου.

Το Ιράν απαντά με ανάπτυξη αρμάτων μάχης στα σύνορα με Ιράκ: Πράσινο φως στην Χεζμπολάχ για εμπλοκή – Η Χαμάς ενισχύεται με 7.000 σιίτες

 Mαζική μετακίνηση μονάδων της 92ης τεθωρακισμένης Μεραρχίας του ιρανικού στρατού παρατηρείται εδώ και λίγες ώρες. Άρματα μάχης Τ-72 εντοπίστηκαν να κινούνται στην επαρχία Χουζιστάν, η οποία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας και συνορεύει με το Ιράκ και τον Περσικό Κόλπο.

Παράλληλα εντοπίστηκαν κινήσεις βαλλιστικών πυραύλων Fateh-110. Το Ιράν λαμβάνει μέτρα αυξημένης επιφυλακής βάζοντας στο στόχαστρο αμερικανικές και άλλες βάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Γενική επίθεση του ρωσικού Στρατού στην Αβντίιβκα: Δεκάδες άρματα μάχης έξω από την πόλη- Αεροπορία και πυροβολικό σφυροκοπούν το προπύργιο των Ουκρανών

 Ο ρωσικός Στρατός έχει ξεκινήσει εδώ και 48 ώρες γενική επίθεση προς την Αβντίιβκα (Avdeevka ή Avdiivka) με τις εικόνες να θυμίζουν Φεβρουάριο του 2022. Οι Ρώσοι έχουν αναπληρώσει πλήρως τις απώλειες τους τόσο σε προσωπικό όσο και σε οπλικά συστήματα όπως μονάδες πυροβολικού, άρματα μάχης κτλ

Στρατιωτικές φάλαγγες που συγκεντρώθηκαν περιμετρικά της πόλης έλαβαν  “πράσινο φως” για να ξεκινήσει η μεγάλη χερσαία επιχείρηση.

Ρωσική Αεροπορία και πυροβολικό πλήττουν διαρκώς ουκρανικές θέσεις με την πόλη να έχει σκεπαστεί από ένα πυκνό μαύρο σύννεφο καπνού.

Οι ισλαμιστές έπληξαν με Ayyash-250 τα διυλιστήρια της Χάιφα: “Η Χεζμπολάχ εκπαίδευσε τη Χαμάς σε Συρία & Λίβανο για την επίθεση στο Ισραήλ” λένε οι ΝΥΤ

 Η Χαμάς εξαπέλυσε την πρώτη βαλλιστική επίθεση στο Ισραήλ πλήττοντας πριν λίγη ώρα τα διυλιστήρια κοντά στο λιμάνι της Χάιφας, 150 χλμ μακριά από την Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαμάς εξαπέλυσε τον βαλλιστικό πύραυλο Ayyash-250 εμβέλειας 250 χλμ ο οποίος διαπέρασε την ισραηλινή αεράμυνα.

Με αφορμή την επίθεση αυτή της Χαμάς αμερικανικά ΜΜΕ όπως οι NYT και οι WSJ αποδεσμεύουν κρίσιμες πληροφορίες για το πώς στήθηκε η επιχείρηση που οδήγησε στο αιματοκύλισμα στο Ισραήλ.

Πράσινο φως ΗΠΑ σε Ισραήλ: “Κτυπήστε όποιον στόχο θέλετε σε οποιοδήποτε σημείο της Μ.Ανατολής” – Σφοδρές μάχες με Χεζμπολάχ στον Λίβανο – Νεκρός οπερατέρ του Reuters

 Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες καθώς σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η Χεζμπολάχ αναμένεται να αποφασίσει αν θα εισέλθει στον πόλεμο.

Ξένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν, όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, ότι οι επόμενες ώρες είναι πολύ κρίσιμες για το βόρειο μέτωπο του Ισραήλ.

Σύρος δημοσιογράφος από τα υψώματα του Γκολάν, ανέφερε ότι ομάδες που συνδέονται με τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ (υποστηριζόμενες από το Ιράν) εισέρχονται στον Λίβανο μέσω της Συρίας.

