Ζελένσκι: Η Μόσχα βομβάρδισε αεροναυπηγική βιομηχανία σε αντίποινα για τις επιθέσεις των Ουκρανών στα ρωσικά τάνκερ

 Ρωσικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον ουκρανικού εδάφους, πλήττοντας κυρίως τα κτίρια της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Motor Sich, ανακοίνωσε απόψε (5/8) ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Επίσης, ανέφερε ότι η Ρωσία έπληξε ένα κέντρο μεταγγίσεων αίματος στο Κουπιάνσκ, στην περιοχή του Χαρκόβου και υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Η Ρωσία είχε απειλήσει το Σάββατο ότι θα τιμωρήσει την Ουκρανία επειδή έπληξε με έναν δρόμο επιφανείας ένα εμπορικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Κερτς, χαρακτηρίζοντας την επίθεση αυτή «τρομοκρατική ενέργεια» που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του πληρώματος και θα μπορούσε να προκαλέσει μια «ευρείας κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή».

Ισπανία: Πυρκαγιά καίει δάσος στην Ανδαλουσία – Εκκενώθηκαν κατοικίες

 Περισσότεροι από 150 πυροσβέστες και 17 αεροπλάνα δίνουν μάχη με φωτιά στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Εκκενώθηκαν κοινότητες. Ζέστη και άνεμος δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 15.00 τοπική ώρα, στην επαρχία Ουέλβα και πήρε γρήγορα διαστάσεις, σε αυτήν τη δασική περιοχή, σύμφωνα με την υπηρεσία δασικών πυρκαγιών της Ανδαλουσίας (Infoca). Η ζέστη και ο άνεμος δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών. 

Μέχρι αργά το απόγευμα συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης 17 αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Κίνα: Τουλάχιστον 21 τραυματίες και πάνω από 100 καταρρεύσεις σπιτιών και κτιρίων μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,4 Ρίχτερ

 Σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών έπληξε την ανατολική Κίνα, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), με τις αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 21 τραυματίες και καταρρεύσεις εκατό και πλέον κτιρίων.

Ο σεισμός καταγράφθηκε στις 02:33 [σ.σ. τοπική ώρα· στις 21:33 χθες Σάββατο ώρα Ελλάδας], 26 χιλιόμετρα νότια της πόλης Ντέτσου, στην επαρχία Σαντόνγκ, σε βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το USGS.

Πώς η Σουηδία αντιμετώπισε τις φωτιές με μαχητικά αεροσκάφη JAS 39 Gripen – Το πρωτότυπο σχέδιό της Βομβάρδιζαν σε δασικές περιοχές όπου μαίνονταν οι φλόγες

 H Σουηδία είχε αντιμετωπίσει το καλοκαίρι του 2018 μεγάλα προβλήματα με πυρκαγιές. 

Ο Ιούλιος εκείνου του έτους ήταν ο θερμότερος των τελευταίων δύο και πλέον αιώνων στη χώρα, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει έως και στους 33 βαθμούς Κελσίου στο βόρειο τμήμα της χώρας. Είχε προηγηθεί μια Άνοιξη χωρίς καθόλου βροχοπτώσεις και τα επίπεδα ξηρασίας ήταν στο κόκκινο.

Έφτασαν στον Νίγηρα οι πρώτες δυνάμεις της Wagner – Παρίσι: «Οι γαλλικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αποχωρήσουν»

 Η ρωσική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας Wagner έφτασε στον Νίγηρα κατόπιν πρόσκλησης από τη νεά στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Μια αρχική ομάδα «συμβούλων» και «εκπαιδευτών» της ρωσικής εταιρείας έφτασε σήμερα στην πρωτεύουσα της χώρας Νιαμέι προερχόμενη από το Μάλi, σύμμαχο του Νίγηρα. 

Η άφιξη της ομάδας έγινε κατόπιν πρόσκλησης της νέας στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας.

Αμερικανικό MQ-9A Reaper θέλησε να «δοκιμάσει την τύχη του» στην Μαύρη Θάλασσα – Ρωσικό Su-30 το έκανε να γυρίσει στην βάση του

 Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι μαχητικό αεροσκάφος της αναχαίτισε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος Reaper που πλησίαζε, όπως υποστηρίζει η Μόσχα, στα σύνορά της, στη Μαύρη Θάλασσα.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε μέσω του Telegram ότι ένα μαχητικό Su-30 σηκώθηκε για να αναχαιτίσει τον «αεροπορικό στόχο που πλησίαζε στα σύνορα του ρωσικού κράτους».

Το πλήρωμα διαπίστωσε ότι επρόκειτο για έναν αναγνωριστικό drone τύπου MQ-9A Reaper της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Όταν το πλησίασε το ρωσικό μαχητικό, το αναγνωριστικό έκανε στροφή 180 μοιρών και απομακρύνθηκε από τα σύνορα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Tο Κίεβο σκοπεύει να κλιμακώσει τις επιθέσεις με drones στη Ρωσία: «Για να μεγαλώσουν οι απώλειες»

 Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν σκοπό να κλιμακώσουν τις επιθέσεις με drones εναντίον ρωσικών στόχων έπειτα από σειρά «επιτυχών» πληγμάτων, διεμήνυσε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας Ολεξίι Ντανίλοφ χθες Σάββατο.

«Οι ρωσικοί στόχοι είναι το καλύτερο πεδίο δοκιμής για τα ουκρανικά όπλα» και για «την προώθησή τους στην παγκόσμια αγορά όπλων», ανέφερε ο Ντανίλοφ μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο Αύγουστος ήταν «ιδιαίτερα επιτυχημένος για τους Ουκρανούς κυνηγούς» μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις επιθέσεις με drones εναντίον ρωσικών εμπορικών και πολεμικών πλοίων.

Δήμαρχος Ντονιέτσκ: «Οι Ουκρανοί χτύπησαν με βόμβες διασποράς το πανεπιστήμιο της πόλης»

 Κτήριο πανεπιστημίου στο Ντονέτσκ φλεγόταν χθες Σάββατο το βράδυ έπειτα από βομβαρδισμό του ουκρανικού πυροβολικού, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.

«Ως αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης επίθεσης εναντίον του Ντονέτσκ, το πρώτο κτήριο της πανεπιστημιακής σχολής οικονομικών και εμπορίου βρίσκεται στις φλόγες», ανέφερε ο δήμαρχος Αλεξέι Κουλέμζιν μέσω Telegram.

Κατά τον ίδιο, αιτία της πυρκαγιάς ήταν ουκρανική επίθεση με οβίδα διασποράς.

 Με πυραυλικά πλήγματα με το στρατηγικό όπλο Kh-47M2 Kinzhal και μαζική εκτόξευση πυραύλων cruise από 15 στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95, απάντησαν οι Ρώσοι κατά των ουκρανικών επιθέσεων με θαλάσσια drones  στη Μαύρη Θάλασσα και το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτεί τελικά η… Τουρκία.

«Μια νέα επίθεση με ρωσικούς πυραύλους έγινε εναντίον της χώρας μας.  Έπληξαν τη Motor Sich και την περιοχή του Χμελνίτσκι» ανέφερε ο Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του που μεταδίδεται από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.