Το οπλοστάσιο Ελλάδας και Τουρκίας σε αριθμούς.

Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα α αντιμετωπίσει μία σοβαρή κρίση με την Τουρκία, ακόμα και έναν πόλεμο; Πρόκειται για ένα ερώτημα το οποίο προβληματίζει αρκετούς ειδικά μετά και τα τελευταία επεισόδια που προκάλεσε η γείτονας χώρα τόσο στο Αιγαίο με τα Ίμια, όσο και στην Κύπρο με την ΑΟΖ.

Βερέμης: Γιατί ο Ερντογάν τα έχει κάνει «θάλασσα» και ποια στάση πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα

«Ο Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στη ζωή του, και τα έχει κάνει θάλασσα. Ανοίγει πολλά μέτωπα συγχρόνως και θα τα πληρώσει κάποια ώρα αν δεν τα πληρώνει ήδη…», είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη Ροδιακή, ο καθηγητής Θάνος Βερέμης από τη Ρόδο όπου βρέθηκε την Παρασκευή για να μιλήσει στο σεμινάριο που διοργάνωσε η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και η μονάδα έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Μεσόγειο.

Μήνυμα Κοτζιά στην Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ

Μήνυμα στην Τουρκία, ότι πρέπει να αναλογιστεί ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λίγες ώρες μετά και την αυστηρή σύσταση της ΕΕ στην Άγκυρα για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Η δήλωση της ΕΕ είναι πολύ σοβαρή και αυστηρή, είναι η ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος στηνεπείγουσα έκκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προς την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, και στο ενδεχόμενο να ματαιωθεί η επικείμενη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Σε ετοιμότητα για επιστράτευση όλων των Τούρκων κάλεσε ο Ερντογάν – Αρχισαν να ψάχνουν φύλλα πορείας οι Τούρκοι!

Εκατ. Τούρκους υπό τα όπλα βάζει ο Ρ.Τ.Ερντογάν. Για γενική επιστράτευση μίλησε πριν λίγο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην πόλη Kahramanmara της νοτιονατολικής Τουρκίας δήλωσε επακριβώς: «Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση αν και δεν υπάρχει τώρα άμεση ανάγκη. Είμαστε στις παραμονές μιας νέας ανάστασης. Μετά τις

Πράσινο φως από ΗΠΑ-ΕΕ για σύγκρουση με Τουρκία – Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά για Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία

Σαββατιάτικα ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου…μαζί με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου. Αυτό για να καταλάβουμε την κρισιμότητα των στιγμών στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α.Τσίπρας με την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών,

Βίντεο για επικά γέλια!-Δείτε πως περνάνε Τούρκοι στρατιώτες το… ρυάκι!

Το χειρότερο από όλα είναι πως ανέβασαν οι ίδιοι οι Τούρκοι το βίντεο με τους «κομάντο» τους στον… ποταμό!

Ήλθε η ώρα της Κόκκινης Μηλιάς για την Τουρκία;

Τούρκος στρατιώτης που πήγαινε στο Αφρίν της Συρίας για να πολεμήσει τους Κούρδους, προκάλεσε ρίγη εθνικής υπερηφάνειας σε όλη την Τουρκία, όταν στην ερώτηση δημοσιογράφου, «πού πάς;», απάντησε: «στην Κόκκινη Μηλιά». Για τους Τούρκους η Κόκκινη Μηλιά (Kızıl Elma) είναι το σύμβολο της κατάκτησης ξένων εδαφών, το σύμβολο της ένωσης όλων των Τούρκων, το σύμβολο του παντουρκισμού.

Για εμάς τους Έλληνες η Κόκκινη Μηλιά είναι το σύμβολο της επανάκτησης των χαμένων πατρίδων, το σύμβολο της αποχώρησης των μουσουλμάνων κατακτητών.