Iσραηλινός Υποστράτηγος: “Πέφτουμε σε ιρανική παγίδα στη Γάζα” – Οι ΗΠΑ κινητοποιούν και την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών με δύο πλοία

 Οι ΗΠΑ εκτός από τα δύο αεροπλανοφόρα, USS Dwight D. Eisenhower και USS Gerald R. Ford τα οποία θα βρεθούν ταυτόχρονα μαζί στην Αν Μεσόγειο έξω από τις ακτές του Ισραήλ, κινητοποιούν και  την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών με πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για τα USS Bataan (LHD-5) και USS Carter Hall (LSD-50) με περίπου 3.000 πεζοναύτες.

Η μονάδα έλαβε πριν λίγο εντολή να διακόψει την άσκηση στο Κουβέιτ όπου βρισκόταν και να κατευθυνθεί προς την Αραβική Θάλασσα προκειμένου να «προετοιμαστεί για περαιτέρω επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα αναδυόμενων γεγονότων».

Επίθεση Β.Πούτιν στο Ισραήλ: “Ο αποκλεισμός της Γάζας μοιάζει με τις τακτικές των Ναζί στο Λένινγκραντ” – Ζητά άμεσα παλαιστινιακό κράτος!

 Σφοδρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ και κυρίως των ΗΠΑ εξαπέλυσαν συντεταγμένα Ρωσία και Τουρκία.

Οι τοποθετήσεις Ρώσων και Τούρκων, κυρίως του Ερντογάν, δείχνουν πως περιμένουν στη γωνία το Ισραήλ.

Αν υποστεί βαριές απώλειες στην Γάζα, και συρθεί σε ένα μακροχρόνιο πόλεμο με Χεζμπολάχ και άλλες σιιτικές πολιτοφυλακές,  θα το καλέσουν να συνθηκολογήσει.

Για να μπει μετά σε εφαρμογή η τελευταία φάση του κοινού ρωσοτουρκικού σχεδίου:

Μαχητές της Χαμάς νταντεύουν παιδιά από το Ισραήλ (video)

 Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, η Χαμάς έδωσε σήμερα Παρασκευή (13/10) στη δημοσιότητα πλάνα με μαχητές της οργάνωσης να κρατούν και να νταντεύουν παιδιά από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της μαζικής εισβολής και σφαγής Ισραηλινών.

Δείτε το βίντεο:

Η Ρωσία προτείνει στο ΣΑ του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

 Η Ρωσία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως είναι υπεύθυνες για την κατάσταση στη Γάζα, κάλεσε χθες Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση, βάζοντας στο τραπέζι σχέδιο απόφασης που ζητεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

«Είμαστε πεισμένοι πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δράσει για να τερματιστεί αυτό το λουτρό αίματος και για να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με σκοπό να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος, όπως προβλεπόταν εδώ και πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Βασίλι Νεμπένζια, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία.

Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει «κατηγορηματικά» την εκκένωση της Γάζας

 Η διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή (13/10) πως το βασίλειο απορρίπτει «κατηγορηματικά» οποιαδήποτε μετακίνηση του πληθυσμού της Γάζας, καταδικάζοντας τον βομβαρδισμό «ανυπεράσπιστων αμάχων», ανεβάζοντας τον τόνο των επικρίσεών της στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς.

Το Ριάντ «δηλώνει την κατηγορηματική του απόρριψη έναντι των καλεσμάτων για τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας και την καταδίκη του για τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό ανυπεράσπιστων αμάχων» στον θύλακα, τόνισε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Καραϊωσηφίδης: To Ιron Dome υπέστη κορεσμό από τις 5.000 ρουκέτες – Πρεβελάκης: Έδειξαν υπερβολική εμπιστοσύνη στην αεράμυνα

 Με την παραδοχή ότι «υπήρξε υπερβολική εμπιστοσύνη στα ηλεκτρονικά συστήματα αεράμυνας» και ότι υποβαθμίστηκε ο ανθρώπινος παράγοντας ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης εξήγησε στην ΕΡΤ τα αίτια που κατέρρευσε η άμυνα του Ισραήλ ενώ ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στη ΣορβόνηΓιώργος Πρεβελάκης εστίασε το άγνωστο κεφάλαιο που ανοίγει στη Μέση Ανατολή.