Η Τουρκική απειλή και η Ελληνική αποτρεπτική στρατηγική

Συντομογραφικά θα προσδιοριστεί η Τουρκική απειλή με όρους πάγιων τυπολογιών της στρατηγικής ανάλυσης, θα γίνει αναφορά σε σταθερά κριτήρια και παράγοντες που καθιστούν μια αποτρεπτική στρατηγική αξιόπιστη και θα φωτιστεί διαλεκτική σχέση κρίσεων χαμηλής έντασης, κλιμάκωσης μιας κρίσης και γενικευμένου πολέμου. Η επιτελική ικανότητα ακριβούς προσδιορισμού της απειλής, η αποτροπή «μικρών» κρίσεων πλην βαθύτατων προεκτάσεων όπως στα Ίμια ή η παρεμπόδιση των εργασιών στην Κυπριακή ΑΟΖ, πλην βαθύτατων προεκτάσεων και η ετοιμότητα γενικευμένου πολέμου προσδιορίζουν και την ύπαρξη ή ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής.

Αποτρεπτική Στρατηγική: Κρίσεις χαμηλής έντασης, κλιμάκωση και γενικευμένος πόλεμος

Για όλα τα πιθανά σενάρια γεγονότων που αφορούν μια δεδομένη εδώ και δεκαετίες στρατηγική αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας, θα πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχα εναλλακτικά στρατιωτικά-διπλωματικά σενάρια αποτροπής τους και αντιμετώπισής τους / ανατροπής τους εάν εκτελεστούν. Στην βάση των πιο πάνω, η διαχείριση των κρίσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εμπεριέχει πολλές ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες. Η μη αποδοχή των τετελεσμένων και ενέργειες όπως οι συνεχείς αναχαιτίσεις εχθρικών αεροσκαφών στο Αιγαίο αποτελούν μεν μια μικρή αντίσταση πλην δεν αναιρούν τις δυνατότητες τις Τουρκίας για αθροιστική εκπλήρωση των τακτικών και στρατηγικών της στόχων.

Οι στρατιωτικές δαπάνες από το 1830 μέχρι και το 2010- -Η Διαχρονικότητα των Εξοπλισμών

Το τρίπτυχο εθνικισμός, αλυτρωτισμός, στρατιωτικοί εξοπλισμοί για τη χώρα μας, έχει ένα ιστορικό βάθος σχεδόν ταυτόσημο με τη γέννηση της. Η ιστορία του Ελληνικού κράτους μέχρι και τις μέρες μας, είναι δομημένη πάνω στην βάση του τρίπτυχου αυτού, που εν πολλοίς του εξασφάλιζε τα απαραίτητα στοιχεία επιβίωσης. Οι στρατιωτικές δαπάνες από το 1830 μέχρι και το 2010 απορροφούσαν τόσο χρήμα, που αυτοδίκαια μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ευνοούμενες και προνομιούχες των Ελληνικών κρατικών προϋπολογισμών.

Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897: Γιατί η Ελλάδα υπέστη ταπεινωτική ήττα- μαθήματα για σήμερα από το «Μαύρο '97»

«Την προ του 1897 κατάστασιν του στρατού εχαρακτήρισεν η γρανιτώδης ειλικρίνεια του Τρικούπη από του βήματος της βουλής με την γνωστήν ιστορικήν φράσιν : ‘’Δεν έχομεν στρατόν. Ο Ελληνικός στρατός της σήμερον είναι αγέλη’’. Το Ελληνικό φιλότιμο εξεγέρθη τότε εναντίον του και ο μέγας πολιτικός εδέχθη βαρυτάτας ύβρεις από τον εξεγερθέντα τύπον και την κοινήν γνώμην. Αλλά πόσον είχε δίκαιον και κατά πόσον ήτο αληθής ο βαρύς χαρακτηρισμός του Τρικούπη απεδείχθη περιτράνως μετ’ ολίγον, ότε άφρονες πολιτικοί και μαινόμενοι πατριώται παρέσυραν άοπλον την χώραν εις την αθλίαν περιπέτειαν του 1897 ».